Dagens skylt

hihi...

Vintertid?

Idag vaknade jag upp och trodde vi också hade fått en extra timme här i Canada. Däremmot efter lite efterforskning fick jag reda på att det är först nästa söndag. Det här betyder det "bara" är 6h tidsskillnad mellan Montreal och Helsingfors. Ihmeellinen on maailma :) 

Babynamn - hjälp!

Bestämde mig igår för att kolla på lite babynamn. Vilken djungel jag hamnade i..det finns ju en massa, massa trevliga namn! Här ser ni en lista på omkring 30 namn jag kan tänka mig - för att inte tala om att jag även köpte en bok med ytterligare förslag, så antagligen kommer listan att gå upp till 50. Därför har jag ju sagt att jag inte kommer att kunna välja namn före jag ser barnet, kanske man ser om det är en "Elin" eller "Wilma". HAR NI FÖRSLAG PÅ TREVLIGA NAMN?? Skriv i kommentarfältet, tack. 
För att inte tala om problemet med att släktingens/kompisens/arbetsgivarens barn etc. har samma namn som man själv tänkt sig. Likledes går det ju inte att ge ett namn till sitt barn som påminner om någon man inte tycker om/varit busig/osv osv..tack och lov har jag ännu tid och fundera över detta. Om någon undrar var Laris åsikt står: Jo jag gör en lista och så får vi tillsammans gå igenom namn man gillar eller kan tänka sig. Listan ovan är bara gjord av mig.. :) 

Böter och rally!

Idag åkte vi in till stan för att utföra lite shopping - meningen var att hitta ett par UGG boots, och äta gott morgonmål. Slutresultatet blev kanske inte riktigt vad vi tänkt oss, på gott och ont. 
Det "onda" ser ni ovan. Vi stannade i närheten av UGG affären, vid gatan, där andra bilar även var parkerade och det inte fanns parkeringsmätare. Det blev inget köp, eftersom skorna var skitdyra (finns ju billigare på nätet..) varav vi traskade iväg tillbaka till bilen 15 minuter senare. Slutresultatet var 37 dollars parkeringbot. Damn. Inte ens i Kanada kan man undvika dessa, suck. Som tur billigare än i Finland. Varför vi fick böter? Jo för att tydligen skall man ha något speciellt klistermärke för att få parkera där vi gjorde det. Nåväl, nu är vi lite smartare igen..
Efter goda morgonmålet med en massa fräscha frukter (och bara lite plättomelet..) traskade vi vidare till bokaffären. Jag älskar bokaffärer, det finns så mycket kul att läsa och titta på. Jag hittade även en bok med 365 roliga skyltar från hela världen. Den kommer ni få se en hel del av, eftersom jag tänker införa en "dagens skylt"-kategori, så ni också får ta del av de roliga skyltarna. Vi kan börja med denna: 
Just because we are in Canada :) 
Det blev även en del mamma-tidningar till mig, likaså som en "rough guide to Finland". Jag var bara tvungen, det är så himla roligt att läsa om sitt eget land, från en turists ögon. Som sagt - man lär sig uppskatta sitt eget land då man är utomlands..det går ju inte att gå ifrån att vi har det rätt bra där uppe i norr! Såhär står det på introduktionssidorna: 
Hoppas ni kan läsa texten - annars kan jag ju kortfattat säga att det står att Finland är en av Europas minst förstådda länder..och hur bra socialt ställt vi har det osv...*stolt finne*
Lite finsk kultur: Mumin och Marimekko :) 
En av de roligaste i boken: Hur man pratar "Helsingfors-slang". Det är ju nästan så man får hemlängtan :) 
Men det där med "perkele" översättningen har jag nog aldrig tänkt på..
Lari måste ju även köpa något maskulint åt sig själv, och bilgalen som han är..vad annat än Top Gear? :) Men, kolla vad vi hittade inne i tidningen...
jo Kimi Räikkönen och Juha Kankkunen..
Ett bilgalet folk, javisst! Om det inte är Formula så är det rally.."More than a third of all WRC drivers are Finnish. And therefore mad"
Where else than in Finland? :D Kanske man borde besöka Jyväskylä-rallyt någongång...tänk så snygga män man kan få se där!!

Lördag

Då var det veckoslut igen, härligt! Dessutom är måndag ledig, inte illa. Försöker få upp min karl ur sängen så vi kunde gå och äta lite gott morgonmål, till ära av lördagen. Lättare sagt än gjort. Här är faktiskt nu bara omkring +5 grader, vintern kommer småningom hitåt också. Kram till min familj och vänner, som jag saknar för tillfället väldigt mycket! Vi ses snart, inte länge till julen mera. Otroligt hur tiden flyger!

Jag kan inte se mina fötter!

Nu vet jag hur det känns att inte se sina fötter längre då man tittar neråt. Såhär ser min vy ut då jag kollar mot marken: 
Idag gick vi in i vecka 25 (24+0). Snart har babyn utvecklats klart, det viktigaste är nu att bli fetare och få lite kött på benen. Det här med att sätta på sig skor eller raka benen börjar kännas, sätt en fotboll själv emellan magen så märker du :) 

Gravid vecka 25

 

Bebisen

Din bebis är nu drygt 22 cm från huvud till stjärt och väger omkring 850 gram. Tänk dock på att foster växer olika fort från omkring den 20:e veckan så om din bebis skulle avvika lite från det genomsnittliga så är det i sig ingen anledning till oro.

 

Om bebisen av någon anledning skulle behöva förlösas nu så skulle det ändå ha en god chans att överleva utanför livmodern, tack vare en enorm utveckling inom neonatalvården. Respiratorer, monitorer och mediciner kan hjälpa en ännu omogna kroppen att klara sig utanför livmoderns trygga värld. Bebisen skulle behöva stanna några månader på sjukhuset eftersom den ännu är mycket mottaglig för infektioner och andra komplikationer.

 

Man kan nu höra bebisens hjärta med en dopplermonitor eller ett steoskop, och din partner kan kanske till och med höra det genom att lägga örat på rätt ställe mot magen.

 

Bebisen kan nu göra mer saker med sina händer, som till exempel knyta dem till nävar och ta tag i och hålla sina fötter. Det är också nu som den börjar föredra höger eller vänster hand.

 

Bebisen sover och är vaken efter en viss rytm under dygnet, något som du också förmodligen märker av.

 

Du

Din livmoder har vuxit ordenligt senaste veckan och är nu ungefär stor som en fotboll. Översta delen av livmodern befinner sig nu ungefär mitt emellan naveln och bröstbenets nedersta del.

 

Vissa kvinnor upplever flest fosterrörelser när de vilar.

(Källa: Blimamma.se)


Thriller

Här är det full Halloweenparty på G. Hälften av skolan dansar i gympasalen, medan resten åker på isen med skrindskorna på. Rolig syn :)  
Ni kan aldrig gissa vem som det dansas till här i skolan? Jo vem annan om inte barnens favorit och thriller-kung Michael Jackson. Sitter själv i lärarrummet och hör musiken hit, det är nästan så jag snart också går dit och dansar lite. Måste bara ta paus först, har så förbaskat tungt i fötterna då jag satte på mig högklackade skor idag. Ja, det är nog så att vill man vara fin måste man lida pin. Stackars kvinnliga släktet, vi har det inte lätt :) Mera bilder utlovas senare..

Halloween

Idag firas det Halloween i skolan och hela veckoslutet kommer jag säkerligen att se en massa häxor, pumpor och andra förskräckligheter. Själv har jag också köpt en utrustning, men eftersom jag ännu är i det skede där jag vill se vacker ut innan magen exploderar köpte jag en "romersk gudinna"-outfit. Jag tyckte att bilden på paketet såg vackert ut: 
Däremot räknade jag inte med att det vita skynket var rätt genomskinligt. Tur att jag hade med mig en lång vit top. Verkligheten blev och se ut såhär: 
Inte alltid som på bilden. För det första är det lila och vitt i min utrustning, inte svart och vitt som på bilden. Dessutom var det nippa nappa jag kom in i dräkten, först kom boobsen och gjorde det svårt, och efter det magen. Men jag lyckades! P.S nu vill jag absolut inte skryta med storleken på brösten, men de 6 kilo jag har gått upp i vikt kommer ju inte allt på magen, utan även rumpa, lår och tuttar. Hoppas "bullen" är snabb på att suga bort allt extra under amningen :) Man kan ju alltid leva i hoppet
Men i jämförelse med det här monstret är jag nog en riktig skönhet idag :) 

