HAPPY NEW YEAR!!

Lite fiilis med sång av världens bästa band..

Vecka 34

Barnet

Många barn ligger nu med huvudet nedåt. Barnet lyssnar till mammans hjärtslag, magen som kurrar och andra kroppsljud. Inte konstigt att en del barn sedan har svårt att ligga själva i vaggan eller spjälsängen. Barnet vill vara nära dig och lyssna till de här ljuden. De inre organen är nu färdiga, förutom lungorna. De behöver mogna ett tag till, de ska ju anpassas från vatten- till landlivet och luftfyllas när barnet kommer ut. Ögonens pupiller kan dras ihop och vidgas.

Vikt 2 350 gram.

Mamma

Livmodern tränar för förlossningen nu och du kan känna av det i form av förvärkar, en del svagare och andra kraftigare. En del känner du inte av alls, men du kan känna med handen utanpå magen att den plötsligt drar ihop sig och blir alldeles spänd. Livmodern är jättestor nu. Kommer du ihåg i början när magen var platt? Mycket har hänt sedan dess.

Slidväggarna blir tjockare under graviditeten. Flytningarna kan bli allt mer rikliga. I slutet av graviditeten kan det vara svårt att skilja på vanliga flytningar och svagt sipprande fostervatten. Prata med din barnmorska om du känner dig osäker.

Då var det vecka 34 (33+0). Inte länge kvar nu, och magen den bara växer. Moderkakan (om jag minns rätt) ligger väldigt långt bak, vilket också förklarar delvis varför jag har en rätt "liten" mage, men det är ju bara skönare för mig. Hon sparkar och är väldigt vild om kvällarna, men på morgonen är det även mysigt att vakna och känna en liten spark. Känns mer och mer som om man kan "kommunicera" med henne.

Läkaren sade igår också att det nog ser ut som en flicka. Iallafall såg hon inget emellan benen. Blir det nu ändå pojke så är det nog lite synd om honom..

Ser ni den svaga linken som går tvärs på magen? Det kommer för de flesta och kallas Linea Negra. Naturen är spännande..

Övrigt: Jag har sovit bra, lite trött ibland (speciellt då det är växtspurt på G) men har lite jobbigt med foglossningen. Det vill säga att det är rätt kämpigt att gå och stiga upp efter man t.ex. suttit. Benen vägrar ta långa steg och promenaderna blir därav rätt korta. Det helt enkelt hugger till och gör ont i benen där på var sin sida barnet skall komma ut. Det är rätt vanligt. Något jag tyvärr inte vetat om innan, men jag tror det är riktigt bra att man inte vet om ALLT som kommer med i en graviditet, det skulle kanske skrämma för mycket. Sen när babyn väl är inne i ugnen är det inte så viktigt mer..

49 dagar kvar!!!


Pre-New Year

Igår tog vi en liten smygstart på Nyåret med Lari och njöt av en avslappnande kväll

Jag var på gott humör och var glad över dagens nyheter och åstadkommelser. Lari - ja vad gör han..?

..sjunger karaoke förstås! Kan ni gissa sången är ni duktiga. Jag stämde in där jag kunde, men Suomi-Pop är inget jag är uppvuxen med men jag har fått hårdträning på senaste tiden av den bäste..

Tacka vet jag ALKO! Hittade en superb alkoholfri skumppa, som nästan är lika bra som den äkta varan.

SKÅL!!

Good news

Oj vad man är kaputt! Det har varit en lång dag, och kom äntligen hem en stund sedan.

Ultraljudet var bra och lillis mår riktigt prima. Huvudet är neråt och summa summarum så kommer jag nog få klämma ut henne, jee! Hon väger redan 2.3 kg, kan ni tänka er? Inte konstigt det är tungt ibland..(är nu då alltså i vecka 32+6 för att bara exakt)

Kvällen avslutades med superb biff och vitlökspotatis (vilket märks på andedräkten) på en restaurang som heter Toro i Hagalund, rekommenderar varmt!

Morgondagens mat är inhandlad, det blir prima förrätt med avocado och räkor, pizza, sallad och chokokaka. Därtill skumpa och raketer. Vi blir omkring 8 personer och jag får stå värd, hurraa! Jag älskar att pynja och leka husmor - och skall göra det så länge jag orkar. Får bara sätta fötterna i vädret däremellan!!


Sjukhuset kallar

Skall på ultraljud om några timmar. Här borde jag kanske hoppa och skutta av glädje, över att se lillis på ultra, eller vad vet jag? Istället är jag nervös och önskar allt bara är bra. Jag måste gå och kolla huruvida placentan höjts upp, alltså med andra ord få klarhet i om det blir kejsarsnitt eller sådär naturligt.

Håll tummarna! (Jag skulle faktiskt föredra naturligt, det hade jag inte trott jag skulle sagt några år sen om någon frågat allmän åsikt...)

Nu skall jag fundera ut vad jag skall fråga barnmorskan. Återkommer!

Mitt spännande liv

Det här tillhör det spännande livet jag lever - att checka upp amning. Ser inte så svårt ut. Tycker mest synd om ungen som inte får äta i fred..
Varning! Killar: Här kommer att synas nakna bröst, men kanske inte i det sammanhanget ni föredrar.Det här är däremot bara äckligt. Gross. Kohtuus kaikessa.


Dagens diskussion

Vid matbordet:

Josephine: Nu är jag så mätt så jag tror jag spricker

M (brorsdotter 4 år): Vad menar du?

Josephine: Det känns som om jag skulle spricka när jag ätit så mycket och babyn tar mycket plats

M: Vet du Josephine, nu tror jag nog att du var lite ironisk

Jag har världens smartaste brorsdotter. For real.

Heliga bokstavskombinationen N-H-L

Idag fick lilltösen lite mer julklappar då Laris sista väska anlände (12dgr försenat). Hon har nog inget val, den lilla tösen. Hon kommer att vara påtvingad att gilla NHL och följa med i svängarna hela livet..

Titta så sött och rosa..mamma Mu fick en halsduk hon med.

Famo hade stickat söt mössa samt strumpor och vantar. De där långa tuberna är för lillisens fötter och händer. Väldigt praktiska då de kan användas länge och inte är formade. Dessutom är de värdefulla då de är handgjorda.

Skåpet fyllt med babykläder+en stor påse därtill. Problemet är bara att majoriteten är för baby i ålder 0-3 månader, efter det blir det ny shopping igen. Mycket har vi fått och vi är mer än tacksamma för det. Nu är det bara allt annat ziljoner småsaker man måste köpa innan lillis anländer, men vi tar det nästa år.

Dagens schema

Idag var det väckning med morgonmål klart på bordet. Lari fick dessutom äntligen sin väska tillbaka, efter 12 dygn ute på vift i Europa (undrar vad allt den sett..)

Konstaterade att nyår är om två dagar och jag har inte inhandlat något matväg ännu, det är svårt att hänga med i dagarna. Med andra ord kan jag snart säga det är bara 1 hel månad kvar innan dagen D. Närmare hur allt framskrider gällande förlossning får jag information om imorgon i Jorv..varför är det så nervöst? Tänk om något inte är som det skall..brr..oj dessa tankar.

Ni som skrattar och tycker man är löjlig då man oroar sig - vänta bara tills ni har magen upp i vädret. Då förstår ni. Graviditet är mer eller mindre en konstant oro i 9 månader, blandat med förväntan, iver och entusiasm.

Nyårsplaner?

Sagan om julgrisen


Det var en gång en gris, som hette Griseknorren. Han var lycklig med sina stora röda kinder, medan han betraktade den  goda kottkakan. Den ville han ha en bit av!

Han behövde inte vara ensam länge, förrän hans kusiner kom på besök. De ville också ta del av läckerheterna.

De blev glada då det började dukas för bordet. Men de undrade..varifrån kom skinkan? Plötsligt blev de oroliga..

...speciellt då de fick syn på detta i kylskåpet. Ve och fasa, vad hade de att vänta sig?!

De suckade ändå av lättnad, då de märkte att de inte blev uppoffrade på julen. De var glada över sitt hårda skal, så de inte blev uppätna.

Hmm, jag kanske inte skall bli sagoberättare..

Fast ibland..


...blir shoppandet lite tungt och man måste vila lite. Speciellt efter en stor china-lunch.

Where is all the people?

Är för tillfället och shoppar i Sello och jag ör totalt konfunderad: Var är alla galna människor som går på rea? Här är lugnt som i vaggan. Jag är nöjd över situationen men fundersam hur det kommer sig. Är det pga. julhelgen var så kort och folk inte tagit ledigt?

Titta vad min snälla sambo köpte åt mig. Nu kom det rejält med pluspoäng på kontot. Bra att han vill ha en trendig flickvän som går ute med vagnen i vår. Då kommer jag se ut som på bilden. Minus magen förstås.

p.s 52 days to go. Det låter inte som så värst mycket..snart måste man börja med rejäl shopping. Jag lovar börja panikera då det är 30 dgr kvar. Helt på riktigt.

Dagens utflykt


Här befann jag mig idag. Det brände i fingrarna men jag lät bli att köpa något utan tar det senare efter nyåret. Duktiga jag - borde få medalj. Magen tackade dock för köttbullarna med pompa å ståt.

En konstig egenskap

På torsdag har jag ultraljud för att kolla hur babyn och livmodern ligger. Det är skrämmande. Jag har mardrömmar om att det är något fel på lilltjejen, varför är det så man ofta antar det värsta medan sannolikheten att allt är bra är betydligt större?

Tips?

Ni som förstår er på barnvård eller har barn: Vad är viktigt och nödvändigt att köpa innan födseln? Vagnarna och de dyrare grejsen är fixade, men allt smått behövs ännu. Kläderna för 0-3 månader är fixade (till största delen) och mammaförpackningen har inte ännu kommit.

Helsinki by night. Ljus gör nog julstämning..

Presenttips


Tänkte ge ett billigt och bra presenttips. Köp kalsonger/dynvar helt basic vita eller svarta. Sedan köper du tygfärg och kontaktplats - taddaa! Sen har du personliga och roliga presenter. Dessutom är det väldigt roligt att göra, fast med tjejkompisarna!

Dagens vits

Här var då dagens vits, som jag tyckte var lite smålustig:

Miksi japanilaiset tulevat Suomeen talvisin?

He ovat kuulleet että täällä lumisade on sakea


(Ifall du inte förstod vitsen, googla "sake och Japani")

Back in business

Nåja! Nu är julen firad och jag tog till och med det så lugnt att datorn fick vara avstängd.

