Back to school

Idag var jag då och hälsa på gamla elever och kolleger, vilket inte kunde ha varit roligare. Jag har nog saknat dem alla, och trots det var en kort tid jag var borta så är det ju just på barn och ungdomar som det märks att tiden gått. Endel hade jag nästan svårt att känna igen, då de vuxit på längden och blivit alltmer "unga vuxna".

(Min skylt utanför dörren förra året..visst var den söt? Gjord av väneleverna)

Det värmde i hjärtat då gamla elever kom fram och ville prata - de är så söta. Många frågade om jag är påväg tillbaka, men jag fick tyvärr meddela att det nog dröjer en tid förrän jag undervisar nu igen, eftersom jag har snart ansvar för en liten baby. Men det klagar jag inte över heller, man kan inte få allt gott på en gång. Jag har undervisat i några år som varit en sann glädje, nu är det dags att vara mamma och sen i framtiden kan man ju kombinera båda, tänk vad bra!

Ungdomar är nog härliga och spontana av sig, många frågade även efter Lari och var han höll hus (vi var ju kolleger under mitt första år i skolan). Några ropade även i korridoren om "Lari är kiva" :)

Jag tittade för mig själv på magen och tänkte "jepp, han är riktigt kiva"!

Relax


Vet ni vad jag nyss insåg då jag lade mig framför tv:n? Har inte gjort det på över en vecka. Det första som kom var golf..perfekt bakgrundsljud för att ta en power-nap. Golf är trevlig sport, men ska jag kolla på det från tv måste det vara någon form av mästerskapsturneringl jag funderar över julklappstips - har ni några? Tas gärna emot

Baby Baby Baby ooh..

Hatar verkligen Baby sången av Justin Bieber, men av någon anledning kom den upp i huvudet då jag började skriva baby. Suck.

Första rådgivningsbesöket på en låååång stund över. Har världens mysigaste och trevligaste rådgivningstant, skulle inte byta ut henne mot något i världen! Allt var bra, om inte nästan perfekt..mina värden var precis som de borde och barnets hjärta slog duktigt och bra. I januari blir det "perhevalmennus" vilket jag ser framemot, skall bli intressant :) Fram tills dess försöker jag fortsätta i samma takt, och ruva på barnet till ett friskt och glatt barn. Skönt att SF-kurvan håller sig på rätt sida av strecket, och det bådar för en tjej på omkring 3,5 kg om allt fortsätter som normalt.

På vågen hade det kommit till 8kg, vilket är precis som det skall. Ännu har jag nog att vänta än 4-5 kg därtill, före lillisen tittar ut. Förstår ändå inte var de 8kg har gömt sig, för det är ju ändå en hel del..Fick dessutom en hel del beröm hur jag handskats bra med graviditeten i Canada och använt mitt sunda förnuft. Ibland känns det där med beröm nog hiskeligt härligt, kan ju inte påstå annat.

Kom nyss hem och är helt utmattad efter den långa dagen och besöket i skolan, som jag tar och berättar lite senare om, det var sådär kort och konsist precis så roligt jag hade tänkt mig.

Kalla mig nörd eller pluggis, jag bryr mig inte, jag älskar skola och har inte tvekat mitt yrkesval för en sekund.

I love school


Idag hälsar jag på mina gamla elever och kolleger. Hur kul som helst, för jag älskar att vara i skolan, både som lärare och elev. Återkommer..senare är det rådgivning som gäller, jännä!

Smart sätt att spara pengar

Idag har jag handlat ett gott förråd av babykläder, från Mankbys Akseli. ett lopptorg med även en maaaassa babykläder.Totalt blev summan 71 euro, men då jag räknade ihop summan det hade varit som nytt kommer vi upp på en summa på minst 270 euro. Jag orkar inte räkna i procent hur mycket billigare det blir, men rätt mycket iallafall.

Skall bevisa nu hur mycket man får, så nu kommer bilder. Dyrast var knallpinka utedunjackan från Gap..hela 20 euro :) Varför köpa allt nytt då man får superbra kläder, som nya får löjligt billigt pris. Dessutom kan de ju inte användas väldigt länge..
Vilka fynd :) Vi har nog problem om det blir sen ändå en pojke :)

kusinen, svägerskan och svärfar :)

Har varit en trevlig dag, till och med tanten på KELA var supersnäll och schysst. Nu är det bara att vänta på mammaförpackningen..

Solstrålen


Blivande kusinen. Hur sockersöt som helst...blivande charmör :)

Har shoppat hela eftermiddagen babykläder och verkligen fyndat. Visar mer senare och ger lite tips att spara pengar..Nu kaffe och bulla med "svägerskan och svärfar" :D

In the Big Apple

Igår besökte jag stora äpplet, dock i Finland, inte på andra sidan kontinenten. Vill ni läsa om det besöket kan ni göra det i de fyra inläggen jag gjorde - ni finner dem här: 1, 2, 3, 4,!

Igår var jag alltså och shoppade med Lotta i Iso Omena, det var riktigt kul. Tänkte inte ens köpa något men, ja, det är lite svårt för mig att gå omkring i flera timmar utan att hitta något som man är tvungen att köpa. Men ni förstår nog att jag inte kunde gå förbi denna utan att inhandla den till framtida babyn:

Yeees, we love you dad :)

Äta bör man, annars dör man. Vid chicos började jag med att kalkylera hur mycket maten egentligen skulle bli och kosta, tills jag insåg att jag inte måste räkna taxes och tips. Det måste jag nog erkänna var skönt - ett pris, en klar slutsumma. Restaurangpriserna skiljer sig inte stort mellan Kanada och Finland vid de typiska storkedjorna. Kanske till och med lite billigare här.

För mig blev det cajun-burger med sallad. (Totalt knappt 17 CAD, 13 euro).

Iso Omena hade redan juldekorerat och mysigt. Lagom stort för en gravid kvinna som inte orkar gå i så stora etapper :) Lotta hittade fina rockar och tröjor, medan jag själv fick nöja mig med underbyxor. Ack vad inspirerande att shoppa med min mage. Not. Men jag kunde ju inte gå förbi erbjudandet på 6 par för 10 euro. Det är ju nödvändigt att ha, men kanske inte värst inspirerande och roligt.

Kakaon kan inte jämföras med Starbucks, men oj vad efterrätten vad god! Ibland måste man ju lite få skämma bort sig själv med godsaker också :) Trevlig dag med trevligt sällskap på alla sätt och vis!

Sedan skaffade den här datanörden även internet till mobilen, 2M för 13,95e/mån (obegränsad). Nu kan jag till och med blogga direkt från mobilen - internetaddicted, who? Me? Nä, du måste skämta! :)

I tomtestuganVälkommen och hälsa på till tomtestugan sö-ons 17-20
Mer info på www.hrfdesign.com

Mina marsvin


Då jag studerade fick jag plötsligt stor iver att köpa små hamstrar som sjunger olika sånger. De fanns alltid att köpa i Sello, och de följde med mig hem en och en varje gång. Sen slutade de importera dem, tyvärr :( Bla. sjunger de "Girls just wanna have fun", "Kung Fu Fighting", "Im too sexy" och "California Dreaming". Ni kan antagligen koppla sången till rätt hamster. Brorsdöttrarna har även funnit dem intressanta, vilket är bra, så de inte bara står och samlar damm :)

Har varit idag och shoppat lite grann till Iso Omena, ätit gott och nu skall jag till tomtestugan. Återkommer med mer bilder från dagen senare. Trevlig söndag!

Lillajul!

Igår firades det lillajul, det kändes riktigt mysigt.

Fick min pianospelnings-abstinens botad. Oj så jag längtat att få spela piano. Vad tror ni jag spelade?

Nå julsånger förstås, vad annat? :)

Det blev ju en del små paket också till brorsdöttrarna, dock är det inte jag som paketerat. Det är tomtemor aka. mamma. Men som hon sade "Det är ju presenten som är det viktiga, presentpappret river de ändå genast bort". True.

Ute på backen sovde lilla haren i flera timmar. Det såg till och med rätt skönt ut, trots bitande kylan utomhus.

Det blev lite av miniatyr-julbord. Jag slukade i mig "räkmössö" (dvs. kräftstjärtar och räkor i sås), fetasallad, lax, potatis, sill och limpa. Då jag nästan fått i mig allt frågade brorsan "När kommer huvudrätten?". Själv förstod jag inte vad han yrade om, vadå huvudrätt?

Det var det här han menade. Lådor och skinkupplägg. Någon kunde ha förvarnat lite tidigare, innan jag var mätt av "förrätten" innan. Nåväl, jag får ju "äta för två"...men då magsäcken blir tryckt i magen så är det mer konceptet "försök ens äta för en" som gäller. Man blir mätt på nolltid!!

Efter maten knackade lilltomten på dörren och flickorna hittade småpaket utanför dörren. Glädjen var total. Jag behöver inte några klappar längre, det räcker att se hur glada flickorna blir och väntar på tomten hela dagen. Det är nästan så jag själv är övertygad tomten finns..

Bamse är en given favorit! Vem minns Bamse? Jag älskar att kolla på DVD:n, än i denna dag..

Efter lillajulsfirandet hemma siktade jag mot Kyrkslätt till min goda vän Andrea, som bjudit mig på vin och ostkväll. Dessutom fanns där Annika och Daniela också, alltså med andra ord hälften av mina bästisar från Åbotiden. Det var härligt att återse alla igen..

Då vinet är no-no för mig ännu en tid framöver tog jag det näst bästa man kan dricka juletid: GLÖGG!

Tack för en trevlig kväll tjejer! Lillajuls firande och väntan på julen är bäst. Njut nu alla av tiden vi har, med både kyla och snö. Uppskatta årstider, det är inte alla som får uppleva det privilegiet. Och inte minst, uppskatta vänner och familj :) KRAM!

Happy times

Då jag kom hem väntade dessa. I'm happy. Hur roligt skall det inte bli att få se sina favoritartister live?

Vecka 29

Nåja. Snart närmar sig 30, oj oj. Allt gått bra, magen hoppar och guppar av flickans sparkar och jag har mått bra med tanke på omständigheterna. Svankar ryggen mer nu då magen börjar växa, vilket leder till lite ont där då och då.

Igår förstod jag att jag faktiskt skall bli mamma. Jag kom hem och kände mig som "mammas lilla flicka" igen då man blev ompysslad, men sen prata "mommo" till magen och jag slogs av tanken - jestas! Snart är det jag som blir mamman, som tar hand om sin dotter. Livet fortsätter och har sin gång, underbart när man tänker på saken. Det tog bara 30 veckor att börja inse man går in i en helt ny roll.

Insyn om att man inte längre bara sådär kan gå på spontanfest eller på något glas vin när man känner för det, eller sticka på bio, konsert och dylikt förrän man har barnvakt (tack och lov för mor och farföräldrar!). Jag kommer med andra ord vara en mjölkbar i en god tid därefter..Mamma MUUU har en helt ny innebörd för mig :)

Samtidigt vet jag också att det man "uppoffrar" är så lite, med tanke på vad man får tillbaka. Ett eget barn.

Morgonstund har guld i mun

Då jag vaknade och tittade ut genom fönstret trodde jag nog att det redan var januari/februari, men absolut inte november. Kollade på väderleksprognosen och för de två följande dagarna utlovades -14-18. Yllesockorna kommer att grävas fram!

Men sen igen, hur kan man klaga på det här:

Snö och solsken (jepp, idag lyser solen iallafall här i Evitskog)

Röstning - vilket är bättre?

Har kul för mig själv då jag går igenom mammas fotoalbum och hittar allt möjligt roligt. Bland annat hittade jag två, rätt olika bilder av min karl, båda från sommaren. Så nu tänkte jag köra en gallup, vad är bättre: Mycket hår eller inget alls?
1) MYCKET HÅR

2) INGET ALLS

Ursäkta jag spammar er med foton på min sämre hälft ;) Jag skyller på att han är i ett annat land och abstinensen fortfarande är rätt stor.

Hoppas ni röstar som jag vill, annars kan jag ha svårt att motivera min åsikt då han skall till frisören.. :)

FINLAND!