NHL - vad man inte ser i TV

Nu skall jag ta lite och skriva och visa bilder från gårdagens NHL-spel, från antagligen ett lite mer feminint perspektiv. Vill ni veta vem som gjorde mål och sånt annat strunt (you know what I mean..) så får ni kolla på text-tv eller NHL:s hemsidor. Jag kan bara börja med att säga att Montreal vann över New York Islanders, det var ju ändå huvudsaken :)
Här har ni nu iallafall en typisk bild av rinken och lite heta, snygga spelare. Jag kunde till och med se hur de såg ut eftersom vi bara var 10 bänkar från rinken, superplatser alltså med andra ord..alla tacklingar och skott i stolpen hördes otroligt bra, trots människorna var högljudda och hejade på sitt hemmalag (tusen tack för biljetterna Anne-Marie & co!)
Uppe i taket fanns denna jätte. Finns liknande i Hartwall Arena i Helsingfors med, men typ dubbelt mindre och sämre resolution. Det här var som värsta mega HD-tv:n. Men det behövs väl för den här arenan rymmer omkring 22 000 personer och alla kunde inte ha lika bra vy som vi. Jämför detta med Hartwalls cirka 13 000..korrigera mig gärna om jag har fel siffror, har hört dem nämnas x antal gånger men tack vare min graviditetsdemens händer det jag glömmer saker och ting alltid då och då. Väldigt störande kan jag berätta, eftersom jag är van att minnas och ha saker under kontroll // H. Kontrollfreak Josephine
Plötsligt dök denna skäggiga typ upp bland publiken..vem i all sin dar är då detta...?
Han rusade vilt fram mellan bänkarna och det var nog främst bara barnen som lade märke till honom. Samt jag då förstås. Spelet kom nog på andra plats alltid då och då eftersom det hände så mycket annat på arenan. Det märks de andra är vana NHL-besökare, då de vet att koncentrera sig på spelet. Men kvinnor är kvinnor, vi lägger märke till så mycket annat än männen ibland. Som att till exempel det fanns en drös med snyggt klädda kvinnor i Prada och Louis Vuitton väskor/kläder. Är det inte meningen att man på sportevenemang kommer och ser på sport och inte klär upp sig som till värsta festen? Därav min casual-style look igår..det handlar ju om sport gott folk, come on! :)
Aijo, låt mig presentera Youppi, Monterals maskot. Han är inte orange för att det strax är Halloween här, så fråga mig inte hur det kommer sig han är orange. Ingen aning. Kanske för att det skall synas, I guess..
Där uppe ser ni alla tv-kanalers representanter och hallåår, alltså de som pratar snabbt och vet hela tiden vilken spelare hade pucken. Tur att de har stora tv-skärmen rakt framför nosen. För mig räckte det att se vilket lag hade pucken, likledes visste jag alltid när SUBBAN rusade fram på isen..dels för att han har ett så lustigt namn (det är ju roligare på svenska än engelska) och för att han är en av få mörkhyade ishockeyspelare. Tror jag aldrig sett någon i SM-ligan med mörk hy, konstigt nog. Dessutom var han mycket duktig! Hoppas jag nu inte använde något rasistiskt, försökte vara så neutral som möjligt..
Varje gång det blev mål steg folk upp och skrek som galningar. Om man satt, som jag, så kunde man inte se isen. Då andra laget gjorde mål märktes det knappt, bara genom att höra buu-ljud. Oj denna ishockey som väcker så mycket känslor, speciellt här i Nordamerika och Montreal :) Skulle jag ha hållit på NY Islanders skulle jag nog inte vågat visa det :) En modig man såg jag med deras skjorta på..
Som ni kan se - folk som myror. Speciellt de som satt högst upp såg ut som små myror. De var dock de som hade högst ljud och hurrade mest..the "so called ordinary people", aka. litet billigare biljetter. Alla som satt omkring oss äger säsongbiljetter och betalar SKITMYCKET för dem. Tänk nu redan att våra två biljetter, för en match kostade sammanlagt cirka 240 dollar. Det kanske också förklarar Prada-väskorna..
Carey Price, målvakten. Tyckte han såg så cool ut i profilbild då han putade ut med rumpan så jag var tvungen att ta en bild av honom :)
Tre gånger under varje period, då det var reklampaus, kom dessa vita smurfar in på arenan. Deras jobb? Putsa undan överlopps is och skit som spelarna mjukat upp med sina skrinskor. De fick säkert tydliga instruktioner på hur de skulle jobba i sina högtalare :) Detta ser man ju inte i tv..
På pausen blev det lite mingel ute i korridoren. Det fanns en butik där man kunde köpa allt möjligt, fanns även små söta babykläder jag nog säkert måste köpa innan jag åker härifrån. Men ser ni de röda skjortorna i bakgrunden? De där spelarskjortorna kostade 240 dollar!!! Sjukt. Men om man nu har råd med säsongsbiljetter har man nog säkert råd med en sån där skjorta med..
Låååång rad av mat att köpa..ni kan ju gissa utbudet - pizza pizza hotdog efter hotdog..
Såklart blev man ändå lite småhungrig och smällde i sig en flottig pizza. Och babyn tackar, not. Men hey - jag var hälsosam och skippade coca colan och tog vatten istället. Annars skulle samvetet bli för hårt :) Det skulle nog vara lättare om man skulle varit vegetarian, men älskar man kött så gör man det..
Lari var glad förstås, en flottig pizza, öl och ishockey - en mans bästa vän
För att inte tala om lite slagsmål därtill. Oj med de där männens testosteroner. De fick hålla på en god stund innan domarna kom emellan. Men lite ynkliga var de nog med slagen, trots det såg ut att de försökte. Inte ens lite blod, come on! Skall man nu vara så löjlig och börja strida mitt i en hockeymatch kan de väl iallafall slåss som  rediga män..
Dessa små röda legobilar kom fram under pausen och skjöt ut t-skjortor till den entusiastiska publiken. Fun job. Ser ni sponsoren? Molson öl..på tal om reklam..
Har ni tänkt på reklamen som finns på sidan av rinken? Kostar säkert skjortan, men det ni kanske inte reagerat på (förutom den riktigt uppmärksamma): De byter reklamer mellan pauserna! En del har tydligen råd att betala för att synas hela matchen, medan en del får nöja sig med bara en eller två perioder.
Målen skall även putsas och hålen borras under pausen. Det är viktigt målvakten har allt i ordning då han börjar. De små vita smurfarna såg roliga ut med sina hinkar och borrar, lite som "ghostbusters" men istället för att skrämma bort spöken och andar var de där för målvaktens räddning...
Isen putsade med två stora ismaskiner. Några småbarn hade turen att få åka med, säkert en stor upplevelse för dem. En tursam kille hade mamma och pappa som satte pengar en del på att få gratulationerna och synas på den stora tv:n i taket. Rätt tufft var det nog ändå :) Jag hade varit glad unge iallafall!
Om man blev hungrig mitt i spelet behövde man inte lyfta på rumpan. Det fanns killar och tjejer som sprang omkring med popcorn, öl, läsk och glass. Bra jobb att ha om man vill bli av "gäddhänget" i armarna och få tighta armar. Måtte vara tungt att ha dem upp i luften hela tiden..
Lite öl kanske? Kostade ju "bara" 10 dollar :) Det är ju inte det billigaste att äta och dricka på hockeymatcher..
Kära julgubben: Till julklapp vill jag ha en stor tv, likadan stor och tydlig som i Bell Centre, tack!
Annat som kostade skitmycket: Parkeringen invid arenan. Ynkliga 25 dollar för 3h. Men är man bekväm och gravid får det kosta lite mer..
Men vi var nöjda ändå!

Baby Baby..

Jag är en skrockfull person och av den anledningen har jag inte heller "vågat" köpa något åt babyn ännu, då det ännu är rätt tidigt (det blir julshopping sen istället..) och man inte skall ta något för givet. Därför står inga babyrum klara eller så, ännu. Imorgon går jag in på vecka 25, 15 weeks to go..
MEN jag kunde inte motstå dessa två små bodyn som jag hittade i NY, och bodyn kan man ju inte ha för mycket av :) Visst är de små å söta?
P.S kommer senare ett lååååångt inlägg från NHL-matchen igår, tar bara sådan tid att ladda upp bilderna..

Taylor Swift

Gick idag in till Starbucks för att köpa kaffe, men istället såg jag nedanstående CD-skiva som också fick äran att följa med hem: 
Jag brukar inte köpa cd-skivor, men om jag gör undantag vid artister jag verkligen gillar. Förra gången jag köpte cd var några år sedan, det var soundtracket till "Mamma Mia", förstås :) 
Om någon undrar: Nej jag har inte satt fingret in i ett eluttag, det är bara resultatet av naturlockigt hår och vind utomhus. Lovely :) Lilla trollet Josephine (okay, kanske inte såå liten för tillfället..)
Här är hennes nyaste single "Dear John", som handlar om hennes relation till John Meyers. Det slutade rätt illa och han behandlade inte henne så bra, därav har hon här i sången fått lite av hennes "revansch". Nåväl, gillade ju inte John Meyers innan, och sannerligen inte efter detta. Lyssna på låten och avgör själv. Jag har stor respekt till henne, eftersom hon skriver sångerna själva, är ynka 22 år och skriver oftast om personliga upplevelser. Då har ju orden faktiskt en innebörd..

NHL idag!

Tänkte säga hej och bjuda på ett fint "artistiskt" foto, nu när Photobooth äntligen valde att fungera :) 
Idag är planerna att gå och så på live-NHL till Bell Centre. New York Islanders mot Montreal Canadiens. Mitt första NHL-spel!!!! Jeee...jag älskar att gå på sportevenemang, det är den härliga stämningen och atmosfären som gör känslan så great :) 

Damn you Photobooth!

Skulle precis ta ett lite bättre foto då jag idag faktiskt piffat upp mig och till och med använt plattången :) Men icke sa Nicke..datorns kamera vill inte ta bild av mig. Den är svart och dyster. Blah! Typiskt. Nåväl, det är ju bäst man är ärlig i sina fotografier - ibland ser man ut som ett skogstroll :) 
Oh denna kvinnliga ytlighet. Likaså dessa snabba svängar i graviditetshormonerna..hur kommer det sig jag tyckte det var en bra idé att sätta nedanstående bild av mig själv? Hah, ibland kan jag ha så roligt åt mig själv. Sen igen, vem bryr sig att man ser sjaskig ut ibland? Jag är jag - och ärlig vill jag vara. Jag tycker inte om utseendefixerande och låtsande att man är någon annan än sig själv. Kan iallafall säga jag är 100 % mig själv på bloggen, ifall nu någon undrar :) Nu skall jag sluta före jag igen börjar babbla på helt råddigågga där ingen hänger med. Kram till er alla, de e så kiva ni orkar läsa min blogg!! Skriv så himla gärna lite kommentarer ibland, det gör mig på så gott humör! :) 

On your request

Här har vi då lilla magen igen, som nu börjat faktiskt se ut som en gravidmage, inte bara någon liten ölmage..Tjejen verkar må bra, iallafall gör hon sig hörd flera gånger om dagen och ytan kan ibland se lite konstig ut då den rör sig okontrollerat, vår lilla "alien" :) Trots hon bara borde väga omkring 600 gram så har mamman gått upp cirka 6 kg. Dock lär det höra precis enligt normalkurvan..men ännu borde det komma till ytterligare 6-8 kg enligt kalkyleringar, jaiks. Detta är då i vecka 24 (23+3). Vart sätter sig riktigt alla kilogram? Inte har jag nu blivit något extra mycket fetare förutom omkring masun..Människokroppen är nog intressant!
Tror jag måste börja planera det här med fotografering av mage lite bättre, för det första: 
1) Sätta på sig lite bättre kläder och inte någon sunken top..
2) städa undan rockar / kläder som syns i bakgrunden, för att iallafall ge ett städat intryck
3) Piffa upp mig lite så jag inte framstår som en alltför ovårdad individ..(det är så lätt att bara sätta håret i knut:))
N.B Har fått känna av förberedande sammandragningar (som ju är normalt för livmodern att anpassa sig till förlossning). Intressant upplevelse, känns lite som om någon skulle stretcha och göra det spänt om magen. 