Själv kan jag visa vad min man hade tyckt jag skulle få, blev faktiskt lite överraskad då jag öppnade paketen - för jag hade aldrig kunnat gissa mig fram till dessa:

En Kenneth Cole klocka (det är faktiskt lite jobbigt att bara titta från mobilen vad tiden är hela tiden)

Moet champagne, i en söt rosa chill-box. Den skall vi korka förhoppningsvis efter cirka 7 veckor..(Moet är lite av vår champagne, som fallit oss i smaken)

Fjortisvarning: Sedan fick jag en dörrhållare med Jacob, och Edward på andra sidan. Det beror väl på att jag tvingat honom kolla in Twilight och anser Jacob är rätt het. Men han är ju ändå äldre i verkligheten, så det är inte så paha "lammkötts-varning" ändå. (Jepp, jag försöker ursäkta mig själv...)

Själv hade jag gjort denna fotobok åt Lari, vilken han tyckte riktigt bra om - det är så roligt med "gamla" minnen från året som gott, även att man inte glömmer bort allt roligt som hänt:

Borde kanske ha stått Gäddvik-Montreal-Evitskog-Gäddvik ;)

Här var det ett år sedan - nyåret firades i Mattby/Gäddvik. Tiden den bara rusar iväg..kan knappt föreställa allt som hunnit hända inom ett år!

Hur gick er jul? Är så himla nyfiken vad alla fått i julklapp - vad fick ni? Vad tycker ni var speciellt trevligt?God Jul!


ö: tomten josephine

Hypokondriker

Nu skall ge er en insikt i min tankevärld:

Idag då jag steg upp mätte jag mitt blodsocker. Det visade på 3,8. Min morfar som har diabetes menade att jag genast borde äta socker och dricka. Kände jag mig yr? undrade de. Jag kände mig hur kry, pigg och bra som helst.

Men efter lite funderingar har jag bestämt mig för att oroa mig huruvida det är för lågt eller inte. Vad jag förstått borde det vara där omkring 5. Men nog är det väl ändå bättre det är lågt än för högt? Jag är mycket törstig (och dricker för lite) men det har jag förstått hör till i graviditeten.

Nu vågar jag ju inte mäta pånytt, för lever hellre i tron att allt är okay och kroppen nog skulle säga till om något vore fel. Men kanske jag sticker mig i fingret ändå senare i kväll..

Jädrans hypokondriker.

Någon med erfarenhet i dylikt får gärna ge mig lite insikt. Jag blir knäpp på att surfa på nätet där det ibland sägs vara helt ok, medan någon annan menar man är döende. Hurraa för internet.

13. Din första kyss

Jag struntar i min första "Puss eller hångel" spel i lågstadiet med någon kyss hit eller dit. Vi spolar genast fram till att jag var 14 år. Han spelade också golf som jag, och plötsligt fick jag textmeddelanden om att vara ihop och hur söt jag var etc.. Vi gick sedan på date. Ett biobesök och sedan besök till McDonalds.

Där frågade han om jag hade funderat på hans förslag och vad mitt svar var. "Ja" sade jag och en liten pinsam situation uppstod. Sedan gick vi hand i hand en stund tills min mor kom och jag åkte hem (Han var ju ser ni riktig stadibo..)

Därpåföljande vecka kom han hem till mig och vi såg på "The man with the iron mask". Eller det var inte mycket man såg, han ville genast hånglas och det gjorde vi. Tills jag nästan storkna i slem. Sedan åt vi pizza och han drack cokis. Jag vet inte varför men jag blev lite avtänd av hans cokisätande och slukande av maten, fråga mig inte varför.

(I brought sexy back, oh yeah...)

Nåväl vi fortsatte att hångla följande film, sedan åkte han hem till stan. Jag ringde min tjejkompis och fnittrade i telefon "Det går bra att hångla med tandställning" (Jag såg ut som Jaws från James Bond den tiden)

Men mer hångel av killen ville jag inte ha. Därav undvek jag att åka hem till honom tills jag sade tack och hej (månne jag gjorde det per textmeddelande eller bara lät det rinna ut i sanden..I don't remember..)

Ett rätt roligt minne faktiskt. Skrattar ännu då jag tänker på det.

Fötterna upp i vädret


Jaha, då var 99% av julklapparna inhandlade. Lite sur på min bank då debit sidan strejkade, jag är inget fan av visa. Nu ligger jag på "svägerskans" soffa med fötterna upp i vädret - eftersom jag börjat få lite mer vätska i kroppen. Det är tungt att handla paket. Dessutom fick jag äran att ge råd åt Laris kompis angående smyckesshopping. Vad roligt att kunna hjälpa med sin kvinnliga smak.

Nu blir de mat a la Jenna och lek med hennes söta son..om jag får chansen att ta honom ifrån Lari - som nog är världens stoltaste morbror och gufar!

Orka julshoppa..


Magen är mätt som en plätt och nu är det meningen att göra sista julshoppingen. Puuust.

Vad har ni köpt i julklapp? ni kan kommentera anonymt :)

Dagens hemska sanning:

Jag har gått upp 10 kg sedan jag blev gravid.

Naughty girlfriend vol. 1


Lite stygg får man vara ibland. En av bra sakerna med att sambon sysslar med RedBull Crashed Ice: Man kan sno lite av hans prylar. Förutom denna roliga pipo (som med blixten får mig att påminna om spöket Laban) så "lånade" jag åt mig själv en datorväska med finska flaggan och texten "Joutsenlahti". Om bara någon kunde fixa en sådan väska åt mig med namnet "Frimodig" på skulle jag bli glad och hoppa upp i taket.

P.s Märker ni hur julfint det är hemma? Rött överallt, ljus i fönstren och tomtar på borden. Nu är det bara att vänta på julgubben.

Dagens bästa

Jag känner nog igen mig till viss del. Hur ofta har ni tänkt samma? Alltid då man har kamera eller annat med sig händer inget extra, men så fort den är hemma finns det hur mycket som helst man kunde dokumentera..

Shopping och julfest

Igår var det full rulle från morgon till kväll. Vi hade rådgivning på morgonen och allt var ok, förutom att lillis nog så småningom skulle få börja vända sig rätt i magen. Därefter blev det shopping så händerna blev sjuka - säkert första året jag lämnar en del av klapparna så här sent. Folk stressade omkring och det var fullt, trots det var vardag.

Senare på kvällen blev det julfest och det var skönt att sitta i publiken och få lyssna på god musik och se på roliga sketscher. Efteråt styrde vi kosan med Lotta mot Helsingfors för att äta en sen middag - fick världens hetaste ribs, svetten bara rann..har inte ännu iallafall märkt av i halsstrupen av het mat. Endast glögg har varit en bov än så länge.

Idag blir det lugnt, kroppen får vila emellanåt.

Snälla lilla flicka...

...vänd dig med huvudet neråt och gör det lite lättare för mamma tack. Nu e hon lite lika envis som pappa och ligger på tvären.

Rådgivning

Nu skall vi iväg på rådgivningsbesök, alltid lika intressant och spännande. Har ett helt papper med frågor, för det är nog bättre fråga experter än förlita sig på nätet..senare blir det lite julshopping och grundskolans julfest. Vad är det jag annars har hört? Att man inte skall få sjunga "Härlig är jorden" på julfester? Come on, man behöver inte gå till överdrift. Snart får vi väl inte fira jul heller. Strunt.

Mamma samlar på roliga nallar - här är nyaste i kollektionen som jag inhandlade.

The weekendVi var och kollade på mamma och pappa i Ollas, där det var marknad..

Det var väldigt kallt och i hörnen kunde man hitta en och annan liten tomte som värmde sig med korv, våffa..

..eller pepparkaka är även väldigt gott! Mums

Efter marknaden och besök till både Ingå och Sjundeå åkte jag in till stan för att träffa min Åbo tjejer. Eftersom det kommit snö mer än väl lämnade jag bilen hem. Det tog bara 15 minuter in med buss ifrån Iso Omena. Behändigt och bra. Var dock lite rädd i skjutsen, för busschaufförer kör inte långsamt, inte ens vid snö och vinterväder..


Vi åt goda tapas, flickorna åtnjöt god vin..jag prövade på det nästbästa: Alkoholfri öl

Efter tapas gick vi till Sling In - en härlig drinkbar som jag ämnar besöka sen någongång nästa sommar. Men fick faktiskt en av de godaste alkoholfria drinkar där, rekommenderar varmt!

Alla tjejer, förutom Daniela som gömde sig bakom kameran.

Sen blev det ett snabbt besök till Grand Casino för att träffa lite av Laris kompisar före vi åkte hem. Det var riktigt roligt och samtidigt insåg jag också att det sannolikt var sista gången jag gick ut innan barnet kommer..det kom några intressanta blickar, trots vattenglas i handen. Jag lät det inte störa mig, eftersom jag mått så bra och orkade bra tyckte jag inte det fanns någon anledning att gå hem och sova 22.00.

Men..jag tror jag klarar mig bra utan krogar och barer en tid framöver, once you've seen them, you've seem them all.

I love me

I love me - and you should too. Kanske det är ok att ha en sådan på när man har magen. Det är ju hon som pratar, inte jag. Impulsköp från Ingå; tycker om tröjor med roliga texter.

I tomtestugan igen. Måste ju hämta Lari hit också och titta på småtomtarna. Om någon är intressrad av att komma på besök är vi uppe ännu månag och tisdag 17-20. Jestas vad magen växer hela tiden..

Snö för hela slanten


Jag gillar snö, I really do. Men snart blir jag orolig hur mycket snö vi kommer att ha i februari. Får köpa en traktor för att ta sig fram till sjukhuset för att klämma ut lillisen. Annars får man börja förbereda Lari med en förlossningskurs...

Fy skäms

Jag borde skämmas. Säger jag skall blogga igår och sen gjorde jag inte det. Aja Baja Kaffemaija (som brorsdottern uttrycker det)

Skall reparera skadan idag och berätta om trevliga kvällen ute med tjejerna, samt antagligen sista gången jag var "ute" på krogen. Roligt att se allt med lite andra ögon..

Men nu morgonmål - som jag riktigt fick serverad idag. Pisteet kotiin.

Godmorgon!

Det har varit en lååång morgon, vaknade redan kl. 4 (men vi gick å lade oss redan 21) för att kolla på Valentine's Day (bästa feelgood movie på länge) för att bli serverade frukost av föräldrarna. Skönt.

Nu blir det lite julmarknad och senare ut och träffa mina Åbo-tjejer. Bloggar från mobilen, kommer säkert bjudas på en del bilder från dagen..

Vecka 32 (Pregnancy stuff)

Då så gott folk, 8 veckor kvar, med andra ord 2 månader. Det känns så nära men ändå ack så avlägset. Magen blir tyngre hela tiden och känns rolig då den alltid då och då blir hård som sten (Braxton Hicks). Snart kommer nog någon fot ut, för ibland måste jag nästan skrika till då lillisen närintill rör revbenen.