Idag har varit en lång dag, men ändå är jag inte så trött jag hade tänkt mig. Idag har jag åkt från Montreal till Helsingfors. Skall kort berätta höjdpunkterna. Det började dock på sämsta möjliga sätt: På incheckningen meddelade de att underhållningen (elektroniken) hade kraschat i flyget. Med andra ord inga filmer, tv-serier eller musik. Super. Det var likadant då jag kom på sommaren, typiskt. Nåväl, det finns ju tidningar :)

Det gällde att vila så mycket man hann emellan flygen. Kände mig som en strandad val i mina stunder, pustade och gick som en liten anka. Tur finns det korgar för bagaget. Då jag gick igenom säkerhetskontrollen tyckte tydligen gubben det var coolt jag var från Finland, och började skaka hand med mig och säga några vänliga ord. Gubbe nr 2 som kollade igenom väskorna tog tag i min klocka (Montreal Canadiens..) och jag hann redan tro det var något problem. Men istället sade han "Nice watch, I like Montreal Canadiens"

Till flyget blev det en hel del tidningar, men jag gjorde "misstaget" att jag började på boken och läste aldrig något annat. Jag har med andra ord en hel del läsning ännu :) I början av flyget sade kaptenen att planet var lite försenad pga. så hård turbulens påvägen till Montreal. O-ou tänkte jag. Efter 20 minuter började det hoppa och galoppa i hela planet, och kaptenen sade de avbryter vätskebjudningen, eftersom det var att vänta en stunds hårdare turbulens. Lite skakade och hoppade det, några gånger så att rumpan lite lyftes upp från bänken. Men det gick fort över och resten gick bra. Såg även en av de fetaste människor jag någonsin sett, hon hade två egna platser, men det skulle knappt ha rymmats en tredje person brevid henne. Då hon lade sig för att sova över de tre bänkarna såg hon ut som en valross. Sorry, jag överdriver inte ens. Helt hemskt..

Då vi landade till Heathrow var första etappen över. Därefter blev det cirka 30 minuters bussresor, först från planet till terminal 5 och därifrån till terminal 3. Heathrow är helt enkelt galet stort, går inte ens att förklara. Det gällde att gå igenom incheningen än en gång, och då märkte jag detta: Det här gick inte att läsa, franska var en barnslek jämfört med hebreiska. Tydligen har de en hel del som bara kan hebreiska/arabiska..

Såhär såg det ut i London, ingen snö men frost vilket ledde till lite extra tid, pga. trapporna man kommer ut med ur planet måste smältas ner, isen alltså, inte trappan :)

På Heathrow far det full rullians. Försökte få en helhetsbild, men det är svårt att fånga sådant på bild. Eftersom magen kurrade och jag behövde lite energi efter en sömnfri natt blev det..

Bagel med ägg och bacon! Nami Nami-- och kaffet var faktiskt HOT, aldrig upplevt så hett kaffe.

För det första: Finska är nog ett av de fulaste språken jag känner till, men ack så härliga att höra igen finnar prata. Till och med "perkele" och "jumalauta" klingade bra i mina öron. Man såg nog genast vilka som var finnar och inte, det är svårt att förklara men man kan väl säga att finnar inte har det största modemedvetandet. Lite som skogstroll..hard to explain. Men idag kvittade det, vi var ju påväg till HELSINKI!

Titta vad jag fick på flyget!! Dessutom att höra finska, svenska och engelska ur högtalarna var inte illa heller. Herregud man blir patriotisk. Det är väl lite så, att borta bra men hemma bäst. Fällde nog en tår då jag åkte hem från Kanada och lämnade bakom mig alla nya trevliga människor man träffat. Men vi ses ju snart igen! Tiden går fort..(Lari blev ju alltså ännu 3 veckor kvar i Montreal, tills skolan har jullov). Hur absurt var det inte att vrida klockan fram 7h, sådär bara. Jag kan aldrig förstå mig på tidsskillnad, det är helknasigt!

Såhär såg det ut på Helsingfors flygfält, hann bara ta en bild i farten, då vi kom med buss (!) från flyget till terminalen (Det har jag aldrig råkat ut för i Helsingfors tidigare). Kallt var det ju också, från Montreals +4 och regn till Finlands -11 och snö. Men jag lovar, jag klagar inte ännu på kylan, bättre snö än slask..

Tyckte denna skylt var mysig och representerade mina tankar då jag landade, det gamla, goda och bekanta Helsingfors, som känns som en mini-stad jämfört med Montreal

Thank you very much! Aijo, en annan "första gång" på flygfältet - gick igenom tull före vi kom till väskorna. Tidigare har man bara gått raka vägen från flyget till väskorna..hur är det nu, hör Storbritannien till Schengen? Har faktiskt ingen koll på det för tillfället..

Som ni ser, man fick klä på sig rejält mer för att inte frysa rumpan av sig..

Mamma och pappa har julstädat och gjort fint med julljus tills jag kom hem. Är det inte fint? Julstämning till 100%!

Det kanske inte ser så aptitligt ut men oj vad gott! Rågbröd med Toast Skagen "mömmö" på, mumsfilibabba!
Nu skall jag ändå gå och vila, så jag orkar sen vara pigg och kry imorgon, då hela familjen samlad skall fira lillajul. Hoppas ni fortsätter hänga kvar och följa äventyren i Finland, och vägen till the big day nästa år. Oj vad det här med bloggande är kul!!

Borta bra men hemma bäst!

Då har man anlänt hem till Finland, de tusen sjöarnas land. Har sovit hela 1h under "natten" (Jag vred ju klockan framåt 7h, så den natten gick snabbt). Jag återkommer med bilder och berättelse om färden, den var faktiskt rätt intressant och "lärorik". Men nu skall jag njuta av mammas och pappas ompysslande, och äta gott! Här är vinter och kallt, men för tillfället gillar jag det skarpt.

Tack och hej

Nu säger jag hej till Montreal och stänger datorn. Nästa gång hörs vi förhoppningsvis från Finland, i landet med snö och upp till -20. Jaiks. Trodde inte mina öron då mamma ringde och berättade hur kallt de utlovat. Winterwonderland, here I come! 

Angel

Idag fick jag ett sånt här sött paket, som avskedsgåva av engelskalärarinnan: 

Jag tittar på paketet och tänker - barnvagn, är detta verkligen till mig? Blev helt varm om hjärtat. Där inne fanns en vacker porslinsängel, jag som till och med samlar sådär sporadiskt på änglar. Bra att ha en skyddsängel med i väskan som ser efter mig och babyn. Jag älskar gåvor..nästan lika mycket som att ge dem ;)

Sista masubilden från Montreal

Har inte haft magbild nu igen på en stund, här kommer en från förra veckan, då jag påbörjade vecka 28. Idag har jag bara svarta åtsittande kläder på mig, vilket ger lite missledande bild. Hon sparkar nog på varje dag, och tycker inte om när jag ligger på sidan, helt klart. Alltså blir det ryggläge, oukkidoukki! Sparkarna kommer bara högre och högre för varje vecka, nu når hon redan 4-5 cm ovanför naveln. Annars, nämnde jag redan att stödstrumporna är en gudagåva? Oj så skönt man har det, fötterna och vaderna blir riktigt bortskämda. Men det må de göra också, eftersom 10h i flyg står på agendan..

Julstämning

För att lite distrahera mig från flyget som närmar sig, tänkte jag visa lite julbilder från parker och hur de pyntat fint här: 
Undrar vem som kommer att sitta här..observera renarna till höger som redan väntar på sin herre
Jag funderade hur de jobbade hela dagen med belysningen i parken. Då man går lite närmare förstår man varför - det är rätt många gånger man får svira lampor runt träder..
..men då man ser slutresultatet är det helt klart värt tiden och mödan. Otroligt stämningsfullt!
Kommer nog att sakna St. Lambert, där vi bott, ett mysigt litet ställe med all service man kunde tänka sig. Farväl kära Starbucks, farväl. Kanske vi ses någon vacker dag igen!

NERVÖS

Herrejestas vad jag är nervös. Om 12h går mitt flyg hem mot Finland! Totalt blir det 10h i flyget..om ni har några lugnande, icke turbulens tröstande ord är detta tiden att säga dem. Iiik..Bara jag minns pass och flygbiljett :)

Att uppskatta livet

Herregud vad tårarna forsar. Kanske är det delvis pga. graviditeten, men de texter jag nyss läst kan inte frambringa någon annan reaktion. Kom in på en sida, där många olika kvinnor skriver om sorgen efter att de förlorat barn/make/mormor/syskon. Det är så rörande, så fint skrivet. Då jag läser deras historier, förundrar jag mig över hur lätt man klagar på saker, helt i onödan. Det kunde alltid vara värre. Läs dessa på egen risk. Jag för min del tycker inte att läsa om tragiska händelser är självplågeri, utan tvärtom..om man inte uppskattat allt i sitt liv innan gör man det desto mer efter detta. Gud vad jag älskar alla människor i mitt liv, min familj, min sambo och vänner..Jag kanske inte visar det alltid tillräckligt, men ni är guld värda! 

Min ängel är min mormor, som jag vet är min personliga skyddsängel..
kommer aldrig att glömma dig!
Sarah McLachlan med sången ANGEL. Sången som alltid får mig att lipa. Så otroligt vacker sång. 
Jepp, jag är känslomänniska..i all sin prakt. 

Christmas - when it is TOO much

Igår då vi åkte runt i ett bostadskvarter stötte jag på något riktigt smaklöst. Jag är julentusiast nummer 1, men det här gick nog till och med i mitt tycke till överdrift. Riktigt jenkki-julprydnader gone bad. Jag fick inte med riktigt allt (var paparazzi genom bilen, ville inte stå på gården och fotografera), men jag tror ni får en bra bild ändå. Checka in: 
Det här var då ena sidan på gården. Vad tycks? :) Like or Dislike??

Titta vad jag hittade!

Den här lilla lurviga söta saken är orsaken till att jag var med rumpan upp i vädret på golvet, han hade gömt sig under stolen. Han heter Mo, och är lätt som en fjäder och söt som socker. Om jag bara kunde skulle han få följa med i resväskan hem..

Rumpan upp i vädret

Här skall ni få se en smickrande bild, av min bästa sida :) Lari tyckte det såg roligt ut då jag krypte på golvet efter..eller tjah, ni får fundera en stund och så lägger jag upp en bild senare av vad jag hittade under stolen :) En helt underbar sak!!!!!
Vi var och åt hos våra vänner, lite som "sista måltiden" innan jag åker hem. Vi bjöds på supergod mat som männen i familjen hade gjort (se nu, män kan nog om de vill) : lax, parmesanris, spenat, sallad och god äppelpaj. Jag kommer nog att sakna våra kvällar med dem, men vi får hoppas de kommer på besök till Finland, så skall jag bjuda på kalakukko! :) (Eller andra finska speciella "delikatesser")..

Personlighetstest

Tog nyss ett personlighetstest som avgör med basen av 20 olika frågor vilket yrke du bäst skulle lämpa dig till. Testet är gjort av någon professor och tjah, jag undrar nog vad han tänkt på. Kolla bara mina top 10: 
Tuloksesi, tutustu kohteeseen klikkaamalla
Sija Osuma% Nimi
1. 73.20 Huoltaja
2. 68.55 Kaitsija
3. 68.51 Järjestelijä
4. 63.86 Tarkastaja
5. 60.44 Tutori
6. 59.77 Lobbari
7. 55.79 Maailmanparantaja
8. 55.75 Pomoilija
9. 55.12 Auttaja
10. 55.09 Promoottori 
Okay. Jag borde med andra ord ta hand om någon. Hmm, kanske man kan läsa det till läraryrket, det är ju en form av "huoltamista". Har inte en aning om vad Kaitsija ens är?!
Hur går 8:ans svar "pomoilija" ihop med 9:ans "Auttaja". Mysko test. 
I'll go for number 7 - Maailmanparantaja ;)

I'm leaving on a jetplane..