Golf in Canada

En stor del kanske känner till redan min bakgrund i golfbranschen men tar den kort här för de som inte vet: Jag jobbade som caddiemaster i Kurk Golf mellan åren 2002-2008 - det betyder alltså att jag var den där tjejen som alla golfare först såg då de kom till golfklubben som tog emot deras anmälning, pengar och ibland mer, ibland mindre roliga vitser. För tillfället sitter jag i styrelsen och får lära mig lite hur arbetet bakom kulisserna går till.  
Men till saken: På lördag var vädret soligt och tillräckligt varmt för en sista runda golf för året. Trots jag är klädd som ice-man var det ändå relativt bra på plus sidan. Senhöst väder i dess fulla prakt. Handen på hjärtat så var det faktiskt Lari som tog initiativet, han har faktiskt blivit biten av golfflugan - rejält! Då vi började sällskapa skrattade han gott åt golfare och tyckte det var en snobbig sport, men så fort jag satte klubban i handen och han faktiskt var bra för en nybörjare så har han varit som eld och lågor över att komma ut på golfbanan. Likledes så är han såpass nära min nivå att han nog säkerligen redan nästa sommar går förbi (Jag har hcp 18, för er som förstår er på det)
Vi åkte till golfklubben och frågade efter speltid. De meddelade att det genast fanns tee-time. Jess! Det gick lätt! Men ni kan aldrig gissa hur enkelt...jo för från en finsk golfspelares vinkel kommer här en del intressanta fakta, som jag knappast kan tänka mig någonsin händer i Finland (eller hoppas iallafall det inte gjort det). 
1) Kvinnan bakom kassan gav aldrig någon tee-time, skickade bara oss ut på 10:ans utslagsplats (där det för övrigt nog kom några grupper och såg undrande på oss, det var ju inte så att banan var tom..)
2) Hon frågade aldrig efter HCP-kort (dvs. det som bevisar vi faktiskt KAN spela golf och har medlemskap i någon golfklubb, SAMT försäkring) OBS: Detta var en regelrätt vanlig golfbana på 18 hål
3) Hon frågade inte efter våra namn. Så långt det kom till klubbens information om oss kunde vi lika gärna hetat Barbie och Ken 
Summa sumarum: Här behövdes inte greencard - bara green money :) 
N.B: Det är ju inte såhär på alla klubbar. En del lär ha sedan väldigt strikta klädkoder och är säkerligen lite noggrannare. Får vi iallafall hoppas. 
I Finland är man ju försäkrad genom sin medlemskap i en golfklubb för dylika situationer..det är inte så roligt att slå bollen om man har en rad hus på sin högra sida (Slice - Here I come!)
Det var hus där och det var hus här...nästan som i Spanien. Men sen igen var det ju ett tätt bebott område, med en golfbana i mitten...tur att Lari är vänsterhänt, så om slaget går dåligt åker bollen vanligtvis mot vänster...
men sen igen skulle bollen ha åkt in i ett av husen så skulle nog golfpersonalen haft ett hiskeligt svårt jobb att hitta oss :) 
Barbie och Ken njuter av det vackra golfvädret :) 
En annan intressant observation: I gruppen framför oss spelade 5 personer! (Ser ni, överallt har man som max. gräns 4 personer i en start). Men det kan ju ha berott på att bland dem spelade bl.a. the city counchelor of Candiac, dvs borgmästaren för en region här i Montreal. Money talks? Antagligen, för knappast kan de vara så liberala och slapphänta av sig, ens på den här golfklubben. Men hursomhaver fick vi en kort pratstund med 5-mannagruppen då vi stod och väntade på spelare framför dem. Såhär lät det: 
"Oooh you are from Finland, no way! I travel often to Tampere and Oulu, because I work for the finnish company Metso. Sometimes I call it a little army.."
"You come from a great country, the Finns surely know how to party and drink"
"Koskenkorva (the finnish Vodka)..."
Han måtte faktiskt gilla Finland, för under de fem minuter vi pratade hann han säkert skaka hand med oss fem gånger :) 
Såhär "avancerat" var scorekortet..inte fanns det heller 100 eller 150 m stolpar på banan så det var rätt svårt att spela första gången och beräkna rätt avstånd. Måste säga det nog var en väldigt intressant upplevelse! Skulle inte ha anställt en enda person från de några golfbanor jag besökt, eftersom de antingen var rätt inkompetenta eller sen rätt snofsiga med stöddig attityd. För "slappt" helt enkelt..
Men som sagt, det varierar ju nog säkert mellan klubbar, men det här var det vi stötte på under vår första och sista golfrunda för året i Canada (vädret blir ju kallare hela tiden..)

Läkarbesök i Montreal

Idag har jag varit på första ordentliga läkarbesöket här i Canada. Jag småler fortfarande för mig själv då jag tänker på denna upplevelse. Det var alltså frågan om en privatklinik, eftersom jag inte har något lokalt sjukförsäkringskort.. Läkaren och hans sköterska var mycket trevliga, inget snack om saken, men det hela var på något sätt så, tjah, nordamerikanskt? Som man sett på tv..  
Först skall man gå via sjuksköterskan och snacka lite, likledes tog hon min vikt och blodtryck. Sedan blev jag skickad till läkaren, som satt där med helt vanliga kläder (ingen vit rock eller så..) och såg ut att ta det lugnt. Lite småsnack om dittan dattan, varefter jag fick förklara varför jag var där. Nåväl, han skulle kolla på mina lungor och jag var i färd att klä av min blus framför honom. Han var dock snabb att skicka mig till rummet brevid för att byta om! Jag undrade vad han riktigt menade. Fram drar han en blå "sjukhuskappa", ni vet, sådan där som alla amerikaner alltid har i alla sjukhusscener, med rumpan som syns bakom. Underkläderna fick jag ju hålla på mig, men tydligen skall man inte exponera sina bröst eller andra behagligheter framför läkaren i onödan. Lungorna lyssnade han på, men ovanpå (!) den blåa utrustningen. Hörs det inte sämre igenom? 
Det var även första gången någon knackade på mitt knä (med en sån där "hammargrej") för att kolla mina reflexer. Då han inte hittade måttbandet med meter-systemet gick han efter sjuksköterskan, som snällt kommer in och gräver i hans lådor och ger honom ett. Service till 100 %. Hemma i Finland skulle jag nog ha varit ut genom dörren redan länge sedan, där går ju allt i snabb och effektiv takt. Här får man lite personligare känsla och visst kändes det trevligt, men sen visste man ju hela tiden att kostnaderna för besöket tickade uppåt..
Fick även göra ett kissprov (kollar att man inte har socker eller annat skräp i det). I handen fick jag en burk och fick direktioner till toaletten. Döm min förvåning då jag kommer till en stor allmän toalett, med inte ens en handdusch att tvätta sig :) För att inte tala om hur lustigt det kändes att gå med sitt eget kiss tillbaka genom korridoren. 
Måste säga det kändes riktigt trevligt och roligt att få se hur det gick till på en privat klinik här i jämförelse med hemma (ni som känner mig vet att jag har erfarenhet av detta..). Räkningen på 300 dollar kanske inte var den roligaste, men nu har man iallafall sinnesro att allt för tillfället är riktigt bra med graviditeten och eftersom lungorna var rena torde det bara vara astman/flunssan som gör livet lite jobbigare för mig alltid då och då. 

Svar på frågestundens frågor!

Hela 4 personer (!) :) hade mod att fråga något på frågestunden, vilka jag nu besvarar här: 
Cata undrade: "Hur kommer det sig du hamnat i Kanada"

Svar: Eftersom jag är i naturen lite av en hemmamus och inte den mest äventyrliga i världen, skulle jag säkert ännu vara i Finland och det inte varit för min sambo. Han fick jobb i Kanada, och eftersom det var ett unikt tillfälle att få chansen att jobba utomlands för honom följde jag med, likledes för att själv också få erfarenhet och chansen att se hur andra länder fungerar. Jag ångrar inte en sekund att jag gjorde det, och trots det varit kämpigt i sina stunder har det ändå gett mig mycket och jag har lärt mig en hel del. Jag tror man lär sig även bättre att uppskatta det man har där hemma, då man fått lite perspektiv på saker och ting. 

Anonym frågade: "När kommer du hem från Kanada? Finns det någon favoritcanadamat, alltså något man inte kan få i Finland, typ godis eller något?"

Svar: Jag kommer hem 17 december, för att sedan stanna där. Det fanns nog inte något annat alternativ än att komma hem och föda. Ekonomiskt blir det lättare (inget Kela-tjafs etc iallafall) för att inte tala om den psykiska biten. Att ha stöd av vänner och familj finner jag väldigt viktigt, trots det finns alltid någon som tycker det är "fint" att ge sitt barn dubbelmedborgaskap. Förstår logiken, men sen igen inget som säger/garanterar att barnet någonsin kommer att ha någon nytta av det, likaså att skulle jag bli i ett annat land skulle jag nog måsta kunna deras språk, för att inte kunna kommunicera till 100 % då det sen är dags skulle göra mig galen :) (franskan är väldigt dominerande i Quebec..).

Någon undrade om Lari: Han kommer att vara i Finland över julen och han kommer vara närvarande även före/efter födseln, vi får bara lite anpassa oss efter situationen. Han kommer att bli en bra & underbar pappa oavsett vad :) 

Matmässigt blir jag ibland lite galen på hur "amerikanskt" allting är, för faktum är att vi äter nog i medeltal betydligt mer hälsosamt i Finland än här (men det är ju inte någon ny nyhet för sig..). Däremot en "jenkki-grej" jag gillar skarpt är frukostrestaurangerna här. Att gå på söndagsbrunsch och bli serverad färsk frukt/plättar eller bara ägg, skinka, bacon och plätt är otroligt gott. Det går nog att äta hälsosamt här, det är ju bara det att lockelserna mot det flottiga är betydligt större..Annars har jag inte direkt någon favoritmat här i Kanada, som inte också skulle finnas i Finland. Däremot saknar jag rågbröd, salmiakki samt marinerade kycklingstrimlor :)

Som ni ser gillar Lari detta också, fast bröd med peanutbutter och jordgubbsgelé kan jag inte förstå hur det kan vara gott :) 

Anonym nr 2 undrade: Vad är det roligaste med att bo i Kanada?

Svar: Det att man lär sig så mycket hela tiden, både om sig själv och samhället både här och hemma. Här finns stora möjligheter att göra karriär och stora pengar, men även att "försvinna i mängden" och bli utslagen. Kanske därför jag upplever att människor jobbar mer och hårdare här, än majoriteten därhemma. Det gäller att hålla sig på ytan för att inte sjunka. Går det illa tar inte samhället lika god hand om dig här, som i Finland. Kulturen skiljer sig även till en del - det är mer ok med "drink and drive" (tyvärr! promillegränsen är så hög som 0,8), dock är det inte lika "spurgut" på en lördagkväll och det finns inte så mycket stupfulla människor på gatorna som hemma i Helsingfors..likledes känns det ibland även som om kvinnorna inte är riktigt lika jämställda med männen. Däremot är gästfriheten stor och människorna är väldigt välkomnande och öppna. Något finländare gärna kunde ta lärdom av..
Oj jag skulle kunna skriva låååångt svar om allt som man lärt sig av tiden här. Okay, sen är det ju rätt coolt nog att kunna gå på formulabanan eller till ett stort casino som bara är på andra sidan av lägenheten (med lite vatten emellan dock..) för att inte tala om att hoppa i bilen och KÖRA till New York. Här finns ju nog en hel del mer att se än hemma..

New York City 10.10.2010 (Dagen då Central Park kryllade av nygifta par, det var vitt överallt...)

Anna (en av mina bästa vänner) frågade: När har du fått astma? Hur har jag kunnat missa det?

Svar: Alla som känner mig vet hur jag alltid blir lätt sjuk (räcker med att jag ser någon hosta/nysa..), och oftast får jag typ luftrörskatarr eller lunginflammation. Förra hösten blev det ju så illa att jag var hemma över 1 månad totalt i bl.a. just lunginflammation, som jag fick på bara 24h. Det jobbiga fortsatte ännu på våren då jag igen var sjuk och kände mig hängig. Eftersom jag inte tyckte detta var normalt eller att jag nästan aldrig hört någon som var lika känslig gick jag till läkaren för att reda ut vad det kunde bero på. Efter många tester, blodprov och röntgen kom man fram till att jag troligtvis lider av någon form av ansträngningsastma. Jag fick inhalatorer att ta då det kändes jobbigt, eller genast då jag ens fick lite halsont, för att vidga luftvägarna så inte bacillerna genast satte sig fast. Det känns som om det faktiskt hjälpt lite, och hittills har jag lyckats tackla förkylningarna utan antibiotika eller värre sjukledigheter. Har ändå märkt jag börjat få ta dem lite oftare nu i och med graviditeten, vilket tydligen kan ske för vissa med astma. Men så länge jag vet vad det beror på är det ingen fara..huvudsaken är att lillisen i magen mår bra!