Veckans Muminmamma. Annat som kan nämnas angående graviditeten: Sovandet går berg och dalbana, ibland någorlunda okay medan det andra nätter känns tungt och frustrerande. Snart köper jag på riktigt sidenlakan så man kan svänga sig lättare (men kan siden överhuvudtaget vara skönt att sova på?

På kvällarna börjar jag känna av mild halsbränna och det går inte att äta värst mycket på en gång. Skulle tippa på en viktökning omkring 9-10 kg eftersom det nu gått 2,5vecka sedan senaste rådgivningsbesök, på måndag får jag sen klarare besked då jag skall se min härliga "tant" på rådgivningen igen. Förbaskat ont kan det göra efter man suttit eller legat och skall börja gå, de så kallade "liitoskivut" (kommer inte på någon bra översättning). Alla gravida torde ha hört om dem, ni andra får slå upp det om ni är nyfikna.

Njah, förutom att rörandet och gåendet blir klumpigare har jag inga större skavanker eller problem att rapportera om. Vi går i väntans tider och ibland önskar jag att jag kunde snabbspola framåt några månader..

Städa, städa varje fredag

Nåväl. Lite kanske jag drog en vit lögn, jag städar nog inte varje fredag (i motsats till vissa mina vänner som till och med städar hemma hos mig ibland..). Men idag blev det uppstädning inför Mannens anländande. Duktig husfru med andra ord. Om några timmar skall jag bege mig mot Vanda och visa upp min mage. Hoppas han inte tar första flyget genast tillbaka..jag har blivit rätt mycket större på tre veckor..

Lite julstämningsfotografi från Golfklubben där jag var på möte några dagar sedan.

Planer för helgen? Trevligt veckoslut!

12. Din dag

* packat ner sommarkläderna/kläder som ej nu går på, och packat upp vinterkläderna
* Funderat på julklappar
* På "utflykt" till Grankulla och Iso omena - presentinköp!
* Gjorde lite julklappar (ledtråd: tyg och textilfärg)
* Rett upp Laris skåp så han har rum för kläderna
* Diskat

Det var väl dagen sådär i korthet.

Äntligen!

Tre veckors längtan är äääääntligen över - imorgon kommer min gubbe hem!! Måste passa på att hoppa upp och ner av iver här i bloggen, så länge den varar. Tror lillis märkt att mamsen är uppspelt - hon hickar nu något förskräckligt! Sen kan jag med gott samvete gnälla igen, nu när jag var såhär snäll. Vad skulle man göra utan de där männen? Jag tycker det finns ett bra talesätt som sammanfattar känslorna kvinnor har mot män, alltid då och då iallafall: "You cannot live with them - but you cannot live without them"

Välkommen hem älskling! Du är väntad.

Jag - landebo?

Idag besökte jag för första gången De Rikas Land (vadå generalisering?) aka. Grankulla. Det var riktigt fint, men mindre än jag hade tänkt mig. Skrattade gott åt mig själv då jag stod med kameran i högsta hugg då jag besöker Grani. Jag kände mig mer "lande" än någonsin. Men jag har aldrig haft ärende där eller några kompisar. Nu garvar säkert ni Granibor som läser det här gott, men det bjuder jag på.


Landepaukku granissa. Med passande mössa till. Bra kamouflage mot den vita snön, och värmer i den blåsande kalla vinden.

Min dolda talang

Titta bara vad vi hittade med mamma då vi gick igenom gamla skåp och redda upp lite inför julen.

Artisten Josephines vackra kreationer från 1989, då jag med andra ord var 5 år..Mjau!

Sen tyckte jag vårt hus såg ut såhär, vilket faktiskt stämmer rätt bra, om man ser på färgerna iallafall.

Det där med keramik började jag ju med redan som 2-åring. Dessa tre pupun tillverkades 1990. Mamma sa att det liknar helt min familj: Jag, Lari och Lillisen. Visst är vi söta?

Undrar varför jag inte blev konstnär? Hmm. Nå, får väl börja ta upp intresset sen när man har tid. Jag gillar faktiskt att göra saker med mina händer och vara kreativ. Här hemma är det jag som dessutom reparerar datorer, symaskiner och annan elektronik. Jag vill absolut inte vara en hjälplös kvinna som inte klarar av sådant själv. För visst kan vi kärringar också!

Bättre sent än aldrig

Jag kom plötsligt ihåg att några av er var modiga och kommenterade på frågestunden en tid tillbaka. Därför är ni ju värda svar (och om någon annan undrar eller vill kommentera - just do it)

Hur träffade du Lari? Vem liksom tog det första steget?
Vi jobbade i samma skola. Kan inte påstå det var kärlek vid första ögonkastet, men småningom märkte jag att han var en riktigt snäll och trevlig kille. Jag skulle säga det första steget nog kom från båda håll, men vi rusade nog inte in i förhållandet utan lät det gå sin egen takt. Det gick ju bra, kan man konstatera såhär i efterhand.

Skulle du vela få mera barn än bara ett?

Jag är evigt tacksam om vi kan få ett friskt barn, det är alltid mer än inget alls. Sedan liten har jag dock haft som dröm att ha en flicka och pojke, så någongång kanske..fråga mig pånytt efter att jag fått ta hand om lillisen och vet vad det hela handlar om!

Har ni ännu namnförslag ;p
?
Visst har vi namnförslag. Först tyckte vi "My" skulle varit sött, men sen igen tänkte vi på hur det sen blir och låta på finska. Vill inte att hon skall få höra "Ostaa tai Myy" - vitser hela sitt liv. För tillfället ligger Viktoria, Thilde, Linn, Ronja och Nicole högst på listan. Kan hände det blir något helt annat också. Det ser vi sen.. Har ni något speciellt, vackert och unikt namn ni vill dela med er - varsågod. Jag älskar att kolla igenom olika namn, det finns ju så många!

Skall du ännu återvända till Kanada eller är du nu i Finland?
Nu är jag nog här och inställd på att få barnet och fostra henne. Jag kan aldrig säga om framtiden och var man kommer att hålla hus (beror ju på många faktorer) men jag trivs i Finland. Det gör jag verkligen, trots man klagar då och då. Det är mitt hemland, i vått och torrt.

Annat ni undrar över?

Finn ett fel

Se bara vilka roliga funktioner man kan finna på sin dator.

Min bild är lämpligt över cyber-café. Passar bra in på mig.

Nu iväg på mötet, tjohej!

Golf för hela slanten

Idag skall jag på höstmöte. Ja, ni läste rätt. Höstmöte. Vet inte i vilken verklighet man kan titulera detta mera höst, men det kan ju bero på att man avsett hålla den tidigare? Det är på min lokala golfklubb, där jag sitter med i styrelsen.

Ett intressant jobb och jag får göra det jag gillar bäst - ha ansvar för informationssidan och hålla trådarna i lokala klubbtidningen. Då jag var yngre hade jag även inspiration att bli journalist eller modersmålslärare, sökte till och med in till modermål i Åbo Akademi, strax efter historia. (På tredje plats fanns religionsvetenskap, det hade ni inte trott? Kan förklara något tag varför just religionsvetenskap)

Det finns en kvinna i styrelsen som tydligen skall ha barn samma tider som jag själv - blir intressant och jämföra vem som har större mage. Jag tippar ändå på att jag kommer förlora, trots jag satt på mig många centimeter på några veckor. Jackan jag hade på mig då jag kom hem från Kanada går inte på mig lägre..

Lari började även spela golf då vi träffades och har avancerat duktigt, nuförtiden måste jag till och med kämpa för att vinna honom, vilket jag oftast gör (Nu förväntar jag mig högljudda protester av Mannen). Ifall någon undrar - mitt hcp är där omkring 18,5. Började redan 1996 men då jag jobbade som Caddiemaster mellan åren 2002 och 2008 blev det väldigt få rundor. Det var svårt att vara inspirerad att efter upp till 10h jobb gå en golfrunda på 4h. Men senaste två somrar har jag faktiskt varit rätt aktiv, mycket tack vare Lari som blivit rejält golfbiten. (Det hade jag aldrig trott!).

Här kommer lite bilder från årets resa till Spanien, lite golfinspiration för dem som sysslar med sporten, och vem vet - någon av er kanske rentav börjar golfa nästa sommar. Jag rekommenderar varmt!

Husen var lite väl nära banorna. Strax efter fotot lyckades Lari med en rejäl slice (för honom då, eftersom han spelar från vänster) och vi var ganska säkra på att den landade i någons trädgård. Skall man ta sol därute vid husen behövs det nog hjälmar..

I Spaniens hetta och långa avstånd var det nog inget snack om saken: Golfbil! (Att syssla med golf är betydligt hälsosammare i Finland, där det är mer undantag än regel att man använder golfbil)

Några sekunder innan jag knäppte bilden fanns det en söt sköldpadda vid huset. Bättre det än krokodiler i Florida..

Varma och roliga tider. Här hade redan ett litet frö planterats i mig, men det var jag ovetande om ännu några veckor..knasigt!

11. Vad jag har i väskan

Jag känner mig nästan som en man. Det finns absolut inget av intresse eller roligt i min handväska. Borde väl börja köra med läppstift, någon make-up grej eller parfym så skulle man iallafall veta det är en kvinnas handväska. Det enda som nu avslöjar mig är egentligen moderskapskortet. Här har ni den kala sanningen:

Plånbok, astmamediciner, moderskapskort, penna, läppomada, penna, smyckesbroschyr och lappar för ögonen. De sistnämnda härstammar från förra veckoslutet då jag var övernatten hos en vän. Telefonen är förstås också alltid med, men jag tog ju bilden med den..

Lyckades riva mig själv med tummen då jag tog upp sakerna. Lyckat. Däremot är jag imponerad hur stort märke ett litet skrap kan göra.

Nu är det ljus här i vårt hus

Igår köpte jag en lampa. Via internetbutik. Man kan ju fråga sig varför? Jo jag hade ett köpkort som annars hade gått ut om några dagar. Bättre sent än aldrig. Däremot var det svårt val, det fanns lampor i mängder. Efter mycket om och men blev det en kamp mellan dessa två:

Rottinglampa

Eller denna klassiska svarta.

Jag valde, mot min vanliga stil, den andra lampan. Jag tyckte den första såg lite "Ikea-stil" ut. Den andra torde passa bra till vita väggar och bord. Eller sen är jag helt ute och cyklar igen. Det där med design har aldrig varit min grej.

Lari har jag inte ens frågat - han får leva med valet. Sådant som inredning hör väl ändå mer till kvinnans uppgifter, eller sedan skall man nog ha en väldigt metrosexuell man. Var det där nu månntro generalisering? Nåväl, så tycker jag iallafall!

