Nu är hon nere..

Nåja, nu har lillisen lagt ner sig så långt ner hon nu kommer i bäckenet. Det är igen ett steg närmare mot slutet. Jag kan berätta att det nog känns, speciellt då hon trycker och skuffas med huvudet neråt/utåt. Huuujaaaa...och då tänker denna blivande mamma: "Oj oj, hon skall ju sen faktiskt också ut därifrån också.."

Min systerson 4 år frågade vid ett skede var babyn kommer ut. Jag kunde inte säga sanningen, det skulle nog varit för svårt att förstå. Jag sade att läkaren gör ett snitt vid magen. Hon funderade en stund och sa "läkaren måste nog vara jätteprecis, det är inget stort hål"...och därefter "Vi kommer sen på besök till sjukhuset, men inte om jag är flunssig. Då kommer vi inte".

Hoppas intelligensen går i familjen..
EDIT: Tack för att ni är uppmärksamma - det handlar alltså om min BRORSDOTTER. Jag har varken en syster eller en syster med en son. Så man kan rådda! :)

Dagens litteratur


Här fick jag lite läsbart inför födseln av rådgivningstanten. breathe, just breathe...

Gammeldansen

oh the glory days. Jag blir riktigt nostalgisk. Skall på rådgivning om en timme så jag kom med Laris skjuts och tjuvtittar på gammeldansövning. Det är 9 år sedan jag var på dansgolvet, borde man skratta eller gråta? nej men det var goda tider. Kanske jag lägger någon bild från arkivet senare..

Idag bökar lillisen något fruktansvärt, för varje gång hon gör det kommer det stora F:t i tankarna. Alltså med andra ord hinner jag bli hiskeligt utled på att vänta innan det antagligen kör igång

TJ 18...

Golf

Underbara söndag. Trots jag är ledig hela tiden känns ändå söndag som dagen innan måndag. Ni vet, fiilisen att bara ta det lugnt, gå ut på promenad och äta gott. Riktig krabbisdag, utan krabbisen. Här är bilden där min mage ser ut som om jag svalt en fotboll, den ser nog större ut än den är. Tror jag tog denna bild lite på en vecka sedan..
Helt groteskt hemskt. Kameran sätter faktiskt 10 kg till :) 
För tillfället sitter vi hela familjen och kollar på golf och njuter. Tiger Woods har nog tappat gnistan och vi håller på Phil Mickelson som verkar vara en god familjefar och sympistyp. Det trodde jag förvisso om Tiger också.. (bu för honom!)

Sol inne, sol i hjärtat, sol i sinnet..

Idag är det dock sol ute. Jestas vad det lyser in genom fönstret. Det betyder med andra ord att idag måste man nog gå ut på en frisk promenad..

Två av gårdagens inlägg har tydligen hoppat ner på sidan i helt ologisk mening, konstigt. Nåväl, kanske blogg.se också tog en liten lördagspaus igår. Sånt händer.

Lördag

Idag blir det "utflykt" till Helsingfors (ja, man får börja kalla det utflykter då man bara åker dit några gånger i månaden för tillfället..). Först skall vi träffa Carita och Mekke, varefter det blir lite umgänge med Laris kompisar (och mina föralldel också). Annars, alla antar alltid att gravida skall vara chaufförer, men jag kan berätta att såhär med 3 veckor kvar börjar det bli rätt tungt att köra och sitta upprätt en längre tid utan att magen blir "i kläm". Så nu visste ni det, alla gravida kvinnors män. Utnyttja "kuskandet" i god tid innan det sen är för sent :) 

v. 38

Då var det 21 dagar kvar till beräknade datumet, med +-14 dgr. Shit vad tiden springer iväg! Här är nu lite bilder, och jag tycker magen ser alldeles för liten ut i jämförelse med hur tung den börjar kännas. Att sova och vända sig börjar bli nästintill en utmaning (kanske varför jag sover till 11.30 ish varje dag jag är hemma och inte har planer)
Framifrån syns ju babyn knappt i magen..hon torde vara kring 3000g nu, och skulle inte längre räknas till prematurbarn (jee!) om hon nu skulle bestämma sig för att komma ut
Ungefär 13 kilo har jag lagt på mig under graviditeten (alltså helt det normala enligt mitt BMI) men funderar nog emellan var alla de kilorna är, för såå mycket fetare har jag inte blivit. Torde finnas en hel del vätska i kroppen..i och för sig sitter ungefär hälften av de kilona i magen och däromkring (vad väger 1 liter vatten?)
Bad mamma ta en bild bakifrån också för att kolla om rumpan blivit mycket bredare. Syns dock lite dåligt, men inte ser jag några radikala skillnader från början..och det konstigaste av allt: Inte ett enda graviditetsärr..
Annars har magen börja lägga sig neråt lite grann och höftbenen knakar och är ömma. Det märks kroppen börjar förbereda sig..

