Pre-NHL

Lari hade ju som sagt äran att få gå på NHL match i början av veckan. Detta är alltså PRE-Nhl vilket betyder det är mer eller mindre övningsspel inför självaste säsongen. Gissa antalet människor som var och åskåda detta spektakel?
Biljetterna här uppe gick omkring 100e+...
Arenan rymmer över 21 000 åskådare och hallen ar så gott som slutsåld..
och då var det bara ÖVNING!! Jädrans ishockeygalet schack här i Canada säger jag bara :) 
(säger en fortfarande smått avundsjuk flickvän som också vill till en så stor arena och dricka läsk och äta massa junk-food...vink vink...)

Zoo i skolan :)

Idag morse kom vi tidigare till skolan för att hinna facebooka och surfa på nätet lite (fortfarande inget nät hemma) och då vi kom in till datasalen mötte vi på bl.a. följande: 
Han var inte ensam och inte inne i buren. Nej, de sprang omkring på golvet. Med "de" menar jag denna lilla kanin med 2 av sina större vänner och ett marsvin. Det var så man fick gnugga sig i ögonen. 
Tydligen skulle de få sträcka på benen lite och de 5-6 barn som var där var förstås eld och lågor. Vem skulle inte gilla en rast/lektion att vakta husdjuren. 
Varje klass har alltså var sitt eget husdjur, som eleverna tar turvist hem om veckosluten men på vardagen är de rätt ensamma mellan 16 på eftermiddagen till 8 nästa morgon. 
De tycks verkligen gilla kaniner och marsvin här..jag undrar vad rektorerna i skolan hemma i Finland skulle säga om smådjuren plötsligt skulle dyka upp i varje hörn och kant, samt sprang omkring på golvet. Det skulle vara en syn att memorera :) 

Raindrops are falling from my head

Idag faller regnet ner, men Josephine kommer till skolan med solbrillorna pa huvudet.

Optimist, javisst!

Muminmamma

Jag borde snart ändra mitt namn till Muminmammas blogg instället för Mumintrollet, för i takt med att magen växer och jag går omkring med min svarta handväska är jag snart en upp i dagen Muminmamma. Bara förklädet som fattas. Kanske jag kan önska mig det i julklapp. 
Idag märkte jag att jag just och just får fast knapparna på min skjorta. Då jag packade kläderna hemma i Finland tänkte jag mig att den kan jag bära länge innan den blir för spänd. Tji fick jag. 
Igår sade en elev till mig: "Väntar du baby när din mage börjar bli så tjock?" 
Tack och lov kunde jag säga ja till frågan. Annars hade jag nog sprungit iväg på 10 km joggingrunda. 

Marketday

På veckoslutet gick vi äntligen, igen, till den lokala marknaden med alla godsaker. Vi åt supergoda majskolvar, som kostade under 50 cent/styck. Ei ollut hinnalla pilattu. Likledes blev det surkåls-korv-hotdog dag också..men eftersom min karl måste ha lite mer att äta så gick vi och äta lite fyllda crepes också. 
De där förbaskade "Arret" skyltarna är ju överallt :) This is a face of a hungry man...därför åt vi..
...fyllda plättar med ägg, ost, spenat, skinka och tomat. Aningen överprissatta, omkring 8 euro / styck, men det är ändå något man måste pröva på! Plättarna aaaningen för tunna, men annars var det gott. 
Till efterrätt var jag tvungen att få lite glass! Kokos-espresso-choko is the thing! Smakade gott, även i duggregn :)
Annat som hamnade i shoppingkassen var jordgubbar, äpplen, aprikoser, broccoli (uäk) och blodgrape. 
Man KAN leva hälsosamt här, men tro mig, det kräver faktiskt lite arbete!! 

Flytt x 6

Idag skall det da packas igen. Med andra ord flytt nummer 6 for detta ar. Borjar det bli nagon form av rekord? Medalj, tack!

Positiva nyheterna ar dock att vi flyttar narmare skolan och vi antligen far ett regelbundet internet. Humoret ar pa topp igen..dock forsokte det dras ner av att wifi inte fungerar pa jobbet for tillfallet, och jag maste anvanda detta usla keybord utan a och o prickar. Men det ar en vardslig sak, som Karlsson pa taket skulle ha sagt.

Det kunde vara varre. Det kunde saknas internet helt och hallet.

See? Positive thinking. Duktiga jag.

Viktor Hurmio x 3

Tänkte visa en cool bild, av Viktor Hurmio x3. Ni vet, han som sjunger om "Evitskog" och fick oss upp på världskartan :) (Kan ju tillägga att han är min morbror/gufar dessutom, så det betyder ju att jag också är smått känd, hökhöm..)
Alltså det är då kusinen, morbror och morfar :) 
mini-Viktor, Viktor och stor-Viktor. Det är nästan lite som ur serien 2 1/2 men (en av de bästa serierna på tv..n.b)
Ifall ni nu missat Viktor Hurmio kan ni lyssna (speciellt på orden!!) på den här:
KÄRLEKSELIXIRET - "Drick mjölk så älskar du bättre..."  ;)

Pumpa min pumpa!!

På allvar?! Det är över en månad till Halloween och detta måste man börja se på redan nu. Man börjar ju nästan fasa för självaste huvuddagen..det kommer väl att vara taget som från någon skräckfilm. Det är som om julgubben skulle börja synas redan i mitten av november, typ. (och ja, jag VET att vi också börjar med jul rätt tidigt där hemma, men det är en heeelt annan sak ju!)
Hälsningar av den ännu, ack så positiva Josephine ;) 
P.S "Akta-dig-för-sura-och-störda-Josephine-dagarna" brukar gå över på några timmar. So no worries! 

Enkla sälj-metoder

Idag är mitt humör lika dystert och skit som vädret där ute, var regnet bara smattrar ner. Sovit 4h och är allmänt störd hur skit människors engelska är här. Knappt så man får en kaffe beställt på morgonen. Fattar inte. Därför är det bäst jag bara bjuder på lite bilder ut matbutiken, istället för att dela med mig av mitt "goda" humör. 
Vad sägs om lite Shrek pasta? Eller kanske Disney för småtjejerna?
Om inte Shrek eller Disney tilltalar finns det alltid Spiderman, Pingvinerna från Madagarskar, Hello Kitty eller Scooby Doo to the resque..
Gud var nordamerikaner är enkla att lura med lite varumärken...totalt crap mat jag knappt skulle ge till min hund, om jag ägde någon!

Det blir en...

Hello! Arret! Stop! Look here! 

Jaa, jaa, såklart ni också skall få veta vad det är som växer i min masu.
Det blir en liten FLICKA! Allt var bra med henne och jag har efter en stunds omtanke bestämt mig för att dela med av bilden jag fick med mig från läkaren. Det är i 3D och jag är fortfarande helt chockad hur bra man kan se det lilla livet. Min mamma tyckte man nu kunde vara lite privat med vad man lägger ut på nätet, men det är ju inte som om det är ett naken foto. Och dessutom visar jag ändå åt vem som helst som vill se, och eftersom mina vänner är på andra sidan atlanten är detta väl det snabbaste / enda sättet att visa er lilla tösen. 
Here you go, lilla fröken Joutsenlahti (Frimodig?) :) 
Kan ni tänka er? Hon ser ju ut som en liten söt mini-människa inuti min mage. Helt absurt! Tänk allt vad man kan se med dagens teknologi. Dock är hon så liten så hon skulle rymas i min handflata, och utanför trygga livmodern skulle hon ännu inte överleva. Därför hoppas vi hon får växa ännu många veckor och bli stark och stor flicka!

Saku Koivu

Här i Montreal är Saku Koivu ett rätt stort namn, han spelade ju faktiskt i Montreal Canadiens i hela 13 år (visst blev det rätt nu?..)
Lari fick en t-skjorta med hans nummer och namn, men eftersom den var i storlek XL tog jag den som nattskjorta istället! Den är till å med så stor att dit ryms nog min mage ända till slutskedet :) Ser inte jag cool ut? Wannabe ishockeyspelaren Josephine!

Baby-update

HELLOU!

Lange sen sist, hamnade vara hela veckoslutet utan internet, argh!
Har lite tidsbrist har nu innan jobbet borjar, aterkommer senare men kan meddela att ultran gick riktigt bra. Barnet sprattlade pa och madde prima.

Vill ni veta konet? Ja om det finns sa far ni kolla in det lite senare idag! :)

Halvvägs där..

Här är då magen v. 20. Observera dock det är taget på kvällen efter middag. Den är alltid större om kvällen än på morgonen. Imorgon (lördag) sista kollen, vi håller tummarna att lillen där inne mår bra och vi får fortsätta vänta på det lilla livet..
Wish us luck!! Jag hör av mig, och KANSKE får ni veta könet också, who knows..

Billigt kaffe - kan inte sluta förundra mig!

Här är coach med lite av vårt favoritkaffe från Tim Hortons (En ishockeylegend i Kanada, vars fru startade en kedja i hans namn, efter hans död) 
Gissa priset: 1 medium kaffe, 1 stor kaffe och 2 små iskaffe = 4,50 euro!! Helt sjukt! Inte undra på att alla är kaffeberoende här. 
Har inte Lari fått en fin coach-jacka? Go Suomi!!

Heffaklump - c'est moi!

Idag då jag var ute på rasten kom barnen och gömde sig bakom mig då de lekte "hide and seek" eller "hippa" som vi kallar det i Finland. Jahap, är det nu ett tecken på att jag blivit så stor att de kan gömma sig bakom mig? Oj då..
Nåväl, jag kan väl trösta mig att det än så länge gällde elever på åk 2. 
Den dagen när/om sexorna gömmer sig bakom mig börjar jag gråta :) 

Champagne!