Vilken skulle ni valt?

Äntligen!

Halleluja! Äntligen sov jag 7h i ett sträck. Hur skönt som helst. Idag blir det lite mer symaskin och sedan skall vi få ordning i rummen här hemma, så jag och Lari sedan har rum att inkvarteras.

Var så trött igår att jag riktigt glömde min "punktbloggning", dvs. nr 11 på agendan - vad som finns i min handväska. Skall tömma den och återkommer senare!

Det är roligt med snö och att bo på landet - utanför fönstret ser man hur två älgar gått förbi. Hur roligt är inte det? Snart måste man väl börja övervaka med hagelbössan i högsta hugg.

A long time ago..

..tyckte jag om att syssla med det här:

Nu skall jag igen bege mig in i symaskinens magiska värld. Måste väl bli lite mer huslig och mor-lik, sy och fixa trots att det kräver nerver av stål. Speciellt då jag glömt hur man spolar tråden och annat viktigt - jag hade ju till och med "symaskinskörkort" då jag var 10 år. Imponerande.

Det här gjorde jag då jag var 12 år - korsstygn. Det tog sin tid, men visst blev den rätt fin. Ni som sysslat med korsstygn vet att det inte är så lätt som det ser ut.

Fick det slutligen att fundera. Stolt. Vad som är slutresultatet får ni se senare, de som är observanta kanske redan kan gissa vad som är under konstruktion.

Min hönsmamma i ordets bemärkelse. Hon kunde inte ha hittat bättre "julhatt". Vi är duktiga här i vår egna tomtestuga - mamma skriver julkorten och jag syr.

Vad är det ni tycker är bäst med julen? Maten, familjen, julklapparna eller något helt annat?

Apuva

Satt igår och läste igenom barnhandboken som man fick från rådgivningen. Plötsligt slås man nog av tanken hur nyblivna föräldrar klarar av allting? Det är väldigt mycket att minnas och göra, för att barnet skall ha det så bra som möjligt. Jag börjar väl komma till den fasen då man frågar sig "Hur skall jag klara av allting", "Tänk om jag gör något fel", "Hur skall man trösta barnet" och så vidare. Med andra ord: iiik, jag har ansvar för en annan människa. Galet.

Jag tror ändå jag inte är ensam med dessa tankar, det är väl någon form av mogningsprocess antar jag. Det där med att sova ytligt är ändå en mognadsprocess som kunde vänta. Tog just mitt blodtryck - 126/64 vilket jag var nöjd med, vill helst inte få någon graviditetsdiabetes såhär på slutrakan.

Vet ni - det är allt mellan 6 till 10 veckor som barnet är förväntat att komma. Det är inte så mycket vet ni.

11. Dina syskon

Jag har en storebror som är 6 år äldre. Han har alltid varit den mognare av oss och jag kallade honom som liten alltid för Joakim von Anka - eftersom han var väldigt mån om sparande och aktier, ja, allt sånt som inte intresserade mig ett smack. Det lönade sig - då han var 19 flyttade han till England och började studera på Oxford (något med ekonomi). Lillasyster var stolt, men sin vana trogen visade hon alltid detta med att småretas med brorsan. Det är väl det som kallas syskonkärlek.

Då jag blivit äldre har jag många gånger ångrat jag inte insatt mig mer i det ekonomiska och allt vad det innebär i vuxenlivet. Kan ända skatta mig lycklig jag har en bra rådgivare om det behövs.

Nuförtiden bor vi båda här i huvudstadsregionen och han har två små ursöta flickor, som jag ofta har chansen att leka med. Bra förberedelse samtidigt inför eget föräldraskap, att ändå på rätt så nära håll fått se vad allt går ut på. Flickorna har även en duktig mamma som skött dem bra och de har blivit riktigt skärpta kloka små damer.

Klädstilen har ändå blivit bättre på brorsan, nuförtiden är det ofta kostym och hela den fadirullan. Tack och lov. Sweet 80's..

Det var nu sådär kort sammanfattat om brorsan. Vill ni veta mera får ni fråga honom själv.

Förlåt alla svältande barn!

Det är helt otroligt - bara 13 december och det finns såhär höga snödrivor lite här och där. Parkeringsplatserna måste ha halverats om inte mer. Småbarnen måste älska det här, tänk så många pulkabackar och snöslott som har uppstått! (Det är alltså äldre versionen av mig på bilden..)

Idag var vi ute och shoppade lite med mams och paps. Först var de och kollade på min 4 åriga brorsdotters första luciauppträdande. Små lussande dagisbarn är så söta!

Som sagt: Förlåt ni alla svältande barn! Det här var det som blev över efter lunchen. Jag försökte faktiskt ta rätt lite i buffén men eftersom magen krympt ytterligare gick det inte alls vägen. Det var så man nästan skämdes. Tänk så lyxigt vi egentligen har det!

I övrigt är det bara att konstatera - min biologiska klocka ser också till att jag skall bli en bra mamma som inte skall sova då ungen skriker. Mitt sovande är väldigt ytligt och det känns som om jag rör mig mellan vakenhet och REM (visst hette den korta fasen så?) under natten. Därför blir det nog en tupplur nu, så man orkar funktionera däremellan!

Har någon annan som varit gravid upplevt detta?

p.s jag kompenserade mitt dåliga födointag med att gå till Kierrätyskeskus och köpa lite babystuff. Återvinning är bra, fast min gräns går nog vid bröstpumpar och återanvändbara blöjor - nej tack!

Fettsugning

Titta vad jag hittade i lådan - min fettsugningsgris. Den kan i framtiden komma till hands, ifall kilona efter barnet blir svåra att göra sig av med

Donationer tages gärna emot - är ni intresserade? Be om kontonumret i kommentarsfältet.

Jag var tvungen att köpa grisen, den är ju så himla söt! Kanske även för att jag ser vissa likheter - nöf nöf

10. Vad du hade på dig idag

Det blev lite orange idag. Svarta mammabyxor (helt galet sköna och sitter bra!) men däremot som ni kan se är tröjan inte riktigt anpassad till min mage, men det struntade jag i idag. Därtill en scarf. Inget desto mer intressant, om nu någon undrar är det Vero Moda och HM kläder.

Dock visar jag inte upp vad jag hade på mig största delen av dagen: En stor skön tröja, varma sockor och Laris Calvin Klein kalsonger. Hittade dem bland våra kläder vi lämnade kvar och upptäckte att de är himla sköna. Trycker och spänner inte på några olämpliga ställen :)

Nu skall jag försöka sova lite tidigare idag, men före det ett avsnitt av "Vauva tulossa" med mer och mindre behagliga saker att lära sig om bl.a. förlossning. Det blir sådant pluggande framöver. Tjoho.

Voi herrejestas..

Är det nu som min sömnbalans redan börjar rubbas? Känner mig som en zombie efter två dagars korta nätter och sedan några tupplurer på dagen. Hoppas det här är temporärt - eller sen börjar kroppen redan anpassa sig för tiden efter the Day. Skall dock snart iväg till tomtestugan - lite sällskap och glögg/pepparkaka brukar göra susen.

Hälsningar trötta tomten..(som idag bara har skrivit julkort, ätit och sovit)

Julfabriken

Godmorgon från en yrvaken tomtenisse. Idag blir det julkortsfabrik här hemma. Skall skriva både mammas och mofas julkort. Handkramp i förväntande.

Nej, det blir nog inte det här vykortet ni kommer få se. Då hade jag nog satt tomtehatten på och rouge på kinderna.


9. Vad du tror på

Hups, jag glömde visst en punkt igår. Nåväl, vi tar det igen istället idag.

VAD JAG TROR PÅ - jag tolkar det från en mer religiös/troende aspekt:

Jag har alltid ansett mig vara en god kristen, trots jag inte går till kyrkan utom vid jul, bröllop, dop eller begravning. Jag tror på något högre som styr, kanske inte direkt att Gud sitter på ett moln och är som en vanlig människa, utan något mer surrealistiskt och odefinierbart. Det är samtidigt en tröst att känna att det finns något efter döden så att säga. Jag tror på ödet (eller högre makts vilja) - dvs. att saker och ting ofta händer av en orsak. Får man inte jobbet man längtat efter, är det kanske för att det senare kommer något ännu bättre för dig. Fungerade det inte med killen du trodde var "the one" - ja då finns det någon bättre eller som är menad att vara med dig. Faktum är att mycket i mitt liv som först inneburit sorg eller tårar ofta fört med sig eller lett till något ännu bättre. Man kan även kalla det positivt tänkande - för är man negativ missar man det goda som händer omkring dig.

Man kan väl säga jag tror på en högre makt och mig själv - så länge glaset är halvfullt finns det hopp och tro. Det kommer man redan ganska långt med.

Dessutom: Vem vill umgås, anställa eller sällskapa med en surpuppa? Inte jag iallafall.

Kära lilla dotter..

..igår gjorde du ditt första scenframträdande. Du kan se dig själv i mitten, med en liten kula dekorerad med ett ansikte. Du sparkade till tonerna av melodin tomtarna sjöng och tror du trivdes riktigt bra i centrum av uppmärksamheten. Mamma fick till och med träna sina armar under tiden, och försöka hålla sig på scenen medan inte heller dra mössan för högt upp och visa mer än tänkt. Allting gick perfekt!


Dessutom var det en trevlig kväll, och modern din orkade hålla igång nästan lika länge som alla andra! Tack för att du gjort det såpass lätt hittills, hoppas du fortsätter i samma stil.

Innebandy VM


På fredag förmiddag var det alltså då dags för innebandy VM i Hartwall Arenan. Jag åkte dit med min vän och kollega Lotta, som även hade med sin klass (ett gäng trevliga sjundeklassister). På bussen hade jag till och med sutttit mig på helt korrekt ställe, där var putande magarna fick sitta. Kände mig nästan speciell

Helsingfors tågstation har ändrats mycket under åren, med tak och julljus såg det rätt internationellt och fint ut. Bara VR småningom åtgärdar problemen som uppstår då det snöar blir allt finemang

Själv kände jag mig låååångsam bland hopen av elever. Jag kom eftersläpandes och förbannade lössnön som gjorde att det kändes som om man tog ett halvt steg tillbaka för varje steg framåt. Dessutom hamnade Lotta nästan uppehålla tåget på vägen tillbaka några sekunder efftersom vi var tvungna att springa till det då det kom precis när vi anlände till perrongen och jag inte hann med i takten. Jag "sprang" det lilla jag kunde, och var säkert en lustig syn.

Inne på Hartwall fanns en massa roliga VM prylar, de mesta såklart i Finland färger. Dock skulle ingen få påtvingat mig "Foppa-skorna"..vissa saker förstår jag inte bara hur de kunnat bil så populära.