Den heta potatisen

Titta en sådan rolig potatis vi fann i potatiskällaren. Jag är väl antagligen lite snuskig då jag ser lite kurvor här och där ;)

Hemma-galleria

Förutom att min mamma är klasslärare är hon också konstnär som sysslar med det ena och det andra. Främst är det ändå tomtar i olika former och skepnader, men en annan sak hon också gör är saltdegstavlor. Därav ser det ut såhär hemma hos dem i Evitskog. Tavlor i mängder, som hon både göra sådär "annars bara" och på beställning.
Jag tycker om dessa tavlor, man blir alltid på gott humör då man ser dem..
Jakt, älg och skog är rätt pop här på landet..
Hem ljuva hem..
Kanske jag också borde bli mer händig av mig, sysslade en massa med lera och dylikt då jag yngre, men nu har det blivit lite på skymundan. Vi får väl ta det sen till sommarprojekt, efter projekt-Baby.

Hissanörden

Nog tycks det bo en liten historiker inom mig. Vilket ju är bra med tanke på att man är historialärare..Märks det kanske att jag saknar det? Detta har jag packat med nu som läsbart till sjukhuskassen..
och ja, namnet är lite öppet ännu..har ni trevliga förslag på speciella men ändå vackra namn - skriv kommentar! 

Sömntutan

Andra dagen jag sover till 11.30 (förutom morgonmålspaus 7.30-8.30)
Här tankas det sömn i förråd!! Herrejestas ändå. Jag sov inte ens såhär länge på den tiden man hade krabbis.. 

Om masturbering

Idag hittade jag en artikel som fastna i mina ögon. Visst är det intressant att man kan skriva om masturbering som ett inslag i en dagstidning. Bra med öppenhet - javisst, men sen igen hur långt kan man gå? Var går gränsen?

Ni hittar artikeln HÄR

H. Gammalmodiga tanten

Sudokunörd


Spelade just sudoku mot mina föräldrar - vi brukar ta matcher mot varandra med den svåra nivån. Förra gången vann jag, idag fick jag ge efter. Damn. Det tar hårt att vara sämre än sina föräldrar..

Jag vet, hur nörtti är inte jag? Men man hittar på allt möjligt såhär på landet, då man är utan bil. Då jag var mindre byggde jag kojor och snöslott. Det skulle jag nog nästan göra nu också, om inte bulan skulle vara ivägen..

Jag är en badboll

Igår var vi på besök till Jorvs förlossningsavdelning. Rummen och personalen var trevliga, så nu känns det skönt att veta man kommer vara i trygga händer. Däremot kommer jag nog inte att föda i deras badkar, trots man också kan göra det.

De hade även sådana där gymnastikbollar man sedan får använda för att göra det skönt. För tillfället känns det som om jag hade svalt en sådan och knappt kan rulla omkring i sängen.

Dessutom knakar mina höfter och jag känner mig som en gammal mommo.

Glasögonorm..

Idag bestämde jag mig för att låta ögonen vila. Jag använder vanligtvis linser som man kan ha på sig 24/7 under en månads tid (fungerar faktiskt, tro det eller ej). Idag var bytesdags och jag tog fram mina glasögon. Känns minst sagt ovant..

Jepp. Jag var för feg att lägga upp en bild med glasögonen på, speciellt då resten heller inte ser så fräscht ut idag. Usch vad hemskt med utseendefixerade människor.

Perhevalmennus

Igår var vi på vår första familjecoaching, det var riktigt spännande. Det började med snack om tandvård, vilket jag kanske kan ifrågasätta hur relevant det vat att inleda med just det..men resten var riktigt roligt - allmänt diskussion om förväntningar och hur graviditeten gått. Även blivande papporna fick gå och diskutera skilt om vad de har att vänta sig.