Igar var vi och skrev under hyreskontraktet till den fina nya lagenheten med snygga utsikten. De som vi hyr av skall flytta till Paris for 3 manader, valdigt trevligt par. De har nyligen blivit tillsammans och har bada 5 barn per man! Det kallar jag storfamilj :)

Hursomhaver sa tyckte mannen i huset att vi skulle skala pa saken. Darfor tog han fram sadar ansprakslost en flaska Taittinger Champagne. Jag till och med drack ett halvt glas, tankte att om jag nu ar sahar langt gangen och lakaren sa det ar helt ok att ta nagra klunkar nangang sa  JAG KUNDE JU INTE SAGA NEJ TILL GRATIS CHAMPAGNE!

Min forsta smak av alkoholdryck pa 4 manader. Det smakade knappt ens alkohol, sa bra var det.

p.s ni behover inte vara oroliga det blir en vana. Det ar ju inte sa att vi blir bjudna pa det varje dag :)

Hej från Josephine

Tänkte jag måste passa på att lägga upp ett foto här nu när man har rent hår och noppade ögonbryn, alltså man ser någorlunda hyfsad och ren ut. Senaste gångerna har jag ju mest varit sjuk och känt så därefter. Om mitt hår ser smått risigt och torrt ut kan det bero på att det är det. Förutom att naturlockarna gör håret torrt så kanske jag måste gå till frisören. Senast jag hälsade på där var i januari 2009. :)
Nu skall jag öva på min franska. Skall ha kör idag och tänkte ta några franska sånger. Shall be interesting. 
P.S Ännu några dagar till i lägenheten utan internet. Sen blir det flytt, IGEN men ett fungerande nät. Det här blir cirka 6:e gången jag flyttar omkring detta år. Någon som kan slå det? :) 

Boxningsbollar

Det här är väldigt pop här i Kanada. Boxningsbollar som eleverna slår på på rasterna, i tur och ordning. Det lär ha varit populärt i fleeera år. Har ni någonsin sett sådana här på någon skolgård i Finland? Inte jag iallafall. Enkel och lätt underhållning..något att tänka på inför planering av en trevlig skolgård? De står på varsin sida och slår bollen och missar man så är det följande i tur. 
Jag försökte också på detta. Gick helt upp åt rumpan, det ser ju så lätt ut då ungarna gör det. Det måste ju bero på att jag är för lång för dem. (Man måste ju alltid ha en ursäkt, right?)

"Roskisdykare"

Mandag och Torsdag maste vara roskisdykarnas / uteliggarnas favoritdag. Overallt ser man bara sopsackar av mat och annat skrap. Har anvander man inte skilt nagra stora skrapcontainers, utan istallet slanger man dem ut pa gatan varifran de plockas upp under dagens gang.

Sa om ni kommer hit dessa dagar skall ni inte tro att det ar sahar elandigt varje dag, det ar tydligen bara deras kultur och satt att handha om skrap. Kanske det aven oppnar ogonen lite i hur forbaskat mycket skit vi gor av med pa bara nagra dagar.

Ovrigt: I morgon borjar min 20:e graviditetsvecka och pa lordag ar det ultran over hur lillen har utvecklats. Nervos som faen var ordet. Haller upp bade tummar och tar for att allt skall visa sig vara bra. Iallafall kanns det som om lilla livet lever pa med sparkar och rorelser :)

Toyota Corolla

I väntan på att Laris drömbil dyker upp får vi en ny bil imorgon. Hurudan? 
Jo en Toyota Corolla 2002! :) Nu vet jag inte än färgen men något i stil med det här ser den ut: 
Skulle räcka utmärkt för mig..men....män...vad skall man säga? :)

Livsvisdomar

Här är lite Nalle Puh visdomar jag tycker om :) 

Wanted

Efter igen en ratt dromfylld och orolig natt kanns mina ogon tunga och trots spegeln sager jag inte ser alltfor javlig ut kanner jag mig det motsatta. Saknaden over att sova pa mage ar extra stor sadana har dagar.

Jag ar ingen prinsessa pa arten, men visst sjutton skulle en sanhar dyna sitta perfekt:

"Gravidkudden är en specialkudde som är ett perfekt stöd på natten och/eller när du vill vila.
Den rörliga fyllningen gör den lätt att forma efter eget behov. Yttertyget är avtagbart med dragkedja och innerkudden är fylld med styrolitkulor"


Undrar om det finns liknande har i Kanada..det har ar ju forstas fran Sverige som jag fann denna. De skickar fraktfritt till Sverige och Norge. Saklart Finland har lamnats utanfor, igen :)

Dynan skulle kanske fa mig att kanna mig mindre klumpig. Det ar ju fasiken ett hellskotta att man maste sitta ner nufortiden for att fa pa sig skorna. Man lar sig uppskatta sina formagor forst nar de ar begransade.

Nu har jag gnallt fardigt for idag...eller asch, who am I kidding? Jag ar gravid och mitt humor kan vara lika omvaxlande som Tiger Woods ar med sina kvinnor. Det kan byta fran dag till dag, fran timme till timme..

Iallafall kan ingen pasta jag ar trakig! :)

Korkort i Kanada

Lite info om korkortsforfarandet har i Kanada. Att fa ett korkort ar inte sa varst kravande, som ni kanske kan rakna ut av det ni lart er om Nordamerika. Att de knappt kan anvanda manualsticka ar inte heller konstigt eftersom de kan ta "inssin" genom att kora automatvaxlad bil.

Men visste ni att de maste ga och fornya kortet varje ar? Dartill kommer aven en liten avgift. De tyckte det var konstigt att man i Finland kunde ha sitt korkort tills man ar 60-70 ar, hur haller da vi da koll att inte nagon sinnessjuk person aker bil? Eller halvblind?

Tja, vad skall man svara? Det finns en poang med det, men att kolla varje ar kan kanske anses lite val overdrivet.

NHL

Sånhär fin biljett fick Lari igår. Det handlar om NHL pre-season mellan Montreal Canadiens och Florida Panthers. Priset är "vaatimattomat" 125ish dollar..dvs. omkring 100 euro. För en person, för en match som inte ens är officiell. Det är ingen billig sport att gå och se på..vad månna Jokerit-HIFK match kostar (pre-season). Kan knappast vara i samma summor..
Vems rumpa måste jag slicka för att få sådan här biljett?? Mannen går på gratis hockeymatcher medan frun är hemma och lagar mat och ser på tv. Nej nej, ingen bitterhet här inte... ;)

Hjälp / Help

Hello!
Need your help everyone, we are going to NY after 3 weeks and need a good/not too expensive hotel. Do you have any recommendations? 
I am not too picky, but I need a comfortable bed, good breakfast and not any cockroaches (is it spelled like that?)
och samma på svenska :) Ni är så duktiga så ni behöver inte översättning!

Halloween

Jag har påkänn att Halloween kommer att vara någon helt ny erfarenhet detta år. Det har ju nog i Finland också blivit större genom åren, men här klär ju barnen ut sig och knackar "Trick och Treat". Tror vi skall joina familjens barn och checka in händelserna..
I butikerna finns halloweendräkter för barnen så det understa ruttnar. Jag skulle kunna klä ut mig till muminmamma, magen är fixad det är bara nosen som saknas. Jag skulle ha ÄLSKAT det här då jag var yngre, ett paradis för barnen..
Det här såg vi igår. När är nu igen halloween? Det är väl över en månad dit och de börjar redan pynta gatorna..intressant! Här byts för övrigt gatuljusen från rött till grönt på andra sidan på 1 sekund, det gäller att vara rask i fötterna. Därför har de varit smarta och installerat sekunder man har på sig att ta sig över gatan. Ja, vi gick mot rött. Busted indeed. Sorry morsan!! :)

Mitt internet - mitt kara internet

Har FORSVUNNIT ifran var lagenhet. Eller rattare sagt grannens Wifi. Jag ber till hogre makter den skall komma tillbaka innan veckoslutet, annars kan det bli svart.

Fram tills dess blir det fullt utnyttjande av skolans natverk :)

P.S SJUUKA koer in till Montreal idag, olycka pa tva av huvudbroarna. Helt galet, manniskorna kommer att koa i minst 2-3h innan de kommer in. Det ar nackdelen med att centrum ligger pa en o..tur att vi aker motsatt hall!

Dagens bild

Nof Nof sager grisen!

