Idag flyttar vi

Idag far vi ett nytt hem, iallafall for de narmaste 6 veckorna. Skall bli skont att inte "leva ur kappsacken" pa en tid framover :) Enda som ar minus ar att dar inte ar internet, om jag nu inte rakar hoppa pa nagot losenordsfritt WiFi!

Sahar fint ser det ut vid lagenheten..iallafall sahar under sommaren!

En akta finsk man?

Sag detta klipp igar och det fick mig att skratta. I slutet av klippet tittar Lari pa mig och sager: Inte ar jag val sadan? :) Jag skulle ha lust att ge en stor smet orfil at karln (i videon alltsa)..vad sku ni gora?

Larartider och loner

Jag var valdigt glad da jag horde att Lari skulle ha omkring tjugofem timmar i veckan, det var ju inte mycket. Men sen glomde jag ju bort att lararna maste vara i skolan for cirka trettiofyra-trettiofem timmar varje vecka. De skall gora sin planering da, men de ges inte alternativet att fa ga hem och gora det. Det kanns lite konstigt tycker jag :)

Likledes ar grundlonen aven hogre i Finland. Lararna vi berattade detta at sade att de maste ju flytta till Finland. Dock behover man har bara ha kandidatexamen for att vara behorig, vilket ocksa var en ny sak jag larde mig i sommar. Med andra ord anses jag vara en hogkvalificierad larare har :)

Sa pa det sattet har..nu har jag ju bara pratat lite ytligt och finns sakert mer att komma med, men finner detta anda intressant. Manga privatskolor betalar inte ens lon under sommaren..

Lite annat lararna i Finland kan lagga bakom orat da det kanns jobbigt pa jobbet..

Middagskockarna

Igår gjorde vi middagen. Planerna var att göra något "finskt", men den tanken fick vi snabbt ge upp. Matbutikens urval skiljer sig en del från hembutikens knutar. Redan att hitta bakpulver tog sin tid..jag hade för mig det hette baking soda på engelska, men det stämde ju inte. Det finns också baking powder. Om ni tar av sodan, se till att använda hälften mindre än i receptet..
Sen tänkte vi göra pasta med broilerstrimlor i marinad. De har annars höna så det kommer ut ur öronen, men icke någon marinerad, strimlad variant. Slutresultat: Pasta Bolognese med lök och medwurst. Till efterrätt blåbärspaj med vaniljpudding. Det skulle vara vaniljcreme men sådant hittade jag ju inte heller i butiken. Nuförtiden får man börja vänja sig vid att det tar sin tid i matbutiken..
Nåväl, gästerna var nöjda iallafall :) Det är ju huvudsaken!

Imorgon börjar allvaret..

Skolan börjar! Jeeee!!!

Termometer

Termometern ute ligger på +34. Tjohej! Tack och hej leverpastej!

Watching eye

Såg att flickan inte hade hjälmen på då hon tog cykeln. Jag sade att hon måste ha den på om hon skall cykla. Flickan sade helt oskyldigt att den var i skolan..då rusar brorsan upp å säger att det är den inte alls, och hämtar den åt henne. Bra med storebröder som ser till att lillsyrran inte kommer undan :) 
Hjälm ÄR viktigt, fast jag minns att det nog inte hörde till mina favoriter då jag var yngre..
Måste sitta ute på balkongen och se att barnen håller sig inom sitt territorie :) 

Barnvaktande

Jag gillar barn, inget fel i det men usch så barnvaktande kan vara svårt! Skall se efter familjens 6- och 10 åring några timmar och när man inte alls vet vad de får och inte får göra (förstås att de försöker lura en också..))
En ville gå till parken ensam och den andra till en vän, längst vägen. Nehep sade jag, de är ju ändå på mitt ansvar. Nu lät jag dem dock åka med cyklarna ett varv runt kvarteret, var det bara är bostadsvägar. 
Usch vad hemskt att ha ansvar över andras barn. Kan ju bara konstatera jag säkert blir en hönsmamma. 

Mörkt bröd..

Här finns förstås en massa godsaker. Dock är de nästa för flottiga för att vilja ätas
White or dark bread var frågan. Dark sade jag. Det här var slutresultatet (de gav alltså helt rätt, det här är deras tolkning av dark bread..)

Oj du milde..

Jag är chockad. Helt perplex (kan man månne säga så..?)
Vet ni varför? Nähä, då skall jag berätta! Vi var idag och frågade igenom mobiloperatörerna om olika pre-paid alternativ till telefonen, samt på månadsbasis. VET NI: Man måste BETALA SJÄLV DÅ MAN TAR EMOT SAMTAL! Skulle alltså mina kompisar ringa till mig, måste de betala typ 0,15-0,20e i minuten SAMT likledes JAG! Galet, galet, galet. Vilket hiskeligt monopol telefonbolagen har här. Tror vi skaffar ett nummer och that's it. Jag kommer väl aldrig att svara i telefon :) OM man vill ha alternativet att inte betala för emottagna samtal skall man punga ut med 45e i månaden. Dessutom kostar SIM-kortet 50 dollar. 
Om bil är hälften billigare så är telefoni minst 2-3ggr dyrare. Tack och lov för skype. Till det behövs dock internet som också är betydligt dyrare, och här gott folk betalar man enligt användning, t.ex. 500MB för 30 dollar. Det finns en räknare som räknar användningen och då den har nått maximum blir det betalning enligt varje överstigen MB eller sen hoppar den till följande nivå (1G) och priset blir 45 dollar. Jepp, såhär är det i Kanada. 
Frustration!