Något ni ännu undrar? SKRIV OCH FRÅGA :) Ni får gärna också vara anonyma, och man kan skriva fastän man inte själv har en blogg..

Ooops - I did a "little" mistake :)

Min brorsdotter fyller 4 år idag. Jag har förstås någon knäpp hormon i mig som tycker att det är ljuvligt att shoppa lite rosa och flickiga saker, varför också jag kanske köpte lite mer än planerat, men äsch, what can you do :) Men hursomhaver: Köpte även ett kort, som jag tyckte var sött - här skall ni få se det
Hiffade ni mitt misstag? Lari ropade på mig då jag var i sovrummet att "3 år?-- fyller inte Michelle 4?"
Gissa om jag började skratta..förstås vet jag hon fyller 4, men på något sätt har min hjärna blivit så van med siffran tre då man pratat om hennes ålder så jag helt automatiskt tog kortet med trean...MEN det räckte inte med det, för jag skrev ju såhär innanför kortet också:
Lari var snäll och korrigerade mitt misstag :) Oj jag måste skylla på graviditetshormoner, för jag sitter nu och skrattar här åt mig själv. Tänk - jag skulle inte ha märkt det där om inte Lari sagt till om det, var just påväg till posten! jag som alltid brukar vara så noggrann av mig..

Victoria's Secret

Jag glömde helt visa vad jag köpte i NY. Eller varifrån rättare sagt...jag älskar de där små rosa "bagsen" man får då man köpt något därifrån. Jag kan informera att jag köpte 5 trosor för priset av 20 euro. Not bad skulle jag säga, inte alls dyrare än t.ex. H&M. Likledes känner man sig lite "fräschare" i den också. Och nej, de har inte något inbyggt som skulle göra dem fräschare för underlivet, jag pratar mer om den mentala sidan :) Såklart det känns sexigare att ha lite Victoria's secret på sig än H&M. 
Däremot kände jag mig nog inte tillräckligt sexig för att visa upp dem live här på bloggen (eller rättare sagt där svek nog självförtroendet). Ni får nöja er med beskrivningen. Såpass mycket självinstinkt har jag nog att inte visa mig lättklädd :) Dessutom gör magen att jag liknar bara mer Muminmamma än någon modell från Victoria's Secret :) 

Frågestund - om någon vågar? :)

Eftersom jag har fantasibrist och är trött tänkte jag ni kunde pigga upp mig med att skriva någon fråga jag kunde sen svara på - och eftersom jag har rejält över 40 läsare per dag, tycker man ju att NÅGON kunde skriva något :) Right? :) Och alla mina vänner som typ vet allt som bör vetas - skriv något kul ändå! Känner att jag behöver lite uppiggning, haft lite tuff dag med min astma etc som aldrig känns så kul :( 
NI FÅR FRÅGA PRECIS VAD NI VILL!! Jag lovar jag svarar på ALLT :) 

Welcome to USA

Hittade en bild jag inte ännu visat er från vår resa till NY. Det var vid tullen då vi anlände in till USA. Allt skall alltid vara så stort och pompöst i det landet :) Då vi kom tillbaka till Canada stod det ingenting desto mer än någon liten skylt att man är på kanadensiska sidan. Rätt komiskt..men inte så rysligt överraskande, right?

Frustration

Nu känner jag mig tvungen att ta ut lite min frustration på er, sorry guys! Jag har i flera dagar ringt och försökt få tid till någon läkare eller de som sköter gravida (kallas obstretician här) men det är lättare sagt än gjort. Efter att ha ringt till både privata och allmänna kliniker börjar jag få gråa hår. De bara ger nummer jag skall fortsätta ringa till..slutligen ringde jag ett sjukhus som handhar gravida och barn: Såhär gick det till: 
- Jag ber om att få prata med någon på engelska
- Jag blir omflyttad och får prata med 4 andra som inte kan engelska. De ber mig vänta 5 min.
- Efter 8 minuter får jag prata med en engelsktalande kvinna
- Hon säger att det inte finns någon läkare (typ i hela Montreal) som skulle vara villig att se mig 1-2 ggr, utan att jag måste vända mig till akuten och dra upp något i stil med att min baby inte rör sig. 
- Det skulle i sin tur leda till ultraljud etc, som skulle komma upp i summor kring 400 dollar, eftersom jag inte innehar den kanadensiska motsvarigheten till "kela-kort" (dvs. sjukförsäkringskort)
- Med andra ord är det billigare för mig att söka mig till privat än kommunalt..skulle gärna sett någon med expertis på graviditeter men nu ser det ut att jag får "nöja" mig med att gå till en allmän läkare i privatklinik (det kostar ju "bara" cirka 300 dollar). DJUP SUCK. 
Nå det känns iallafall tryggare att veta man får engelsk service då man går privat, att förklara min situation på franska skulle inte bli någon succé. Jag borde ha lärt mig bättre franska! Fast de skulle nog här också få lära sig lite engelska..skulle inte skada :) Jag hade nog tänkt mig att engelskan skulle vara mer populär, eftersom majoriteten i landet har det som modersmål. Men vill man bo hela sitt liv i Quebec (det finns ju över 7 miljoner invånare i provinsen) så klarar man sig på bara franska förstås..men varför begränsa sig så? Bara för att bevisa min sak kollade jag upp språken som pratas i världen (utan källkritik, så det kan innehålla brister, men i det stora hela håller det måttet: 
1) Mandarinkina
2) Engelska
3) Hindustani
4) Spanska
5) Ryska
6) Arabiska
7) Bengali
8) Portugisiska
9) Malay-Indonesiska
10) Franska
Det förekommer många olika listor, men i så gott som alla är engelskan i top 3 eller top 5, medan franskan är omkring top 7-10 och ibland även lägre. 
Det är inte meningen att såra någon som inte kan engelska, men det känns ibland rätt ofattbart dendär "envisheten" som kan följa med århundrade, om inte årtusende långa traditioner. Att inte vilja släppa sitt språk ändå lite, så man skulle lära sig förstå sina landsmän. Ingen begär att man skall överge franskan istället för engelskan, men mångfaldighet ger så mycket mer än att vara inåtvänd och envis.

Här skall det inte frysas!

Temperaturen har börjat gå ner här i Montreal också, och morgnarna kan vara rätt kyliga då solen inte tittar fram. Idag är det regning dag, medan det igår var strålande solsken hela dagen. Eftersom jag är ute en hel del också och kustodierar har jag bestämt mig för att iallafall inte bli sjuk pga. för lite kläder. Därav denna utrustning: 
"Michelingubbe"-wannabe Josephine! Eftersom min mage börjar bli för trång till mina jackor har jag nu övertagit Laris garderob. Jag tog hans Red Bull Crashed Ice jacka, med Finlands flagga på armen och sedan står det dessutom "Finland" på hela ryggen. Tänka sig vad jag är patriotisk! Sedan lite vantar och wanna-be UGG boots :) (men de är varma, det är väl ändå huvudsaken...) 
Såhär ser jag alltså ut då jag är utomhus, då det är cirka +8..men jag börjar nog nästan frysa då jag ser flickor som springer i bara ben och kjol..brrr...kanske kylan inte är så farlig då man är liten? Måste säga jag nog glömt..eller sen beror det på att mamma alltid satte så rysligt mycket kläder på mig, så jag inte hade chansen att frysa :) 

Finland vs. Canada - Tipping

Tänkte börja en liten följetång (svårt ord att skriva rätt?) om skillnaderna mellan Finland och Canada. Vi har ändå hunnit vara här redan i två månader, och har hunnit observera en hel del skillnader. Vi tar och börjar med "tipping-culture". Ni vet, det som dominerar i Nordamerika och i en hel del andra länder också..Eftersom jag har en del läsare här i Canada också tar jag även kort Finlands version av restaurangvärlden och "tipping-culturen" (som knappt existerar i Finland..)
Idag har vi löndag, vilket vi belönade oss med att gå och äta på ett frukostställe. Min portion kostade 6,95 och jag tänkte "wow, vad billigt, om man dessutom ändrar det till euro". Nåväl, sanningen är ju inte riktigt så enkel. I Finland ser du ett pris då du går till restaurangen som sedan även är den samma på räkningen. Dit hör 22 % skatt (right?) och servitörerna får en fast lön i månaden. HÄR är det aningen annorlunda (som de flesta nog redan vet). Förutom att ge cirka 15 % i tip kommer därpå även skatterna. Varför också räkningen såg ut som denna: 
TPS & TVQ är då skatterna. Av slutsumman 24.10 skall ännu tippena läggas på, vilket leder till en slutsumma omkring 27 dollar. Det gäller att vara skärpt i matematik här då man skall ut och äta :) Själv undrar jag varför hålla kvar detta? Skulle det inte vara säkrare och bättre för de som jobbar att få fast, helt ok månadslön..istället för att vara beroende av om man får snåla eller givmilda kunder? Det här gäller ju även i de flesta andra butiker man går till FÖRUTOM t.ex. Bensinets pris inkluderar skatt, likaså en klädbutik som säljer märkeskläder billigare (Winners heter den). Bilarnas pris står också skattefritt..när skall man liksom veta när de är medräknade eller inte? Confusing..
Jag måste säga, det känns varje gång nästan som om man blir lurad. Du går till kassan och tycker du fyndat, men sedan då alla varors pris sätts ihop och därtill kommer skatterna känns det inte alls lika kul längre. Men kanske kanadensarna gillar matematik bättre? Who knows :) Jag är iallafall en enkel finne som tycker om att allt skall vara klart och enkelt, såväl i restaurang, matbutik som klädaffärer. 
p.s. apelsinjuicen kostade för oss 6 dollar, men nog värt det..fräscht pressad apelsinsaft är nog bland det bästa till morgonmål!

Schysta skyltfönster

Hittade ett skyltfönster som fick min uppmärksamhet för en längre stund. Kolla in dessa: 
Skulle det rymmas lite mer grejs i min kappsäck då jag kommer hem skulle jag ha köpt golfaren uppe till höger åt mamma. 
Se så mysigt de gamla paret har det på bänken.. :)
Eller varför inte köra i en golfbil med en kall öl i handen...? 
Oh..finns så mycket roligt jag skulle vilja ta med mig hem härifrån! Iallafall skulle julklappar vara lätta att köpa :) 

UGG!

Titta så söta små skor jag hittade! Oj om man hade haft lite mer överloppspengar och varit liiiite längre gången i graviditeten skulle jag ha köpt dem, kanske dock mera för de såg så sköna och söta ut..men priset: över 50 euro! Kan ni tänka er? Kanske jag måste önska mig till julklapp..har på känn att det blir mer kläder till lillen än till mig själv..så om ni ser en unge dressed over the top med en mamma som går i söndriga & slitna kläder vet ni att det är mig ni kan hojta efter :) 

Höst

Hösten har varit otrolig fin här i Montreal, och ännu känns det som om vintern inte riktigt kommer, skönt. Har hört så mycket hemskt om vintern här så man blir nästan orolig :) För det mesta skiner solen och värmer upp atmosfären, men sen när det regnar så regnar det med besked! Man är inte van med att det kan ösregna i så många timmar, över ett dygn om det vill sig illa. Här är iallafall lite fina bilder från golfbanan som finns i närheten var vi bor..
Smygbilder av golfare :) 
Typiskt höst, eller hur? Som ni märker så skiljer inte naturen så mycket, förutom att i Finland har mer natur omkring sig än vi här i storstadsområdet..
Har vintern redan kommit till Finland? Hit har nog också utlovat grader kring nollsträcket under natten nästa vecka, brrr..