Bara i Finland. Pamppu TAI kirves. Finnar och yxor - går tydligen alltid hand i hand

Det var Estland mot Latvien. Som ni ser, inte så mycket publik precis. Vi var cirka 1000 elever + en del övriga som kollade på matchen. På kvällarna i de viktigare matcherna är det förstås mera, men kändes ju rätt knasigt att sitta där och kolla på VM spel, i den ekande arenan.

De där roliga, färgglade stickgubbarna blåstes upp alltid då det blev mål. Dessutom hade en lågstadieklass bakom oss skaffat mini-vuvuzelan (men tack och lov ändå inte lika starka i styrka som riktiga) med vilka de gjorde ljud så det hördes i hela arenan. Sådant är roligt - i måttliga doser..Estland förlorade tyvärr med 1-8 om jag minns rätt

Den här lillas söta älgen fick lov att följa med mig hem - passade ju bra med tanke på att jag dagen innan sett tre stora älgar vid vägkanten- Vackra djur så länge de inte kommer framför min bil. Go Finland!

Vi väntade på bussen i centrum av Helsingfors, mitt i "rusningstrafiken". Att ens nämna ordet rusning här hemma känns nuförtiden rätt skrattretande då jag minns hur riktig rusning ser ut borta i Montreal. Här har vi bara två filer från båda sidor, och gatorna samt vägarna är enkla och lättbegripliga.

Det var faktiskt första gången inne i Helsingfors sedan jag kom hem från Montreal. Det kändes riktigt litet och mysigt. Mindre trafik, bra kollektivtrafik och bekant omgivning. Montreal är ju 10ggr större och snyggare med fina höga skyskrapor och det går inte ens att jämföra med Helsingfors. Båda har sin förtjusning på sitt eget sätt.

v.31 och F1

Då var det vecka 31 redan. Här i partyoutfit. Konstaterade jag bra kunde stå modell för blivande design till Formula 1 bana.

Aijo - hade helt glömt hur roligt det är med snapssånger...sådana hör man inte på andra sidan Atlanten :)

Bra saker med att sambon är borta:


Du kan låna hans prylar utan gnäll :) dessutom kan jag leka tuff och heavy hockeyskrinnare med RBCI logon..

...trots att jag är totalt sheisse på isen. Bambi på is, med snart en liten Bambini. Tack Lari för mössan och väskan! ;)

Dagens schema

Nu kommer onödigt gnäll: Herrejestas ändå det kändes tungt att stiga upp idag, hade väckning till 7.45. Ser ni, jag är en såndär slashas som för tillfället annars inte använder väckarklocka. Visst blev ni arbetande bloggläsare störda nu? Jag känner sympati för er, men vi går mot ljusare tider så småningom..

Sådär, nu var jomandet över. Skall och kolla på kvartsfinal i innebandy VM - därav väckningen. Har absolut ingen aning vem som spelar, men det lär jag säkert få reda på..

Därefter blir det julfest med gamla kollegerna, skall bli roligt! Bloggar från mobilen idag.

För vet ni vaa? Det är ju freda idaa!!

Tyvärr kommer jag trotsa detta förbud idag..

8. Ett ögonblock

Jepp, ni läste rätt. Sådär stod det på dagens punkt. Jag tror de menar ett ögonblick, eller sen har jag nog missat något i min undervisning - för ögonblock har jag aldrig hört talas om. Det blir istället kort genomgång över min dag, i ett ögonblick.

Det blev lunch med blivande socionomen Ida, världens bästa caddiemaster (efter mig förstås) och småkusin till Mamma Mu (aka Josephine). Alltid trevlig att hänga med och snacka, det skulle man kanske inte trott då vi var yngre. Jag minns hur jag som cirka 10 åring tyckte det var ibland småjobbigt med lilla Ida som härja omkring, som "bara" var 6 år. Hihhi.

Sedan blev det shopping med blivande gudmor Lotta - så snäll att hon bar mina kassar och putsade mitt bilfönster från is, att det inte blev för ansträngande för mig och magen.

Här är några muminprylar jag kunde lägga till på julklappslistan. Det finns mumin överallt. Tove Jansson var ett geni.

Jag har en hel del muminmuggar men jag gillar dem. Borde antagligen göra en lista på vilka finns i vårt kök..

Jepp, det blev lite kirppisbesök igen. Denna gång alltså i Lojo. Hittade lite smått åt lillisen..

även en ny, skön fleecefilt med Tiger :) Jag vet, jag borde behärska mig själv, men vet ni, de kostar ju så lite! Bara 1-3 euro styck! Enligt sambon så "skämmer jag bort vårt barn redan nu". Men blivande mamman svarade tillbaka: "Jo men på rätt sätt" (vad det nu sen är..). Samma kläder i butiken kostade omkring 15-20 euro. Nu måste ju barnet ha varmt om kroppen och knoppen, de e huvudsaken som min mamma alltid sagt!

Men denna gång handlade jag faktiskt åt mig själv också..2 toppar (dit även magen ryms)..

Samt en "bröst-tröja" enligt mig, sådär officiellt amningströja. Ni som inte bekantat er med detta mästerverk: Det är ser ni lätt att ta fram det viktigaste babyn behöver på cirka 1 sekund. Dessutom slipper man ta skjortan upp och visa största delen av behagligheterna åt alla omkring sig, utan kan vara mer diskret. Tack för den uppfinningen, vem som nu sen hittat på det! (måste vara någon klok mamma..)

Det var dagen i korthet, snabbt for den förbi också. Om en vecka kommer jag att gå på väggarna av iver och förväntan. Ni som följt bloggen lär nog luska ut varför.

62 sätt att gå folk på nerverna


Vill ni jäklas med någon? Hittade sådan här rolig läsning på toaletten. Har ni gjort något av dessa? Bl.a.

1. Blinka vänster, sväng höger när du kör bil (check!)
2. Hälsa ofta och alltid med livlös hand
3. Betala Iltasanomat med 100 euro
4. Ge barn kläder i födelsedagspresent
5. Prata med handen för munnen
6. Avskeda folk via telefon
7. Bär jeans på bröllop
8. Kratta dina löv i grannens trädgård
9. Utveckla ett dåligt minne (check!)
10. Påminn folk om att deras fräknar kan leda till cancer
11. Fråhur folk hur mycket de tjänar
12. Lämna konserten under något nummer innan folk börjar applådera
13. Blås ut ljusen på andras födelsedagstårtor
14. Lova att skicka pengar och sedan strunta i det
15. Peta folk i örat på bussen (I dare you!)
16. Peta på tavlorna i museum
17. Hota med stämningar

Om ni vill läsa resten - köp damernas toalettbok!

Mamma Mu

Igår hade jag riktigt klätt mig enligt jultomte-traditionen. Men istället för tomteluva hade jag diadem med en julnalle på. Iallafall tyckte den 4 månader gamla tjej som var där med sina föräldrar jag var underhållande.

Jag kommer alltså gå med roliga hattar hela våren lång för att underhålla lilla avkomman - jag tror det kan behövas. Att göra grisljud och göra roliga miner kommer man bara så långt med.

Fick höra jag liknade lite en kossa, i positiv bemärkelse. Mamma Mu är ju också snäll och go! Magen har exploderat i storlek på bara en vecka och jag pustar mer för var dag som går. 71 dagar to go..när jag började räkna i dagar. Många dagar, men ändå så lite..

Ute i det vita

Här är lite bilder från igår - då vädret inte kunde ha varit bättre. Jag vet snö är ett hellsike i trafiken då det kommer ner, men oj vad slutresultatet kan vara vackert!Flickorna gjorde liten koja och jag önskar jag också haft halare - för då kan man ju t.ex. bara sitta på marken och böka i snön, utan att oroa sig över snö innanför blusen eller byxan. Vilket härligt liv! :)

A craving?

Don't judge me. Har haft en kämpig och omtumlande dag. Det här är vad jag kände för då jag kom hem:

Gröt och pizza - vad är bättre än det?

All heder annars till de mammor som är gravida och har egna barn att sköta därtill. Jag lyfter hatten till er..det är knappt så jag orkar plocka upp allt som hamnar på golvet eller klä på barnen med magen i vägen. Om inte annat så inser man hela tiden mer och mer hur ens liv håller på att förändras. Härligt med det som komma skall, men samtidigt så fruktansvärt skrämmande. Hur skall det bli?

7. Din bästa vän

Oj, det här blev svårt. Har många goda vänner, men kanske jag skall ta och berätta om min äldsta bästa vän, sedan barndomstiderna. Vi gjorde mycket roligt tillsammans och har de bästa minnena från tiden man var liten och bodde i Evitskog :)

Det handlar alltså om Lotta, som jag också besökte några dagar sen..visade ju fina bilder från hennes kulinariska och inredningstalanger några dagar sen, då jag besökte henne i Sjundeåskogarna.

Vi ordnade lopptorg, hade kiosk, ordnade bingon och byggde kojor. Är mer än tacksam över att man fick växa upp på landet, och kunde göra sådant många barn aldrig fick chansen. Man fick väl några mer oskyldiga barndomsår än "city-bor", då man bodde skyddad i Evitskog.

Jag har så många saker jag kunde berätta vi gått igenom, våra första kyssar, fyllor, pojkvänner och fester för att nämna några. Men vissa saker är bäst att hålla för sig själva, och det är antagligen inte lika intressant för er som det är för oss.

Den här bilden är väl den mest pinsamma saken jag kan våga visa på bloggen - oh the days. Modet, stilen och stylingen. Nåväl, sweet 90s..Det är lovligt att skratta - för jag gör det då jag ser bilden också!

Om jag minns rätt var det sommaren innan vi började högstadiet..peace!!

Flashback to 1996

Titta vad jag hittade då jag var hos mofa idag - ett morsdagskort till mommo (hon dog 2004)
Jag var nog en riktig diktare, och retsticka mot brorsan. Sånt hör ju till då man är 12 år!

#etta var alltså år 1996

Barnvagnsdilemma - råd emottages

Idag är jag för första dagen rejält trött. Passande då man skall se efter sina brorsdöttrar, typiskt skulle jag säga. Magen har växt i ultrafart och jag är törstigare än vanligt, det tar tydligen på kroppen då barnet tar mer utrymme och platserna expanderar. Dessutom har jag begär efter chokladpuddingen i kylskåpet, om man skulle orka gå upp till övrevåningen efter det..hmm..