Jag lovade berätta något spännande som händer i övermorgon - jo här kommer det! 
Jag kommer hem till Finland!! :) Helt ofattbart jag varit här över 3 månader, tiden har trots allt gått väldigt snabbt. Ursprungligen skulle jag varit här ännu 3 veckor, men i och med att magen och graviditeten gjort sig märkbar och jag också insett att 10h i flyg bara blir tyngre dag för dag tog jag beslutet att komma hem till lillajul, dvs. första advent. 
(Bilden tagen innan jag åkte till Kanada)
Hoppas ni orkar ändå fortsätta följa med på bloggen om allt som händer där hemma och förberedelser för lillisens ankomst. Kanada kommer säkerligen ändå att följa med mig, då man har något annat land att jämföra med hur allting fungerar hemma, på gott och ont. Här kommer lite bilder ur Photobooth, som jag fann då jag gick igenom bilderna. Hårets längd och färg kan verkligen ändra mycket. Ljust eller mörkt, vad tycker ni jag skall ha? Lever återigen i valet och kvalet över hårbeslut, suck. Neverending story. 
2 år sedan, med lugg och mörktbrunt hår
Januari 2009. Det kortaste och minsta hårmängden jag haft på huvudet
Blondinen sommaren 2009. Är det faktiskt möjligt håret växt sådär mycket sedan januari 2009? Ojdå. Har säkert läst i någon tidning att det anses sexigt om man plutar med munnen lite. Det lyckades inte så bra jag hade hoppats :) Efter detta foto minns jag att jag började gapskratta..
Blondat hår, bruna linser och lösögonfransar. Jag gillar ju att experimentera..
Nåväl, nog om egopics som ni säkert anser lika intressant som bokföring ;) 
På tal om Finland och Kanada - visste ni om att det idag är cirka +10-11 grader här, medan det i Finland är omkring -10-15 grader. Det kallar jag markant skillnad. Dock kommer temperaturen att sjunka igen, är lite vanligare än normalt idag..

Dagens skylt

Comfortable..

Bieber Fever..what?

Igår uppträdde denna kille här i Montreal: 

Justin Bieber. På tv:n såg man galna skrikande fans som säkert skulle offra sin mamma för att få röra Justin. I ärlighetens namn, jag förstår inte?! Jag har lyssnat på låtarna och kollat på killen..han är en wannabe-hundvalp som inte ens har bra låtar. Hamnar jag höra på "Baby, Baby, Baby Ooooh..." ännu en gång får jag spader. Finns det någon som kan förklara detta? Någon som gillar Justin? (Undrar hur det blir med hans karriär då målbrottet slår till ordentligt...)
Backstreet Boys gällde då jag var tonåring ;) 

Gasläcka

Idag blev mitt Starbucksbesök inte särskilt långt - plötsligt då man sitter och surfar kryper en obehaglig lukt i näsan. Det var ingen ordinär gasfis utan vägarbetarna som hade spräckt en gasledning. Jag flydde hem.

Imorgon bloggar jag mer och berättar vad som spännande händer denna vecka - iaf från min sida :)

Godnatt kära läsare, skriv och kommentera gärna vad ni än har på tankarna eller undrar. Det är så kul!!

Gårdagens saldo

Igår var en trevlig dag som inkluderade Starbucks, shopping och bio. Däremot öppnade shoppingen mina ögon inför framtiden lite grann..för kolla vad som följde med i kassen hem: 
Gel för att förhindra stretchmarks och stödstrumpor för t.ex. längre sittande och åkande (det tar sin tid över Atlanten). Längre handlar det inte om shopping av kläder, skor eller annat vackert till sig själv, utan mer om medel som förhindrar eller lindrar åkommorna som man dras med i graviditeten. Dock inget billigt nöje, dessa två saker (jag annars aldrig skulle köpa) blev cirka 60 euro. Därför får jag satsa istället på...
Babykläder! Är skrockfull av mig och mer än detta kommer inte med till Finland, men dessa kunde jag inte motstå. Känns lite snofsigt att köpa Calvin Klein till sitt barn som inte kunde bry sig mindre om märken,huvudsaken är ju att hon inte fryser och är hungrig, men eftersom de för småbarn är betydligt billigare och jag inte kan köpa till mig själv skämmer jag bort tjejen istället :) Om någon vill sälja billigt eller donera barnkläder tar jag gärna emot! 
Några lådor av dessa får också följa med, men vad och åt vem berättar jag inte ;)
Kvällen avslutades sedan med Harry Potter och pasta carbonara. Väldigt trevlig söndag! 

Josephine och äggproblemet

Som de flesta redan förstått så är franskan huvudspråket här i Montreal. Vilket ibland medför tokiga situationer då jag försöker få mig förstådd genom engelska och "teckenspråk". Ett problem har varit då vi åkt och ätit frukost och det kommer till äggets stekning. Jag avskyr "Sunny Side Up" eller då ägget är för löst och föredrar det s.k hårdkokt. 
Nu har jag då äntligen kommit till att det magiska ordet är "broken". 
Mitt första försök att förklara min ägg-situation löd ungefär såhär: 
Waitress: How do you want your egg?
Josephine: Well done (Tänkte att man säger ju också well done då biffen skall vara genomstekt..)
W: Sunny side up?
J: No, absolutely not. I hate the mushy yellow side, I want it hard. 
W: Turned over?
J: Noo...like..just hard and cooked through for many minutes
W: ??
J: Not scrambled, but in the same way done but not in small pieces
W: Oooookay....
Jag fick sedan en rätt hård och småbränd äggbit, men kan ju skylla mig själv. Det blev ungefär en sådan här dialog de första tre gångerna. Sen förbjöd Lari mig att prata om äggen mer och han skötte snacket. Stackarn kunde knappt hålla sig för skratt/gråt över flickvännen som tror sig kunna förklara bra. 
Eggs just the way I like it. 

Bigger is better..?

Som jag redan nämnt tidigare så är ju allting större i storlek i Amerika och delvis även Kanada. Storleken på matportioner, storleken på människorna osv osv. Jag har hittat en sak som är betydligt större and I like it! Alla julpynt och ljus är gånger 2 till det man är van med. Titta bara vad jag såg då vi gick in i en shopping mall, en enorm julgran! Oh Christmastime..how I love you! 

Nu kan jag inte säga helt hur julgranarna ser ut här i Kanada hemma hos människorna, men om vi skulle jämföra amerikanska julgranen mot den finska skulle det väl ungefärligt se ut såhär (jag använder Lari som referens som firat jul i USA)
I Finland blir det lite glitter omkring, ljus, stjärna och pynt här och var. Själva granen synd ändå klart och tydligt..
Medan det i Amerika gäller att försöka få inklämt så mycket som möjligt på granen utan att den faller av tyngden. Det skall pyntas och dekoreras för fulla muggar. Undrar hur länge det tar att fixa och pynta en gran sådär rejält? Vad föredrar ni?

Morgonmål!

Då blir det söndagsbrunch/morgonmål igen :) Dessa morgonmålsrestauranger är nog en sak jag kommer att sakna då jag åker hem. Varför finns det inte sådana i Finland? Buhu! Försökte precis göra ett inlägg, men det är något strul med bilderna så vi återkommer senare med dem! Hoppas ni mår bra, och inte har alltför tungt huvud efter veckoslutet :) 

Kan man undvika "stretchmarks"?

Idag skall jag shoppa detta, då föregående tub tog slut: 
Hittills har jag inte sett några märken på magen, men det är ju nu som spurten först börjar. Kan man undvika dem eller är det onödigt att ens försöka smörja in sig om det är något som kommer oavsett? Vill ju helst inte se utan som detta efter alla månader...
Hmm, men sen igen förstod jag att åtminstone 90 % får någon form av märken. Annars! Jag har börjar förstå mig på begreppet "moder jord", och bilderna av denna figur. Veckorna går och tycker jag bara blir mer lik muminmamman och moder jord. Jag har helt klart inte kommit till det skede att jag känner mig attraktivare som gravid :) Äsch, nu låter jag ytlig igen. Egentligen är det sak samma, de flesta kvinnor går genom samma, och slutresultatet som kommer av allt detta är ändå något som vinner över alla småkrämpor och problem. Ett eget barn. 

Lata så länge du kan..

Det kan väl sägas vara mitt nya motto :) Förstå mig rätt - jag gör nog annat än ligger i sängen också :) Har försökt njuta hösten genom att gå ut och äta, shoppa och njuta av livets små detaljer. Varför? Jo för att jag börjar inse att mitt liv inte kommer att vara sådant här på en lång tid framöver, speciellt inte då man läser böcker och tidningar vad allt som kommer med föräldraskap. 

Det finns böcker om sådant jag tog som en självklarhet: Amning till exempel. Det är tydligen inte så lätt som jag trodde. Hade föreställt mig att det räcker att sätta bröstet mot munnen och that's it. Nähäp, vet ni, det är mer invecklat än så. Mer än så ids jag inte ta upp om det ämnet, men bara så ni förstår poängen. Likledes att det i början kommer bara vara möjligt att sova i två timmars perioder. Förstår månne någon kommande mamma utan tidigare barn hur allt ändras? Jag kan erkänna jag inte kan föreställa mig mitt liv efter februari. Det kommer att bli ett hiskeligt äventyr. 
N.B: Babyn torde nu vara omkring 1 kg, vilket betyder att hon skall öka i vikt knappt 3 kg innan hon borde komma ut. Det här skall ske på 12 veckor. Yaiks. 

Planer

Skulle jag idag gå ute med ett paraply skulle jag säkert flyga tillbaka till Finland, det blåser nämligen närmare 30 mph här. Idag skall det bli lite shopping, yey! 
Sen har jag en hemlighet jag inte ännu berättat er. Något kommer att ske nästa vecka, men om ni kikar in i början av veckan skall jag berätta det för er! :) Visst är det störande, när man retas såhär? 
Trevlig lördag allesammans!

To Lari :)

Hittade detta utmärkta tips på internet, för mannen under vecka 28 :
Ideas for Dad:
It's the last trimester! Go out and celebrate with a special date to shop for something for the baby or a few maternity outfits for Mom. Treat Mom to an olive oil tummy massage or foot massage.

This isn't an easy trimester for Mom. Dad's support can go a long way to make it easier. Stay involved Dad! You're needed more than ever now.

Lite massage låter prima!!! :) Det behövs inte mycket för att göra en kvinna lycklig

p.s Vet att Grinchen-Lari kommer att bli ledsen om jag inte skriver detta: Han gav faktiskt massage igår :)


Vecka 28 (För alla preggoinläggs-intresserade)

Då var en till vecka undan. 

Såhär står det på min "mamma-sida" för kommande vecka:

Hei jälleen JOSEPHINE 

Tänään on perjantai 19. marraskuuta, ja raskautesi on kestänyt 27 viikkoa. Laskettuun aikaasi perjantai 18. helmikuuta on jäljellä 13 viikkoa. Ennenaikaisen syntymän todennäköisyys on onneksi pieni, mutta jos vauva sattuisi syntymään nyt, mahdollisuus selvitä olisi yli 90%!
SIKIÖ

Tämän viikon alussa sikiö on 25 viikkoa vanha. Tällä viikolla sikiö avaa silmänsä ensimmäistä kertaa, mutta se ei näe erityisen hyvin. Jatka sikiölle puhumista ja laulamista. Äänet vääristyvät jonkin verran lapsivedessä, mutta sikiön kuulo on nyt parempi kuin aikaisemmin. Ihon alle kertyy lisää rasvakudosta ja sikiöstä tulee vähemmän ryppyinen ja läpikuultava.

Sydänäänet voi kuulla stetoskoopilla ja tuleva isä voi mahdollisesti kuulla pienen sydämen lyövän painamalla korvansa äidin vatsalle. Olet ehkä huomannut, että sikiöllä on nyt selvempi unirytmi ja pannut merkille sen aktiiviset ja rauhalliset jaksot suurin piirtein samoihin aikoihin joka päivä

 

NAINEN

Sikiö kehittyy hyvää vauhtia ja kaiken pitäisi olla mallillaan. Jos olet välillä joutumassa paniikkiin, voit lohduttautua ajatuksella, että et ole yksin! Monet odottavat äidit ovat kertoneet kokeneensa saman. Yhtäkkiä synnytys alkaakin olla täyttä totta ja aika alkaa käydä vähiin. Onneksi nämä tunteet ovat yleensä lyhytaikaisia, mutta niistä keskusteleminen – vaikkapa kätilön kanssa neuvolassa – voi helpottaa.

Nyt kun kohtu lähestyy kylkiluita ja alkaa painaa keuhkoja, hengästyt helpommin. Tämä johtuu siitä, että keuhkopusseilla on vähemmän tilaa laajentua. Siitä huolimatta keuhkojesi kapasiteetti on raskauden aikana suurempi kuin muulloin: kehosi verimäärä on lisääntynyt lapsen hapensaannin turvaamiseksi.

Kohdunpohjan korkeus häpyluusta (sf-mitta) on n. 24 cm


Dagens skylt

Dagens skylt är från Hong Kong: 
Tydligen finns det behov av översättare även i Hong Kong..Fat Ho Elderly Center? Undrar hur de ser ut där?