GOLF - the TRUE meaning :)

Som de flesta vet ar ju bade jag och Lari ivriga golfspelare, och golf ar ocksa kant som att vara en "gentlemansport". Men har ni funderat varifran ordet golf harstammar? Eller iallafall finns det en sadan har forklaring till ordet:

Gentleman Only Ladies Forbidden


Men det skulle ju faktiskt kunna stamma eller hur? Med tanke pa hur kvinnor ofta skulle vara hemma och ta hand om barnen medan mannen traffades och talade strunt medan de rokte en cigarr eller tva. For att inte tala om att det faktiskt finns sana har faniga "gentlemensclub" system fortfarande. Naval, om inte mannen kan vaxa sitt ego pa nagot annat satt sa..let them be :)

Skandinavisk hockeyturnering

Förra veckan hade Lari en skandinavisk hockeyturnering i skolan. Lite måste man ju ändå lära barnen om Norden..nu kanske de lärt sig lite om skandinaviska länder (iallafall flaggor och var länderna finns). GO NORDEN!! (jaa jaa, jag VET det är skillnad mellan skandinavien och norden...men you get the point:) )
GO FINLAND!!!!!!
Nu borde jag väl också informera vem vann etc. men måste tyvärr erkänna jag är en dålig flickvän nu då jag inte haft koll på Laris turneringsresultat eller hur det gått..aijabaija..*smisk på rumpan*. Lovar jag skall bli bättre på den fronten :) 
Här är iallafall två glada grabbar som verkar representera Sverige..kanske vinsten gick till vår långvariga, bittra fiende? Nej, slutspekulerat..antagligen vann ändå Danmark som säkert aldrig vunnit en match emot Finland i riktiga spel (*håller tummarna och hoppas det stämmer, så jag inte behöver få en massa korrigeringar igen..*)

Vecka 23

Här är då en masubild av magen v. 23+4. Idag är projektet att försöka få tid till något som kallas obstretician här (läkare som tar hand om graviditeter). Problemet är förstås att de är så hiskeligt dyra, allt privat här är det :( Dessutom skall man betala en öppningsavgift till kliniken som kostar cirka 100 euro. Att betala närmare 300 euro för ett läkarbesök känns ju inte så roligt, men vad gör man inte för sitt barn.. :) 
Är faktiskt hemma från jobbet idag, var så trött igår samt fick sjuk hals. Att jag sov 12h säger redan att min kropp har nån bacill inuti sig. Därför tänkte jag vara smart och kämpa bort den innan den slår till riktigt ordentligt, för att vara gravid och ha förkylning är inte riktigt det optimala man kan önska sig. 
p.s Är det inte fint porträtt i bakgrunden? ;)

Chinese!

Om någon vill bjuda mig på mat någongång så kan jag tipsa att kinesiskt aldrig slår fel. Förra veckan då Lotta ännu var på besök var vi till en superb kina-restaurang. Det var inte det där typiska "Kolme pientä annosta" som vi har hemma i Finland, utan mer "the real thing". Hur jag kan veta det här? Jo jag har ALDRIG varit på en kinarestaurang där vi var de enda "vita" (eller hur heter nu rätta begreppet??) medan alla andra var kineser. Det är ju redan ett ganska säkert kvalitetstecken :) 
Mums! De hade superstora portioner, man gick inte hungrig hem iallafall...
Sen fick vi såna där "fortune-cookies" (jag fick flashback till filmen Freaky Friday..). Synd att alla kina-restauranger inte har det i Finland. Jag tycker Laris ändå var den bästa, det var den översta "He who laughs last is laughing at you" Den passade ju ändå lite in ;)

Mamma-update

Mandag och ny vecka igen. Inte lange till sa ar det Halloween, jee! Skall bli kul att se hur galet det kommer att bli har i Montreal. Igar da vi var pa promenad sag vi flera hus som redan hade pyntat upp som i varsta skrackfilmen..Sjalv ar jag lite trott, tror att lillisen anvander mitt blod sapass mycket att det ar dags for lite jarntabletter!

Aijo, nar skall jag bli sadar ordentligt Heffaklump stor elefant? Konstaterade att jag nog inte gatt mer upp i vikt an cirka 3-4 kg och jag ar nu i 23:e veckan. Magen var nastan storre nagra veckor sen, typ..konstigt. Daremot verkar tjejen fa mer kraft, nu borjar sparkarna synas pa magen och det kanns faktist som en "alien" skulle boka darinne :) Masta val ta bild av magen har i nagot skede, har inte bara blivit av..


3D in Canada

Okay, äntligen fick jag svar på min statistik-uppgång. Hann redan ha många myror i huvudet så som jag funderade. Tack till Carita, som har en superblogg (som läses av aaaaningen fler än min blogg..hah) om inredning och fashion. Så alla som är intresserad av sådant kan ju ta en titt HÄR.
och Carita: I väntan på vår nästa kommande babyshopping i december, så kan jag nu drömma om fina armband som du tydligen hittat. Bra med modemedvetna vänner..
Ser jag inte rysligt smart ut i 3D glasögon? Här i Montreal fick man egna glasögon, dock är de ändå snäppet bättre än i Finland, där de är röda och stooooora :) 
p.s ja te jotka olette löytäneet tänne Charin sivulta, en oikeasti näytä noin paljon "nörtiltä" kuin kuvassa :) Parempia kuvia löytyy jos katsotte alaspäin esim.New Yorkista (I love NY!)

What is happening?

Alltså vad i hela fridens namn händer? Kan någon svara mig varför jag har gått från cirka 40 läsare / dag till 221 stycken idag? Först tänkte jag att några gamla elever hittat bloggen, men så många har jag inte ens undervisat till :) Den som kan svara får en guldstjärna :) 

An addition to VIAGRA..

Lari wanted to comment on that it was Jarkko Ruutu who got into a fight, at least twice. Now he's worried about the comments he will ge when he cheered at Ottawa. Oh the poor boy. I am a mean, mean girlfriend :) 
GO HABS GO!
För alla andra som INTE är insatta i hockey: Detta var en liten hockeyparentes. Ser ni, här i Kanada är de rätt galna över sin hockey..det är liksom som man säger "på liv och död". :) 

Viagra?

Idag har vi haft en trevlig lördag, med lång sovmorgon, biobesök och kolla på Jackass 3D samt middag med trevligt sällskap. Nu är vi hemma och ser på Ottawa-Montreal (eller tjah, jag sitter ju här och skriver, Lari kollar..men nu slåss det bara över något igen..hihi). Jag kan inte låta bli att kommentera en av sponsorerna som syns på rinkens "reklamboard". VIAGRA.CA. Really? Var riktigt tvungen att gå till hemsidan för att se det var "the one" Viagra som det faktiskt gällde..
och det var det ju! Ståndpiller och ishockey, hmm...nåväl, iallfall lär ju spelarna som är i behov av dem få pillren gratis :) 
P.S. Randy and you other Canadian guys: Lari just cheered when Ottawa made a goal. I think it's best you take a chat with him about loyalty against you own hometown (even if a Finn plays in Ottawa..). 

Frisörbesök

På onsdag gjorde jag något jag inte gjort på en lååång tid. Ni som haft en bild av mig som en välskött kvinna kanske kan få en chock..så nu har jag iallafall varnat er! 
Saken var den att jag besökte frisören. Det kanske inte låter så häpnadsväckande, det rekommenderas ju att man borde klippa håret var 3:e månad. Däremot kan jag avslöja att det var mitt första besök på 2 ÅR! De tog bort alla torra toppar (fanns en hel del!) så nu är det litet kortare och ser mer välskött ut. 
Det kostade omkring 50 euro, inte så farligt pris. Däremot var jag för snål för att färga det, det skulle ha blivit 80 dollar extra. Det är så komiskt att de här har skilda människor som sköter färningen, och skilt de som sköter klippandet. 
Istället köpte jag hårfärgen jag använder hemma, för att göra ränder. Blev faktiskt riktigt bra, tyvärr har jag ingen bild att erbjuda just nu, den kommer senare. Ser ut för tillfället som lilla My med en liten bulle av hår mitt på huvudet, med hårtussar som tittar ut här och där. Sådär passligt vacker för en lördag kväll.. :) 

Something FINNISH!

Vi hittade äntligen något finskt här i Montreal, annat än Nokia då förstås. Ni kanske skulle ha svårt att gissa vad, men här skall ni få se vad det var: 
Hittar ni något bekant? Om inte måste ni gå och göra er hemläxa bättre..
Tänk att av allt vi har i Finland, är PANDA karameller det första finska vi hittar i livsmedelsaffärer :) 

Casino

Eftersom vi haft Lotta på besök hela veckan har vi försökt göra saker vi normalt inte brukar. Ett av dessa var att gå på Casinot, som är rakt utanför vårt fönster, men på andra sidan vattnet. Jag hade inte lagt märke till det något dessvidare, en vit byggnad som kunde vara något Alvar Aalto designat. Nåväl, vi åkte dit och oj så jag blev förvånad. Det var 5 våningar av bara spelautomater och pokerspelande. Minimisatsningen för att spela ett parti BlackJack var 20 euro..för ett chip/spel!! Vi nöjde oss med spelautomaterna :) 
Det var riktigt "vegas style" med glitter och ljud av automater..man visste faktiskt varken dag eller tid där inne, rätt märkligt. 
Lari försökte sig på poker, men det gick inte något vidare. Spelen är litet annorlunda och man kanske skulle ha lite studerat dem före man lade myntet/sedeln i maskinen..
Som ni kanske ser av minen så var Pokern ingen succé. Vi blev inte miljonärer där inte..MEN...
..sen satte vi sista 5 dollarn i en maskin vi knappt hade några händer eller fötter i logiken hur man fick pengar. Plötsligt vann vi 10 extra rundor (ni vet, maskiner man drar med spak och sen skall man försöka få i rad x-antal lika tecken) och vi undrade vad som hände. Efter hela denna gratis runda visade plötsligt maskinen en vinst på över 60 dollar. Vi tackade och tog emot biljetten, som ändå såg till att vi blev på plus under kvällen! :) 
En lyckad och trevlig upplevelse, men inte något man ändå gör varje vecka..i Casinot fanns nog människor "laidasta laitaan"..sådana som såg ut att spela bort hela sin månadslön och sådana som säkert ansåg 10 000 dollar vara småpotatis. En riktig kulturupplevelse, indeed!