Minigolf & Shopping

Igår var vi till en supercool minigolfbana, som hade allt man kunde begära till det yttre: Vatten som porlar och små bäckar samt vattenfall, för att inte prata om tunnlar och grönska runtomkring. Däremot var banorna lekande lätta. Det var kanske lite trist, men ett underhållande ställe att gå till med sina vänner
Vi började med lite lunch på stora köpcentrums området Dix30. Man måste ju ha kaffe o mat i magen för att orka shoppa
Och förstås är Sverige representerat här också, jädrans...(finska avundsjukan visar sitt fula huvud igen, heh). Fann dock ett par riktigt bra mammabyxor..
Minigolfbana, cool bana men lätt som en plätt. 
Vattenfall..här ser ni en glad Lari som ännu leder i detta skede med 3 slag..E han inte fin med sin handväska och nya Hugo Boss skjorta? :) (som han även fynda: OVH 225 dollar. Han betalade 29 dollar)
Flickan med den gröna bollen börjar skärpa sig..var dock lite svårt emellan då killarna bakom rökte Marihujana och lukten var därefter. Tyvärr väldigt vanlig stank som man känner här på gatorna..
Efter 9 hål var vi jämnt och jag kunde börja ta det lite lugnt..bara hålla nerverna så skulle allt gå bra..
Kan ni se på ansiktsuttrycken vem som leder efter 13 hål?? :) 
Voila!! Såklart jag tog hem segern, vad trodde ni riktigt? Lite måste man hålla sin ära och inte låta männen vinna i allting..Synd bara att jag inte antog vadet på 20 dollar Lari föreslog innan spelet. Man borde lite på sina talanger ;)
Såhär sexiga ser ett par mammabyxor ut. Nu saknas bara Bridget Jones underbyxorna så är utrustningen komplett :) Tur så finns det utrymmet för tillväxt för magen..stretch is the word!
Fann även en Hugo Boss tröja med Kanadas lönnlöv på :) OVH på denna är 195 dollar, men tacka vet jag reor som tillät mig köpa den för 50 dollar. Det är lättare att fynda märkesvaror här än hemma i Finland. Någon som vill komma hit och shoppa? :) 
With greetings: Golf-pro Josephine

Mandag - alltid lika inspirerande

Mandag.
Tidig vackning.
Pasor under ogonen.
Bokstaverna saknar prickar.
Allmant hjarndod.
Iskaffe.
Kylla tama tasta lahtee..

Skall senare visa lite bilder fran varldens mysigaste, men lattaste, minigolfbana.
Nu kaffe!

Fredagen ute på stan

På fredag var dagen jag väntat på äntligen här: Middag ute på stan. Vi hoppade på metron för att ta oss till de latinska kvarteren som är smockad med restauranger och god stämning. Här har vi kvällen i bilder..
Hungrig tjej påväg ut..
Metron är enkel att använda, som en barnlek om man jämför med Stockholms tunnelbanor..det finns i Montreal bara tre linjer, så det kan ju inte vara så svårt..
Metron är varm och kan bli väldigt intim då det är rusningstid. Samma orangefärg som i Finland, däremot finns det färre sittplatser, och här kan man nog se alla sorters människor. Försökte ta en smygbild av en hemlös man i bakgrunden, men kvinnan i plommonfärgade jackan kom i vägen..
På gatan finns det rejält med cyklar att hyra, vilka tar en lätt omkring i stan. Dock kunde det finnas lite mer cykelvägar..
En mini McDonalds. Mannen ni ser i grön jacka var 20 sekunder innan och trakasserade stackars mig, han ville säkert jag skulle ge några allmosor. Han babbla franska så förstod inte så mycket, det lättar med att vara utlänning är att prata svenska tillbaka och de ger upp. Ibland är engelskan så förkassligt s-k-i-t hos en stor del av personlen i butikerna, så man nästan börjar skratta. Jestas vad de är envisa..majoriteten i landet har ju ändå engelska som modersmål. Suck. 
Det var mycket folk ute på stan, med lite gatumusikanter som toppade stämningen
Det här var alltså latinska kvarteren. Likledes finns det bög-, studie-, och europeiska kvarter i Montreal. 
Vi hittade en trevlig mexikansk restaurang som hette trois Amigos. Där var fullsmockat men ändå fick vi otroligt snabb service. Kan ha berott på att det var 10 servitriser. Såhär glad var Lari över sitt fredagsstop..
Men det var inget emot hur glad jag blev över min virgin-Pinja Colada. Eftersom man knappt minns hur alkohol smakar så dög det här som ett substitut hur bra som helst. Ah the joy of good food and drinks!
I övrigt har vi märkt följande: cirka 25 % satte men lippis på i restaurangen och väldigt få använder kniv och gaffel då de äter. Bara en slump eller kulturskillnad, säg det..
Idag blev det minigolf och shopping, resultaten får ni se senare på måndag
Vem vann golfen tror ni, jag eller Lari? To be continued..

Geografi gone wrong

Måste bara dela med mig en av veckans roligaste uttalanden, som min kära pojkvän kom med. Vi var i Ikea och såg en tavla över Europa, som ni ser här nedan
Han funderade en stund och sade
Han: Undrar vad de där röda stora prickarna betyder..måste vara ställen där det finns Ikea!
Jag: Näää....det är alla länders huvudstäder...
Han: Aah...(generad)...det här glömmer vi!
Jag: Ååånej, så lätt kommer du inte undan, efter alla gånger du retats om mina blondistunder..
Ikea må vara stort men nej, det finns inte i alla länder i hela världen..
Så skönt att andra än bara jag kan komma med "blondi-uttalanden" ibland :)

Women are from Venus, men from Mars..

Vi köpte varsin tidning häromdagen från bokhandeln. Här är slutresultatet:
Jag fann en bra tidning, som ger tips hur man inte behöver klä sig som en säck potatis, trots magen växer..
Medan Lari fann en tidning som tillåter honom dagdrömma...McLaren och Ferrari, every boys dream?

We love IKEA!

Idag styrde vi då alltså kosan mot Ikea. Vi hade hur kul som helst och det kändes nästan som om man hade varit hemma. Helt galet hur bra koncept Ikea är, PRECIS likadant överallt. Enda skillnaden här var att det var lite mer franska, men utseendemässigt kunde vi lika gärna ha gått i Esbos Ikea. Här följer nu en massa bilder jag tyckte var värda att memorera :) 
Ikea kändes mer som en stor svensk flagga här på andra sidan Atlanten. Iallafall syntes den på långa vägar..
Här i nordamerika skall allt vara större och bättre. Även familjeparkeringen. Vet de är större i Finland också, men inte såhär stora..men sen igen är ju folket betydligt fetare här, så kanske de behöver utrymmet..who knows..
Här kan man känna sig stolt över att vara svensk..var är alla genier i Finland? Kom på något annat nu äntligen än Nokia vi kan vara stolta över utomlands (som dessutom här i Kanada bara har skittelefoner och hör till B-telefoner)
Ni ser de kända gula kassarna..och förstås fanns det köttbullar!!
Jag kan inte bestämma om hemlängtan skulle bli bättre än värre vid besök till Ikea..ty detta var det första som mötte mig: Exakt likadan tavla som vi har hemma i Esbo, dock lite billigare. 
Som ni ser, bilden kunde vara tagen i vilken Ikea affär var som helst i världen..Det finns faktiskt två Ikea affärer här omkring i Montreal!
Nu till det roligaste: SVENSKAN!! Alla produkters namn är ju svenska, vi hade kul åt alla namn som inte en enda kanadensare har ett hum om. De skulle bara veta :) Det är lite Ikeas charm - de håller fast vid det originella och svenska. Aldrig har namnen varit lika roliga som idag..det blir väl så då vi bara pratar svenska sinsemellan, allt annat är ju bara engelska och franska..(Det står KLADDPRICKAR på dessa..)
Sen vet jag dock inte om detta är stavfel/tryckfel eller om de också säger såhär i svenskan. Ni modersmålsexperter (Roisk - detta vet du bäst!) hur är det, är det korrekt att säga "Barnslig Natten"??
"Sniglar". Ursäkta om ni tycker det här är tråkigt, men jag skrattar för mig själv fortfarande då jag tänker på namnen och hur speciell man kände sig idag i Ikea, då man faktiskt förstod all text..det var nästan så man kallade sig svensk om någon skulle ha frågat idag!
Sen blev det mat! Lari fann svensk choklad..vilket jag ju blev glad över! Ordentlig mörk choko! Vad mer kan en tjock gravid kvinna begära?
FRÖDINGE!! Den vita varianten var till och med godare än gröna..
Det fanns även en "swedish food market". Spänningen var stor vad vi kunde hitta där..mer bilder därifrån längre ner i inlägget. INGVARD KAMPRAD, du är ett geni!!! Synd att du inte föddes som finne..
Som sagt, Ikea är trogen sitt ursprung. Gravad lax..tyvärr hör det ju till saker som bör undvikas i mitt tillstånd, men om ynka 21 veckor fullt tillåtet för mig..
Dagens lunch: Köttbullar med mos och lingonsylt, toppat med Frödingekaka. Därtill självfallet lingonsaft och svensk mörkchoklad! 
One happy girl..
"Knubbig", tihihihiiihiii....kanadensarna skulle bara veta!:) Ikea verkar vara pop här också, stället var helt fullsmockat..
Vad skulle månne finnas i en finsk kokbok? Memma, rågbröd och kalakukko..
det ENDA finska uppfinningen jag hört pratas om här i Kanada är "Sauna", vilket i hela världen hållit samma namn, förutom i Sverige där de förstås ändrade namnet till sitt egna "Bastu". Jädrans Sverige! (Finsk avundsjuk, javisst!!)
Jag var stolt över att jag bara köpte batterier från butiken, det gick ju smärtfritt och billigt tänkte jag...men...
...sen kom jag till svenska matbutiken!! Här är slutsaldot. Ser ni, vi hittade Kalles Kaviar! Aldrig har det smakat så gott som nu. Synd här inte finns ISKU och ASKO. JYSK finns här ju nog, men det är ju danskt..(vet ej varför jag hade länge den uppfattningen det finskt). 
Nu en spark i baken för alla företag i Finland! Kan Sverige kan nog Finland också..sluta lite av mindervärdighetskomplex och gör oss stolta!
Hälsningar: FinlandsSVENSKA Josephine

Dagens "to-do"

Idag skall vi till IKEA!
Hemma i Finland skulle jag inte ens få Lari innanför dörrarna till Ikea, men här har jag en sak som jag kan locka med, som kanske inte känns lika exotiskt därhemma: SWEDISH MEATBALLS!!
Dessutom behöver vi ett par gardiner till vår nästa lägenhet. Därav kan vi slå två flugor på en smäll. Skall bli intressant huruvida Ikea är exakt likadant här som i Finland. 
Alltså: Uppdrag granskning Ikea!
p.s. blev ingen Boston denna helg. Jag kom på att vi nog behöver karta och några dagars planerande för att ta oss över till USA. Annars skulle vi bara åka omkring som yra höns..Hälsningar: Navigator Josephine

Polis Polis Potatisgris..