Tomtar på loftet

TACK till er som svarat på min lilla gallup! Tomtarna på bilden har min mamma gjort, är de inte söta? Bara snön som saknas :) Om ni rör er i Kyrkslätt-Sjundeå med omnejd kan ni titta in i hennes tomtestuga. Dit kommer ni genom att klicka HÄR

Ni vet ju att jag älskar jul och allt som hör därtill, right? Därför är det rätt ironiskt jag lever med denna man: Grinchen! Lari delar inte riktigt julglädjen och allt som hör därtill, utan tycker det är mycket strunt. Jag försökte föra en vettig dialog om glädjen att dela med sig. Det löd ungefär såhär: 
Josephine: Men vad är det du gillar med jul då? 
Grinchen, aka Lari: Det är roligt att få presenter
Josephine: Men gillar du inte att ge presenter och dela glädje till andra?
Grinchen: Nåja, inte egentligen..
Josephine: Jag ÄLSKAR att ge presenter
Grinchen: Men det är ju då perfekt. Du älskar att ge presenter, jag älskar att få. Problem solved
Josephine: Suck..Män..
Så nu har jag mission "omvandla Grinchen" som projekt. Jag skall bli som den här lilla flickan i filmen om Grinchen, som smälter upp hans kalla julhjärta och få the "Holidayspirit" från topp till tå. Om ni har bra förslag, hit med dem bara! :)

I want YOU!

Nu är jag ideligt nyfiken igen. Närmare bestämt över er. Av alla läsare är det kanske cirka 5 % som någonsin orkar kommentera. Därav tänker jag nu ställa några frågor och hoppas fler än 2-3 av över 50-60 läsare skulle svara :) Det tar inte länge, ni bara trycker på kommentera här nedanför inlägget och kan vara totalt anonyma! (om ni inte vågar/vill berätta ert namn). Det skulle glädja mig, så får jag lite att svara på/kommentera. Alltid roligt att svara på kommentarer och frågor, det är liksom pricken på i:t!!

1) Ålder (jag är kvinna själv, jag får fråga...:))
2) Vad intresserar i bloggen?
3) Roligast att läsa?
4) Tråkigast?
5) Känner vi varandra? (Det är ju öppen blogg som vem som helst får läsa..)
6) Vill du fortsätta läsa bloggen efter jag återvänt till Finland?
TACK TILL ALLA SOM TAR SIG TID :) 

Nyttan av matematik

Ibland satte man alltid som yngre och klagade på matematiklektionen över varför man lärde sig matematik. Jag har kommit fram till de viktigaste, från en icke-ekonoms och kort matematikers synvinkel: 

1) Räkna ut reorna på varor
2) Räkna ut sin lön och skatter
3) Omvandla mph till km/h (igår blåste här 28mph!)
4) Räkna summan på matbutikskassen
5) Hjärngymnastik - säger Lari :) 
Sånt här ligger man alltså och tänker på 6 på morgonen då man vaknar och babyn sparka och håller en vaken. Tänk så klok och filosofisk jag kommer att bli sen när man vakar mer eller mindre hela tiden..

Ljusrött skall det vara! :)

Jag är nog inte det bästa exemplet på "genuspedagogik" då det kommer till val av färger för babyflickor. Jag kan inte låta bli att dras till söta rosa saker. Men jag välkomnar nog "pojkiga färger" också :) Det här är då det första ordentliga plagg jag vågat köpa till lillisen - att mysa i och se på hockey med daddy-Larry (De som inte känner igen logon - det är Montreal Canadiens från NHL..)
 

NHL-lounge "backstage"-report

Det här är ett blogginlägg om NHL i Lounge. Vill ni läsa om backstage från förra matchen, från "ordinär" synvinkel klicka HÄR
För det första: Vi hade en egen ingång. In i hissen hade vi en kvinna som tryckte på våningsnummern för oss. Själva lokalen var helt annorlunda än i vanliga spel, heltäckande matta och mer "hotell-känsla", alltså mer fancy än de kala och ekande korridorerna man annars är van med. Kände mig rätt priviligerad :)
MAT! GRATIS! Ja, det var ju allt där förövrigt..Då vi kom in i loungen kom en kvinna och tog våra jackor, samt frågade vad vi ville ha att dricka. Hon var där bara för oss cirka 20 personer som befann sig i denna loge. Totalt fanns det loger för alla möjliga stora bolag, allt från Cirque de Soleil till elektronikjättar. Jag var så överrumplad av allt så inte ens händerna hölls på plats. Det är tummarna upp tecknet som jag försöker göra..
Vi hade många alternativ att kolla på matchen - live nere på planet, från stora skärmen i taket eller tv, antingen rakt framför näsan eller sedan inne i loungen. Otroligt nog händer det sig att folk pratar inne i loungen och bara ser matchen från tv:n, rätt lustigt :) Men då är man nog en van lounge-besökare!
Lari var happy - god mat, öl och live-NHL spel. Han fick nog sin jul lite redan i förväg..
Som ni ser hade man sina egna platser utanför loungen. Så fort jag var klar med antingen mat eller dryck kom vår personliga servitör och plockade undan faten och glasen. Jag hann inte ens lyfta upp rumpan, vilket i sin tur är rätt skönt då man blir klumpigare hela tiden
Montreal mötte amerikanska laget Philadelphia Flyers, men som förlorade med 3-0, trots två finnar i sin trupp. Det var nog helt otrolig erfarenhet och det är inte varje dag man sitter i en loge. Det kostar närmare en halv miljon per år för företag att ha en sådan här loge, så ni kan ju föreställa er engångssumman för en person, bara för en match! De flesta kom direkt från jobbet i sina fina kostymer, vilket också gav en lite "finare" känsla över det hela. AKA att det handla om pengar och framgång för att komma till logerna..
Jag hittade även mitt paradis på hjul. En hel vagn med efterrättsläckerheter. Ser ni nästan hur dregler hänger ut ur munnen på mig? Jag föll för chokokakan, med mjölk därtill. Mumsfilibabba!
Här är jag tillsammans med Stefan, som var den snälla personen som inbjöd mig och Lari på matchen. Jag fick nog säkert några extra rynkor igår av allt leende, då jag nästan fick kramp i skrattgroparna. Hittade ett sött litet baby-paket som fick följa med hem, med body, hatt och tossor med Montreal Canadiens logo. 
Det här ger rätt lätt bilden att baby-grejerna var intressantare än matchen. Kan ju påpeka det faktiskt var paus :) Mycket Josephine på alla foton, då Lari var fotograf för kvällen..
Efter förra gångens NHL match då många kvinnor gick i sina finaste attiraljer, bestämde jag mig även för att ta det finaste jag hade i garderoben - min Guess väska. Det var bra beslut, speciellt då vi rörde oss bland bossar och gamla NHL-stjärnor..
Titta nu så fint vi klädde upp oss :) Att dricka vin var väldigt pop, jag tog även en klunk av vin man fick smaka på. De var pyttesmå glas men så fort jag tog den i handen fick jag dåligt samvete och det kändes som om kvinnorna omkring mig såg med fördömande ögon på kvinnan med barn i magen, som dessutom hade vinglas i handen. Lari fick rädda mig ur situationen..låter löjligt, men pröva själv sen någon gång så vet ni. 
One happy guy!! Han skulle nog inte velat att kvällen någonsin hade tagit slut..
Var bara tvungen att ta denna bild! Kolla in - vi hade privat toalett! Inget springande och köande bland 1000-tals andra kvinnor och piss på golven. Wihuuuuu! Om man lukta skit fanns det lite parfym att spraya på sig också :) 
Det blev några hårda tacklingar, och då visste vi att det inte dröjde länge förrän hormonerna och aggressionen tar över spelarna och det blir...
SLAGSMÅL!!! Tänk, du får två sporten på en gång: både hockey SAMT lite brottning/boxning. Inte illa. 
Här kan ni klicka för att se hur stämningen blir då Montreal gör mål. Ljudet live är ännu högre och mäktigare än det hörs här : )

NHL baby, NHL!

Idag skall vi på NHL-match mot Philadelphia Flyers. Ni kan ju se på bilden vilket lag vi hurrar för :) (tips: klockan!) Det blir lite extra, eftersom vi har biljetter till en lounge - dvs all mat och dricka gratis. Wuhuuu! Gratis mat! Dagen till ära har jag till och med tagit fram plattången och fixat både hår och ansikte..med make-up, trots gårdagens varning i HBL ;) Sunt förnuft brukar jag kalla det handlar om i graviditeten..
God natt på er, vi hörs igen imorgon!! P.S om ni kommenterar och inte har en blogg - kolla på inlägget senare igen, jag svarar där. Roligt med er respons och vad ni tycker, dialog är alltid a och o! Så: Önskemål ni skulle vilja se på bloggen? Vad är bra / dåligt? Mindre eller mer preggo-inlägg? Let me hear your voice :) 

Ottawa

På fredagskvällen då vi kom fram till Ottawa blev det restaurang och god mat, varefter allmänt umgänge med föräldrar från hockeylaget. Det var nämligen så att det var turnering för 10-åringar och Team Candiac var med och kämpade. Läktaren var fylld av entusiastiska föräldrar med tutor och mycket kämperop för deras barn. Här är det inte tyst hejande som gäller utan det skall höras, helst ända fram till barnen på isen. Nästa gång tar jag med öronproppar. Seriöst. Det var mer ljud än på en NHL-match, vilket i sig bidrog med en trevlig stämning. Det där med väldigt engagerade föräldrar kommer ju med gott och ont. För mig är huvudsaken i all sport att det är på barnens villkor, och att de inte skall uppleva för stor press. Det är ju ändå en rätt lång väg till NHL..Här redan märks det hur människorna lever och andas hockey :) Kanske vi finnar har lite att ta efter, att hurra och kämpa på med hög energi, även på juniormatcher.
De flesta föräldrar visade sitt stöd för laget genom att bära barnets skjorta
Efter hockeymatchen blev det rundvandring på stan. Snygg och fräsch stad, som faktiskt påminde i sina stunder lite om Helsingfors. Här fanns inte lika mycket skyskrapor och höga byggnader som i Montreal, utan det var mer "slottslika" stora byggnader. 
Här är något som kallas Rideau Canal. Ni kan försöka läsa texten här nedan över lite information. 
Ontario och Quebec gränsar varandra rakt invid centrum av Ottawa. På ena sidan är skyltar på franska och huvudsakliga språket franska (men med rätt god engelska kunskap). Undantag finns ju, då jag skulle beställa en hotdog och frågade priset rabblade hon något på franska jag inte helt uppfattade. Bad henne säga det på engelska, eller om hon kunde engelska. Svaret blev "no". Jahap. Nåväl, men lite översättningshjälp blev det sen bra. Då man pratade med en lokalbo berättade hon åter igen att människorna i Quebec inte pratar eller lär sig engelska för att "they don't have to". Inne i Ottawa centrum fick man service igen på flytande engelska. Rätt lustigt hur människor bor tätt intill varandra, men inte alltid ens kan varandras modersmål. Nog igen med språkpolitiken, det är bara det att det är så ofattbart ibland att begripa/förstå eftersom man själv blivit uppvuxen sen barnsben hur man skall lära sig många språk för att klara sig så bra som möjligt ute i världen. 
Parlamentet. Snyggt och ståtligt. Vi löd skylten - vi stannade :) 
Blev lite trött i benen av all promenerande. Bestämde mig sitta brevid gubben med en häftig flygel (oj vad jag saknar att få spela piano igen!!!). You can call us Ebony and Ivory..
En totem ursprungsbefolkningen till ära. Det positiva i Canada är ju det att alla i princip är invandrare och det finns en massa olika kulturer, som alla accepteras. Det är inte lika "rasistiskt" som det ibland är i t.ex. Finland..
På kvällen blev det umgänge med övriga gruppen och lite god pizza :) Kunde vara barfota i UGGsen och det var varken för varmt eller kallt. Utmärkt. 
'
Lari tyckte det kom intressant tv-program: Kvinnornas wrestling. Själv tyckte jag det rätt lustigt att se på, speciellt då en del kvinnor hade större och kraftigare rumpor än flesta män. Anabola steroider - yepp yepp :) 
Stora julgransbollar i taket och julgransris lite här och var. Hur kan man inte låta bli att längta till julen? 
Pojkarna kämpade på bra och kom lätt med i semifinalen. De fick dock nöja sig med 4:e plats av de 16 deltagande lagen. Surt sa räven om rönnbären, men det var ju inte ändå illa slutresultat. Besvikelsen är alltid stor, men de kommer säkert med stor revansch nästa gång och kniper hela potten. Denna gång hade motståndslaget helt enkelt en fenomenal målvakt som måste ha haft en utmärkt dag, med tanke på alla skott som kom emot honom! 