Surfar på nätet efter barnvagnar och hittade en Herkulesmärkt barnvagn, som är tillverkad i Finland. Den har allt jag har sökt efter ("vanlig" vagn med 4 ordentliga hjul har vi redan). Däremot är färgerna ett problem, finns så mycket att välja mellan. Behöver alltså en som man kan ta med vid resor eller butiker (mindre klumpig)

Vilken färg är bäst? Eller har ni andra bra förslag? (Dessa ligger omkring 450 euro)

Typisk beige?

Klassisk svart?

Chockerande lime?

Tjejig rosa?

Eller en neutral brun?

Dagens skylt

Sidu bara, hade helt glömt bort skyltarna. Fann dem i kappsäcken. Här är en rolig skylt, som finns någonstans i världen :)

6. Din dag

Okay hör ni gott folk! Tur att jag inte bara satt hemma idag, då kunde det här ha blivit rätt tråkigt. Nu skall jag berätta "kort" om min dag (Det där med att formulera mig kort har aldrig varit min grej)


Nå till en början så klädde jag på mig och satte på lite make-up, eftersom jag skulle iväg på vift till Esbo. Börjar bli allt mer kär i min mage, som hela tiden blir mer verklig, men ack tyngre för var dag. Därav blev det en masubild, nu i mitten av v.30 (29+4)

Sen blev det mat i Wok Up i Iso Omena. S-etutarjous chicken wok med blåbärsefterrätt. Såg godare ut än den var, så det blev inte många skedar. Måste äta för att sedan orka gå ut på långpromenad med Jenna och Aaron.

Lilla 5 månader gamla Aaron som nog snart börjar krypa, han är så stadig och stark av sig.

Han tyckte det var roligt när jag kastade lakanet över honom och lät som en gris. Oj om äldre barn vore lika lätta att underhålla. Oink Oink.

Jenna var som en liten färgklick bland allt det vita. Däremot var det rätt tungt att pusha på vagnen i snön då ringarna vände sig. Jag gav snällt upp efter en stund och överlät Jenna sköta det..tillräckligt för mig redan att bära i magen. Kortfattat kände jag mig långsam som en sköldpadda och som en anka då jag gick. Det syns ju inte med rocken på att jag är gravid..såg väl ut som om jag gick med skit i byxan men det hjälps inte. Orkar inte sätta upp en skylt på ryggen var det står: "Varning! Gravid kvinna gående".

Det är kul med snö!(förutom i trafiken..). Titta bara vad barnen på gården hade gjort! Hade jag varit lite mindre hade jag krypit in dit och lekt.

Att stå på busshållplatsen har sina hinder. Där lär sittas igen typ i vår..insnöat var ordet. Lite sådär är det ju faktiskt överallt.

Det där med att köra i snöstorm är mindre skoj. Här syns inte ens att det snöar. Märks nog att väglaget är oberäkneligt, på 100km/h vägar körde de flesta omkring 70. Nu lär min mamma läxa upp mig över att ta bilder och leka med mobilen då man kör i dylikt väder. Promise not to do it again..

Men jag kom hem i tryggt förvar! På vägen åkte jag via butiken, var vrålhungrig igen.

Det blev något som gick snabbt-- inser varje gång då jag ätit mikromat hur skräp sådant är. Suck. Men efterrätten smakade himmelskt gott. Ni ser ju även mig, lilla grisen, som förväntatsfullt väntar på delikatessen..men måste ändå tillägga jag också köpte färdig ceasar-sallad, att jag också får grönt i mig :)

Min bror och fru skall på några dagars resa, och under tiden är deras tjejer på cirka 2 och 4 år hos oss. Jag köpte lite "mutbart" från butiken utifall det bli gnäll i stugan, tror nog det kommer till hands vid något skede..

Här kommer det vara liv i luckan under några dagar. Den yngsta är i en fas då hon vill röra och försöka på allt, vilket resulterar i att hon skall övervakas med skarpa ögon. Äldre klarar sig finemang på egen hand, men har energi ibland så det räcker till hela Evitskog. Däremot snäll och hjälpsam tjej - hon kom fram till mamma och sade: "Kan jag få hjälpa dig laga mat, det är så kiva". Jag skulle gärna höra den repliken också lite oftare i vårt hushåll...*vink vink*

Den äldstas första brev till julgubben. Flaggorna, texten och hjärtat klarade hon av genom av själv..däremot måste jag nog erkänna att det är min kaffepanna och mumin (förutom färgerna). Då jag ritade kaffepannan sade tjejen till mig: "Varför ritar du en snögubbe?" Gee..thanks :) Det är från barnen man hör sanningen. Men sen igen, jag har ju inte ritat en kaffepanna sedan typ..lågstadiet?

Brorsan hade fått ny mobil. Så käääääääääääära julgubbe: Den kan också sättas till på min lista. Inget har ändrat sedan vi var små - sådant brorsan har vill jag också ha! :)

På kvällen blev det korvgrillning och debut för stora M. Hon tyckte det var härligt, och dessutom fick man ju varmt från elden!

Barn och ketchup är nog en kombo som går hand i hand..

Det var min dag sådär i huvudpunkter. Nu önskar jag er godnatt och så hörs vi imorgon igen!

Något för mig?

Titta vad jag råkade hitta då jag surfade på nätet - något man borde skaffa?

Det skall nog vara lättlagat isåfall. Undrar vad de har för recept. Allt som barnen äter borde ju vi också kunna äta. Med andra ord: Lari - var alltså förberedd på att få mycket puré, mos, rotfrukter och morötter! Kanske kan vi slänga in nermixat kött alltid då och då, så du hålls nöjd.

Kära julgubben..

Kära julgubben - först och främst önskar jag till julklapp att alla är friska och glada. Men om du absolut vill veta vad annat bl.a. önskas kommer här nu ett litet kollage och lista på saker jag gärna tar emot..

* Köpkort till t.ex. någon av dessa affärer (Så man sen kan shoppa efter att alla graviditetskilon försvunnit och glädja en trött mor. Optimistiskt tänkande - absolut!)
* Förutom kläder har jag väldigt lite smycken. Här bläddrade jag igenom några broschyrer och hitta en massa skoj. Jag föredrar silver framom guld (ok - silverfärgat guld är toppen, men tyvärr rätt dyrt)

Jag gillar att ha många lager av t.ex. ringar, halsband så det ändå ser smakligt ut. Lager på lager liksom..

Nomination är kul att samla på - tyvärr rätt dyrt (en del iallafall..)


* Annars går ju parfymer (Burberry Beat har jag länge tittat på) eller annat flickigt. Jag är rätt enkel på det sättet, det går sällan att slå fel. MEN absolut bäst gillar jag gåvor som har någon personlig touch eller tanke bakom, fast det så vore värt 0e är det ibland bättre än dyra 200 euros smycken. Så julgubbe: Om du har tid, sticka fast en halsduk åt mig och jag är ändå supernöjd för att just DU gjort den ;)

* Om inte annat så är all form av babysaker välkomna, både nu och senare


Starbucks till Finland NU!!

Nu funderar jag - hur i ALL sin dar är det möjligt att det inte finns Starbucks i Finland? Kolla på kaffekonsumtionen - vi ligger i topp! Vad tänker dessa Starbucks människor? Kolla bara var de håller hus häromkring oss (taget från deras hemsida)

Starbucks opened our first store in the Europe, Middle East and Africa (EMEA) Region in the United Kingdom (UK) in 1998, and now offers the unique Starbucks Experience to customers in 29 countries throughout much of continental Europe, the UK, Ireland and the Middle East. These countries include Austria, Bahrain, Belgium, Bulgaria, Cyprus, the Czech Republic, Denmark, Egypt, France, Germany, Greece, Ireland, Jordan, Kuwait, Lebanon, the Netherlands, Oman, Poland, Portugal, Qatar, Republic of Ireland, Romania, Russia, Saudi Arabia, Spain, Switzerland, Turkey, the United Arab Emirates, and the United Kingdom. More than 1,550 stores were open in these markets as of the end of second quarter, fiscal 2009.

Jag undrar om det är jobbigt att vara företagsam och öppna sådan? Vem vill investera?

Undrar om jag skulle öppna den i Evitskog - skulle hit vallfärda människor för att få tag på kaffet? Jag nästan tror så, det skulle vara en succé!! Who's with me? :)


5. Din definition av kärlek

Vilken omfattande fråga till att börja med! Men jag skall försöka beskriva min syn på detta:

Kärlek är tillit, att veta den andra finns där i vått och torrt för dig
Kärlek är att sätta någon annan framom sina egna behov
Kärlek är humor, man skall kunna skratta till samma saker
Kärlek är att stå vid varandras sida även då livet inte alltid är som lättast
Kärlek är familjen
Kärlek handlar ibland mer om gärningar än ord

Här är lite bilder som får mig att tänka på kärlek
Det börjar redan..

Jag är illa rädd ibland att vi kommer få en busunge till flicka. Trots alla säger att sparkar är mysiga (vilket 95% är) finns det stunder då jag gärna skulle flytta på tjejen och säga aija baja!!

Idag riktade hon några riktigt skarpa sparkar mot kissblåsan så jag nästan kissade på mig. Temperamentsfull? Inte efter mig iallafall :)


True. Babyn är nästan en blank tavla, som hela tiden blir mer färgfylld ju mer barnet lär sig och växer..

Middag á la Josephine

Titta vad duktig jag varit och gjort middag. Det var ju så svårt..ni lär nog se vad vi skall äta :)

Antingen är ni himla blyga och inte vill kommentera eller ställa frågor, eller sen delar jag för mycket av mig själv så ni inte har några frågor kvar :)

Hoppas ni inte blivit insnöade, för oj så det kommit snö och ännu mer har de lovat till imorgon. Galet. Men jag klagar inte, helst skulle jag gå ut och rulla i snön..nåväl, kanske imorgon..

Frågestund!

Nåååja. Nu skall vi igen köra en frågestund och se om det blir mer deltagare denna gång (eftersom läsarantalet stigit skulle man ju tycka ni har något ni undrar över..fråga vad som helst!) Kommentera kan man både med namn eller anonymt, tryck bara på "kommentera" under detta inlägg. Det är lätt som en plätt

Under tiden skall jag fundera på punkt 5 i min lista, som jag skriver senare ikväll. "Min definition av kärlek" :)

Meille tulee vauva

Kollade precis på serien "meille tulee vauva" där man bl.a. fick se en kvinna som väntade på ett barn som kom att väga 5 kilo vid födseln (oj oj!) och ett par som hade hemmaförlossning. Javisst är födsel härligt och något märkvärdigt här i världen..men...jag kan inte säga annat än att mitt ansiktsuttryck var ungefär sådanthär efter programmet:

Nå, jag har ju ännu förhoppningsvis knappa 10 veckor på mig att förbereda mig för detta. Hoh.

Tänkte nästan glömma..

Jag lovade ju receptet på bästa blåbärspajen - och såklart vaniljcréme på!