Lite mer mat..

Igår åt vi ute på restaurang a lá American style (i stil med "Happy Days" inredning..). Här var lite av utbudet:
Som ni kan se, hamburgare, sandwiches och annat smått och gott med mycket fett och såser..
Det är väldigt vanligt att människor går till restauranger för att äta morgonmål. Det finns speciella morgonmålsrestauranger. Där kan man få även hälsosamma alternativ som frukt, men majoriteten innehåller saker och ting som ni ser på bilden ovan. Ägg, bacon, plättar fyllda med banan och choko, grädde, majonäs och sockriga sylter. För att inte prata om Maple Syrup :) 
Dessa tre var de enda "hälsosamma alternativen". Jag tog faktiskt en av dessa. Kan ni gissa vilken?
Lari åt följande: Kyckling med pommes frites, samt lite grönsaker och väldigt god honeymustard sås..
..för att kompensera hans flottiga tallrik fick han dessutom med lite sallad..tätt följd av majonäs, ketchup samt salladssås till det gröna. 
Jag valde PASTAN! Väldigt god och bra, men för att det inte skulle bli föör hälsosamt kom det med vitt bröd med vitlökssmör. Förstås åt jag upp det också..lockelsen blev stor! Försöker ju kämpa med att äta ens litet hälsosamt, eftersom det bjuds ut majonnäs & såser hit och dit. Vill ju inte nära ett foster med bara konstgjorda hemskheter..
Ölen är även rätt billig här. Går du till butiken kostar en 12 pack hälften mindre än 6 pack. Likledes är 24 pack hälften billigare än 12 pack..typ. Det uppmuntras att köpa stora kvantiteter av alla varor, även öl. Bäddat för ölmagar..
Jag var förstås glad över att få äta gott, jag älskar ju mat, matvrak som jag är! 

Navigator-mästaren

Jag borde titulera mig Josephine aka. GPS. Oj så man får agera kartläsare här i Montreal. Det märks nog att det bor 1,6 miljoner här i downtown, men det är dock ändå inte för mycket. Det enda som kan vara smått irriterande är trafiken vissa tider av dygnet. Man brukar säga att Montreal är "mini-New York"..väntar på att få åka dit i höst! Skall bli kul, då får jag klä på mig min vita dress a lá Carrie och ströva omkring i högklackat. Men då jag tänker efter kanske det inte är så glamouröst att hoppa omkring och se ut som en flodhäst med sin mage :) 
Här är en av de många sidor man får navigera ifrån. 
Igår satte vi 20 minuter i trafiken..
..då är det bra med gott iskaffe..

Hälsningar från mannen

Lari bad påpeka att bensinen bara kostar 0,96 CAD här, vilket med andra ord motsvarar 0,74e/liter. Det blir väl hälften billigare än vad det är i Finland för tillfället?
Detta är bilen Lari vill ha..får se om han lyckas hitta någon i Montreal. Män och deras bilar, vad skall man säga? Försöker komma på något vi kvinnor kan ha lika starkt band till..det skulle väl vara skor isåfall? Eller har ni några andra idéer? (Note: Jag har INTE mycket skor, väskor eller liknande..är ett litet undantag tycker jag själv :))

Matbutiken

Jag tycker vi alltid klagat på hur mat är dyrt i Finland. Därför blev jag rätt paff då jag kom hit och märkte att priserna var högre än hemma. Tog lite foton på grejs som är annorlunda i mataffären..
Man kan köpa vin i mataffären, men de "bättre" vinerna, och kvalitetsdrickorna finns att köpa i SAQ, motsvarande Finlands ALKO. ALKO har dock mer monopol eftersom man som sagt också får viner i matbutiken
Här är skinurvalet, i euro motsvarar priserna cirka 3,70. Nu får ni gärna korrigera mig, men visst kostar skinka och kalkon mindre hemma? Dessutom är inte förpackningarna alls lika stora..
Man kan köpa mjölk i helt vanliga förpackningar men även i dessa påsar på 4 liter. Då sätter man "plastmjölken" i en bägare. Lite jenkkistyle, i typ med glasflaskorna..eller det tycker jag iallafall :) 
Tropicanan är dock mycket billigare. för 3,70e får man 2,8 liter (jmf i Finland 1,5 liter-ish). Säkert för att de inte måste betala lika mycket för importen?
Shampoon är även mycket billigare, med tanke på hur stora flaskor de kommer i. Min nya favorit är TRÈSemme. (3,50e/flaska)
Det finns ju nog en del bekanta föremål också. Här lite kinderägg, som var en stor hit då jag var yngre. Men då kunde man på riktigt bara köpa dem runt påsk..(eller sådant minne har jag iallafall)
Finns goda fruktbägare att köpa. Perfekt för gott avsvalkande mellanmål såhär i hettan. Idag +29..på onsdag +33. Jag kommer att svettas som en liten gris då jag inte tog med några små sommarkläder, trodde väl att det småningom skulle bli höst här också..enda kjolen jag hade med mig går ju inte runt min mage längre..

Gult är fult?

Hej på er alla! Trevlig söndag :)

Go'natt och Go'morron!