Trafiken i Montreal

Tänkte kasta in ett litet inlägg om trafiken här i storstaden. Till en början då jag kom hit tänkte jag att trafiken inte skilde sig mycket från hemma, men jag måste erkänna jag ändrat mig. Alla som känner till mig vet antagligen om att jag inte gillar att köra i storstäder och att det är först de senaste några åren jag vågat mig in till Helsingfors centrum. Nåväl. Här är det för det mesta tre filer på motorvägen, ofta till och med 4 på sina ställen. Dessutom tycks överhastighet vara mer av en regel än undantag. Varför? Jo det kan bero på detta - såg en skylt som förklarar bättre: 

120 km/h = 95 dollar
140 km/h = 225 dollar
Något i den stilen. Alltså här får du inte böter enligt dina inkomster utan det är samma pris för både fattig som rik. Inte undra på att man ser bilar susa 20 km/h överhastighet på vägarna, förbi polispatruller, utan att bli fast. De som är rika kan ju skratta glatt till några hundra dollars böter..i Finland skulle de lätt få över 1000 dollar i böter med 20-30km/h överhastighet (korrigera mig gärna om ni känner till det mer exakt..har aldrig fått själv böter..)
Totalt har jag kört här 2ggr (wups) på kvällstid. Har inte känt mig så bekväm bakom ratten eftersom man måste vara rätt fräck och köra i höga hastigheter mellan filerna, för att ha en chans att "överleva". Plötsligt känns det där med att köra i Helsingfors inte så farligt längre..lite som man skulle åka tillbaka till landet jämfört med den riktiga storstadstrafiken. 

Den osminkade sanningen

Jahap. Då har det tydligen varit någon forskning som påverkat att mycket make-up under graviditeten är skadligt för fostret (som dock lär märkas då barnet är äldre). Det kommer varningar från höger och vänster..men jag är inte särskilt oroad, det där med en massa make-up har aldrig riktigt varit min grej. Två saker är jag ändå rätt fast vid: Mascara och solpuder. I dagens värld anses jag vara mot det blekare hållet - om jag bara hade levt under några hundra år bakåt i tiden, då hade jag varit "kuumaa tavaraa" med min "pale-face" :) Artikeln till ära kommer här en bild av den osminkade sanningen..

Om ni vill läsa artikeln tryck HÄR!

Shopping

Eftersom vi använder våra mobiler med Lari att ta bilder får ni ta del av mina alster, eftersom jag måste flytta över Laris bilder senare. Därav får ni vänta på det kulturella sidan av vår weekend-trip :) 
Vi gick in i ett varuhus, á la Stockmann. Men betydligt dyrare om vi säger så..Det fanns väskor i mängder - Gucci, Burberry, Louis Vuitton, Burberry, Prada etc etc..det höll på i oändligheter. Platsen bara skrek pengar. Men man kan ju alltid drömma :) Men det märktes det var fancypants-ställe, de titta lite misstänksamt då jag tog bilder..
...speciellt då jag börjar fotografera väggarna. En expedit sade åt mig därefter "The gloves can be bought on the second floor". Jag tackade för infon och gick småleende framifrån. Lari såg främst ut att vilja sjunka genom golvet. Hah! Det är roligt att leka turist, med Finland rock på sig kommer man lättare undan med sådana här "turistbeteenden". Det blev ett snabbt besök in och ut ur butiken..skulle jag gå dit pånytt skulle jag vara tvungen att ta på mig det finaste jag äger, så man inte skulle få så konstiga blickar :)
Tänkte även gå in och titta på lite Banana Republic kläder, men jag lät bli då jag såg "petites" texten. För who would I be kidding? 

Jag har varit med om något speciellt!

Nu kanske ni tror det hänt något speciellt eller utöver det vanliga. Det har det faktiskt, men det kanske inte låter så märkvärdigt. Vet ni, jag trodde jag såg i syne då vi var i Ottawa och jag såg två av dessa: 
Svarta ekorrar!!! Först trodde jag att jag såg i syne, eller att ekorren hade just krypit upp från en skorsten. Men vet ni, det finns faktiskt svarta ekorrar. Det var något helt nytt. Jag läste en artikel om dessa "förskräckliga" varelser, ni kan kolla in den HÄR. De lär finnas i Nordamerika och Canada, men är sällsynta och de är cirka 1 på 10 000 som muterat och fått gener som gjort den svart. Tack och lov finns de, annars hade jag nog trott jag blivit galen som börjat se i syne. Skunk visste jag det inte var, då de var mindre och saknade det vita. 
i vanliga fall ser de ut såhär här i Montreal, det kanske inte syns på bilden, men de är faktiskt nästan dubbelt större än ekorrarna i Finland. Fluffiga och feta ;)

YES!!

Nu har jag biljetter till en av mina favoritband. De uppträde i Pargas 16/7. Vilka det är frågan om? Kolla musikvideon. Känner ni inte igen dem är ni troligtvis uppvuxna under sten och mull ;) 
YESSS!!!!!!! Senast såg jag dem  år 2001, och det var super!

Info om Finland - från utländskt perspektiv

Hittade en rolig artikel om Helsingfors som skrivits av Vancouver Sun. Där jämför de Finland med Montreal och Paris. Låter lustigt, och hur sammanträffande är det inte då vi bor nu i Montreal? :) Artikeln skriver om en massa sevärt i Finland och hur skribenten upplevt stället. Läs gärna, jag tycker alltid det är lika intressant att läsa utomstående människors syner på sitt hemland. Speciellt då de är positiva ;) 
Klicka HÄR för att komma till länken

Earlybird

galenskap. Klockan är halv sju och jag skriver blogg. Det måste bero på babyn och morgonpigghet...känns konstigt att ligga här  medan ni i Finland ren börjat måndagen.:) Återkommer senare med bilder från Ottawa! Trevlig start på veckan gott folk!

Marknad i Ottawa

Igår blev det alltså kort rundvandring i stan (så mycket fötterna orkar i mitt tillstånd). Vi kom in på en liten marknad också, sådana tycker jag alltid är lika mysiga. 
Rätt typisk marknad, men stämningen är ändå olik från plats till plats. Skulle man haft kallt fanns det mycket varmt att köpa, från topp till tå. 
Jag tänkte pröva på skojs skull en "ryss-hatt" som vi kallar dem, skinn/pälshatt med andra ord. En man som gick förbi hojtade att jag borde köpa den, att den passade mig. Vet inte riktigt hur man borde tolkat det :) Men nej, oroa er icke, jag löd inte hans råd. Det räckte för dagen att ha varmt om fötterna..
Julpynten och granarna gav det hela en skön julstämning. Inget jag klagar på, tvärtom!

Äntligen!

Tack för råden, det blev de mer klassiska UGG:sen, men med lite annorlunda design. Har idag varit på junior-hockey och sedan shoppat skorna samt gått omkring i Ottawa på lite sightseeing. Nu är jag helt slut och tänker kasta mig på sängen, med skorna upp i vädret och ta hand om min ischias som lite börjat störa då man går flera timmar. Det är rätt frustrerande att märka hur mobiliteten blir sämre ju mer magen växer. Lillis tröstar dock mig i sådana stunder, med lite sparkar som påminnelse varför man går igenom såna där små krämpor alltid då och då :) 
Köpte ett par i size 7, alltså storlel 38. Känner mig så "liten" igen, senaste gång jag hade så små skor var i lågstadiet. Men skall ni köpa UGG t.ex. genom nätet skall man ju beställa en storlek mindre än man annars har. Varma & sköna som attan är de iallafall!

In Ottawa

Nu är vi då i Kanadas huvudstad. Idag skall vi utforska centrum och se om det finns något kiva att shoppa :) Vi har även ett museum nära hotellet, kanske vi gör ett besök där också, beroende på pris och utbud. Igår åkte vi i mörkret hit, och ända till centrum gick det bra. Sen kan jag säga att jag saknade en GPS. Jag var navigator med google-map direktiv (inte lätt då gatan man söker inte dyker upp). Som tur hade vi en vän att ringa, som hade på sig iPhone, som denna gång räddade oss i nöden. iPhone vs. Nokia 1-0, denna gång! :) 
Vyn från rummet, som är riktigt fancyt och trevligt. Vi är på andra sidan av bron, mittemot centrum. Dvs vi är nu på Quebec-provinsens sida, medan då vi gått över bron är vi i Ontatrio. Lustigt. Hoppas ni har en trevlig lördag! 

Smakråd tack!

Jag har ett dilemma. Jag har bestämt mig för att köpa UGG till vintern, men nu är frågan hurudana. Först hade jag tänkt mig de klassiska UGG:sen, som dessa: 
Men sedan har jag börjat kolla på ett par andra UGGS - som är cirka 80 euro dyrare, men också ser helt sköna och bra ut. De ser ut såhär: 
Vad tycks? Vilka skulle ni köpa? Har ni UGGS - vad tycker ni om dem, och hur är de i vinter/snö väder?
Tacksam för svar - det är ju ändå en rätt stor investering, men vill ha varmt om fötterna i vinter!

Love free stuff!

Det lönar sig att hänga på Starbucks: Titta här vad de gick omkring och bjöd på, helt gratis åt alla kunder som ville smaka:
En god minishot av något jag inte har en aning om. Medium sött och helt gott i små doser, rätt "christmas"-taste :) Här tackas det inte nej till gratis saker, det må inte vara dyrt att ge åt kunder - men det väcker positiva känslor!

v. 27

Ytterligare en vecka har gått och idag går vi in i 27:e veckan. Helt otroligt. Sådär officiellt börjar nu min sista trimester, 2/3 down, 1/3 to go..
Babyn börjar göra sig alltmer kännbar och tanken på att ha en mini-baby på omkring 30+ cm i magen känns rätt absurt.(Mät med måttband så ser ni!) Igår fick jag till och med en spark jag riktigt fick säga "aj" till. Såhär står det på en baby-sida om babyn i vecka 27: 
Nu väger bebisen nästan 875 gram och är drygt 36 cm lång från topp till tå. Ögonen öppnar och sluter sig, bebisen sover och är vaken på regelbundna tider och den kanske suger på fingrarna eller tummen. 

Sov gott och dröm sött! En del experter tror att bebisar börjar drömma vid ungefär 28 veckor. Vad skulle de drömma om? Ingen vet helt säkert, men hjärnan är mycket aktiv även denna vecka. De karakteristiska vecken börjar uppstå på dess yta och mer hjärnvävnad formas. 

Om du känner rytmiska fosterrörelser nu, kan det mycket väl vara hicka – vilket är vanligt denna vecka och under resten av graviditeten. Anfallen av hicka brukar inte vara så länge och går över av sig själva. 

Nu når livmodern din bröstkorg, vilket kan göra dig andfådd, om du inte redan är det. Från och med nu och under de sista tre månaderna är det inte ovanligt att drabbas av kramp i benenhemorrojderåderbråck och klåda på magen
kramp, hemorrojder och åderbråck. Oj vad dessa ord bringar glädje..suck. Jag är bara tvungen att säga det: Oj vad ni män kommer lätt undan! Det enda ni måste dras med är lite hormonsvängar :) Då har jag ändå genomgått en enkel graviditet, jämfört med andra jag känner som spytt sedan dag 1. Man skall vara tacksam för de små sakerna i livet! 
Angående cm och kg på babyn - det varierar otroligt från källa till källa. Ibland säger de att barnet är 30 cm och väger 1,2 kg osv. Alla utvecklas i egen takt efter vecka 20, och min mage är inte så enorm ännu, så tippar på en späd liten tjej :) 

TGIF

Idag blir det Ottawa senare mot kvällen, hääärligt! Har ledig dag som skall firas med lite diskning och Starbucks. Bra kombination tycker jag :) Min söta karl var också på gott humör och sjöng på morgonen. Däremot vet jag inte riktigt hur jag skall tolka sångvalen: 

1) Man I feel like a woman
2) If you wanna be my lover by Spice Girls
Kanske han drabbats av för mycket kvinnliga graviditetshormoner här i huset. Vi skyller på det ;)

Lite PR för finska skolan

För alla lärare (och andra intresserade) oavsett var man bor: Klipp över Finlands utbildningssystem gjort av BBC, därefter ett annat nyhetsinlägg. Kolla in! Trots jag visste Finland hör till toppen fick jag en massa nya insikter av dessa :) 
Båda är gjorda 2010, så rätt aktuella. Jag kan ju inte säga annat än att jag faktiskt kände mig väldigt stolt att vara lärare från Finland efter dessa klipp. Man förstår kanske inte alltid att uppskatta det man har, förrän man ser det från utomståendes ögon :) 
Vad tror NI gör att Finland klarat sig så bra i alla skolresultat? 