Förberedelse..

Receptet. Är något otydligt - köp Sunnuntain mjöl (värsta smygreklamen jag gör..)

The weekend - kortfattat


På fredag var det alltså Ekenäs som gällde. Vi åkte på morgonen för att gå i affärerna och shoppa lite julklappar. Jag hittade en massa skoj, en del köpte jag och en del fick bli kvar. Ekenäs är nog underbart på det sättet att det är såpass svenskt. Jag hörde inte en enda som skulle ha pratat finska på hela dagen...kan ni tänka er? Synd att platsen inte är liiite närmare storstaden..

Det blåste kallt och det var skönt att få värma sig inne i butikerna. Bäst gillade jag bokaffären som hade en massa på svenska, samt många ljuvliga babyböcker. Hittade redan min favorit (BAMSE!) som jag önskade att få sen när lillisen kommit, så man kan fylla i alla roliga och viktiga detaljer..

Sen blev det lite mat, ni kan ju se på katten och gissa vad vi åt med mamma :) Tradition då man är i Ekenäs..

Gågatan ser inte så märkvärdig ut men butikerna är mysiga ut. Roligt att de spelade julmusik så det hördes även utomhus.

På kvällen blev det mys och bakas hon min kära vän Lotta, som bor i Sjundeå

De har nyligen renoverat köket och det är så vitt, nytt och fräscht. En riktig glädje att vistas i.

Sedan planerade jag lite julklappar, så nu har jag största delen under koll, bara att köpa/göra dem! Vill ju inte avslöja såhär på förhand, så pepparkakorna fick agera bra kamouflage

Lotta tipsade om bra sida med goda recept, så jag skall lite variera mina kulinariska kunskaper hädanefter..

Jag fick agera försökskanin då Lotta gjorde smörgåstårta - mumsfilibabba säger jag bara!

Lotta är en inredningsnörd som kan allt hur det skall se ut i hemmet, för att få det hemtrevligt. Mina får har också fått äran att pryda hennes hyllor, som jag nu gett några jular i julklapp åt henne :)

Dagens program skrev jag ju redan om, så kan nog bara konstatera att veckoslut nog aldrig gått snabbare än detta, skönt med vilodag imorgon, då vi firar vårt kära Finland!

4. Vad du åt idag

Äsch, jag borde nog ha kollat vad för punkt det var för dagen innan jag planerade mitt ätas idag.. :) (då skulle jag ha ätit mer grönt..)

Morgonnmål: Gröt och varma rågbröd med min favoritmössö..
Lunch: Kina mat (Nötkött med bönsås)
Middag: Spaghetti med älgmaletkött
Kvällsmål: Bulla, pepparkaka och glögg


Ser ni i tomtestugan - där äts det pepparkakor och dricks glögg. Har varit 10h ute på svift idag, så nu är det riktigt skönt att komma hem och ta lite bröd och yoghurt innan det blir sovtider!

Busy girl..

Kan ni tänka er jag varit så busy så jag inte ens hunnit blogga? galet :) eller nej nu kanske ni får bilden att jag motionerat, shoppat och gjoty något hela tiden - sanningen är att jag bl.a. gjort detta:

hängt med vänner och kollat på rolig animerad film..ätit gott förstås däremellan. Nu sitter jag i tomtestugan och dricker glögg samt äter bulla och pepparkaka

Skriver punkt 4 på listan därhemma och ger lite tips på lättlagad blåbärspaj, som till och med jag kan göra hur lätt som helst :)

Under tiden: Vad har ni gjort på veckoslutet?

Gooood morgon gott folk!


Igår var en mysig kväll, får återkomma senare till den med lite bilder :) Såhär fint hade iaf Lotta pyntat hemma hos sig.

Nu skall jag och äta på chinarestaurang med vår gemensamma vän A, varefter jag skall träffa min andra Lotta . En härlig dag bland vänner med andra ord! Dessutom har snöfallet gjort att ute syns bara ett härligt snölandskap, nu får det sen också lov att hållas kvar!

Ett stort minus med vinter, förutom kylan: Det är hiskeligt större jobb att klä på sig då man är gravid, då det inte räcker  man bara "slänger" på sig skorna som på sommarren. Det hörs bara stön, suck och stånk då man hör på mig, jag är riktigt som en gammal gumma!

Tomtar, prinsesstårtor och smörgåskakor

Idag har jag:

Sålt tomtegubbar samt annat smått å gott på Sjundeå Bad

Efter det kom jag på besök till min goda gamla vän Lotta, som nu är duktig och pakar både prinsesstårtor och smörgåskakor till ett dop. Nu vet jag iallafall vem jag skall anlita i sådana fall :) Jag agerar försökkanin, perfekt jobb för mig! Dessutom har jag roligt då jag går igenom hennes gamla bilder, där jag bland annat hittade denna:

Mörkhåriga jag, nyåret 2007-2008. Min nyårslycka visade då mycket pengar. Måtte det göra så i år också :) Men då borde jag kanske "lotta" lite mer än nu..alltså ingenting. Jag har i skolan räknat sannolikheten att vinna på Lotto, den är inte stor skall jag säga..

Lottas karl har också varit duktig och fixat ett helt fint och nytt kök till deras stuga. Visar mer bilder sen imorgon av både bakning och husmodern i full gång! :) Nu skall jag gå och kolla hur man gör smörgåskaka, kan ju behövas nångång..


3. Dina föräldrar

Jag har världens bästa föräldrar. Ställer upp i vått och torrt. Kan nog med handen på hjärtat säga jag ibland är lite bortskämd, men på ett bra sätt, om vi säger så :) Jag står inte och stampar i golvet om jag inte får min vilja igen (bara ibland..) eller bankar med knytnäven i bordet (som jag gjorde då jag var 4 år).

Utan dem skulle jag nog inte ha såpass bra livsvärderingar som jag har idag. Knappast skulle jag gilla skolan lika mycket eller vara lärare heller för den delen..växte ju upp med min mamma som både lärare för mig själv och andra, och fick en god uppfattning vad det handlade om.

Jag anser mig lyckligt lottad som har gott stöd hemifrån och vet om att de hjälper om det behövs..lite kunde jag hjälpa till mer hemma med vardagssysslor, men det får väl bli mitt nyårslöfte :)

Pappa fick ofta ställa upp och leka med mig, vi hade egna shower och circus, eller sen fick han vara häst och krypa omkring med mig på ryggen. Kanske inte det roligaste, men han klagade aldrig :)

Det där med att städa rummet kanske inte alltid var min favoritsyssla..(men det är konstigt hur man sen som äldre blivit betydligt noggrannare då man flyttade till eget..vilket ju är bra! Jag hade jättelite hår tills jag var 3-4 år, och väääldigt tunt. Undrar när det sen blev såhär hejvilt och naturlockigt.

Hmm, här kanske mamma kommit med förklaringen till varför julen är så toppen galoppen i min värld - jag trodde på tomten länge, och ville inte ens inse han inte existerade. För vem vet..


Mina tassiga föräldrar! (Från Toscana i höstas)

Who's the boss?


Vem känner igen sig? ;)

2. Min första kärlek

Då fortsätter vi med listans punkter. Följande är då "min första kärlek"

Kärlek, vad skall jag definiera det som? Egentligen kanske det hörs att berätta om min första pojkvän då jag var 15, men jag väljer ändå att "min första kärlek" är killen jag var förtjust i då jag gick i lågstadiet. Han var ett år äldre och väldigt söt. Jag hade en "crush" på honom då jag var 8-11 år, utan att jag någonsin berättade om det. Det var för genant.

Han umgicks dessutom med de lite "tuffare" killarna i skolan, och jag kände mig alltför skygg att ta kontakt och berätta att han var söt. Jag var tidig i utvecklingen och kände mig ofta lite som en stor elefant och kroppen började ta former som man var ovan med, vilket också gjorde allt så nytt och skrämmande. Nåväl, kanske han vet idag att jag hade gott öga till honom, kanske inte. Oavsett var det väldigt oskyldigt och naivt.

Sen började man högstadiet och alla möjliga kärleksbaciller började flyga omkring :)

Jag tyckte alltid om att leka med dockor och babyn, snart får jag "leka" med en riktigt livslevande. Hujedamig. Jag lovar att inte klippa hennes hår snaggat för att se hur det blir eller bära henne i ena foten. De e sidu sånt man lärt sig under årens lopp :) Oj härliga 80-tal..may your "fashion style" never come back again.

Vecka 30!

Då var 3/4 över och 25% kvar. Jaiks. Flickan känns mer verklig dag för dag då "kommunikationen" blir allt tydligare från magen. Nu har det nog ibland känts tydligt hur mina inälvor skuffas undan och det trycker ibland lite här och där. Nästan så man tror man är med i något hemligt projekt med high tech tecknologi. Men nej, inget sånt. Det här kallas helt enkelt moder natur.

Aijo, jag har börjat gå som en anka. kwak kwak. Det blir lite så då musklerna blir mjuka och medför lite ont i samband med växande mage. Ser rätt lustigt ut.

Jag lär ska ha rätt späd å liten mage enligt de flesta som sett mig, men ändå känns det redan tungt i sina stunder. Att röra sig i sängen e dessutom inte längre dessutom det lättaste.

En fråga om någon gravid/med barn kan svara: Är det nån absurd grej att man nu börjar vakna med några timmars intervaller varje natt? Räcker det inte med att hamna vakna sen ziljoner gånger då barnet är fött :) The mysterious things about pregnancy...

Dagsutflykt

Idag blir det dagsutflykt till denna härliga sommarstad. Får se hur den är på vintern :)

1. Presentera dig

1. Berätta om dig själv

Okay, då kör vi igång. Många känner ju säkert mig personligen, men för er som inte gör det kommer här då en kort berättelse om mig, med lite bilder från barndomen.

Där inne i masun är jag!! Tänka sig, jag har också varit en liten krabat som sparkat i magen :)

Jag föddes på Jorvs BB den första sommardagen 1984. Min bror hade nyss fyllt 6 år

Tydligen var jag ett snällt barn som bara vaknade en gång om natten. Hoppas sånt här går i arv. Visst hörde du det lillis där i magen? Bra! Då är vi överens om att hon följer i mammas fotspår..

Liten och späd var jag, och tydligen tyckte mommo att jag kunde ha lite mer korvar på benen..men jag var nedanför kurvan i viktuppgång ganska länge. Hah, det kanske man inte skulle tro då man ser på mig idag :)

Det där med att sova i pappas famn var tydligen en hit..ZZZzzzZZZ

Eftersom man växte upp på landet var det ju rätt naturligt man lärde sig åka i traktor. Då jag blev äldre ersattes denna med betydligt större Zetor traktorer, eller vad de nu hette :)

Att vara i naturen är mig nära om hjärtat. Att fiska, bygga kojor och leka i skogen var inget nytt för mig. Evitskog var underbart att växa upp i som barn, det blev värre sen när man kom till tonåren..