Nu säger jag tack och hej för idag, skall gå och sova. För mig är det sovdags (23.30 är tiden här) medan hemma börjar solen gå upp (6.30)
Vi hörs senare igen, då skall jag visa lite bilder och förklara endel kultur- och prisskillnader. Ah, det finns så mycket som dyker upp hela tiden, som skiljer sig från Finland både på gott och ont. 
Jag med min tranbärssaft..ölen tillhör Lari, en lokal öl som lär vara väldigt god. Vi lyssnade på kvällen på god musik, sjöng lite grann och såg på då barnen höll musikshow åt oss (5 barn i båda familjerna totalt, 5-10 år gamla)

Vårt blivande hem..

..för en månad framåt befinner sig på ett väldigt trevligt område. Det här tycker jag är typiskt utländskt, trevåningar med trappor mot gatan och en massa likadana gata efter gata. Alléen gör dock atmosfären så mycket härligare..
Här är några bilder utanför huset.. Me like!
Visst ser det somrigt och varmt ut?
Vi skall bo på tredje våningen..i en stor tvåa/trea. Skall bli kul och testa på att bo "downtown"-style

Mr. President

Ursäkta jag bara slänger hit videoklipp hela tiden, men jag "fiilistelee" som vi säger i Finland :) (Ni vet, sånger som ger bra känsla, från "ungdomens dagar")
Vem minns denna sång? Oj såg den spelades många år tillbaka..

Lucky Love

Här kommer en klassiker jag lyssnar på här, när jag sitter med Lari och några väninnor (som dricker vin..waiting for the day..). Jag lyssnar på gräshopporna och njuter av sommarvärmen..och såklart Ace of Base!

Jobbknuten

Jag har ett häfte jag klottar allt vi borde göra i, mitt "canadahäfte", sånt här klott finns där. Ni kan säkert luska ut vad det handlar om..
 
Oj sådan stil jag har, månne ni alls får klart :) 
Här har jag suttit nu några dagar, skolans datorsal..igår böt jag till denna svarta stol, innan det hade jag tillbringat min tid på följande stol i flera timmar. Ni kommer att förstå varför jag hade huvudet sjukt en dag..
Förstår ni nu?
Lari kollar på bilar..as usual :)

Ett yrvaket godmorgon!

Jag håller i min sista ruispalat bit, buhu :( Såhär yrvaken ser man ut då man stigit upp 5 minuter sen, jag bjuder på bilden, lite skratt måste ni ju också få ut ur denna blogg :) . Lari sa att vi borde åka iväg om 30 minuter och sköta lite ärenden...haha, nog way man får mig o se proper ut på den tiden. Det här ansiktet och håret kräver nog lite mer jobb för att se representabelt ut, jag är ju dock redan 26 år så det går ju inte på ett huj ;) ***
*** Ni skall ta det med en nypa salt..
Nu iväg mot duschen!!

Lägenhet hittad för september!!

Yihaa, ibland kan man ha rätt bra tur. 
Vi kom hem idag och grannen var ute  (väldigt trevlig kvinna) och hon frågade om vår lägenhetssituation. Då vi sade vi inte hade någon kom hon på att hon har en vän som jobbar på Cirque de Soleil, och är borta för det mesta. Tydligen är han borta hela september vilket betyder vi får bo i hans lägenhet helt i centrum av Montreal! Möblerat, med allt du behöver! Hur skönt är inte det? Då kan vi ta det lugnt nu och sen i lugn och ro titta på nästa plats att bo på, vilken tur det går lätt att flytta: all min egendom i två väskor :) 
Så nu sitter jag här med nyckel och vägbeskrivning, inom loppet av 4h. Tänk vilken snäll person som bara hyr åt oss sådär fast han aldrig träffat oss, bara för att grannen pratade så gott om oss. Dessutom till ett väldigt billigt och bra pris, jej! 

Evitskog

Forutom att Arttu Wiskari sjunger jattebra tycker jag om sangen for de sjunger om en trevlig liten by i sodra Finland :) Lyssna och sag vad ni tycker..I like it!


Lite info om skolvanor

Foljande larde jag mig pa lunchen:

I privatskolan (lagstadiet) har man 28h i veckan undervisning MEN man MASTE vara i skolan 35h (planering etc)

Sa tank pa det nar ni tycker det ar jobbigt i Finland, dar far vi iallafall jobba hemma och valja hur vi gor. I privatskolor far man ju heller inte sommarlon, sa manga maste jobba da for att klara sig ekonomiskt.

De tyckte det lat valdigt bra att du sjalv fick bestamma hur, var och nar du planerar din undervisning..

Skriver igen da jag hor nagot nytt och intressant!

P.S De har EN oh-apparat och that`s it..de tycker det ar lyxigt med att de har en datorsal, for det saknar kommunala skolorna. Lyx som en egen datorapparat i klassen finns nog pa fa stallen..

Franskt lararmote

Idag satt jag pa det forsta lararmotet i skolan. Det var intressant..det ar ju inte sa manga larare, idag var vi bara 10 stycken (nagra amneslarare saknades). Stamningen var avslappnad och franskan flot pa i en hiskelig takt.

Sjalv kandes det bara harligt, att hora ett sprak som man hela tiden forstar mer och mer av, samt kanslan av att skolan snart borjar. Att vara i ett klassrum med bocker, material och pulpeter ar nagot alldeles speciellt. Ah sa jag alskar att vara i skola, det ar det basta som finns!

Har saknar man dock all form av elektrisk utrustning, inte ens en OH apparat i rummen, bara den grona tavlan..men sen igen ar detta privat och allt betalas ur skolan utan nagot stod fran kommunen/staten. Jag forstod att Smartboard ar ett onskemal infor nasta ar..men de ar ju inte precis billiga heller

Det kommer nog att ta tid att vanja sig att alla tilltalar varandra med efternamnen, det kanns sa byrakratiskt och officiellt.