New York part 4

And the story continues..
De hade stor parad där alla länder från Sydamerika var representerade. Mycket bara magar och samba..likledes många barn som var med och dansade till nationens toner. Tåget tog aldrig slut, det kom bara mer och mer..och bilarna som hamnade stå stilla blev bara mer frustrerade och frustrerade..
My playboy, som försökte likna Hugh Hefner. He did a good job. 
Sen fann jag en butik där det stod en HUNK. Bra sätt att locka in tjejer till butiken..oh the abs, the abs...Jag tog en bild av bilden för säkerhets skull ifall den plötsligt skulle "försvinna" (Läs: Lari "tappar bort" bilden..). Här är det helt tillåtet att kalla mig blek, för brevid den där chokladpuddingen är jag som en blek vaniljstång. 
Night at Times Square. Efter detta gick vi på Comedy Centrals Stand-up, där man fick sig ett gott skratt, eller till och med två..
Of course we had front row seats :) Vi hann se omkring 10 olika stand-up artister. 
"Kära julgubbe! Jag önskar mig själv en putter gjord som en hockeyklubba till julklapp. Den är sådan jag alltid önskat mig själv". Vi hittade alltså allt möjligt skoj i en NHL-affär..det är ju rätt vanligt att hockeyspelare spelar golf om sommaren..
Vi packade våra saker på 22:a våningen måndag morgon, för att styra kosan hemåt till Montreal igen. Här kör Lari på Manhattan, det var faktiskt lättare än vi trodde..då man lärt sig gatorna :) Hit kommer vi gärna en gång till!!

New York part 3

Då fortsätter vi med lite bilder ur vår resa. Tänk så många inlägg och bilder man skulle ha om vi stannat i en vecka..
Jag hittade min drömlimousin. Hur coolt skulle det inte vara att åka i en sånhär?
Det blev aldrig tråkigt på metron, det hände alltid något. Här fick vi höra lite musik av en hemlös snubbe..om man nu tar sig tid att spela klassiskt åt människor så tycker jag man är värd någon dollar. Vi var nu alltså påväg till Ground Zero. På hemvägen fick vi höra en kvartett av gamla gubbar, som luktade illa..men de sjöng ändå väldigt bra! :) 
 
Nu skall ni få höra en rolig historia: Det var en litet blåsig dag, men Lotta och Lari hade bestämt sig för att gå i t-skjorta, eftersom det ändå var rätt varmt. Havet tänkte ändå jäklas med dem och sände lite kyliga vindar, vilket resulterade i att de gnällde smått över kylan. Då fick jag syn på ett stånd som sålde "I love New York" prylar, för en rätt billig peng. Jag har hela tiden velat ha en men inte täckats köpa en sådan. Nu hade jag då orsak och köpte en så att Lotta kunde sätta den på sig så hon inte skulle frysa. Hon lyckades hålla på den i hela 10 minuter, sedan såg vi ett gäng finnar som gick i samma tröja men med rosa, grön och lila färg. Hon tog av sig den på en nanosekund :) Ingen vill bli associerad med typiska "Finn-murvlar"...(P.s blusarna hittades på alla nationaliteters människor..men få så färggranna som finnarna) 
Där lååååångt framme kan ni se en tant med en fackla. Ni vet nog vem jag pratar om..köerna var enorma, säkert någon kilometer lång. Vi nöjde med att få en glimt av New Yorks stolthet. P.S De hade samma säkerhetskontroller som på flygfältet..
Bakom Lari ser ni platsen där det tidigare fanns två torn som tragiskt föll 9 år sedan..Istället bygger de nu ett ännu högre torn, som borde bli cirka 540 meter högt och skall stå klart om ett år..de har nog en hel del att bygga ännu!
I Central Park. Bakom oss finns en liten sjö som figurerar i många filmer, bla. i Disneys Enchanted :) (Om nu någon annan än jag har sett den..). Romantiskt litet ställe..kanske därför det fanns så många av dessa där: 
Brudar överallt! Vi åkte på en cykelrundtur i parken, eftersom den var så stor att lilla (aka. gravida och stora) Josephine inte orkade gå såå långt. Det var klart värt pengarna och vi fick trevligt med information om lokala platser och celebriteter. Han berättade bl.a. att det nog syns minst 10 brudar per dag i parken..
Sådan här cykelvagn åkte vi tre i. Iallafall fick guiden jobba för pengarna, speciellt i uppförsbackarna :) 
En glad tös 45 minuter senare efter cykelturens början. Mina fötter tackade. Ni som nu undrar hur man inte orkar gå omkring i en park, kan ju slå upp och kolla hur stor Central Park faktiskt är..
Lari fann också julgubben som tydligen tagit höstlov han med, i väntan på jultider..
John Lennons minne hedras fortfarande i Central Park, som ligger precis brevid lägenheten utanför vilken han blev skjuten
Titta! Visst fick vi se Statue of Liberty up close and personal :) 
Nu måste jag gå och jobba lite, men sätter resten av bilderna senare!

Som två bär..

Vi passade på att göra även ett skämtporträtt av oss själva då vi var i NY. Det fanns ju i alla hörn. Här ser ni resultatet: 
Vår tecknare, en kvinna som kom flera år sen till NY för att hennes son skulle få gå i en bra musikskola
Det var svårt att hålla posen och le hela tiden..munnen blev nästan sjuk. Men sen igen, så gjorde hon jobbet på cirka 10 minuter. Proffsigt!
Visst blev vi vackra? :) Kanske man ser nååågon likhet, men sen igen är det ju själva komiken i bilden som är grejen. Iallafall har vi ett roligt minne från vår resa till the Big Apple 

New York part 2

Kvällen / Natten fortsatte ännu efter Mamma Mia, för eftersom New York aldrig sover kunde vi ju heller inte gå och sova! Här har vi en häst med vagn, som var en populär turistattraktion att åka i. Däremot hiskeligt dyrt och efter prat med demonstranter emot detta behandlande av djur, kan man ju bara instämma att hästar inte borde vara i stadsmiljö..De olyckor som hänt under årens lopp var inga barnvänliga bilder, om man säger så..
Sedan såg vi en skylt som fick vår uppmärksamhet: Nygård. Vad var nu detta? Nu finns det kanske någon som redan vet, men jag kan avslöja till er andra som är lika lite modemedvetna som jag att det handlar om en svensk (?) designer, där kläderna inte såg ut att ha råd att hamna i mitt klädskåp...
Man såg ju inte precis något finska här..DÄREMOT så hörde vi en MASSA finnar!! Varje dag på varje plats dit vi gick hörde vi finska..likledes en del norrmän och danskar. Märktes att det även var höstlov hemma i Finland..
Lite egopics av sig själv på Times Square. Dagen var varm som sommar men natten blev genast kallare, som det brukar om hösten. Men allt är varmare än de +12 grader som Montreal befinner sig i för tillfället..
Som ni märker är ju inte människorna här i Nordamerika i det minsta laget...nå nää, skämtar bara! Det här är ju taget förstås från...
Ripleys - Believe it or not! Ni som inte vet vad det här är för tv-program borde åtgärda saken :) Det är väldigt intressant..
Min snygga, vackra hingst!! Vem jag sen pratar om kan ni själva gissa..men jag hittade något ännu snyggare och bättre i nästa gatuhörn..nämligen ingen mindre än..
självaste Leonardo di Caprio!!! ;)

New York part 1

Vi startade kl. 6 pa morgonen mot New York, och efter en ratt smartfri tullkontroll hade vi en rak vag pa cirka 590 km. Det gick snabbare an vantat och plotsligt var detta var vy fran bilen:

Okay, skamt o sido. Detta ar fran tunneln till Manhattan, kunde ju inte lata bli att fota. For dem ar det ju inte lika roligt, eftersom de inte vet vad det betyder..Men back to reality:

Inne pa Manhattan. Trafiken var crazy men Lari klarade sig riktigt bra. Majoriteten av trafikfordonen var ju gula taxibilar..

Forsta vi gjorde: Bokade biljetter till MAMMA MIA! Som en ultra Abba-nord var jag superglad. Vem skulle inte vilja se Mamma Mia pa Broadway? Jag hade till och med varmt med langarmat, det var cirka 25 grader varmt, ett perfekt senhost vader i NY. Kunde inte ha varit battre, faktiskt. Inte for att skryta eller fa er avundsjuka...i kyliga Finland dar det idag tydligen har snoat..hihi... :)

Sedan traffade jag en gammal god bekant. Musse Pigg med hans Mimmi ville saga hej..

Saklart var jag tvungen att ta en bild tillsammans med honom, annars kunde han ju ha blivit ledsen (och annu mer ledsen skulle han nog ha blivit om jag inte gett honom 1 dollar for besvaret..). Rahaa palaa New Yorkissa, yes indeed!

Sen fann vi dessa lurviga saker i ett annat gathorn..de gor gott om pengar da turister kommer och gar, samt ger dem en slant eller tva..

Det var knappt sa man sag byggnaderna, da allt var intackt. Men sen igen var det ju Times Square, dar det aldrig blir tyst eller morkt..synd man inte kan riktigt fanga atmosfaren pa bild, for den var obeskrivlig

Mitt pa Times Square fann vi denna dam som gjorde modelljobb. De fick nog sakerligen senare retuschera en hel del for up close var hon tackt av make-up eftersom hon hade usel hud och inte var av det yngsta slaget. Och nej, det ar inte avundsjukan som pratar, hon hade bra kropp men ansiktet sag tyvarr redan ratt slitet ut..
Men det har var nog inte det konstigaste man kunde stota pa pa gatorna i NY, det hande nagot hela tiden.

Ni behover inte bli radda, det ar inte utomjordingar som har invaderat gatorna. Det ar nu nagot reklamtrick eller satt att forsoka fa lite pengar..men det lockar manniskor, det gor det ju. Ser ni i bakgrunden: Disneystore! Sen kunde man faktiskt ocksa ha gatt pa Broadway musikal om Lejonkungen :)

Hmm, vilken film manne det har kommer ifran? Vet ni, det finns en hel restaurang OCH butik som heter Bubba Gump Shrimp Company...ni som sett filmen vet vad jag pratar om..ratt roliga saker man kunde hitta dar :)

Jag gick forstas till Hard Rock Cafe, min vana trogen. Dar hittade jag foljande sota nallebjorn som fick folja med mig hem..

Lite mer pr-trick. Det blev lite ko och sura taxichaufforer efter bilen da de akta sapass sakta att man anda kunde hinna fa en bild..det ar ju pop med lite skrammande och kusliga saker nu, sahar infor Halloween

Vi rakade in pa en gata som var stangd for bilar, sakerligen nagon kilometer lang bara for shopping av roliga hattar, I love NY trojor, smycken, mat och andra attiraljer..

Det har med polisen i USA / NY blev jag inte riktigt klok pa. Det fanns en massa olika sorts bilar, olika poliser i olika uniformer och inte visste de nagot man fragade dem. Borde inte en polis veta UNGEFAR hur manga som jobbar som polis pa Manhattan, eller hur manga manniskor dar finns? Naval, men de bekraftade nog tyvarr till stor del bilden man har av poliser i USA. Men den har bilen ar ju ratt sot, eller hur? Dock ser den ratt instabil ut..

Times Square / Broadway by night. Magnifikt snyggt. Jag forstar nu battre uttrycket "The city that never sleeps". Annu klockan 12 var det full rulle, full trafik och manga (tyvarr) unga barn/babyn som annu fick orka vara vakna da deras foraldrar inte heller ville ga och lagga sig..