Morgonmål!

Idag skall vi åka på morgonmål till ett s.k. "morgonmålsställe". Det blir alltså ägg, skinka, potatis och en ljuvlig delikat fruktbomb med alla färger från regnbågen :) Jag blir ju vrålhungrig bara jag skriver ner det här..slurp! Vad händer i Finland, Sverige och alla andra 15 nationaliteter som besöker bloggen?
P.S  en av mina närmaste vänner väntar barn till maj. Jag är så glad, då JAG kan lite dela med mig av mina erfarenheter, och inte alltid tvärtom - jag som ringer och frågar svägerskan om råd :) Det känns bra att kunna dela av sina känslor till någon som faktiskt förstår, det är rätt svårt att förklara ibland vad som exakt händer inuti kroppen och knoppen! 

Conan o'Brien and Finland

För några år sedan, 2006 om jag inte missminner mig, var Conan o'Brien ett hett namn i Finland. För er som glömt - här är några klipp från hans show. Han var ju såpass stor att han till och med kom på besök till Finland :) Ni som är från Canada, kolla in detta: 
Visst liknar han Tarja med glasögonen på? Ni som vill se ytterligare 3 minuter klicka HÄR. Youtube tillåter mig inte ladda upp den videon på bloggen, men där är ytterligare roligheter om Finland och Conan :) 
Här ett nyhetsklipp ur CNN över Conans besök till Finland. Se hur det gick till!
Sist men inte minst - ett ställningstagande av Conan till vårt käraste "fiende och grannland" - Sverige. Gotta love it!

På inköpslistan

I 2,5 år har Adam varit mig trogen och snäll. Nu börjar han dock bli alltmer långsam och bråkig. Han tycker bland annat det är jätteroligt att stänga av hela internet då man gör blogginlägg. Jag skrattar inte lika högt då allt jag gjort i cirka 10-20 minuter försvinner ut i tomma intet. Därför har jag börjat snegla på bättre alternativ - och har funnit detta: 
MacBook Air. Mindre, lättare och svart keyboard. Visserligen börjar Adams knappar vara mörka de mer, men av helt annan orsak..Allt good things must come to an end är det någon artist som sjunger, så även med mig och Adam. Jag har varit väldigt nöjd med Apple, och vill inte byta ifrån det. Har ni erfarenhet av MacBook Air? Åsikter?

Christmas - here we go again

De trogna bloggläsarna har säkert lagt märke till att jag är "lite" julgalen, som även nu har julmusik i öronen. Nåväl, men här finns faktiskt redan julgranar och julpyntade skyltfönster! Det gör mig så glad. Dessutom hörde jag att snön börjat komma till Finland, jej. Vad är bättre än en vit jul??

Lari hade lång lunchpaus så vi passade på att äta ute på Casey's (riktigt god matkedja) den soliga dagen till ära. Ingen moralpredikan nu med hur mycket billigare det är med egenlagad mat, tack :) Jag har 12 veckor på mig att kunna äta, gå och komma som jag vill. Det tänker jag utnyttja. Har fått höra att efter babyns ankomst blir det mycket matlagas hemma och inte lika mycket spontana restaurangbesök. På Casey's hade de full julinredning redan - kolla bara : EN JULGRAN!! Wihuuu!
(Laris jacka är nog bra att dölja vilken mage som helst, jag skulle kunna gömma en fullgången baby där under om jag så skulle vilja)

Starbucks - igen :)

Nu kan jag hittas då på Starbucks igen, vilken överraskning alltså!! :) Vanligtvis brukar jag vara på morgonen här, men nu är det eftermiddag och klockan visar 13.30. Då jag tittar omkring mig ser jag att 9 stycken laptops, som occuperar dessa cirka 15 bord. Det är helt klart en hit att ha gratis WiFi. 
Känner mig som en studerande igen, de flesta andra ser ut att plugga och ha en massa böcker omkring sig. Oj de gamla goda tiderna :) Nåväl, hellre skulle jag också sitta på ett café än bibliotek och plugga..

Preggo-inlägg

På begäran skall jag nu göra ett litet graviditetsinlägg, ni som inte är intresserade kan vänta på följande inlägg :) 
I skrivandets skede är jag i vecka 26 (25+5) och har igår för första gången insett jag upplevt "braxton hicks" eller förberedande sammandragningar. Först trodde jag bara att babyn tryckte hårt mot magen, men då hela magen blev hård som sten insåg jag att det nog inte kunde vara babyn, så enorm är hon inte ännu. Ni kan ungefär föreställa er att någon trycker magen utåt så det känns som om den skulle stretcha, samtidigt som den blir hård. 
I övrigt har jag kommit väldigt "lätt" undan gällande min graviditet (knacka knacka i trä). Fram tills nu är det största som stört mig hormonerna och deras eget liv. Det är inte alltid lätt i min närhet, speciellt inte om mannen inte riktigt kan förstå sig på graviditetens härliga baksidor. Men sen igen kanske det är för mycket begärt de skall helt begripa vad som händer med kroppen, eftersom man inte ens själv alltid förstår det. Magen blir större, javisst, men tänk på alla organ som flyttar på sig och påverkar i sin tur både psykiskt och fysiskt. 
Trötthet kan jag inte säga mig vara närmare bekant med, Lari tar mer tupplurer och är tröttare än mig sådär generellt :) På kvällarna då jag märker kroppen jobbat hårdare somnar jag rätt tidigt förstås. 
Illamående - har spytt en gång under graviditeten, och det var för att jag åt blåbär till morgonmål på tom mage. That's it. 
Sen har man ju märkt av graviditeten på andra små sätt också, men jag besparar er de små intima nackdelarna med baby i magen - ni lär höra om allt det där när ni själva väntar barn eller skall bli pappa. :)
Det senaste jag nu börjat märka av är förstår att jag blivit långsammare och lättare andfådd i t.ex. trappor. Vem skulle sen igen inte det med en 800g liten i magen, och 7 kilos tillökning? Det där med viktökning är spännande, enligt mitt BMI är normalvikuppgången omkring 12-14 kg. Det vill säga det kommer troligen att komma till, dock har dessa 7 kg inte märkts nämnvärt, kanske det är vätskan etc..människokroppen är ett roligt mysterium!
Ryggont har jag haft några gånger, speciellt i svanken, efter att ha gått flera timmar på stan och shoppat eller gjort något lite mer aktivt. Det har jag mig själv till stor del att skylla - vet jag börjat trycka magen ut och ryggen in då magen blivit tyngre, dvs. det man inte skall göra. Måste jobba på ryggposition här inom framtiden..
(På bilden magen då vi kom till Montreal, omkring vecka 15)
Det bästa av allt? Du känner hur babyn sparkar och kommunicerar varje dag. Det är både en underbar och skrämmande känsla. Plötsligt står man inför en hel ny situation och man vet att det inte är länge kvar tills våra liv kommer att förändras förevigt. Visst låter det dramatiskt? Men så är det ju - nu kommer det ett litet oskyldigt barn till i världen och det blir vårt ansvar att göra henne till en väluppfostrad och god medborgare. Inte konstigt på att hormonerna går på högvarv ibland :) Det är nog tur det ändå är 9 månader man har på att förbereda sig - det behövs nog. För att inte prata om alla införskaffningar man måste göra, trots babyn är så liten och oskyldig behöver hon en massa grejs för att överleva. Men hey - who am I kidding? Jag älskar att shoppa till småbarn :)
Frågor? Låt det komma bara..

Finnish people on a bus stop

Okay, this is for all you canadiens: Remember how we told you that many Finns often like to have their own space and are not as "openminded/hospital" as Canadians? Well here is proof - Finns waiting for the bus..

Dagens skylt

Yammy!! Wanna try it out?

Memories

Blev inspirerad då jag kollade i andra bloggar att göra ett inlägg med gamla bilder, kanske främst för mig själv, för när allt kommer omkring är ju detta lite av min "dagbok" som jag delar med er :) Här är några kära bilder för mig, från de senaste två åren
Alla mina kära Åbo-flickor samlade. Detta var Annikas födelsedagsfest några år sedan. Nu har alla av oss flyttat ifrån Åbo och håller till i Helsingfors, Esbo, Kyrkslätt, Skottland, Österrike och Canada. Vem hade trott det? :) 
Åbo. Kommer alltid att ha en speciell plats i mitt hjärta, här spenderade jag 5 år med många roliga händelser. Bilden tagen sommaren 2009. Ibland har man faktiskt otrooolig lust på ett glas champagne/drink..det har ändå gått rätt lätt att vara alkoholfri dessa månader men ack så jag väntar på att få skåla med äkta vara. Nu låter jag som värsta alkisen, hah, men jag tror ni förstår. Det kommer säkert att räcka med ett glas, eftersom jag annars också inte behöver mycket för att det skall kännas. 
Min 25-årsdag firades i Spanien juni 2009. En toppenresa med allt man önskade!
The best :) Liten återförening med de bästa från högstadiet. Vi träffas inte så ofta men då vi gör det, har vi väldigt roligt tillsammans!
Anna och Lotta, mina två äldsta bästa vänner. Tur att jag har er! :) Bilden taget ett år sen. Tänk vad livet är märkligt, vem hade trott att jag ett år senare skall bli mamma..tänk på det då livet verkar tungt, man vet aldrig vad som väntar bakom hörnet :) 
I februari 2010 åkte jag med mamma till München för att kolla på RedBull Crashed Ice tävlingarna. Där hittade jag den här snygga hunken ;) Väldigt spännande tävling, och i år måste jag vara nervös under 4 tävlingar, då han åker ner i galna banor..kan bli tufft för en höggravid och hormonfylld kvinna ;)
I sina dagar brukade jag även ta "dagens outfit" bilder. Skulle vara helt skoj att göra, men i dagsläget är mitt klädutbud rätt litet så det blir inte så stor variation :) Men kanske jag lägger upp något sådant då och då..bra sätt att se till man inte går omkring i myskläder hela tiden..

Litar du på Wikipedia?

Då jag studerade till lärare var en viktig grej alltid källkritiken. Man skall kolla upp källorna man använder och att de är tillförlitliga. Wikipedia fick sig oftast en rejäl omgång, eftersom vem som helst i princip kan lägga till text där. Bland lågstadie- och högstadieelever är det ändå en av de vanligaste källorna, och det är nog rätt svårt att hindra dem ta fakta därifrån. DÄREMOT kan man ändå lära barnen att inte lita på allt som står i internet och speciellt wikipedia. Jag kan erkänna jag själv också använder wikipedia då jag fort vill kolla upp någon person eller något intressant jag precis hört om, däremot vill man bli riktigt säker jämför man förstås med andra källor :) 
Don't trust everything you read! Här får ni ett smakprov på 10 saker som stått i wikipedia, som då inte varit sant: 

10. Conan O'Brien attackerar havssköldpaddor
När talkshowvärden Conan O'Brien var ute och paddlade kanot attackerade han ett gäng havssköldpaddor. Komikern Stephen Colbert beskylldes senare för att ha skrivit in "faktan" i Wikipedia.

9. Miley Cyrus död chockerade fans
Mileyfansen fick sig en rejäl chock efter att någon skrivit att hon dog i en bilolycka.

8. Jane Fonda har en hund
Skådespelerskan Jane Fondas biografi raderas helt en gång och ersattes med texten ”Hon har vunnit en Oscar och äger en hund”.

7. Politikern Nancy Pelosi dricker blod från barn
Nancy Pelosi som är talman i USAs representanthus uppgavs i Wikipedia för att vara av italiensk härkomst och dricka blod från barn.

6. Tony Blair dyrkar Hitler
Den förre brittiska premiärministerns Wikipediasida har varit ett hett mål för ändringar. Rubriken här är bara ett exempel.

5. 2-Pac dömdes för sodomi
I en Wikipedia-artikel om sodomi under rubriken - "Personer dömda för sodomibrott" - uppgavs det att 2pac blivit anklagad för sodomi.