"Hello, I am Mme Frimodig" (Fast jag tror att de far kalla mig Mme Josephine, eftersom jag har ju lite knepigt efternamn)


Lite citybilder

Har ar lite citybilder, dock skall ni inte ha for hoga forvantningar, det ar taget i farten med min mobil :)

Montreal ar omringad av vatten, sa man maste aka med broar over. I bakgrunden ser ni Montreal skymta. Det ar INTE roligt att vara har rusningstid kan jag saga..

Bron ar inte sa lang som det verkar, kanske nan kilometer eller sa

Lite bilder ur bilen..har bor over maaanga manniskor

Vi âker i familjens trevliga Mazda, eller rattare sagt ar det Lari som kor..jag vagar inte annu, maste lara mig narmare om trafiken..de kor ratt bra overhastighet har

Igar regnade det lite, skont!

Har kommer vi in till staden och man borjar se en hel del skyskrapor

Man skulle ju nastan tro man ar i Finland om man tittar pa skylten ovan, men ni som kan franska vet ju vad det betyder :)

Sadana har byggnader ar jag ovan med..storstadsanda..

Har satte vi och koade helt i onodan da vi sen anda inte hade tillrackliga papper for sjukkortet. Ni skall horni inte klaga pa koerna i Finland!

Jag blir sa GLAD!

Jag blir sa glad nar ni kommenterar mina inlagg tjejer! (thanks Heidi och Annika, miss you guys!)

Ofta far man ju lite cravings nar man ar gravid, min har blivit kaffe, narmare bestamt iskaffe! Och ja, jag vet man inte skall dricka mycket kaffe i detta tillstand, men ni kan vara lugna. Det ar hogst 1 kopp per dag..(du skall halla dig under 3 sa ar det ok..)

Markte att jag inte tagit med ett enda par svarta skor, damn..

Godmorgon!

Hinner inte säga mycket mera för tillfället, skall rusa iväg till skolan och förbereda lite grann för nästa vecka. Skriver sen mera därifrån, har ju så korta dagar ännu!
Hoppas ni har det bra, och en trevlig fredag :) (Skall visa sen lite bilder från igår då vi var till city:))

Dagens bild


Jag tycker sen Halge ar rolig :)

Byrakrati, stort suck IGEN!

Vi akte in till Montreal city for att fixa vara s.k "kela kort". Dar fick vi sedan sitta och koa en god stund igen innan det var var tur. Da vi kom fram till luckan meddelade man att vi inte var berattigade till den da vi hade "oppna arbetslov" (alltsa sana som inte kraver jobb for att komma hit). Det var val trevligt, da ingen brytt sig om att beratta det tidigare..Blah! Dit for nagra timmar av dagen helt i spillo..typiskt :)

Som tur var hade vi en trevlig gubbe som betjana oss, som anda gav lite nyttiga tips infor var vistelse har.

Skall ladda upp lite bilder senare som jag tog i stan, ar nu pa skolans dator som saknar prickarna sa det gar inte att fixa har!


Musikterapi

Jag har förstått att barnet småningom börjar höra vad som försigår utanför det trånga utrymmet det vistas i. Det som barnet hör i magen kan lugna ner det då den kommer ut och är orolig. Därför kommer följande att spelas flitigt i vårt hushåll framöver:
 
Roxette - The greatest!
ABBA - världens bästa..
I love Disney..

Trevlig överraskning

Eleverna kommer till skolan först nästa onsdag, vilket betyder en tredagarsvecka, men inte nog med det: Idag fick jag höra att veckan därpå bara är 4 dagar lång eftersom de här i Kanada firar något som kallas Labour Day. 
Mjukstart indeed :) 

Minnen

Hittade några gamla roliga bilder på datorn jag tänkte dela med mig :) 
Jag och Lotta spexar oss i Borgå
Roisk var också med!
Mina favvisflickor i Åbo (the good old times, right?) :)

Weather forecast

Jahap, värmen håller i sig. Utlovat nästan +30 under helgen och början av veckan. Måste tydligen ännu också vänta på hösten..jag hade inte alls packat enligt dessa temperaturer, så istället svettas jag i svarta byxor.. (min kjol skulle jag idag sätta på mig, men sidu tji fick jag..magen går inte in dit mera..).
Jag säger bara tack och hej sommar, jag har haft en god tid tillsammans med dig men nu är det dags att gå vidare!!

Kära grannar

Javisst måste grannarna vara kära om man skall bo såhär nära varandra. I övrigt trevligt hus, men jag skulle nog föredra mer privathet och mark omkring mig..
Här skall någon flytta in till våren..(eller tidigare..6 veckor sen fanns här nämligen ingenting..)
Vi låter bilden tala för sig själv..

Första bilden på magen - varsågoda..

Nåväl, nu skall jag väl också bli sån som lägger masubilder. Jag har ju extra bra orsak nu när ni annars inte kommer till att se mig :) 
Tyvärr får jag nu inte bilden upprätt men kanske ni får en liten bild av det där. (Den ser mindre ut på bild:))
Det där är alltså vecka 16+0, på morgonen..jag sväller alltid upp till kvällen. Känner mig ändå rätt stor, speciellt då jag träffade en tjej i vecka 20 igår som var lika "stor" som jag. Undrar just hur kroppen kan töja så mycket som den måste...
Några bra tips för att undvika bristningar och graviditetsärr?? Tas gärna emot..