Vi satte och vantade pa att ga till Mamma Mia pa en irlandsk pub, da brandalarmet gick, utan nagon storre orsak dar vi satt. Cirka 5 minuter senare kom brandbilen med sirenerna tjutande..de var namligen tvungna att komma just in case, ifall det hade varit pa riktigt. De sag coola ut..

En perfekt avslutning pa en perfekt dag. Musikalen var great, och skoj att den inte foljde filmen till 100 %, sa man fick lite nytt att skratta till. De kan nog sin sak. Aijo, Lari var nog ocksa med pa resan fast han inte syns, han agerade kameraman denna gang :)
New York part 2 kommer upp lite senare..


ABSTINENS!

Shit, vilken resa. Enda minuset var den tre timmar (?!) långa kön över gränsen hem till Montreal. Helt galet. Däremot fungerar nu inte min blogg som den borde..jag har ziljoner bilder jag vill dela med mig men den tillåter mig inte lägga in dem, för hela verktygslådan är borta. Buhu :( Nåväl, måste försöka åtgärda det under dagens lopp! New York var helt enkelt great!

We love New York!

Här är allt så härligt! Min blogg bråkar och låter mig inte ladda upp bilder, därav säger jag bara "hej" och återkommer så fort det fungerar med en massa bilder och nya saker jag aldrig sett i hela mitt liv. HELT AMAZING!

Dagens pinsamma bekännelser

Regnet bara smattrar ner medan jag sitter här och skriver. Då jag tittar ut genom fönstret ser jag detta: 
Mellan vårt fönster och Montreal finns lite vatten, en konstgjord ö och en Formula 1-bana. Synen kvällstid är tiofaldigt mäktigare. (Sen finns det också en väg, som är enda minuset från att vara en full tia, men jag störs inte av ljudet så det är helt ok)
Sedan till dagens pinsamma bekännelser - jag bjuder gärna på mig själv, ni måste ju också få skratta åt mig emellanåt, Lord knows I do..

 

1) Jag har ingen ryggsäck och det blev tungt att bara bära datorn i handväskan. Som dessutom börjar snart gå sönder av tyngden (kan ju inte uppoffra det dyraste väskmässigt jag köpt, Longchamps svarta för 129 euro..och ja, för mig är det dyrt, det lär nog dröja innan jag sätter mer pengar på en väska..)
Slutresultatet: 
En ljusröd, tjejig, Montreal Canadiens ryggsäck. Sådan som skulle passa en tjej på årskurs 1. Jag är bra på impulsköp, och det måste vara hormonerna som spelar in att det här med ljusrött är väldigt lockande just nu..

 

2) Brev. Jag satt på Starbucks och läste bloggar. En av mina favoritbloggare skrev sin adress och sade hon gärna läser brev av hennes läsare. Plötsligt fick jag för mig att plita ner några rader (nåväl, det blev en A4) och berätta lite grann om mig och vad jag sysslar med. Och förstås att jag ser upp till henne, vem skulle inte det? 20 år och miljonär / kändis i Sverige i och med bloggen. Läs gärna mer om henne här: www.blondinbella.se
Det kändes coolt att skicka post från Canada till Sverige, men såhär i efterhand känner jag mig kanske lite som en "fjortis" :) Har jag nämnt jag ibland är lite impulsiv? Aijo, sidu det sade jag ju redan tio rader tillbaka. Nu börjar minnet svika också. Det är inte lätt att vara jag :) 

 

3) Pratade med min mage, eftersom det står i diverse tidningar/nät om graviditet att barnet hör och fäster sig vid ljud. Tänkte ge det ett försök. Kände mig rätt lustig då jag pratade "för mig själv" om vår planerade NY resa imorgon, och hur pappa är på jobb medan vi är här och tar det lugnt idag. Det där med orden "mamma och pappa" då man pratar om mig och Lari känns ännu rätt ovanligt, det liksom tar sin stund. Det är bra med 9 månader så man hinner mogna till tanken..OBS! Inget babyspråk/prat från min sida, det där med daltande röst är inte min grej. 

 

Annars så det där med folk som börjar klappa en på magen är rätt nytt. Några gånger har det redan hänt och jag blir lika paff varje gång. Det handlar då om bekanta som man knappt känner. Varför gör man så egentligen? Vet inte riktigt var jag skall stå med det där som kallas integritet och "own space". Nåväl, det klarar jag av, så länge ingen klappar en på brösten och säger "oj så de börjar bli stora och fyllda med mjölk". 

Breakfast at Starbucks

Förut var det Breakfast at Tiffany's, nu på modernare tider heter det Starbucks. Eftersom morgonmålet här hemma tycks ha tagit slut har jag en ypperlig orsak att vandra till Starbucks på morgonmål. Idag har jag en ledig dag som skall spenderas med att packa inför NY och städa lägenheten, då vi får långaväga gäst från Finland - Lotta kommer! :) 
Hot choholate and bagel, njam!
Det här påträffade jag påvägen till Starbucks. Lite mer Halloween. Mitt i en liten park. Tänk så de satsar! Men vet ni vem som nog är gladast över denna kreation? Jo...
..den lilla krabaten där i mitten. Ekorren. Den såg nöjd ut med sina vänner då de plötsligt hade mycket att knaga på. Men jag tippar ändå på att de efter Halloween inte vill se eller höra om en pumpa.
Jag tycker att Halloween kan vara lite skrämmande. Titta bara på katten: Den ser ut att ha värsta rabies och ögonen besatta av djävulen. Jag får nog ladda upp och förbereda mig för Halloween genom att se på skräckfilmer, så jag inte sen blir så lättskrämd av barn som skräms i sina monster-dräkter. I'm a pussy, I know! ;)

Bli rik på att blogga!

Nåja goda vänner och bekanta - är ni utleda på ert jobb och vill hellre resa, shoppa och förverkliga era drömmar? Börja blogga!! Här nedan ser ni en av Sveriges kändaste bloggare, Kenza, som på en månad tjänade där omkring 20 000 euro, bara på reklamintäkter. Det är inte illa. Dock skall man nog sedan ha närmare 100 000 läsare, för att komma upp till dessa summor. 

HELT GALET :) Men jag skulle inte tacka nej till att få pengar genom att blogga. Ni som vill kika in hos Kenza skriver in http://kenzas .se och de som vill kolla sidan som skvallrar om alla bloggare knäpper påhttp://gossips.se (Artikeln tagen ur Gossips)

Kenza har nu avslöjat att hon tjänade 200 000 kr förra månaden på bloggen. Kenza har avslöjat att hon drog in 200 000 kr förra månaden - enbart via annonsföretaget Tailsweep, hennes andra jobb som t.ex plåtningar och sin kollektion är inte inräknat!

En artikel på nätet rapporterade kring att bloggtjejer tjänar upp till 200 000 kr. Många kommenterade dock att ”småtjejerna” ljuger och ”blåser” upp sina siffror. För att bevisa kommentarerna fel så har Kenza avslöjat sin lön från förra månaden.

Vad tycker ni om summan?


Hej till er alla!

Eftersom min mor inte kunde se oss via Skypevideon häromdagen skall jag nu bjuda på en liten bild av oss två. Så att saknaden inte blir för stor. Likadana trynen har vi fortfarande, förutom att jag nu har några extra finnar. (Därav saknaden av färger :) ) 
Imorgon kommer vår vän Lotta hit, och på lördag 6.00 bär det av mot New York City! 590 km baby!! :) FUN!

En tillrättelse

Häromdagen fann jag många pumpor i husknuten på arbetsplatsen. Trodde att det var någon Halloweengrej att ha dem och stå i stora högar i husknutarna. 
Jag hade fel. De var där för följande anledning: 
För att pryda "pathwalken" och ge lite stämning. Idag hade det dykt upp några fågelskrämmor på varsin sida av ingången. Det är lustigt hur stor grej det här är, som de säger själva är detta det största som händer, efter julen. Någon som inte sett julljus kanske skulle tycka det är helt konstigt, men att ställa upp pumpor hit och dit får alltid ett leende på mina läppar. Pumpornas gyllene tidsålder. Pumpor ö-v-e-r-a-l-l-t :) 

Everything is bigger and better..

Här är ett annat bevis på hur allt är större och mäktigare här i Nordamerika, muggarna på Starbucks!
Gissa storleken på dem! Det är alltså small, medium och large..
Large är hela 0,7l! Vem kan säga sig behöva så mycket kaffe på morgonen? Galet. Men kanske det är hemligheten varför här finns mer förmögna människor: De dricker kaffe så de kan jobba mer och sova mindre :) Kvinnan bakom kassan hade roligt åt oss då vi tog bilderna, och undrade varför. Hon var förvånad över 1) Det inte finns dessa storlekar i Finland 2) Att vi inte har Starbucks. 
Med andra ord: Skall ni ha något i Nordamerika, go for small! Det är helt tillräckligt..

I love Disney!

Idag då det regnade hade barnen innerast. De är betydligt lugnare inomhus än utomhus, måste jag tillägga. De spelade spel, lekte med sina "husdjur" och färglade Disneyfigurer. Titta bara vad dom har alla fått, det är så jag blev avundsjuk: 
Alla hade en egen A3:s storlek Disneyfigur de fick färglägga. Titta - alla prinsessor samlade på samma pärm..
Det kittlade i fingrarna på mig - jag skulle så gärna ha suttit mig ner och börjat färglägga med dem. De var så fina bilder! Gissa om vår dotter kommer att få Disneygåvor av sin mamma :) Frågan är bara vem som gillar det mest - jag eller ungen...Visst var det så att man genom barnen kan få lite tillbaka av sin egen barndom? 
Och nej, jag kan inte ens skylla på mina hormoner att jag känner på detta vis, jag har alltid varit en "sucker" för allt som heter Disney..samt Astrid Lindgren förstås!

Vecka 21

Då var vi redan över halva vägen! MEN, kan ni föreställa er..lilla tösen väger nu cirka 400 gram då halva tiden gått, dock skall hon nu sista halvan sätta på sig omkring 3 kilogram. Hujedamig, det betyder ju att Josephine troligtvis kommer att få lite "tukalat olot" som vi säger på finska. Ibland undrar jag ens hur det kan vara möjligt, inte märker jag nu varje dag att jag skulle bli så mycket större..Nåväl, vi lär väl märka snart :)
Kvällsmasu igen, alltid litet större än på morgonen..Ingen kan iallafall påstå man inte skulle ha kurvor, det är ju som om man skulle köra åka i Norge - fjordar och berg - upp och ner. Hah, människokroppen är nog intressant!

Underbara kommentarer

Vet ni, det ar superskoj nar ni kommenterar inlaggen. Kolla bara vad min van Heidi skrev:

"VA? har dom inga ordentliga muggar då ni använder pappmuggar inne på starbucks...ajaja, isbjörnarna dör.."

Bra point! De hatar val att diska, aven har i Canada :) Man maste val skilt be om en kopp, men majoriteten har alltid pappmuggar i handen..

Roligt att veta vem som tittar in pa bloggen, sa skriv garna! You make my day!