Vet inte varför jag inte har samma känsla av respekt för polisen här i Kanada som i Finland, men det kan bero på: 
a) De kör omkring med löjliga bilmärken som Chevrolet (samma som vår hyrbil..)
b) Kommer oftast emotgående med kaffe och donits (ok, nog såg jag dem även med Subway i handen..)
c) Kör omkring med sirenerna på, för att komma över rödljus och sedan stänga av dem och köra i alldaglig takt utan något brådskande
d) Jag försöker få förstärkt den stereotypiska bilden man har av jenkki-poliser..

Friday pizza :D

Idag har vi pizza till mat, vegetarisk sådan. Oj oj sådana hälsosamma grejer man äter! ;)
Därtill kommer det tomatsoppa och äppelpaj. Tack gode gud för fredagar, god mat och veckoslut. Ikväll skall vi ut och äta till centrum, det är vi väl värda!
P.S Vädret har gått från början av månadens +33 till +15ish..på blott några veckor. Konstigt. MEN jag klagar inte, det är riktigt skönt och uppfriskande!
Vad har ni för veckoslutsplaner gott folk? Ni är rätt många som tittar in här så litet fotavtryck skulle ni gärna få lämna.. ;) (skulle göra mig jättejätteglad!)

Geografi

Igar hade jag koren forsta gangen. Det ar 11 ivriga adepter i aldern 7-10 ar. Da jag presenterade mig sjalv och berattade jag kom fran Finland och att flyget hit tog 11 timmar stod ogonen ut och de sag imponerade ut. Det ar ungefar som fran andra sidan jorden..

Foljande jag fragade var om de visste var Finland lag. Svaren jag fick var bl.a.

- USA
- Sydamerika
- Sverige!!

Nej, Finland ligger inte i Sverige, men vi ar strax intill dem..uppe i norra Europa.

Sisadar, nu fick jag undervisa lite i geografi ocksa :)

Vecka 19

Här har ni en liten preggomage, som konstigt nog lagt på sig redan omkring 4 kg..fast så stor tycker jag inte den är :) 
Efter en vecka är man då halvvägs..tider bara flyger iväg!
Hälsningar av den icke så professionella fotografen..but you get the picture ;)

Boston - here we come..

Hola!
På helgen skall vi försöka orientera oss till Boston, cirka 5 timmars bilfärd från oss. Själva gränsen till Amerika ligger på 45 minuters avstånd, får se hur lätt man tar sig över..de är ju aningen småpetiga då man åker in i deras mäktiga land (hökhöm..)
Måste förstås kolla lite med boende och så, men en natt borde inte ruinera oss :) Tänk att jag kanske äntligen får uppleva "the greatest country in the world" (vem tänker så mer, på allvar?!)

Hamster i klass

Hemma i Finland brukar barnen vanligtvis ofta få ha någon dag i året de kan hämta sitt husdjur på besök, eller någon form av sällskapsdjur. Här har de flesta klasser något djur i klassrummet, året om!
Hittills finns det en hamster och kanin i denna skola, och mer är på kommande..Vi frågade om hur de gör om någon är allergisk. Tja, inte något extra..tydligen har de inte haft någon superallergisk, för de kan ju vara rätt jobbigt i den situationen. 
Någon städade hamsterburen och kom fram till läraren och visade sina röda ögon, och undrade vad det berodde på. Undrar sa flundran..
Kulturskillnad? Eller har ni hört att man i finska skolor kan ha husdjur året om?

Bilder av lagenheten

Har kommer lite ytterligare bilder till nedanstaende inlagg om var nya bostad.

Vardagsrummet. Finns soffa for dem som vill komma och halsa pa..

Koket med stort kylskap som man kan fylla pa med myyycket mat :)

Sovrummet ar malat i lugnande ljusbla farg

The toilette. Alla vet vad man gor har, sa jag skippar forklaringarna..

Montreal Skyline

Yes! Nu har vi en lagenhet for resten av aret. Arbetsfarden blir kortare, men det ar fortfarande latt att ta sig in till stan med tag/metro eller buss. Dessutom har vi en underbar mysig gagata helt bakom hornet i den harliga staden St. Lambert. Min tankar gar varje gang till Adam Lambert (vinnaren fran American Idol) da namnet kommer upp. Helt perfekt!

For att inte prata om vyn. Den ser nastan identisk ut som pa bilden (ni far se mer i oktober)

Vi bor mittemellan tva broar som tar oss over vattnet

Pa tal om hyror: Det galler alltsa en stor tvar/mindre trea vi kommer att bo i. Priset i euro ar cirka 640 euro inklusive mobler, internet, el, telefon och garage. Om ni kan komma fram en med samma pris & storlek pa Drumso, eller nanstans i Esbo (inte ar val ens "ghetto"-omraden sa billiga?) ar ni duktiga.

Det kompenserar lite den dyra maten. Billigt i Montreal ar alltsa boende, bil och bensin. De tre B:na ;)

Intressedagboken antecknar

Fy sjutton det ar jobbigt nar barnet borjar trycka pa kissblasan. Ett glas vatten = Ett toalettbesok

Halsningar av den flitigaste toalettbesokaren i denna skola..

Fick ni det nu nertecknat? Bra, det ar viktiga saker ser ni! ;)

Choir

Sitter har och planerar morgondagens kor. Den drar igang namligen nu, vilket ju ar kul! Jag kommer att ha 11 deltagare, aningen mindre an forra arets 100 stycken :) De ar framst 6-9 aringar, darfor tankte jag introducera med att sjunga Broder Jakob, forst pa franska men sen blir det hardare tag : Svenska, finska, engelska, tyska, danska, spanska och swahili. Satter in texten pa de olika spraken har nedan och du skall gora foljande:

1) Satt pa klippet
2) Sjung med
3) Fortsatt men anvand texten har under

Sadar ja, nu har du borjat dagen i musikens tecken. Kan det bli battre? Om du ar blyg kan du ju se till att du ar ensam i rummet. Samma galler alla tondova :)

I love music



Broder Jakob,
Broder Jakob,
Sover du?
Sover du?
Hör du inte klockan?
Hör du inte klockan?
Ding ding dong!
Ding ding dong!

 

¡Fray Felipe!¡Fray Felipe!
¿Duermes tú? ¿Duermes tú?
Suenan las campanas, Suenan las campanas.
¡Ding, dang, dong! ¡Ding, dang, dong!

 

Frère Jacques, frère Jacques,
Dormez-vous? Dormez-vous?
Sonnez les matines!
Sonnez les matines!
Ding, dang, dong. Ding, dang, dong.


Are you sleeping? Are you sleeping?
Brother John, Brother John,
Morning bells are ringing! Morning bells are ringing!
Ding, dang, dong. Ding, dang, dong.

 

Mester Jakob, Mester Jakob,
Sover du? Sover du?
Hører du ej klokken? Hører du ej klokken?
Bim, bam, bum, Bim, bam, bum.

 

Jaakko kulta, Jaakko kulta,
Herää jo, Herää jo.
Kellojasi soita, Kellojasi soita.
Pium paum poum, Pium paum poum

 

Bruder Jakob, Bruder Jakob,
Schläfst du noch? Schläfst du noch?
Hörst du nicht die Glocken, Hörst du nicht die Glocken?
Ding, dang, dong, Ding, dang, dong.

 

Eh Yakobo, Eh Yakobo,
Walala? Walala?
Amka twende shule, Amka twende shule,
Haya njoo, Haya njoo.


Air Canada

Forsta gangen var en harlig upplevelse, da jag fick flyga over atlanten i Air Canada - hur lyxigt var det inte att ha en egen tv-ruta med valbara filmer och serier! Andra gangen hamnade vi vanta och blev forsenade till foljande flyg, och de satte oss hem genom tva olika flyg, istallet for att valja raka vagen med Finnari - jadrans snaljapar..

Tredje gangen fungerade inte tv-rutorna alls! pa 7 timmar! Det enda jag hade sett fram emot med 7h langa resan, besvikelsen var stor. Vi fick dock kompensation - 5 % for foljande resa. Det ar ju battre an ingenting

Nu skall jag fixa medlemskort sa vi kan borja samla poang - kanske vi kan nagon dag aka i business class, det skulle vara nagot det! :)

Baby-update

"Sparkarna kan kännas som en liten fisk i magen viftar till med stjärten. Det kan också liksom bubbla till i magen."

Sadar beskrivs det pa de flesta sidor. Jag har daremot plotsligt borjat kanna nagot hart som trycker och ror sig, lite som om man skulle ha en alien i magen. Det ar med skrackblandad fortjusning jag tar emot det, men det ar ju sa absurt att nagot ror sig darinne! I min mage! Fjarilar kanner jag nog inte av, snarare nagon som trycker och bokar. Kanske ar det en kommande brottare som ar dar inne..