Kappsäcksmysterium

Jag märkte första dagen att det kom någon konstig lukt i rummet vi sover i. Tänkte inte desto mer på det.
Igår kom jag på orsaken. Jag kollade runt i min väska och samma stank kom emot mig..dessutom märkte jag att saker och ting inte var exakt där jag hade lagt dem, med andra ord NÅGON HADE GÅTT IGENOM MIN VÄSKA!!
Brukar man inte sätta någon lapp på väskan om den blivit säkerhetskontrollerad?? Det är säkert någon snuskig arbetare som blivit sur på min tunga väska och pissat in dit. Så känns det. Usch. 
Like they say in english: "I feel violated" ;)

Ruisleipä

Godmorgon! (trots att klockan redan är 15.00 på min dator..finsk tid..)
Hur har ni alla det? Hösten kommit redan?
Här utanför huset håller man på att bygga upp ett nytt hus, sisådär 10 meter från deras tomt. Här är allt lite mer trångt, om vi säger så. Husen är tätt intill varandra och då du sitter på terassen ser du dina närmaste 8 grannar. Terassen brevid är 3 meter ifrån, så där kan man sen sitta o snacka med grannen. Tänk om man skulle ha jobbiga grannar, ja då skulle det inte vara kul!
Visst har vi i Finland också höghus och tätt bebodda områden, men där är ändå lite grönt omkring. Nu beror det här förstås på att vi bor strax utanför Montreal, skulle man åka längre in i Kanada skulle man nog ha mer skog omkring sig :) 
Vi tog med hemifrån ruisleipä, vilket jag ännu skall njuta av, för sen är det slut på det goda..för som ni säkert visste finns det ju inte att få här :( Det man har hemma förstår man inte att sakna..förrän nu!

Höna

Matkulturen skiljer sig markant från Finland här i Kanada. Kanske inte lika illa läge som i USA men visst finns här också otrooligt många överfeta människor. En sak nordamerikaner alla tycks gilla är kyckling och höna, i alla dess former. Massa snabbkedjor med kycklingbröst med olika såsor och pommes frites..för att göra det "hälsosammare" har man satt med lite cole slaw. Ni vet, kål med en god sås...hälsosamt..jepp jepp!

Dagens fråga

Idag kom familjens sexåriga dotter och tittade på min mage och frågade: 
"Varför vill jag ha barn"?
Själv visste jag inte vad jag skulle svara för att ge ett tillfredsställande svar. Det enda jag kunde komma med var: "För att jag alltid velat det"
Kände mig helt dum och har funderat senare på vad man borde svara. Det är ju något som hör till livets gång som jag tycker hör till (jag vet att inte alla vill det..och det är helt ok!). Nu har jag varit barn/ungdom och nu är det min tur att ta ansvar och göra det min mamma och pappar gjort med mig. Har alltid velat ha något som är en del av mig, mitt kött och blod..
Vad skulle ni ha svarat på den frågan? Eller som skulle ha tillfredsställt ett sexårigt barn?

Hakuna Matata

Sitter ute på balkongen, doftar grillens aromer och lyssnar på Disney's Hakuna Matata. Inte illa. 
Lite bilder jag lovade:  
Här ser ni vad jag menar med "Arret" skyltarna. In every corner, everywhere..Höjer för all del säkert på säkerheten...
Matsalens klocka. Hittade tidigare i år en likadan med mamma då vi var utomlands, men köpte slutligen inte pga. problem med rum i bagaget. Cool klocka..man skulle ju kunna göra någon liknande själv (vink till min kompis Lotta i Sjundeå som är väldigt händig med händerna)
Alla pengar förutom euro känns ännu som papperspengar. Som ni märker så andas och lever kanadensarna ishockey. Att gå på NHL match kostar här upp till 10 000 dollar per säsong, att gå på en match under 100e existerar inte. Helt galet, jag antar det är lite som i Europa då det gäller fotboll..
Det märks att (ifall ni inte visste) att Kanada har starka band med Storbritannien..

Intensivkurs i franska

Jag hor franska dagarna i anda. Spraket ar vackert och jag hoppas jag lar mig det, iallafall lite innan jag aker hem. Det ar enklare att forsta an att prata, de gar ju sa fort..

Engelska kanns som sitt andra modersmal for det har man hort sen liten..

Vet ni om att de dubbar aven har filmer (finns dock i original ocksa). T.ex. Brad Pitt och Julia Roberts (samt alla storre skadisar) har alla sin egna personliga, franska rost.

Dock om man aker 150km till Quebec eller Paris i Frankrike ar det en annan fransk rost, for de dubbar skilt aven dar eftersom dialekterna ar olika. Waste of time I say...

Inte undra pa att manniskorna inte lar sig andra sprak an sitt eget!

Montreal by nightMontreal city ar en trevlig stad. Har bor 1,6 miljoner.
I provinsen Quebec, var vi bor, finns det mer invanare an i Finland (5,6 miljoner)
Jag kanner mig nastan ratt liten, da man kommer fran en by med 500 personer (eller nagot ditat, litet ar det iallafall)

Pa helgen kommer hit val Nascar tavlingen, som kors pa formel 1 banan. Det kan bli haftigt att kolla in!


Att blogga utan A och O (med prickar pa)

Idag har vi oppnat bankkonto, sa nu har vi ett krux borta fran listan. Det kanns lite konstigt att skriva utan a och o (ni vet med prickar pa..) men hoppas ni forstar anda. Ar namligen har i skolan och skriver.