Mailbox

Allt är så underbart amerikanskt här, på gott och ont. Vissa saker är på något sätt så främmande och annorlunda, så man blir riktigt häpen. Småsaker, som "postlådorna", kan väcka spontana känslor i mig, och tvinga mig ta en bild för att dela med er. Se nu så sött, vi bor i ett hus där alla har såna här söta mailboxes, dit det knappt ryms några större kuvert. 
Här kommer postiljonen aningen lättare undan, de behöver inte springa upp och ner i varevigaste höghus. Men sen å andra sidan så finns här ju aaaaaningen fler människor än i Finland :) 

N-E-W-Y-O-R-K

Hit skall vi åka på lördag: 
New York Baby, New York! Hotellet är bokat och vi bor ett stenkast ifrån Times Square. Hit skall vi ta oss med vår fina Toyota Corolla, cirka 590 km ifrån Montreal. Får hoppas gränsgubbarna är på gott humör och inte är sådär petigt amerikanska "wanna-be" viktiga personer som uppehåller en bara på jäklas. 
Vi välkomnar även vår goda vän och kollega Lotta, som "offrar" sitt höstlov för att joina oss till NY och även få en liten titt på Montreal City :) Can't wait!

Starbucks

Jag har funnit ett nytt, stort glädjeämne i mitt liv för tillfället: Vi bor bara 500m från en mysig liten Starbucks! Då det blir kallt ute skall jag sitta vid den konstgjorda "takkan" (vad i hellsike är det på svenska - spis låter väl inte rätt?) med Adam* i min famn och en varm kakao i min högra hand och blogga. Perfekt helt enkelt. Vi tog en smygstart redan igår, såhär prima var det: 
Kakao med grädde och chokladsås strött därpå. Det är konstigt hur lätt man kan bli på gott humör!
* Adam är alltså min vita (eller nuförtiden smått gråa) MacBook dator, döpt efter Adam Brody. Ni behöver alltså inte vara oroliga jag bytt ut Lari mot någon rik, attraktiv kanadensare :)
Lari, still my one and only :) Adam må lukta och gnälla mindre, men han kan inte dra några roliga skämt eller krama om mig då jag är trött eller ledsen. Okay, nog med smörandet..lite måste man emellan dra poängen hemåt också ;)

Gäddviks S-Market

Hittade precis ett kvitto från matbutiken i min jacka. Det fick mig att känna lite hemlängtan. Då jag går här till butiken vet jag varken ut eller in vad jag borde välja..varorna är annorlunda och allt är på franska. Dessutom finns det ju inte alls det jag är van med :) Det är att slå upp ordboken om man skall ha något specifikt, så man hittar det. Det är såna där småsaker som ibland kan kännas rätt jobbiga, och får mig att förbanna att jag inte lärde mig franska bättre då jag var yngre. Ju flera språk man har, desto bättre. (Men jag tycker nog att kanadensarna i Quebec skulle få lära sig lite bättre engelska i butikerna..de bor ju ändå i ett land där majoriteten pratar engelska...)
och hör och häpna: Vi som alltid klagar på att maten är dyr - den är faktiskt dyrare här! Inte alla varor, men i slutändan blir maträkningen alltid större än i Finland..
Hälsningar av Josephine som för tillfället saknar ruisleipä, salmiakki och ordentlig medwurst :)

Halloween närmar sig..

I och med att Halloween är det största som händer här efter julen skall jag nu också börja suga in festligheterna. Sitter och funderar vad man borde klä ut sig till, eftersom det hör här till saken. Äntligen har jag en orsak till att få se lustig och löjlig ut, jee! Titta nu hur människor redan börjat pynta: 
Här var det satsat! Då vi förklarar att vi har "trick and treat" traditionen vid påsk (ni vet virvon, varvon etc..) så låter det inte alls lika lyxigt då det ungefär låter såhär: "In Easter we dress as witches or bunnies, and go with a broomstick and give feathers to people in exchange for candy & chokolateeggs" 
Det är pumpornas gyllene tid. Husknutarna fylls av oranga små pumpor för att få rätt stämning, även så i vår skola..
Såhär klädde man sig ut fem år sen då vi firade Halloween i Finland med mina vänner. Skall nog försöka satsa lite bättre det här året..synd att jag inte tog med från Finland denna: 
Pocahontas skulle ha passat bra. Fast i och för sig skulle inte dräkten ha gått på mig längre. Får försöka använda min fantasi och ta en shoppingrunda inför Halloween. 

Learn Finnish!

Here is the Finnish "Jackass", who are now conquering America. A bunch of guys doing really stupid things. They try to learn us some basic finnish words, are here are one, really, really important word you need to know if you come to Finland :)

Yeah Baby!!

Här är de! Mina efterlängtade NHL-biljetter. Äntligen får jag uppleva en arena med 21 200 hockeygalna människor. Jag skall heja och ropa på det bästa laget i NHL : Montreal Canadiens. Det att just det råkar vara mitt favoritlag har ju absolut ingenting att göra med att vi bor här, nej nej.. hur skulle det nu det? :) 
Tjejen som inte ens visste att det fanns ett lag som Montreal Canadiens ett år tillbaka..men strunt samma, man måste ju dra hemåt!

Lördag och karaoke

Igår spenderade vi först på Ikea, där vi åt våra efterlängtade köttbullar. Därefter åkte vi till bekanta för att sjunga karaoke och äta god mat. Då vi fick inbjudan dit blev jag först glad av detta: 
Massagestol! Det här var enda bilden var jag inte ser ut som en flodhäst, vad jag försöker göra för min har jag ingen aning om. Det är svårt att göra sig vacker på bild. Men äsch, jag får ju vara lite stor och knasig..jag är ju ändå gravid! :) 
Såhär glad blir man då man vet att det snart kommer serveras god mat. Jag tror jag skickar Lari på hushållskurs till familjen Dubois, där mannen fixar förrätt, huvudrätt och efterrätt godare än på de flesta restauranger. Någon som vill komma och jobba som min personliga kock? Jag lover, du skulle få den nöjdaste kunden, ever!
Dessutom har de en karaoke-källare, med piano, gitarrer och allt annat man kan tänka sig. Jag satte redan och planerade vad vi skulle köpa till vår lägenhet i Gäddvik, men sen kom jag ihåg att vi tyvärr har grannar. Damn. Jag skyller att det är min position och kameras fel att min huvud ser dubbelt mindre ut än kroppen. Jag är absolut inte så där fet ännu..magen borde ju växa ännu i 19-20 veckor. Blivande elefant? Men Dumbo var ju söt, så jag behöver inte oroa mig, right?
Känner mig så egoistisk som bara sätter bilder av mig själv, så bjuder på ett foto av Lari också, i rättvisans namn. Han var i sitt esse igår, han hade till och med sina karaoke skivor med sig, så vi bjöd på lite finsk musik till kanadensarna. Måste ha låtit konstigt. I övrigt en trevlig kväll och ett hus som har allt att erbjuda, förutom då "sauna" förstås :) Men det fixar familjen genom att flytta in i ett ännu större hus på våren (De små ynka 250 kvadratmetrarna börjar säkert kännas så trångt, hihi) där de också har bastu. 
I Kanada känns det som om bastun ersatts med en swimmingpool - det har var och varannan på sin bakgård. Vad skulle du välja? Bastu eller pool?

Ikea vol. 2

Idag vaknade vi till solsken redan klockan 6 här i vår nya lägenhet. Vad det innebär? Jo, att vi åker till Ikea och shoppar lite mörka gardiner! Okay, I must confess: Nog blir det lite mos och köttbullar också :)
Ni som missade vårt förra Ikea besök kan klicka HÄR
På kvällen blir det grillparty. Lördagen är räddad. Jiihaa!

Finsk film i kanadensisk tv = true!

Gissa våra förvånade miner då vi häromdagen gick igenom tv-kanalerna och plötsligt hörde finska! Däremot var filmen totalt obekant..det handlade om en rysse, en finne och en samisk kvinna, som umgicks i Lappland efter fortsättningskriget. Det roliga var att alla pratade sitt eget språk och ingen förstod varandra. Här är ett smakprov på hur filmen såg ut: 
I bilden ser ni en rysse med kjol på sig som försöker i många repriser döda finnen. Inget nytt med det alltså
Där bodde de, i en liten kåta. Efter varje reklam varnade de publiken för "nudity, sexuality, violence and harsh language". Filmen i korthet : Kvinnan ligger med finnen, ryssen blir arg och skjuter slutligen finnen (som dock överlever). Kvinnan spenderar en natt med ryssen och därefter åker både finnen och ryssen hem, efter att ha slutit fred, och kvinnan blir kvar med två barn - ena ryssens och andra finnens. 
Alltså med andra ord en typisk finsk film!!

Finns have drinking problem?

För er som inte följer med Big Brother i Finland, kan ju se här hur anständigt vi finnar festar. Oh-My-God säger jag bara!! For you who follows me and don't understand Swedish: Here is a clip from the Finnish Big Brother. Am I a proud Finn? Well, not this minute! :)
Dagens fråga: Varför kan vi finnar inte supa? Har inte sett en enda människa som skulle ha spytt eller varit helt aspackad här i Montreal, men i Finland räcker det med att sätta ut sin fot på en lördagkväll. Är det mörkret? Attityden? Jag sitter här och filosoferar i vår nya lya, samtidigt som jag ser över ån och beundrar Montreal by dark. TREVLIGT VECKOSLUT!

Garbage in Montreal

Varje torsdag fylls gatorna av sopor och rosk av ALLA de slag. Då menar jag faktiskt ALLT! Vi råkade bakom en av skräpbilarna och kunde följa med deras arbete. De kryper fram längs gatorna medan två män plockar upp påsarna och allt annat på vägen. Det var en regnig dag och man fick nog respekt för deras arbete efter detta..kolla in: 
Det kastades in dörrar, gamla tv:n, speglar och annat ofattbart. Glassplittret av spegeln hamnade på vägen, då det inte finns något större skydd från processen i bilen. De finns sedan även skilda lådor dit man sätter flaskor och annat återanvändbart, som en annan bil plockar upp vid ett annat tillfälle under dagen. 
Såhär fungerar det i Montreal. Bli inte förskräckta på onsdagkväll / torsdagmorgon om ni kommer och ser skräp överallt på gatorna. Det putsas bort väldigt snabbt, tack och lov. 

Sushi - njam!!

Igår bestämde vi oss för att fira sista dagen i vår lägenhet downtown med lite sushi. I början av graviditeten trodde jag att jag inte kunde äta sushi på 9 långa månader, men det var lite överdrivet. Grejen är ju att inte äta något rått samt i måttliga mängder äta av "seaweed" (minns inte nu vad det heter på svenska).
Vi, två rätt så nya rookies med sushi, hade ju lite svårigheter med beställningen och resultatet..ser ni här: 
MEN det här var inte allt, vi hade 15 småbitar till i en annan låda. Alltså rätt mycket. 
Gubben som gav oss maten frågade hur många matpinnar vi ville ha med. Vi sade 2. Han tittade på oss frågande och sade "just you 2"? Jepp, sade vi och gubben skrattade. Därefter tog han två förrättsrullar med som extra bonus. Kanske han tyckte vi var värda det då vi köpte galna mängder. 
Lari njöt av fulla drag. Det blev dock över till en lunchportion idag, som jag tänker äta..lite sushi med gurka och avocado. Härligt, härligt!!
Kan ju tillägga att vi totalt fick cirka 36 bitar för 40 euro. Det tycker jag ändå inte var så farligt pris. 

RSS 2.0