4. David Beckham var målvakt i Kina på 1700-talet
I en version av en Wikipedia-artikel från 2006 om fotbollsspelaren David Beckham hävdades det att han var målvakt i det kinesiska landslaget under 1700-talet.

3. Robbie Williams äter husdjur
Ett inlägg i Wikipedia år 2006 uppgav att den brittiska sångaren Robbie Williams tjänar sitt levebröd på att äta husdjur, helst i brittiska pubar.

2. Filosofen Platon var en väderhallåa
Under en okänd tidsperiod uppgav Wikipedia att den gamla grekiska filosofen Platon var en väderhallåa på Hawaii som skriver för tidningen Cosmo Girl.

1. Yngwie Malmsteens pappa: Beethoven!

Yngwie Malmsteens föräldrar påstods vara Paganini och Beethoven.

Texten lånad av bloggen "Queen of everything"

Weekend-trip

Hit skall vi på fredag. Kanadas huvudstad...nu får ni fundera ut om ni vet vilken stad jag menar. Svaret under bilden. Jag kan erkänna att jag hade svarat fel på denna fråga om någon frågat något år sedan. Oftast förknippar man Kanada med andra storstäder.. :) 
OTTAWA! Fick du rätt? :) Weekend på hotell från fredag till söndag, wunderbart! 

I'm dreaming of a Winter wonderland

Jag skall berätta en hemlighet, men lova att inte berätta åt någon! Sitter och lyssnar på Absolute Christmas från iTunes, för här i världen finns det några saker som får mig på gott humör musikmässigt: Abba, Roxette och julsånger, de gör susen. Längtar efter snö och jul, oj vad jag älskar julen! ÄLSKAR! En tid för kärlek, god mat och umgänge med de käraste man har. 

Men vem säger man inte redan nu kan lyssna på julsånger? Det är ju trots allt under 3 veckor till lillajul :) (aka. första advent..). 

Hupsista! :D

Jag håller på att dö av skratt. På sidan hupsista.fi/parhaat hittar man en massa textmeddelanden som människor skickat fel. Jag har iallafall också en gång skrivit och frågat mina föräldrars manliga bekanta på 40+ på bio då jag var 17 :) 
Läs och tacka högre makter ni inte gjort bort er såhär mycket (text kopierat från websidan, på finska)

Vastaanottaja:Poikaystävä

Viesti:Mulla on hiv

Vastaus:MITÄ VITTUA!!!?????!!!

Selitys:Kirjoitin autolla ajaessa viestiä poikaystävälle katsomatta puhelinta kunnolla tietenkin silmät tiessä, piti kirjoittaa mulla on iku (meidän sana ikävälle)

 

Vastaanottaja:Jake, oma poika

Viesti:Moi, miten ois tänään pikkunen pikapano, kun Jake on futistreeneissä??<3

Vastaus:Öö, mitä helvettiä äiti.....??

Selitys:Joo elikkä piti mennä uudelle rakastajalleni, mutta menikin omalle 13 vuotiaalle pojalleni..

 

Vastaanottaja:äiti

Viesti:Vittu mikä show koko tää vappu.Keittoo vedettin aamun asti sit saatana kusipää jonen muija otti suihin saunan takana.No pakkohan sitä oli nussiakki,ja kumiahan ei ollu tietenkään.Nyt on fyrkat ihan finaalis ja jollain pitäis vuokraki maksaa.Tuu hakeen mut niin juodaan ne loputki pennit mitä on jäljellä.

Vastaus:Tällaisina hetkinä äiti on pojastaan ylpee.

Selitys:Piti mennä parhaalle kamulle.Äiti sit soitti seuraavana päivänä ja tarjos vuokra apua.Lupas myös ostaa kumejaki ettei joudu mun jälkeläisii mun lisäks hoitaan.

 

Vastaanottaja:Äiti

Viesti:Aaah heräsin just jostain ihme kämpästä, vieressä makaa joku tuntematon ainaki 50v mies ja näyttää siltä et ollaan pantu!! TUUKS HAKEE MUT HELVETTIIN TÄÄLTÄ :D

Vastaus:VASTAA PUHELIMEEN! ANNA OSOITE!?!

Selitys:Kaverillehan viestin piti mennä kun heräsin jätkän luota jolle lähdin jatkoille.. Ei se nyt oikeesti mikään 50v ollu, myöhemmin selvis että 21 :D Meillä nyt vaan on kavereitten kaa tapana hieman liiotella :D Itse olin kuitenkin tuolloin 16v joten mamma "vähän" säikähti. :D Eipä käyty missään muualla kun koulussa pariin kuukauteen ton jälkeen, voin kertoa että ei oo koskaan niin paljon hävettänyt kun kotiin tuolloin saavuin ja jouduin alkaa tekstaria vähän selittelemään vanhemmille.... =_=


Frågestunden

Nope, det är inte frågan om någon makeover, men den här bilden är bättre än det som mötte mig i spegeln en stund sen :) Dessutom är det något litet annorlunda med mig på bilden - kan ni gissa vad? :) (bilden tagen knappa två år sedan)
Glömde svara på mina hujsiga två frågor jag fick under frågestunden, vilket jag gör nu: 
Någon undrade över min och Laris planer vid förlossningstiderna. Istället för att igen skriva samma, kan svaret hittar under oktober månad från förra frågestunden. Och förstås kommer jag att fortsätta blogga efter jag är tillbaka i Finland! Kanske något mer tyngdpunkt på barnkläder och allt som hör till i en ängslig, nervös och blivande mammas tankar :) Men jag loooovar, jag skall inte bli sådär hiskeligt tråkig för det :) Mammor kan också vara coola, eller hur?
Har ni något på hjärtat? FRÅGA PÅ! Här har man långt över 40-50 läsare/dag och de flesta är blygare än Blyger :)

Back to basics

Efter bion bestämde vi oss för att pröva oss lite på spelhallen brevid. Det var skoj, som alltid :) Dessutom mycket billigare än i Finland, och de hade till och med guitar hero, en liten minibowlingbana och mååånga olika bilspel.
Lari köpte en ny häftig Oakley-jacka och jag fick låna hans söta RedBull Crashed Ice pipo. 
Vilken kille skulle inte älska spelhallar? Jag försökte utmana Lari..
Först i bilspel, där jag nog skulle förlorat rejält, jag var ju ute hela tiden. Det där med att använda broms i bilspel är inte riktigt min grej :) Kul ändå att få "köra Ferrari", iallafall någongång i sitt liv..
...följande jag försökte vinna Lari på var denna Airhockey-maskin. I gave my all. Tyvärr räckte det inte heller, men sen igen så är det nog lönlöst att försöka vinna Lari i något som innehåller ordet hockey. Man fick iallafall svett i pannan av prestationen, så hårt försökte jag verkligen :) 
Ifall man i misstag skulle glömma :) Denna varning fanns alltså på maskinen där man skall slå allt man orkar på plattan för att se sin styrka. Rätt skoj, jag är fascinerad av roliga skyltar, och här finns det många att fotografera och memorera!

Dagens skylt


Little kitten!

Igår var en trevlig dag med bio och umgänge med goda vänner.Pappan i familjen kom med sonen med och kollade på Megamind. Han hade på skämt lovat bio om pojken gjorde hat-trick i sitt hockeyspel, och hör och häpna: Han gjorde det! Hur duktigt är inte det av en 10 årig kille? Lari som också tränar honom kände sig riktigt stolt :) p.s här tas hockey för juniorer väldigt seriöst, vid en match med 32 unga killar kan det finnas publik upp till 300 stycken. Det ni! Publiken lever starkt med i händelserna. Juniorerna i Finland får oftast nöja sig med 10-40 åskådare. 
Vi blev sedan bjudna på smaklig middag (hur skönt är det inte då man själv inte behöver stå vid spisen? På riktigt!), tittade på NHL i tv:n och njöt av lördagskvällen. Lari var dock nära på att åka ut genom dörren några gånger då han hurrade över att Montreals motståndarlag gjorde mål, men det gjorde han bara för att Kovalev (som är i hans hockeypool) gjorde målen. Påstår han iallafall :) När vi kom hem till familjen hade de hittat en söt liten kissekatt som var övergiven, och så väldigt väldigt söt. Kolla bara: 
Jag hade nästan lust att ta den med mig. Försökte nog klappa om den men då spottade den bara på mig. Stackars kissekatt, undrar vad allt den varit med om. Söt som snö var den ändå :) Tyvärr är inte livet rättvist för alla, inte heller katter kommer undan livets brutaliteter. But then again : What does not kill you makes you stronger!

Ohälsosamma Nordamerika?

Igår var vi ute och äta. Var tvungen att ta bildbevis på hur våra matvanor ibland ser ut här. Med andra ord hur jag faktiskt försöker vara hälsosam då och då. Faktum är ju att utbudet på ohälsosam och flottig mat är betydligt större här, man kan äta nyttigt men det krävs lite mer "jobb" med det här än hemma. Kan ju erkänna jag gått 7kg upp i vikt, men jag vågar påstå att 90 procent av det beror på helt andra orsaker :) Däremot skulle jag ge nobelpris åt den som uppfann något som smakade exakt som majonnäs men var nyttigt, eller hur?

Jag åt supergod wok med sötsur höna och grönsaker...Lari åt..jaa..ni ser ju själva :)

Varmt om fötterna skall det vara!

Vem hade trott att de första grejerna jag i princip köper till lillisen är sockor! Det är viktigt att ha varmt om fötterna, det sa alltid min mormor till mig då hon levde..och samma skulle hon nog säga nu också. Jag har någon där uppe som nu har ett leende på läpparna :)

Megamind

Idag blir det bio, nämligen ritade filmen MEGAMIND i 3D. Här får ni en liten teaser, det dröjer väl inte länge innan den kommer till biograferna i Finland också. Den verkar rolig, check it out: 

Apotek i Montreal

Igår var jag första gången till apoteket för att söka ut mina astmamediciner. Väl framme finns det tre olika luckor med tre olika skyltar ovanför. Eftersom ingen av skyltarna var översatt till engelska fick jag igen agera turist och fråga hur jag skulle gå tillväga. De var dock hjälpsamma och efter att hon konstaterat att jag varken hade någon "file" där eller hade sjukförsäkringskort gick jag och satte mig. Kan jag tillägga att jag blivit bortskämd i Finland angående servicens snabbhet? Här tog det cirka 10 minuter innan jag kallades upp och fick läkemedlen(då var de ändå 4 på jobb och bara 2 kunder). Hemma sätter du ner dig framför apotekaren och hon knappar in medicinen på datorn. Någon minut senare hämtar en annan i personalen medicinet (sådär vanligtvis). Nåväl, när jag skriver det här hör jag hur snabbhets-bortskämd man är.  
MEN här över Atlanten är de supersnabba på service då det kommer till t.ex. kaffeställen, eller annat där det inkluderar tips. Där det inte ges extra tip åt personalen kan det ibland kännas som om de inte har någon brådska i världen och kan vara lite nonchalanta. Vill inte låta elak, och det stämmer ju inte i allt, men generellt får man lite av den känslan. Jag är personligen inte en idol av tippning. Varför? Jo för det första gillar jag att se ett pris och veta att det är exakt det jag kommer att betala vid kassan (inklusive skatter), likledes blir jag och undrar över huruvida servitörens trevliga tjänst och glädje bara finns där för pengarnas skull. För i slutändan blir priset ungefär ändå det samma, här och i Finland, då man lagt tip och taxes till. Varför kan man inte ge regelbunden fast lön till t.ex. servitriser istället för att de skall vara beroende mycket på om kunden är snål eller inte? Det här är väl ett evigt dilemma, men det här är nu iallafall vad vi tycker. 
och när jag kom hem fick jag en chock: De hade sålt åt mig astmamedicin som går ut efter 3 veckor! Visst? Exp: 11-2010. Great. Inte kan man nu väl få sälja ännu sånt här? Den innehåller 200 doser och jag får högst ta 2 per dag (4 om jag är sjuk). Hur min matematik än vrider och vänder sig så hinner jag inte använda den till slut. Vad lär vi oss av detta? Jo jag borde alltid kolla genast på förpackningen, så det går att reda ut där på plats. Man lär sig av misstag :) 

I'm from Romania?