Som tur behover vi inte ha skoluniform, men sa mycket har de ju anda lite begransningar som att man t.ex. inte far anvanda jeans. Forstas skall ju kladerna vara fina och stiliga ocksa..

Att fixa SIM kort med kanadensiskt nummer och internet verkar vara lite mer svarare, men manne vi inte far det fixat ocksa!

Skall senare ladda upp lite bilder pa en valdigt storande sak har:

ARRET market. Det vill saga STOP. De finns i VARJE gathorn och jag skamtar inte..det ar ratt irriterande da man kor bil och maste gasa och bromsa var 50:e meter..

Forresten, har fortsatter att vara sommar o sol. Hosten har inte annu gjort sitt intagande, som i Finland.

I ovrigt fortsatter manniskorna att vara snall och emottagande som vanligt. Man far hjalp fran hoger och vanster. Jag har inte ens hunnit fa hemlangtan annu. Min hjarna tror val sig vara pa semester..men det ar jag ju egentligen, en forlangd semester pa 4 manader.

Aijo en sak till som ar lustig har: Anvandningen av checker, och bankkortens funktion. Det gar inte att ha visa och bankkort i samma, och de har ofta sa att de bara tar emot en form av kreditkort (t.ex. mastercard eller visa) och annars sa maste man betala i cash. Kanns valdigt annorlunda da jag aldrig ens hallit i en check forran idag, da vi fick vara bankkort.

Nu skall jag sluta och forsoker skriva mer fran egen dator med riktiga prickar pa a och o! :)
Hoppas ni haft det bra och skriv garna och hor av er, pa bloggen eller facebook. Da ni skriver har och kommenterar skriv bara ert namn och sen meddelande at mig!


Montreal City

Nu har vi äntligen anlänt till Montreal. Ögonen känns tunga men då jag ser på klockan visar den bara 17.00. För faktum är att vi ligger nu 7h efter finska tiden.    
Det känns rätt bra faktiskt ännu, inga värre hemsaknader eller så, kanske för att jag bara hunnit vara här 4h :) Undrar när man inser att det inte bara är 2 veckors semester?
Det var ett rent helvete att köa och gå igenom immigrationstullen med allt köas och ziljoner ställen var man skulle stämplas in osv. Men tja, en upplevelse i sig som man säkert inte kommer att glömma!
På flyget över Atlanten hade vi helt superplatser, vi satt helt invid nödutgången och hade därmed dubbelt mer fotutrymme. Nackdelen var dock den att flygvärdinnan förklarade åt oss uppgiften om något gick snett. Det var på vårt ansvar att öppna dörren och kolla innan dess att det inte ramlade några stenblock, brann på vingen eller att vi var under vatten. Jag hade mest svårt att hålla mig för skratt för tanten gjorde det så himla allvarligt. Lari däremot såg ut som om han svalt ett spöke. Kanske inte det helt bästa sättet att börja resan för någon som är så himla flygrädd..
Väl framme då vi landat kom familjens pappa och son emot oss. Sonen (som är 10 år) hade köpt åt mig blommor som var vita och blåa, som representerade Finlands flagga. Hur söt får man bli?
Imorgon börjar allvaret med att öppna bankkonto, skaffa lägenhet, bil och en bra läkare (för att inte prata om internet till telefonen..addicted to people back home, yeees indeed). Vi tar en dag i sänder och håller tummarna att man får vara frisk och ha det bra! Skolan börjar ju också nästa vecka, där jag kommer att tituleras som "Ms Frimodig" av både kolleger och elever, samt bära skoluniform. Jag rapporterar sedan närmare om det..
Men några bilder ur idag..tar mer under veckan, så ni får se hur allt är här!
Översta bilden: Vi vaknade fyra på morgonen efter två timmars sömn. It shows
Nedre bilden: Jag köpte en cool klocka från flygplanet. Logon tillhör NHL laget Montreal Canadiens
Säkerhetskontrollerna var måååånga. Vi måste till och med ta av oss skorna. Märks vi hamnat utanför EU..

Fjärilar i magen?

Nu har jag inte ens ro att skriva ett inlägg.

Jag vet inte om jag har fjärilar i magen eller om det är krabaten i magen som gör sig hörd. Jag antar dock det första, eftersom jag är ännu i ett rätt tidigt skede.

Från och med i morgon befinner jag mig i Canada för 4 månader. En av viktigaste sakerna jag måste ta itu med genast då jag kommer är internet och telefonnummer med internet likledes. Det finns ju inte DNA, Saunalahti och Sonera att söka upp där, utan en helt annan djungel som väntar. Oj oj allt vad som väntar mig, allt är ju så himla nytt! :)

Nåväl, jag skall ju förstås skriva alla konstigheter jag stöter på i Montreal här på bloggen.


Varför Canada?

Det var någon trevlig anonym läsare som kommenterade (JA, det GÅR ATT KOMMENTERA, tryck på kommentera längst under ett inlägg..) och funderade varför vi åker till Canada. Så tänkte dra det sådär i korthet:

Jag har en sambo som är galen. Jo varför? För att han håller på med en idrott/tävlingsform som kallas Red Bull Crashed Ice. Det innebär att de kommer ner från höga höjder på skrindskor och tävlar vem som är snabbast. Typ som att köra ner för en grymt stor pulkabacke, helt sådär simpelt förklarat. På Youtube hittar ni en hel drös med klipp som förklarar saken närmare..(kan ju slänga in ett klipp här under). Jag har hjärtat alltid i halsgropen då han tävlar :) Men hittills har det gått bra (Nu kommer lite skryt: Han var i år 5:e bäst i världen)

Han har tävlat bl.a. i Quebec var han blev bekant med en kille vars fru har en privat engelsk skola i Montreal. De satsar på idrott och ville ha honom dit för att coacha och göra dem bra på hockey. Kanadensare lever ju för hockey..