10 dagar till avgorande och sista ultran (far man ju hoppas). Nervost sa det stanker om det, kan inte dagarna ga annu fortare? :)

Godmorgon!

Godmorgon! Klockan är 8.15 och vi skall iväg mot jobbet. Hur är läget med er idag då? 

Mina nara och kara

Har ar lite till bilder av vara nara och kara. Saknar er, men det ar ju inte sa lange sa ses vi igen! :)

Var avskedsmiddag. God mat och annu battre sallskap!

Blondinerna och Ludde :)

"vardparet"

Lari var underhallande, som vanligt :)

Mina favoriter. Sota Michelle som nu ar pa aventyr i Italien med lillasyster och familj. Vem kan inte alska nar smabarn hoppar spontant i ens famn och kramar om en? Fast det skulle vara tidigt pa morgonen :)

Varldens stoltaste morbror, med sota lilla Aaron

Pappsen far klara sig utan sin ackompanjerare, men det gar nog bra anda!

Att vara sjuk pa andra sidan Atlanten

Da du blir sjuk hemma brukar det i mitt fall galla foljande: Efter tre dagar maste man ha lakarintyg. Ar man sedan borta mer an 14 (?eller hur mycket var det) dagar betalar Kela din lon. Fram tills dess betalar arbetsgivaren. Sahar ar det for mig, har nagon annorlunda?

Har borta: Arbetsgivaren betalar cirka 5 franvarodagar..under hela aret, typ (varierar dock). Utover det maste man ha en forsakring som betalar om du blir langre sjuk. Om man har nagot medfott fel kan det ju ocksa bli svarare att fa eller mera att betala. Finns forvisso nog nagon garanti som gor att staten betalar en del, men det ar ratt begransat. Sa nu ar mina dagar anvanda :) Ar ju helt fullt inom finska socialskyddet sa fran kanadensiska staten far vi inte ett skvatt.

MEN da skall vi minnas att det ar tusen ganger battre har an i Amerika.

Daremot nagot man kan tanka pa da vi klagar pa Kela och tycker de ar genomruttna. Det ar battre an ingenting, vi ma betala skatter men med tanke pa vad vi far for det ar det faktiskt superbra!

Grattis!


Grattis mamma och pappa som idag har varit 37 (!) ar forlovade. Helt galet, det ar ju liksom...en evighet!
Min fina familj :) Lika som bar..

Paparazzi



Lari knappte det har fotot cirka 2 veckor sen. Jag ser helt javla enorm ut, och har pastar jag att bilden ljuger, varken brosten eller magen var sadar forbaskat stora, smaningom narmar jag mig dessvarre nog de matten. Det ar ju nastan sa man kunde tro jag statt modell for "Simpson-fotot" har nedan. Vilket jag da inte ar, bara for att fortydliga mig :)

Mannens syn på kvinnan

Fann även några bilder av mig i Laris telefon, vilket ju var roligt. Däremot kan man fråga sig hurudan bild fotografierna ger av mig, eftersom de inte är de vanligaste le-mot-kameran minerna/positionerna man har. Här kommer då Laris bild av mig, eller som han funnit värda att memoreras: 
Sådan mor sådan dotter, eller hur gick det nu.. ?
Latmask med dator i famnen. Här kollar jag på project runway.
sådär oväntader bilder, då man har mat i munnen..
...eller då man sover och snarkar som en mini-gris..
För att han nu skulle ha någon ordentlig bild av mig i sin mobil får jag lov att skicka följande bild åt honom (ifall han nu sku få för sig att visa hur jag ser ut åt någon kompis)
Sådär ja, nu fick jag insatt ett riktigt egofoto. I och för sig taget 6 månader sedan, men det kvittar ju :) 
Kan ju inte bara ha foton av en lat datorberoende tjej som sover hela tiden ;) 

Skräpmat

N.B Tänkte även visa att det finns att köpa dubbel-Big Mac med fyra biffar... everything is bigger and better over the sea :) 
En sak som är samma vart man än går: McDonalds. Här finns dock inte vår hälsosamma ruisleipähampurilainen :) (någon som vill skicka oss lite ordentligt bröd?)
Här toppas dock maten ofta med riktigt sliskig efterrätt som skriker hjärtattack. Igår åt jag en, dock helt i "undervisningssyfte", hökhöm..det var en apple-pie bakad inne i smördeg med kanel och socker inuti. Som pricken på i hade de tillagt dessutom kinuskisås. Det positiva med dylika efterrätter är att det räcker med att äta dem en gång, sen behöver man inte göra det på något åt igen. Sådan sockerbomb är det. 
Med dessa ord avslutar jag detta inlägg, och skall gå till IGA (mataffären) och handla sallad och färska frukter. 

Lari och hans bilar

Nåväl, då man går igenom Laris bilder kan man inte undgå att råka stöta på en del bilar. Här är några utdrag: 
Ser ni polisbilen bakom? Killen i lyxiga bilen hade just fått böter, men han tog emot det med ett leende. Varför? Jo för här kvittar det om man är miljonär eller bor på gatan då det kommer till överhastighetsböter. Det är det samma för alla. För dessa kroisos-typer gör ju knappast 200 dollar någon extra kris i deras plånbok..
Ser ni annars bilarna bakom oss? Att det bildas kö bakom oss då Lari saktar in och tar bild av någon bil är inte ovanligt..undrar vad han skulle göra om jag skulle göra samma då jag såg någon fin klänning i skyltfönstret ;) hihi
Schyssta bilar. Jag vågar inte föreslå märken här nu ifall det går fel, då sku jag nog få minus i boken av Lari, så mycket han undervisar o håller på å förklarar om alla finare bilar han får syn på... ;)
Fast det här vet jag nog är Audi! :D *duktig*. Som ni märker är de flesta rätt snygga o dyra bilar..varför jag blev lite överraskad av att hitta följande bil i hans galleri..
En gammal, skräten SAAB, som jag åkte i på 1980-talet. Häh?? Han måste ha fått solstign..
Jag säger bara en sak: MÄN och deras bilar! 
N.B: Lari ringde och ville förklara sig. Han tog bilden på Saaben bara för att den där modellen lär ha tillverkats i Finland. Han var väl rädd för att hans rykte som bra bilbongare skulle fa åt pipan då jag publicerade bilden :) 

Jenkki-TV

Såhär om dagarna får man njuta av amerikanska televisionens pärlor. För tillfället tittar jag på följande: 
Är det seriöst? Allvar? Har svårt att förstå att det är en genuin domare, som går med på följande..
Kan detta ens räknas vara seriöst och lagenligt? Jag säger bara en sak: A-M-E-R-I-K-A ;)
p.s de är absolut inte lika vrickade här i Canada :D

Football

Lari var förra veckan och kollade på Football, det som vi i Finland kallar amerikansk fotboll. Här får ni se lite bilder från matchen. Hur amerikanskt får det bli? Har aldrig förstått mig på sporten..
Det var första matchen för säsongen. Så attans med människor..Lari kan ju korrigera mig men jag har ett minne av att han yra något om 25 000 människor som var och kolla
Jag kan inte hjälpa mina tankar går till någon amerikansk high-school film då man ser gossarna i sina utrustningar. I de flesta filmer har ju killarna stora muskler men hjärnan lika stor som en ärta
Hur många av er kan med handen på hjärtat erkänna att ni kan reglerna? En stor ovation av mig om ni svarade "ja"
Det stora gula målet (?) ser ut som ett instruments stämgaffel. På riktigt, tycker ni inte det?

Insekter

Uh, vakna just (sov ända till 10.30!) och knäppte på tv:n. Vad jag lärde mig? Jo att en insektmamma jobbar så hårt för sina barn att hon slutligen dör och barnen äter upp henne. Brutalt. 
Jag skall bara äta lite morgonmål, sen skall jag visa upp lite bilder här på bloggen. Har en massa bilder från Laris telefon jag tänkte använda, själv är han på jobb och vet ingenting, haha! Lite roligt måste jag få ha då jag är ännu en dag hemma i förkylning (vilken blir bättre varje dag..).
Vem av er har märkt att jag aldrig uppdaterar förrän sen eftermiddag? Det finns en klar orsak till detta. Vad kan det vara? Hmm.. ;)

Förkylning vs. Josephine

Läget börjar förhoppningsvis gå mot det bättre, dock väntar en dag hemma ännu imorgon. Börjar känna mig lite mer som människa småningom igen, men ack så förkylningar biter hårt på mig. Tack och lov för astmamedicinerna..
Får fortsätta hålla tummarna så det ger med sig, då kommer jag nämligen att vara lika glad som på bilden nedan. Man skall vara glad för varje dag man är frisk!
Bilden tagen hemma i Evitskog, innan vi åkte iväg, då man var frisk som en nötkärna! 