Gick till subway för att köpa lite lunch. Nåväl, där inne möter mig en glad gubbe som ser ut att komma från östeuropa, med en söt accent. Eftersom det emellan är lite svårt att förstå allt han säger på engelska får vi ibland turas om att fråga "Vad sade du?". Då jag anlände till kassan frågade gubben: "Are you from Romania?"
Damn. Har inte min engelska blivit desto bättre? Att jag låter i andras öron som en rumän? Det går väl inte att gömma den lilla svensk-finska accenten i bakgrunden, hur man än försöker. Jag korrigera honom dock snabbt och sade att jag är från Finland :) Eller sen kanske jag såg slavisk och östeuropeisk ut, hmm...nåväl, jag är ju 1/4 rysk i blodet, kanske det inte går att gömma sin sanna identitet ;)
Now home and practice! 

"I'm a tourist"

Hah! Nu skall jag berätta kort om hur turist-aktig jag är. Kom in i Starbucks och märker till min glädje att hela stället har blivit förvandlat till ett jul/vinterparadis. Allt är rött och utbudet har utökat, med en massa "juligt". Vad jag blev glad!! Ville memorera alla små detaljer, och tog detta foto: 
Kvinnan bakom mig småskrattade och frågade: "Do you like the cards"?
Josephine: I'm a tourist from Finland. We don't have Starbucks, and it is so lovely with christmas
Det fick iallafall hela personalen och människorna bakom mig att skratta, på ett bra sätt vill säga :) Täcks ju inte säga jag bott här över 3 månader och fortfarande är lite hänförd av allt nytt man ser..
Så nu sitter jag här och njuter av min "nyhet" för säsongen: En väldigt god variant av mint-chokladdryck. Lite gröt där på som pricken på i. Det är nästan så man får känslan av att vara på någon skid-resort, dock är det nog alperna som saknas då jag ser ut genom fönstret. Där finns bara vägarbetare och regn. Men här inne gör det ingenting, känslan är bra för det!

Raindrops keep falling on my head

Regn. Då det öser ner här så kommer det ihållande, upp till flera dygn. Men jag tänker inte låta det störa mig, utan ta mitt pick och pack till Starbucks (enda internet-caféet i närheten). Annat som gör mig glad är tanken på att köpa UGG boots och handskar..sjukt dyrt, men sen igen är euron såpass stark att det ändå blir omkring 100e billigare här än i Finland. 
Trodde först man kunde köpa via internet billigare, men det visade sig isåfall vara oäkta och jag vill ha det riktiga fårskinnet. Det tycker jag är en rätt bra investering, med tanke på alla kalla vinterdagar man måste gå ute med vagn osv. Alltid hittar man någon ursäkt till allt :) 
Nästa vinter kommer jag nog också se till att lillisen inte har kallt om fötterna. <3

Busted!

Här har vi beviset - män kan också vara ytliga :) Min kära sambo som fick för sig att sheva benen. Plötsligt känner jag mig som mannen i förhållandet som har nu längre hår än Lari. Jag skyller på att det är jobbigt att böja ner sig med magen i vägen. Nåväl, nu vet jag iallafall en bra praktikant som kan få uppgiften att hålla reda på min hårväxt också, som bor under samma tak :)
p.s Lari sade att jag MÅSTE tillägga att han gör det för att hår och idrott inte går hand i hand. Han svettas så mycket stackarn då han idrottar. Sådär, nu fick jag tillåtelse att hålla bilden på bloggen. Vitsit jag är nog en bra flickvän.. ;)

Dagens skyltar

Eftersom jag glömde lägga upp någon skylt igår blir det två idag istället. 
It's...TOILETMAN!!
De kunde ju ha förminskat font-storleken eller köpt större skylt :) 

Gympa!

Eftersom jag har rejält med överloppstid här på skolan brukar jag kika in på Laris gympa. Det var hur kul som helst och hade jag inte haft en liten kula på magen hade jag nog gått med och lekt med dem :) 
Lägg märke till att alla här har ju samma gympakläder, så det är lätt för föräldrarna iaf då de skall klä barnen till skolan. Jag minns själv att det alltid tog säkert 5 klädbyten och 30 minuter innan man var klar då man var yngre och skulle till skolan.. :) Oh the vanity..

Beundrarbrev :)

Titta vad jag fick av en pojke på årskurs 5 - en egengjord teckning med texten "I love you from the bottom of my heart". Lari får se upp nu, han har fått en hård konkurrant av en 10 årig pojke :) 

Det kommer mera..

Nu blir det lunch, sen aterkommer jag med bilder och lite update fran Kanada. For att inte tala om fragestundens svar, men det ar ju inte sa manga for tydligen ar jag sa oppen med mitt liv att ingen har nagot extra de undrar om :) Haha...
Minns ni serien "Det kommer mera" med Martin Timell och Arne Hegerfors maaaanga ar tillbaka? Oj vad jag gillade den showen! Har har ni ett klipp for lite nostalgi :)

Preggomage

Tack för de uppmuntrande orden, det känns för tillfället mycket bättre. Ibland är det skönt att ta ut det onda, för då är det inte lika illa. Märker tydligt av rätt stora förändringar i kroppen för tillfället och hur det även gör att jag är mycket känsligare och behöver myyyycket mera stöd än vanligt. För att inte tala om "växandet" in i mamma-rollen, och alla frågor som dyker upp. Tack och lov har jag duktiga mödrar jag kan rådfråga då barnet anlänt, jag vet ju egentligen inte ett smack! Här får ni ett lite gladare face, Lari ville också joina och smila lite :) 
Eftersom jag varit lite slarvig med magbilder så kommer här några..
Jag minns hur jag lovade att inte ha mina säckiga och sjaskiga mjukiskläder på mig nästa gång jag visade upp magen. Så bra gick det med det löftet, men jag orkade helt enkelt inte byta om :) Men ni ser ju magen iaf..tro mig, att sätta på sig skor är inte någon självklarhet längre, eller att plocka upp saker från golvet. Knasigt. Det krävs lite tillämpad akrobatik. Det här är då i vecka 25 (24+5), soon going on 26..
Några dagar innan, som ni ser så ser inte magen lika stor ut med kläder på. För kom ihåg att den skall ännu orka växa i 14-15 veckor..puh..

Frågestund - och hjälp åt blivande mamman :)

I ärlighetens namn är jag rätt nere och having the bluuuuues, och skulle verkligen behöva uppeppning och lite kommentarer av er mina kära läsare och vänner. Det är plötsligt så mycket som händer och tankar som malar i huvudet. Jag vet ni kommer säga att jag skall vara glad över babyn i magen och tro mig DET ÄR JAG! Hon ger mig ett leende på läpparna alltid då hon sparkar och säger hej till mamma..men det är inga lätta saker och även små yttre omständigheter kan få mig att brista i gråt. Usch vad det låter patetiskt då jag skriver ner det :) Nåväl men summa sumarum - fråga vad ni vill, fast många frågor..bara något som får mig sysselsatt! Vet ni, jag har varit här i Kanada redan i 10 veckor, säga vad sägas vill, men nog går tiden ändå rätt fort!

Fact file - Finland

Som jag berättade innan köpte jag en bok om Finland som jag hittade i en bokaffär. Det är hur roligt som helst och man lär sig saker jag inte ens visste om Finland. Visste ni att vi konsumerar mest kaffe i världen? Ändå har vi inte Starbucks :) Här är i korthet lite om Finland, som är rätt intressant. Tyvärr är min telefon i trotsåldern och vägrar låta mig fotografera upprätt, varför ni nu är tvungna att vrida på huvudet. Sorry :) 
Börja här ovan! 
Om jag inte ens dricker en kopp per dag - tänk så mycket någon måste dricka kaffe under en dag. Hur mycket dricker du??

Trick or Treat!!

På söndagen var det alltså dags för den riktiga Halloween, då man går från dörr till dörr och skriker "trick or treat" (eller här borta säger de flesta något i stil med bonbon - godis..)
För att inte vara för tråkig tänkte jag också klä ut mig lite grann. Peruken fick räcka, men det blev ju lite "Molla-Maija" stuk över det hela. Passar ju bra åt mig, my "natural" haircolor ;)
Halloween tas ju betydligt mer seriöst i Kanada än Finland, som ni kan se. Det skall vara skrämmande för hela slanten, lite som i en levande scary-movie. Skulle jag kommit hit som barn på visit vid Halloween hade jag antagligen fått hjärtattack..
För vem skulle nu våga gå och knacka på en dörr som denna? Spooky..men sen igen väger väl godiset tyngre än allt det skrämmande. Alla barn vet ju vad som väntar bakom dörren..något som kommer att leda till föräldrarnas mardröm på kvällstimmarna - socker!!
No, I promise - I will never walk alone...especially on Halloween
En familjs förberedelse för kvällen - det kommer nämligen en hel del barn och knackar på dörren..(de som är snåla och tråkiga stänger av belysningen i huset och öppnar inte, utan tittar ut bakom gardinen istället)
Pengar behövdes också, i fall att barnen kom med insamlingslådor till Unicef. Bra att de kombinerar nytta med nöje..
Vi gick ju inte omkring precis på de fattigaste områden..lyxiga båtar och bilar syntes lite här och var. Men som ni ser är sommaren/hösten officiellt förbi - båtarna är uppe ur vattnet och första snön (slasket) kom på lördagen. Tur att det nu smällt bort. 
Barnen sprang från dörr till dörr, i en ryslig fart. Det gällde att se upp då man gick att man inte stötte ihop med någon ängel eller djävul..eller ännu värre - ett lejon!
Ser ni de två små söta cirkusclownerna vid dörren? De delade ut godiset :) Barnen verkar inte lägga lika mycket uppmärksamhet som jag till alla flygande häxor och skelett hängande i träden som jag gjorde..märks vem som är proffs och vem som är novis. 
Titta bara! En gravgård, så...mysigt?!
BUU!!! Mario är mer intresserad, som vanligt, av godis än skrämmande objekt
Spindelväv och dödsskallar, helt normalt i husknutarna omkring Halloween..
En gravgård till..det blev rätt skrämmande då mörkret började falla och man såg skuggor av alla möjliga otäcka saker. Barnen tyckte däremot bara det var roligt och föräldrar tog fotografier av barnen framför skelett och kistor. 
Som ni ser, lite snö hade blivit kvar på marken. Det var rätt kall kväll, men barnen fick varmt då de sprang efter godiset, värre var det för föräldrarna som väntade på gatan..
Lari hittade även något roligt att leka med..
Ett barns godissaldo efter kvällen, OBS! ETT BARN! Det är väl inte konstigt föräldrarna menade att det kommer att bli sugarrush senare på kvällen. Barnen var lika entusiastiska som om julgubben just hade varit på besök..
En annan korg. Föräldrarna hade nog säkerligen en hel del jobb med att få barnen och sova på Halloweenkvällen..det här är ungefär lika mycket jag äter under några år sammanlagt. Wow. Godistillverkarnas och pumpornas dag. Det är säkert producenterna för dessa två som kommit på idén till Halloween - de är ju de som vinner mest på det :) Conspiracy theory...

Delay

Sorry jag glömde Halloweenbilderna, lägger upp dem här efter jag tagit en ordentlig sömn. Det behövs för idag har varit en riktigt jobbig och jäklig dag som jag gärna lägger bakom mig..
Saknar er rysligt mycket!!!

Dagens skylt

Skylt från Nya Zeeland..

Halloween för hela slanten

Lägger upp några bilder från fredagen, då hela skolan var utrustad i Halloweendräkter, allt vad man kunde tänka sig. Till och med en handfull killar hade vågat klä ut sig till tjejer. Det var lustigt. Fast sötast var nog lekskolan..Lari skulle ha gympa och eftersom gympasalen var utrustad med discoutrustning blev det lite dans! Eftersom de hade varma dräkter på fick de ta en liten paus och varva ner - i sitt klassrum, där vi sedan diskuterade deras kostymer. Här ser ni några bilder, som kanske ger en liten överblick :) 
häxor, batman, spiderman, catwoman, prinsessor, sjöjungfrur, poliser, ninjan mm. 
Vem skulle inte ha ett leende på läpparna då man lyssnar på motiveringarna till varför barnen valt en viss kostym. Hjärtskärande sött :) Lari kunde inte vid det tillfället ens ha på sig sin scary-mask..då han skrämdes på morgonen med de olika klasserna var det nog kindergarden som skrek högst, de äldre bara skrattade :) 
Det pyntades en hel del pumpor..
Även djävulen kom på besök..
Mer bilder av egentliga "Trick or Treat" kvällen lägger jag upp lite senare..häftigt var det och jag har nog säkert aldrig sett så mycket godis samlat i ett rum under hela mitt liv..sugarrush, yeah yeah!

RSS 2.0