Jag beslöt, snäll flickvän och sambo som jag är, att "uppoffra" min tid i Finland för en tid för att han skulle få göra det han alltid drömt om. Som utbildad hockeytränare finns det inte så stor karriärsmöjlighet här i Finland för honom ännu, han är lite väl ung..

Lite smått överraskande sade krabaten i magen hej åt oss, och tänkte göra livet lite mer spännande och utmanande. Inget fel i det. Därför blev vi tvungna att lite omplanera. Därför jobbar jag nu halvtid på samma skola som sambon fram till jul, för att sedan komma hem och sköta babyn. Det här beslutet för att det känns bäst både för mig och plånboken :) Lari får bli van att flyga..kanske han skulle kunna bota sin flygrädsla där emellan..

Mer än så ids vi inte tänka framåt, vi tar en dag i taget! Det är nog bäst så, höga förväntningar och planeringar brukar bara sluta tråkigt. Realistisk optimist är kanske vad jag kan titulera mig själv istället!

Aijo, någon modersmålsspecialist som läser bloggen: Skall jag skriva Canada med C eller K? Vad är det korrekta? Är lite osäker så nu blandar jag hela tiden..som ni säkert märkt!

Nu skall jag sluta babbla och njuta av mina sista 24h i Finland, under tiden kan ni börja med att se på följande klipp:


Restriktioner

Följande mått har jag att gå efter då jag packar:

1 väska 23kg
1 väska på 55*23*40cm max. 10 kg in på flyget
1 personlig artikel (väska) på 16*33*43cm max. 10 kg in på flyget

Det är rätt lite för en tjej vars flyttlass mätte 1 1/2 paketbil. Därmed är det enda personliga jag tar med mig dvd-skivor (livet blir alltid gladare med Friends), en guide till att lära sig franska och en överlevnadshandbok i etikett och vanor i Kanada.

Jag orkar inte ens skriva ner listan på saker vi måste göra då vi kommer fram. Den är lång. Tiden torde inte bli långtråkig såhär till en början iallafall :)

Det är inte så enkelt att flytta till ett nytt land, som icke-studerande och som icke-företagsflyttare.


Galopperande hästar

Idag hörde jag äntligen små hjärtljud <3
Där inne i magen finns något som låter som galopperande hästar..visst är det konstigt?
Av den lilla krabaten på 7-8 cm skall om cirka 6 månader bli en liten baby. Ofattbart.

Jag hann dock inte höra dem så länge, förrän krabaten sparka till så att det gjorde ont i mina högtalare. Den hör ju ljudvågorna på 3 megahertz och tyckte nog inte om det alls. Jag förstår varför.

Skall försöka låta bli att babbla en massa babytjafs, så det inte blir tjatigt, men det var så hiskeligt spännande känsla idag!

Nu tycker jag också att ni läsare/vänner är rätt tråkiga då ni inte ALLS vill kommentera, skriv nu någon kommentar, ni kan göra det också trots ni inte har en blogg :)

Ett litet leende på läpparna..

Om du haft en tuff morgon och behöver något uppiggande, eller så haft en bra morgon och vill ha en ännu bättre, titta då på detta klipp. Katter kan vara så roliga, fastän jag personligen är en hundmänniska.
Under två dygn kvar..let the countdown begin..


Gourmet - får mig att le

Har kommit på ett stort plus med att åka utomlands:

Vi blir bjudna både till höger och vänster på goda restaurangbesök som avskedsgåva. Min mage tackar och tar emot. Snart vet jag inte om det är graviditeten eller hull som jag lagt på mig, för plötsligt har min platta mage (jag låtsas iallafall jag haft en sådan..) försvunnit och istället har det kommit fram en liten kula.

Måste väl småningom börja ta foton och bli sådär löjligt mamsig och sätta upp bilder hit så ni sen får se hur jag närmar explosionsgränsen. Nu måste man väl börja surfa och ta reda på hur man undviker/underlättar graviditetsärren som säkert lurar bakom hörnet.

Nej nu skall jag och sova, mätt som en plätt!

Farewell party

Igår har vi en gemensam avskedsmiddag/fest med våra vänner. Många frågade mig om jag var nervös nu inför resan. Men jag måste säga att jag nog inte förstått det ännu, det brukar komma sådär dagen innan avfärd, vilket det säkert antagligen gör nu också.

Jag har förberett min handväska med en drös av näsdukar för jag kommer säkert att böla som ett litet barn. Fast sen i nästa minut tänker jag att 4 månader är ju inte så lång tid, för att vända på steken och tänka på att det är ju 1/3 av ett år, herreguuud det är ju en evighet :) Typiskt för en tvilling, antar jag (till horoskopet alltså..).

Jag är nog en sån mamis


My family <3

Gooood Morgon!

Jag måste erkänna en sak:

Det är så hiskeligt skönt med lite smått kyliga morgnar. Jag fick helt tillräckligt med värme under sommaren, nu tar jag gärna emot lite kyla. Det har äntligen varit sådana sommardagar som jag är van med i Finland.
Jag är nog rätt konservativ egentligen, och tycker inte om stora förändringar..aaaallt borde vara som det alltid varit.