Utsikten över Montreal

En vecka sedan gick vi till Olympiastadion här i Montreal. Där finns ett högt torn dit man får åka upp, för att få en överblick av staden. Här kommer lite bilder över dagens utflykt.
Här är tornet vi åkte upp till. Ser kanske inte så högt ut, men hela tornet i sig är redan 175 m. Här hölls OS 1976
Här är "hissen" som tog oss upp, längt utkanten av tornet. Det var en lugn söndag, bara vi och en stor grupp kinesiska turister i farten
Det låter väl inte så farligt att åka upp och kolla lite vyer? Ändå var Laris händer helt svettiga av nervositet innan färden..det gick som tur dock över i tornet :) Det här är alltså killen som vågar komma huvudstupa ner i RBCI tävlingarna, utan någon rädsla..visst är rädslor märkliga?
Det kostade 15 dollar per man för att åka upp. Oj så de måtte ha tjänat pengar på tornet under årens lopp..
Där nere ser ni hallen vi åkte från. Denna bild är tagen från "hissen". Där nere ser ni planet för amerikansk fotboll..här heter det ju football och "vår" fotboll kallas ju här soccer. 
Där framme ser ni Montreal downtown, där de höga byggnaderna syns. Nedanom oss tydligen något stort sandplan
Där framme till vänster ser ni bron vi kommer över varje dag då vi kommer från jobbet. Montreal kallas on-Island och utanför off-Island. Montreal är ju som en ö, dit man kommer genom många olika broar. Skulle dock kunna finnas några broar till för rusningstrafiken kan bli en rätt pain in the ass ;)
Söndagsbruttan med glasögonen på. Ibland måste väl ögonen få vila utan linsser..Lotta M, om du fortfarande tycker jag ser så fräsch ut på alla bilder, kan du ju ta en ytterligare fundering :) 
Det finns en stor park invid stadion, som är populär bland befolkningen då det gäller att ta promenader, länkka och spela golf :) 
Här fick man sitta och titta på utsikten i lugn och ro..det fanns även kikare man kunde ta en titt igenom, men det kostade ju, förstås..
Utanför stadion fanns flera block med vinnarna i varje OS-gren 1976 ingraverade. Här syns dåligt men vi hade faktiskt flera finnar som vann det året (om jag minns rätt var det 4-5 grenar). Den mest kända är ju vår Lasse Wirén. 
Flaggorna symboliserar de länder som vann guld. Lite patriotisk kände man sig nog då man såg den blå-vita flaggan. Det här var alltså från den tiden då Finland ännu lyckades ta flera guld i OS..oh the glory days..

Dagens bild

Råkade få ett roligt kedjemail häromdagen, med en rolig bild. Tänkte dela den med er :) 

Flash from the past

Medan jag sitter här med min röda snoriga näsa, har jag iallafall mycket tid att surfa. Bland annat kom jag ihåg att det fanns ett roligt klipp av mig från 2003. Jestas, det är ju redan 7 år sedan. Nåväl, jag var iallafall då kandidat i Finlands Lucia, och "Elävä Arkisto" har valt att memorera detta i sitt arkiv. Haha, vissa spår går helt enkelt inte att radera bort :) 
Medan jag själv inte har så mycket att komma med idag, kan ni ju kolla in och ha lite roligt åt unga Josephine. Det har jag iallafall :)
Tryck HÄR och sedan play där på sidan. ENJOY!

Host Host Bröööl

Vaknade och ville helst bara somna om. 
Näsan är täppt och jag känner mig som snormonstret som fått täppt i hålet.
Det här suger. 
Jag återkommer senare i positivare ordalag.
Urk!

Trevligt veckoslut

Hoppas ni alla får ett trevligt och avslappnat veckoslut. Ah, champagne vid Aura Å..vad slår det? Nästa sommar igen..(så ni inte tror jag är oansvarig av mig så kan jag meddela bilder är från förra sommaren..)

Övrigt

Fortfarande förkyld och sängliggande. Idag blir det nog en lugn hemmakväll med god mat och bra film..och egentligen, vad mer kan man begära av en fredagskväll? Det blir hur perfekt som helst. 
Och för att göra mannen glad lovar jag att gå i duschen och fräscha till mig lite, så jag inte ser ut och luktar som en gammal skunk!

Gissa "affären"?

Här är ett ställe jag vill besöka under min tid i Montreal. Vi skall köra gissningsleken och ni får fundera ut vad för slags ställe det är
Ledtrådar: 1) Jag borde gå hit förrän min mage börjar synas för mycket
2) Jag har aldrig varit till en sådan
3) Det finns mycket underkläder att beskåda
4) Men ändå finns inte så många kvinnor här..förutom som "mannekänger"
5) Hör till männens favoritställe
6) Arbetstagarna är vanligtvis studerande eller andra unga..
7) Höga studiekostnader är en orsak till att hit söker sig många studeranden.. (N.B Varför vi i Finland inte finner motsvarande högklassiska "affärer")
Figure it out yet? ;)

Jurassic Park - en klassiker

Tänkte ni också kunde få ta del av den fenomenala filmen Jurassic Park. Effekterna och skådespeleriet är i världsklass och scenerna ack så realistiska. 
Ha! Hoppas ni förstod ironin. Men filmen är ju egentligen väldigt bra på sitt sätt det måste den ju vara eftersom jag säkert sett den över 50 ggr.. :) I love Stephen Spielberg! Filmen hade premiär 1993..minns ännu det som gårdagen, trots det redan gått 17 år. Herregud nu började jag känna mig gammal..den är ju äldre än eleverna jag skulle undervisa i vanliga fall! 

Den osminkade sanningen

Hej! Jag har brist på sysselsättning. Ligger hemma och är förkyld och känner mig allmänt ofräsch, med skitigt hår och snorig näsa. Vad kan man i stunder som detta hitta på? Jo att titta på Jurassic Park och ta foton på sig själv i Photobooth. Verkligheten var för grym för att ta bild i färg, därav fick det bli svartvitt i stället. Jag försökte ha "tyck-synd-om-mig" ansikte, men hade lite svårt att hålla mig för skratt. Roligt att man kan skratta åt sig själv också, då man ser så fruktansvärt oattraktiv ut :) 
Såklart måste jag ju dela med mig av bilden åt er också, för att bevisa jag inte är så utseendefixerad. Så varsågod, en ofräsch och förkyld Josephine
Att vara förkyld är precis lika oglamouröst och tråkigt i Kanada som i Finland. Tyvärr. Enda trösten är att jag har bättre tv-kanaler, men dock gillar de tv-reklamer här lika mycket som ekorrar tycker om nötter. 4-5 ggr under en timme..

I affären - igen!

Ni kanske har märkt att jag gillar att jämföra varor i butikerna med dem vi har hemma. Dessutom är ju en av mina "hobbyn" god mat, varför jag finner resorna till butiken så fruktansvärt intressanta. Här kommer några roliga saker jag funnit: 
Norskt vatten på tub. Det låter ju rätt exotiskt här, men skulle du betala 3 euro för detta?? 
Roliga diskborstar. Detta är ungefär det närmaste man kommer diskborstar i Finland. Här använder man sig av "mini-moppar" och svampar då man skall diska, sådär generellt. 
Ni som gillar viner kanske förstår er på detta. Jag köpte motsvarande till min bror till julklapp något år sedan, och därför råkar jag veta att 20 dollar för två vinglas är billigt. Det är cirka 15 euro. Skulle tippa på att det ligger omkring 60e i Finland..

The toaster

Jag hade ett stort mysterium här i lägenheten, nämligen hur brödrosten fungerade. Ni ser den på bilden nedan. Första morgonen skulle jag rosta brödet, men tji fick jag..för hur jag än vände och vred på rosten så fanns det absolut inga knappar att "dra ner" bröden med!! Hur i all sin dar fungerar en sådan brödrost? Nu får ni lite tid att fundera, för svaret kommer under bilden..
Jo igår berättade ägaren att man skall fälla in brödet från den högra sidan, och då går de sakta ner och börjar värmas. Nu kanske någon tycker jag var blondi då jag inte förstod detta, men det var faktiskt inte så självklart som det lät! ;)

På tal om mobiler..

Visste ni om att det också kostar att ta emot ett meddelande här? För att inte behöva betala för varje inkommande sms eller samtal kan man alltid köpa ett månadspaket, vilket varierar i minuter och antal sms. Men oberoende så betalar man även för sms. 
Galet. Helt galet. Tänk nu om man vill vara riktigt jäklig: Då bombaderar man bara sms så det ryker. Fast ok, då åker det ju ur din räkning med, men ändå. Orsaken lär vara att marknaden inte är så rysligt stor här, samt att det styr av fyra bolag som har mer eller mindre monopol. De tror ju här nästan av vi ljuger då vi berättar hur billigt vi kan få paketpris..
N.B: Förvisso kan man köpa mobilpaket här också, MEN då är ju månadssumman betydligt högre än i Finland. 

Nokia i Kanada - inget att vara stolt över

Oj du milde tid. Vi använder ju båda Nokia och är stolta över märket som gjort Finland mer känd på världskartan. Däremot är det nästan så man skäms då man säger Nokia här. Deras utbud på telefoner utgörs främst av Blackberrys och Iphones..och Motorola samt Samsung förstås. I varje affär vi går till finner vi endast Nokia-telefoner inte en enda affär skulle ta emot i Finland, typ. De är som vi säger "pili-pali"..finns väl några smarttelefoner här också, men de är inte synliga...
Det är den här stilens telefoner man hittar. "läppäpuhelin", med helt basic funktioner och någon annan som skall låtsas vara lite bättre. Var är Nokias marknadsförare?

Utsikten från the top

Vi var och checkade in Mont Royal, berget som gett Montreal sitt namn (om jag minns rätt). Solen sken medan det kom rejält med regnskurar däremellan, men ni får nog en bild av hur det ser ut ändå :) 
Trevligt med lite grönt bland storstaden
Ser ni inte hur mycket jag gillar solen? Bring me my sunglasses, please!
Där framme ser ni ett högt torn. Dit var vi på måndagen. Skall visa bilder även senare därifrån, det var hiskeligt kul! Det är tornet på Olympiastadion de byggde för OS 1976
Man kunde se en sträcka på närmare 80km!