Såhär tyckte mamma då jag var fyra år. Det kan ju inte vara mig hon skriver om? :)

Syskonkärlek. Jag tyckte om att bråka med brorsan, han var ju rätt äldre än mig..6 år officiellt, i praktiken säkert 10 :)

Jag var ett glatt och enligt mamma "enkelt skött" barn som skötte sig själv rätt bra. Brorsan lärde mig skriva korta meningar då jag var fem, och vid sex kunde jag läsa. Kom ihåg att ettan var lekande lätt och skulle gärna haft lite svårare uppgifter..skolan var ju great redan då!

Alltefter tiden gick blev jag alltmer en spex-apa som gärna uppträdde och hittade på en massa kul. Som att videofilma mig och min bästis Lotta varje år, då vi hade egen tv-show och sjöng med världens kanske mest skrattretande dekor och hemska kläder.

Lotta var min granne och småkusin som man lätt kunde ropa på över åkern och säga vi skulle träffas. Nu går det inte att skrika på henne mer, då hon flyttat till Sjundeå, men det är ju tur man har telefon :)

Att spela piano höll jag aktivt på med från 7års ålder fram till slutet av gymnasiet. Nuförtiden spelar jag då jag har tid och tillfälle, musik ligger som jag redan nämnt väldigt nära mitt hjärta. Det här var på sexans avslutning då jag spelade Stormskärs Maja. Min mommos favorit <3

Aijo, det där med att klä ut mig var ju alltid nån grej man ville göra. Kanske inte något jag är mest stolt över, men det var ju roligt..Här har jag även tyckt det var roligt att klä upp min småkusin Simon, som knappast förstod vad jag höll på mig. Förutom att klä ut sig till vardags kom det ju påsk, då man kunde se ut som..

...som en hare, aka. pupujussi. Oj du milde säger jag bara :) Men oj oj så bra med kameror, som kan snappa upp minnen från förr och få en att gapskratta

Golf är även en hobby jag sysslat med ändå sen jag var cirka 12 år gammal. Även min kusin höll här ännu stadigt i klubban, ända fram tills han började höra till klubben VVG (=Våga vägra golf). Jag ids inte ens kommentera outfiten desto mer än att jag inte hade tillåtits gå till golfklubben klädd på det där sättet. Inte för att jag idag ens skulle visa mig utomhus om jag hade det där på mig..

Såhär sammanfattade mamma mig då jag var liten. Stämmer väl till en del fortfarande :)

Jag skulle säkert kunna berätta betydligt längre berättelser om mitt liv och "vem jag är" men tycker jag gett en rätt bra bild i bloggen vad jag gillar och inte, här är nu i korthet lite minnen från årens lopp som jag tänkte dela med er. Hoppas ni orkade kolla igenom. Del två "min första kärlek" kommer imorgon.

Dagens roligaste

Följande diskussion på min wall i Facebook mellan mig och Lari idag, vilket överlägset fick största skrattet från min sida.

Lari: Jag har lite ziiga på namn här..idag har t.ex. Anelma och Unelma namnsdag, ganska bra namn!
Josephine: Hahahaaa...sluta skämta, jag nästan ramla ner för stolen!


Man får iallafall hoppas han skämtade ;) (och nu hoppas jag även att ingen av mina läsare innehar följande namn..)

Dagens bu och bä

Idag har jag pynjat förmiddagen med att göra lite keramikfigurer, främst får. Mamma gör ju sina tomtar men jag brukar göra får, som sedan får står bland figurerna i tomtestugan. Tidskrävande. Bra för att träna tålamod och nerver.. :) Det här är då första stadiet, sedan skall de målas och in i ugnen.

Det färdiga ensamma fåret väntar på att få sällskap..

Det här då dagens "bu". Min disktur. Jag minns ännu hur jag som 18 åring glatt sade att jag gillar att diska. Det tog en snabb u-sväng i det uttalandet, efter att jag flyttade till Åbo och hade egen lägenhet. Tack och lov för diskmaskin förstås, annars skulle det vara 1000ggr jäkligare.

Sitter som bäst och kollar igenom gamla foton från barndomen och "dagböcker" man skrivit. Skall visa er en del då jag skall göra del 1 i listan nedan - berätta om mig själv. Mycket roligare att kombinera bilder och text, eller hur?

Conan pledges to Finnish leaders

Det här måste ni se. Man kan inte som finsk medborgare låta bli att se det här. Conan är så jäkla rolig, och kolla bara in vad han har att säga om Finland! :)

Eurovision Song Contest 2011

Jag är en Eurovisionsnörd. Följer med tävlingen in i det minsta under maj månad, samt har som tradition att ordna Eurovisionfester. Fick jobba som frivillig i ESC 2007, efter att Lordi vunnit. En erfarenhet jag bär med mig resten av mitt liv. Måste tyvärr tillägga att de finska uttagningar alltid smakat trä och fått mig illamående. I år hoppas jag ändå att folket kan rösta rätt - ingen tango eller heavymetal, tack!

Däremot var jag glad och positivt överraskad av att se att en grabb från min hemby Evitskog med i finska uttagningarna. Ännu gladare blev jag då jag hörde sången och insåg att han låter bra, internationell och har vuxit till en söt grabb. Senast jag såg honom var han betyyydligt yngre och mindre :) Dessutom finns det ett budskap i sången, och han skriver sånger själv. Har nyfunnen respect för singersongwriters.

(Jag jobbade alltså på flygfältet och tog emot och hjälpte artisterna vid behov...och frågade autografer av de söta spanska killarna..söta som socker men sången blev ingen hit)

Jag tycker ni skall lyssna på Axels sång, och berätta vad ni tycker! Han uttalar dessutom bra engelska, jämfört med flera av de andra bidragen, som ni kan lyssna på www.yle.fi/euroviisut


The list!

Jag diggar listor, ifall ni inte visste. Att fylla i, jämföra och analysera dittan samt dattan. Nu hittade jag denna lista på en del bloggar, bl.a. MuffinAround. Jag kommer att svara på en fråga varje dag, dvs ungefär december till slut. Då kan ni följa med också lite mina tankar och "personlighet" genom bloggen. Om jag glömmer svara någon dag (vilket jag säkert gör) så påminn mig gärna. Här bjuder jag på en bild som väcker glada minnen:

(Laris födelsedag förra året..)

Dag 01 – Presentera dig
Dag 02 – Din första kärlek
Dag 03 – Dina föräldar
Dag 04 – Vad du åt idag
Dag 05 – Din defenition av kärlek
Dag 06 – Din dag
Dag 07 – Din bästa vän
Dag 08 – Ett ögonblock
Dag 09 – Vad du tror på
Dag 10 – Vad du hade på dig idag
Dag 11 – Dina syskon
Dag 12 – Vad du har i din väska
Dag 13 – Din vecka
Dag 14 – Vad du hade på dig idag
Dag 15 – Dina drömmar
Dag 16 – Din första kyss
Dag 17 – Ditt bästa minne
Dag 18 – Din bästa födelsedag
Dag 19 – Något du ångrar
Dag 20 – Den här månaden
Dag 21 – Ett till ögonblick
Dag 22 – Något som upprör dig
Dag 23 – Något som får dig att må bättre
Dag 24 – Något som får dig att gråta
Dag 25 – En första
Dag 26 – Dina rädslor
Dag 27 – Din favoritplats
Dag 28 – Något du saknar
Dag 29 – Vad du strävar efter
Dag 30 – Ett sista ögonblick

Lovar att inte bli för långrandig i mina svar, eftersom jag har en tendens att skriva snabbt OCH mycket :)
Vi börjar imorgon! Välkommen åter.

Lunchbuffét

Idag var vi i Gäddviks, och antagligens Esbos godaste lunchställe. Tänkte ha er lite och arbeta för att få reda på ställets namn. Om ni ser noggrant kan ni nog se det på följande fotografi:

För ynka 8, 80e får man äta sig mätt som en plätt! Kolla bara vad man kan få:

Förrätt med ett omfattande salladsbord med fisk, frukt, keso, morot, sallad och diverse tillägg. Dessutom finns det alltid dagens soppa. Det där vita trodde jag var cremé fraiche. Tji fick jag, en liten munsbit och jag konstaterade jag smakat på det jag anser vara värsta maten i hela kontinenten: Getost. Fy och tvi. Mycket kan jag äta men inte det. Så skall ni bjuda mig på mat, skippa getosten :) Allt annat kan jag tvinga ner för strupen, typ.

Huvudrätt, finns mycket att välja på. Till och med så mycket att allt inte ryms på tallriken..Köttbullar och lingon - en given favorit!

Efterrätt - kaffe, te eller kakao. Likledes fanns det god efterrätt idag, vet faktiskt inte vad dessa heter, men de var fyllda med grädde inuti. Delicious.

One happy pregnant woman.

Här är listan ännu för de som undrar vad man får för 8,80. Borde ha läst listan innan jag tog getost cremen.
Vi njöt länge och väl, tack och lov är Jennas son en ängel som inte störde för det minsta utan underhöll sig själv och slumrade in emellan. Får hålla tummarna lillisen i magen tar efter sin kusin :)

Äta bör man, annars dör man


Ni som följt mig på bloggen vet att det inte alltid var det lättaste att handla mat i canada. Varorna och butikerna var rätt annorlunda, samt allt gick ju på franska, utan skatter. Därför var det faktiskt riktigt kul och bekant att stega in i s-market och handla, för första gången sedan jag kom hem

Mitt snabba köp och slutresultatet ser ni här. Ruisleipä, nam nam!

Tipsar senare om världens bästa lunchställe var vi åt idag. Nu lite matsmältning framför tv:n och Gossip Girl.

Dagens citat


Dagens citat av hemmamamma Jenna: "Att städa medan barnen är små är som att skotta snö medan det snöar"

Jenna: "Herregud, jag är hemmamamma...."

Design

Några dagar sedan, då jag kom hem från Kanada, satte jag upp denna bild från Helsinfors flygfält:

Döma min glada överraskning då min goda vän som för tillfället bor i Singapore skrev att det var hon som stod för designen till hela caféet, inklusive skylten. Sjutton vad hon har bra smak :) Tur att man har så duktiga vänner, nu vet jag sen när jag vill göra makeover på lägenheten vem jag skall ringa!

Idag blir det lunch med Jenna och lilla Aaron, samt kanske lite tomtestuga senare. Bloggar från mobilen sen igen, as usual :)

Hälsningar Nörtti smurffi Josephine

RSS 2.0