Männen skall jobba ute på gården och kvinnan stå framför spisen.

HA! Nu fick jag er allt, vem av er tänkte ge mig en ordentlig debatt angående detta?

Det var ju ett skämt..jag menade det ju inte (bara till 10%.. ;) )

Konstaterat: Jag skall inte skriva inlägg direkt då jag stigit upp ur sängen. Det blir bara helt galet.

Dagen i bilder


Såhär kul var det i morse då solen lyste och vi åkte för att shoppaEfteråt var jag full av kärlek till min mamma som var och shoppade med mig. Det är alltid roligt att shoppa med sina mödrar, ni gissar säkert varför :) (Vadå bortskämd?)Såhär skulle mitt vykort se ut som jag skickar från Montreal. Det här var alltså före golfen..Inte ens julklappspyntet muntrade upp mig. Såhär sur ser man ut då man är trött, hungrig och usel på golf.


Note: Är glad igen. Fick just äta goda fyllda plättar. I love food <3. Lari skulle också tränga sig med på en bild. Han tror väl att han är snygg :p

Golf is..

...NOT fantastiskt för tillfället. Det gick åt pipan. Jag suckade, stönade och orkade knappt dra på kärran. Jag skyller på magen för inte tusan kan jag ha fått så dålig kondition på två veckor.

En del har frågat vad jag skall göra i Montreal. Jag drar den storyn en annan dag, för nu skall jag återhämta mig från golfkatastrofen och äta fyllda plättar som mams och paps har gjort. Måste ju njuta och bli bortskämd här nu så länge jag bara kan, med en egen kock i huset och allt :) (nope, har inte haft turen att ha fått en superkulinarisk pojkvän som gör läckra maträtter varje dag..men vi har löst det med att han sköter disken istället)


Byråkrati

Jag leker för tillfället mamma, pappa, barn med min brorsdotter som är snart 4 år gammal. Hon har byggt ett fint hus åt oss av 6 dynor. Jag har tur om ens min fot ryms in utan att söndra hela mästerverket, men det bryr hon sig inte om. Hon lägger mig nätt ner och sova för att väcka mig 10s senare.

Visst skall det bli underbart med egna små, men främst är det den härliga oansvarsfria och barnafantasin som är så lockande. Jag skulle gärna kurra ner under kuddarna och önska att alla andra skulle sköta samtalen till KELA, ambassader, flygplan osv..det är inte så lite som måste fixas då man skall flytta utomlands. Även om det inte är för en så lång tid.

Men det går ju inte, för hur jag än försöker så tittar min rumpa upp bland dynorna och jag börjar svettas i det syrefria utrymmet. Det är bara att vara vuxen och greppa tag i telefonen. Jag har mina egna barnadagar i hjärtat och värmer. Allt har sin tid och plats. Nu är det min tid att bli mamma och ta ansvar. Hujedamig, vem hade trott det kom på så snabbt? Tiden bara rinner iväg..

Nej nu slutar jag, före jag börjar låta som en gammal tant som tänker tillbaka på sina bättre dar.. :)

Nu skall det spelas golf!

P.S Köpte första mamma-saken idag..ett par jeans med sån där hemsk maggrej som stretchar. Jag kollade mig runtomkring för att se om någon såg mig, som om jag gjorde något olagligt likt köpte tobak som underårig. Det är nästan så man fick roligt åt sig själv, och sina reaktioner.

Dagens roliga

Igår satte vi och diskuterade pinsamma situationer och missförstånd i språk. Min mor berättade om en incident hon var med om då hon var barn:

"Mamma, min bror och jag var på bingo. Min mamma var finlandssvensk och kunde inte prata finska. Då man får en rad ropar man ju alltid BINGO, men det finns också något som kallas "hörn", som betyder man får fullträff i hörnen av bingolappen. Min mamma fick hörn och min bror samt jag viska åt henne att skrika högt "KULMAT". Hon måste ha hört fel och ropade istället "KULLI".

Hoppas jag undviker dylika krockar då jag åker till Montreal, där majoriteten pratar franska :)

På tal om det lyckades Lari redan göra en liten "språkgroda" (kan man kalla det så?) förra gången vi var till Montreal. Han skulle skriva om den goda lokala delikatessen POUTINE, men istället stava han lite fel och skrev LA PUTIN.

LA PUTIN är ungefär detsamma som hora på franska..

HOME SWEET HOME - BYE BYE

Nu är det bara sex dagar så har vi åkt iväg, helt galet. Sen när har tiden börjat gå så snabbt?
Själv sitter jag här framför datorn och funderar om det är något som ännu borde fixas..känns som om jag helt säkert glömt något viktigt, int kan jag nu ha tid väl att sitta och surfa här?!

Jag köpte en ny telefjong i förrgår N900 (Nokia förstås) blev valet. Ni som kanske förstår er på dessa miljontals märken och modeller som finns, kanske reagerar på att den är väl lite onödigt dyr..nåväl, men jag kan motivera med att den har helt huippuinternet, skype och allt annat som behövs för att kunna hålla kontakt med er. Det är ju ett måste då man befinner sig "rapakon takaa".

Några år sen kände jag panik och rädsla över tanken att flytta till Norge, och nu är jag snart påväg till Kanada. Hur i all sin dar gick det såhär? Nå, man kan ju alltid simma hem.. ;)

Nedan en bild av kära hemstället Gäddvik, ni som är hemma därifrån kanske känner igen något på bilden..


RSS 2.0