I mataffären

Det här med att gå till mataffären väcker alltid lika stort leende på mina läppar, för man hittar alltid något roligt att jämföra maten hemma med. (Ok, det är inte lika roligt då man inte hittar det man vill förstås..)
Kolla in följande: 
Jag skulle köpa gröt och kom till följande hylla: Här finns helt "regular" gröt men även "cookies creme" med dominokex liknande bitar, samt "Dino Eggs" för de små. Wanna try it??
Godisen som får venerna i kroppen att stockas redan av att titta på den. Skulle ni köpa till era barn detta? Det gäller nog att ha skallen med då man handlar och faktiskt fundera på vad man sätter i matkorgen här. Lockelserna är större och fler..

Dagens "to-do"

Min lista är inte långt: Att ta det lugnt och krya på sig. Valde att stanna hemma idag och sköta mig i skick, och därav för en gångs skull lyssna på sin kropp. Halsen var strävig, näsan täppt och kroppen hängig. Det är inte ett lätt beslut, arbetsmyra som jag är, men ibland måste man låta förnuftet vinna över viljan. 
Tack och lov fick jag internet uppkopplat här i lägenheten igår, annars skulle jag nog dö i tristess :)
(Låter jag kanske lite föör internetberoende? Hmm...)

Nya skor

På helgen köpte jag även nya skor. Jag "fynda" igen då jag hittade Diesels skor för 50 dollar, dvs. däromkring 42-43 euro skulle jag tippa. Jag menar, här finner man faktiskt märkesvaror till ett billigt pris, i jämförelse till Finland. 
Svart-silver-lila skor. Störde inte att det var 1/2 nummer på mindre kanten, det är ju läder så det töjer. Hittills har de suttit bra!

At the market

Nära var vi bor finns en stor marknad där du kan köpa färskt grönt, frukter, kött eller annat smått och gott (ost!). Vi tog en söndagspromenad till marknaden och shoppade. Mer av detta till Finland, det var hur kul som helst. Stämningen var great med musik och atmosfären av "gammaldags" handlande. Här är lite plock ur söndagens utfärd: 
En av flera små "butiker" som sålde färskvaror 
Tomatoes, anyone? Man behövde ju inte vara orolig varorna tog slut..
Kanske lite färsk chili eller paprika?
Det gäller att ha tummen rätt i mun då man gör dessa fina högar. Attans om man skulle ha fällt dem..
Till snacks köpte vi balkan-hotdog. Det bestod av balkankorv, spiced (kryddad?) senap och förstås surkål! Mumsfilibabba!
Allt är ju 10 ggr större i Amerika, så även "kräftorna". Fast jag antar detta är vad man kallar krabbor :) 
Såhär fin blev min fruktkorg. Inhandlade lite c-vitamin i förrådet. Behövs nu när skolorna börjar och flunssorna drar igång. Känner av lite smått i halsen, därav är jag c-vitamin äterska nummer 1 för tillfället. 
Och ja, jag köpte den fasansfulla broccolin också. Jag lär behöva järn framöver då magen blir större och den här fienden måste tacklas. Det var med långa tänder jag köpte högen. Vad gör man inte för sin hälsa..Skall man annars ta bort hela stjälken eller koka den också? Hmm...
Röda vinbär är alltid lika goda!
Det var en trött karl som kom hem och lade sig på soffan, det är inte lätt när man är och shoppar med mig :) 
Jag hann även köpa tranbärssaft på marknaden. På vägen hem gick jag hem via en trevlig butik med kosmetik och annat kul för kvinnor. Resultatet blev som ni ser en mascara, eye-liner och shaver. Dessutom satsade jag storkovan och köpte för 40 dollar en av marknadens bästa förebyggande graviditetsärr-medel. Jepp, jag går på allt sånt där strunt. Får se om den hjälper.. :) 

Utsikt över bron

Vi bor för tillfället alltså i Montreals hjärta. Det vill säga på ön. Därför måste vi varje dag åka över bron för att ta oss till jobbet. Det är tur att trafiken går inåt Montreal och inte utåt där vi åker. Idag var det kilometervisa köer in till stan, inte att jag skulle orka varje morgon med sådant! 
Däremot kan man passa på att njuta av utsikterna från bron, vilka är rätt häpnadsväckande. Dessutom finns det ett nöjesfält man borde besöka..fast jag skulle nog hålla mig på marknivå och äta sockervadd. Varför? Jo titta in hurudana berg och dalbanor de har. Borgbacken släng dig i väggen!
Det är inte en roller-coaster, utan flera..
Upp och ner var ordet. Hujedamig!
Det är inte lätt att fota i farten från bilen..verkligheten ser bättre ut än bilden :) 

Fredagens flopp

Aijo, tänkte nästan glömma bort att berätta om fredagens flopp. Då Lari kom hem från matchen gick vi för att äta sen middag (eller rättare sagt var det faktiskt Lari som var hungrig..och inte jag denna gång!)
Vi strövade omkring och hittade inget bättre än en liten restaurang, så vi chansade på den. Big mistake. Här är orsakerna: 
Dessa burkar fanns på alla bord för gästerna att äta. ÄTA!! Det ser mer ut som om någon kommit från fredagsfirandet och spytt i koppen. Vem tusan kan få för sig att äta detta?? Dessutom fanns där några odefinierbara svarta fläckar. Möjligtvis rester av döda insekter. 
Det här var Laris portion. Vad det är kanske är svårt att uppfatta. Jag vet att det friterade är något med höna. De små plättarna är väl någon modifikation av potatis. 
Det här var Laris slutbedömning av maten. Golvet var dessutom smutsigt och ägaren tyckte om att skrälla ut arabisk pop musik så högtalarna vibrerade. Vi vet iallafall vart vi INTE tänker äta pånytt :) 
Däremot kan jag avslöja jag var mätt och belåten i magen på fredagen. Varför? Jo jag hade skämt bort mig själv genom att gå på italiensk restaurang medan Lari gick på matchen. Till sällskap tog jag en skvallerblaska som visade upp stjärnor i bikinis och celluliter. Perfekt sidoläsning :) Förutom min pasta carbonara (som var himmelskt god) fick man gratis till förrätt bruschetta med supergod lök/tomatblandning. 

Disney

Nästa vecka drar kören igång. Det är jag som har ansvaret för den och nu sitter jag och lyssnar på musik vi kunde sjunga. Självfallet är Disney en given favorit. Mitt körkort kan avslöja min ålder på 26 år, men ändå gillar jag fortfarande Disney, Astrid Lindgren, Kalle Anka och Alfred J. Kwak. Man kan väl inte bli för gammal för dessa?

Montreal - ishockeyns mekka?

Då man är här går det inte att undvika en sak: ISHOCKEY. Här ser man Montreal Canadiens överallt (för att inte prata om min fina klocka jag köpte..). Ishallar finns till höger och vänster, vart man än går. 
Här var vi till en butik..som bara sålde hockeyprylar. Jag kände mig lite utanför mitt område av expertis..
Skulle du köpa?? Vet ni hur mycket kläder man kunde få för den där summan? Eller skor? Eller manikyrer??
(Euron är cirka 1,35 i jämförelse till kanadensisk dollar)
Min fina hockeyklocka :)

Fredagsmasu

Här är nu masun igen. Nu vecka 18..snart närmar sig halva tiden. SURREALISTISK. Speciellt då magen växer och jag inte kan svänga mig lika smidigt i sängen mera, utan börjar röra mig som en sengångare. Ni som varit gravida har säkerligen känt små "drag" i höfterna, eller hur man nu skall förklara det. Det har att göra med att livmodern växer och kan åstadkomma smärtor om man gör häftiga och snabba rörelser. 
Ni kan inte ana hur svårt det är att ta sidobild av sig själv. Jag stod säkert här i 5 minuter innan jag fick någorlunda bra bild. Kände mig rätt dum att stå där och fotografera, och var tvungen att skratta högt åt mig själv. Vem hade trott man en dag skall stå och ta bilder av sin mage? Den är nog inte så rysligt stor ännu, men börjar bli svår att "täcka in"..

Fredag

Äntligen nätkontakt så nu skall ni få en liten resumé över veckoslutet!
På fredag hamnade vi i trafikhelvetet. Vi började köa redan på motorvägen och satt i trafiken över 1h innan vi kom hem, totalt pain in the butt. Dock kunde man trösta sig med att det var långhelg framför med måndag ledig (Labour Day). På kvällen tog jag det lugnt medan mannen gick och kollade på fotball, i detta fall amerikansk fotboll. Här kallas ju vår typs fotboll för soccer. Jag kollade på samma match i tv:n men slocknade efter de första 15 minuterna. Så intressant var det. 
Desto mer spännande hände inte på fredagen :)

Donuts

Då man går till matbutiken slås man av att maten faktiskt är i medeltal lite dyrare än i Finland. MEN då man stiger in i caféer kan man bli överraskad över priset. 
Vi köpte 6 donitsar, 2 medium kaffe, 1 stor kaffe och en iskaffe. Totala summan: 10 dollar, alltså cirka 8 euro. Priset i Finland torde ligga över 20 euro, right??
Det är lätt att bli fet i det här landet :) Billigt att köpa donitsar och annat sött..

Söndagens outfit

Dagens outfit. Hösten har kommit småningom hit också, till dess höstvindars ära så har jag lite höstfärger på mig :) 

Jag lever!

Jag trodde jag kunde få mig uppkopplad på Wifi i lägenheten vi hyr. Tji fick jag. 
Fredagkväll gick smärtfritt, det kändes till och med skönt utan att ha datorn på hela tiden..
Lördag blev redan svårare, därav åkte vi in till downtown för att gå till ett internetcafé. Köpte kaffe och satte mig ner för att njuta av att vara uppkopplad. Slutresultatet: En frustrerad Josephine som fick gå bort i internetabstinens. Det fungera inte. 
Men jag klarade det! :) Nu är det söndagkväll! Imorgon ännu ledig dag, så det blir mer bloggande på tisdag då vi är tillbaka i skolan. 
Kanske inte borde tillägga att vi faktiskt är hemma hos bekanta, och skall äta grillmat..(smög med datorn så tog tillfället i akt. De tycker jag är lustig)

Evitskog - Hievala??

Vad ar det jag laser? Vilken smart manniska har kommit pa idèn att Evitskog (som ar min hemby) skall fa ett finskt namn? Finska forslaget: HIEVALA? WTF?

Vilket skamt. Evitskog ar Evitskog. Punkt slut. Saken till ara skall jag spela min morbrors lat "Heavy". Gruppen ar Evitskogs kandaste - Viktor Hurmio. De sjunger ocksa en superlat om Evitskog, men den fann jag inte pa Youtube, tyvarr. Lyssna och njut :)

(Halsningar till gufar Rolle och kusinen Felix i Vasa :))


Longweekend

Idag ar det fredag, vilket betyder det ar veckoslut! Jippii! Pa mandag ar det dessutom helg, de firar "labour day" det vill saga det vi har forsta maj i Finland.

Termometern visar annu idag over +30, men imorgon skall den vara nere pa +20. Det kallas snabba puckar, det lar ska bero pa hurrikanen som harjar dar nere i Amerika for tillfallet.

Polisen i Finland skulle ha en massa jobb har i Kanada. Pa omraden dar det rader 50km/h akte vi 70 och andra for anda forbi. Helt galet. Till och med Lari har lart sig att vanda pa huvudet eftersom man ratt ofta kan hamna i "blindspot" da Ferrarin och andra tuffa bilar ilar forbi.

Var hyrbil rullar pa som en drom, men tjuter som en tjej. Varje gang det ar nagon kurva later bilringarna som ur varsta actionfilmen. Det ar bara hjalten med pistol som jagar tjuven som saknas.

Att hyra bil ar dock inte sa farligt dyrt, 34 dollar med forsakringar. Det vill saga ungefar 26 euro. Sa det ar bara att komma hit pa roadtrip, bensinen ar inte heller "hinnalla pilattu".


Skunk

Varje dag da vi kommer korande med bilen langs motorvagen till jobbet slas vi av en specifik igenkannande lukt. Skunken. Ja, nu undrar ni sakert, liksom jag, hur i all sin dar ett sa litet sott djur kan fa sa ordentlig lukt ur sig. Helt otroligt. Hur Lari an skulle ens forsoka fisa sina varsta pruttar kan han inte uppna 1% av samma odor, och da ar han anda 50ggr storre.

Naturen ar nog markvardig..


Hjalpsamma grannar

Inatt sov vi alltsa var forsta natt i nya lagenheten. Da vi kom igar kvall fram kom var trevliga dam pa andra sidan vaggen och halsade pa. Hon erbjod sig att hjalpa om det var nagot vi undrade, samt kolla upp hur var tvattmaskin fungerar. Hur trevligt ar inte sadan service?

Har finns en massa hjalpsamma manniskor, och det ar jag glad for. Vad skulle man ta sig till annars?

Jag hade tex. inte vetat att hitta matbutiken bakom hornet. Varfor? Jo det star METRO pa skylten. Vad ar logiken i det?

Metro ar for Metro. Oj dessa nordamerikaner :)

Dagens bild

Dagens bild, varsagoda! :)


Datanord

Ha! Fick min dataabstinens fixad. Jag skall nu ha data-timme med ettorna i skolan, har funnit ett bra och undervisande site som ni andra med smabarn kan anvanda. Det ar val ungefar kul for 5-8 aringar :)

Det gar pa engelska, sa barnen lar sig lite sprak med detsamma!

www.pbskids.com

Check it out!

Vatten - dyrt vatten

Kopte precis FIJI vatten. Det hor val till gruppen lyxiga vattenmarken (finns dock ej i Finland, I think?)
Kostade hela 2,3 dollar. Huj. Men skall faktiskt marknadsfora det: Det smakar gott!

Fast tja, det finns inte sadan ordentlig "smak" men den har heller ingen acklig bismak. Helt enkelt vatten!

Kranvattnet smakar inte sa gott har, sa koper hellre det i flaska..

Jag ar beroende

Det har suger. Nej, jag pratar inte om varmen som ocksa ar olidlig (men skall forsoka lata bli att gnalla over den eftersom den borde vara over pa lordag)

Daremot pratar jag om internet. Jag ar nu i en lagenhet utan internet. Hujedamig. Mina fingrar gick heta pa kvallen da jag inte hade nagon tillgang till world wide web.

Foljande uppgift: att ta reda pa vareviga internet-cafè som finns i narheten av lagenheten.


Update



wow. coolt. Jag är supernörd o gör inlägg via telefonen.

Temperaturen visar inomhus +33, utomhus +37. Welcome to the jungle.

Tack för idag, ses igen imorgon!

Åkning i den galna trafiken..hur skall jag ta mig mod att köra? Jag gör det dock först då Lari har en egen bil..hellre kvaddar jag hans bil än hyrda bilen, för där e värre om någon kör in i dig. 
Skolbussen..som man är tvungen att vänta på. Den stannar i varje STOP märke där det finns barn. Allså mååånga!

High heels - nej tack!

Aah, jag ar helt slutkord! Inte sa mycket pa grund av ungarna (fast visst ar det ovant till en borjan efter 12 veckors semester..) utan av mina forbaskade SKOR!

Varfor tankte jag att vara lite finare och satta hoga skor? Speciellt da jag marker att det borjar dra i benen, har tydligen en tendens till sendrag har jumer magen blir storre. Dumt huvud far kroppen lida, I know!

Eller som min mamma sa nar jag var liten och borstade haret (vilket jag tyckte gjorde ont): "Vill man vara fin far man lida pin"

Dagens bild



Skolan ar igang!

Nu har da skolan dragit igang. Det marktes val i trafiken. Framfor oss hade vi en gul skolbuss à la jenkkistyle..dessvarre stanna den ju med 200m mellanrum och inte fick man heller aka forbi..Man far nog rakna med extra tid da man skall aka till jobbet. Trafiken ar ju som den ar :)

Barnen ar valdigt sota och kastar sig om sina gamla larare och nya larare, vilket ju masta vara ett gott tecken. Alla har skoluniform och ser valdigt pryda ut, tank sa latt det skulle ha varit da man var yngre: ingen stress over vad satta pa sig.

Har rader totalforbud att prata i korridorerna, innan man gar ut pa rast. Detta eftersom scheman ar lite olika for olika klasser, och da skall man inte stora de andra. Far se hur bra det kommer att fungera..

Skillnaden mellan kommunala skolor och privat ar ju att det har kostar, och sen masta man ha lite battre vitsord etc for att fa komma hit. Det blir ju nog ratt dyrt for familjer med flera barn, men sen igen haller privatskolor en hogra klass och staller hogre krav av eleven. I Finland har vi ju inte direkt privatskolor, men det behover vi ju inte heller..(om man skall tro pa statistiken har vi ju basta undervisningsnivan i varlden..tjihi)

Dagen i bilder

Idag fann jag ytterligare en bra sak i skolan, vi faktiskt kunde ha nytta av i små lågstadier i Finland. Speciellt då matsalarna är små. De har en decibelmätare, som visar grönt då allt är ok, orange då volymen börjar öka för mycket. Visar den rött, ja då är det illa :) 
Bilden är på sniskan, den gröna är som i riktiga trafikljus längst ner. 
Är ljuset här uppe är det bäst att man blir tyst (Tack Lari för assistansen med att få till ett rött ljus. Inte så svårt för honom..heh..)
Efter skolan gick vi och hyrde en bil (fram tills Lari hittar rätt bil han vill ha..boys and their toys). Men nej, det blev nog inte limousinen :)
Utan istället Chevrolet, något..inte vet jag med märket desto mer, men där finns det viktigaste: AC!! Behövs för tillfället. Idag visade innertemperaturen +31, utanför vete tusan..över det iallafall. Imorgon ännu hetare, men på fredag borde det vända, tack och lov. 
Den e nog helt skön att åka, lite som i en taxi. Fint och prydlig innanför..och automatväxel förstås! Här hyrs inte bilar "stick", du vet, där du själv byter växlar. Här kan du få körkort utan att lära dig köra manuellt. Inte undra på att amerikaner inte kan köra bil i Europa, som inte har automat. 
Här var vi och kollade på 10-åringas uttagning till ishockeylag. Här kommer Lari att spendera största delen av sin tid, och säkerligen jag en hel del med..Skönt iallafall att man kan sitta inne i det stora caféet och kolla på spelet, och inte frysa rumpan av sig i hallen. 
Dessa finns också i ishallen. Gissa vem som tänker sitta där varannan dag efter skolan? 
Min blåbärspaj jag bakade igår. Smakade väldigt gott till vaniljpuddingen :) 
Hur har ni det gott folk? Ni är en del som läser men ack så lata på att kommentera ;) Det går lätt: Tryck på kommentarer och skriv in ett ord eller två. Ni kan skriva in namnet, och ni behöver inte ha en blogg för att kommentera. Jepp Jepp, låt rasa! :)

RSS 2.0