Jag var den största av alla, efter mina 37 veckor var närmaste vid cirka 30. Majoriteten hade beräknat mellan slutet av mars och början av maj. Det blir väl allmän vadslagning bland dem huruvida jag hinner gå på alla tre resterande gånger innan babyn kommer.

Nästa vecka blir det synnytys ja kivunlievitys. Idag skall vi på besök till jorv och kolla in var jag kommer uppleva mitt livs värsta och bästa stunder..eller iallafall mest spännande stunder. Jenna tröstar med att det finns ju alltid epidural - som hon upplevde som själva himmelriket. Jag säger varken bu eller bä - jag ser bara framemot en intressant upplevelse och att få ut den lilla bökaren i magen..

Hihihihii


Vi har det roligt - jag, babyn och blivande kusinen. Sådan här söt sak torde jag ha i höst om allt går som planerat.

Visst är babyn söta..då de ler och är på gott humör :)

Rådgivning

Eftersom det bara är 23 dgr kvar (!) blir det besök till rådgivningen en gång i veckan. Det tycker jag är helt najs. Allt var i sin ordning och hemoglobinet tom. 125 utan järntillskott. Tanten sade att min kropp tycks vara sådan att den tar hand om sig själv. Hoppas den tar lika bra hand om mig under förlossningen. Jaiks.

Idag har vi även första familjecoachandet (säg nu hur man översätter bra "perhevalmennus"?).

Som de säger i Pasila serien: "jännä juttu"

Kunde inte låta bli..

Jag kunde helt enkelt inte låta bli att köpa dessa..

Babylådan

Nu kan ni kolla hur många rätt ni fick i samiska innehållsförteckningen, för här kommer listan på finska: 
Något ni tycker är konstigt att det finns i förpackningen?
Här är då det mesta utspritt på sängen. Rätt mycket när man kollar efter. Skulle man tagit pengar istället för mammaförpackning hade man fått 140 euro. I material är det betydligt mer valuta för pengarna..Tack KELA!

Sjusovaren

Klockan visade 11.30 då jag steg upp från sängen. Ups. Däremot så var jag uppe och åt morgonmål 7-8, sedan lockade sängen igen. Men jag skyller på henne: 
Det går inte längre att sova på rygg och på sidan kommer sparkar mot revben och allmänt missnöje. Ah, om någon vecka borde magen lägga sig neråt och släppa värsta trycket. I väntan på det. Som ni ser är inte magen alltid så fin och rund utan rör på sig här och där. I mitten trycks ryggen/rumpan och på höger sida viftar fötterna. 
25 days to go..

Kan du läsa?


Här kan ni kolla vad det fanns i min mammaförpackning..på samiska. Lägger upp bilderna senare, ni kan ju se hur många ni får rätt. Det är inte ett lätt språk...

Godmorning everybody!

Igår fick jag packat klart för babyn inför sjukhusresan. Idag skall min packning göras klar, eftersom tiden tickar neråt. På tisdag blir det rådgivning med läkare, kanske han kan säga lite hur det ser ut därnere..ser ni, man kan kolla om den börjat lägga sig och om livsmodershalsen blivit kortare. Jag skulle gärna höra det börjat hända något, jag kommer att vara otålighetens otålighet efter några veckor då man bara väntar och inget vet.

Har jag sagt att jag är lite av ett kontrollfreak som tycker om att ha schema och tidsplanera?

It has arrived!Nu har vi då allt klart. Sista vagnen kom idag som ni ser..färgerna e lite dåliga, men det är mörkbrunt och vitt.3 in 1 system och barnstolen är lätt att bära, jess! Nu är det sen bara det viktigaste som fattas...

Mätt som en plätti väntan på det bästa: Efterrätt med banan och glass!

Heja Paradise Oscar!!

Idag har min dag varit fylld med att fira pappa och vara glad över att Paradise Oscar tog sig vidare i Eurovisionen. Dessutom fick jag en massa kul i mamma-förpackningen, men mer om den imorgon :)
Hoppas ni har/kommer ha ett trevligt veckoslut!

Easy life

Dagen i korthet:

Klockan 8 till Jenna och leka lite med Aron 7 mån. Sedan barnvakt för tillfället - easy job: han sover 2h. Sedan lite lek och mat i två timmar innan han sover igen några timmar. Därefter stan och träff med min underbara gravida väninna Maria som är på visit från Singapore.

På kvällen väntar tre roliga grejs: Mammaförpackningen, vagnen och Euroviisut med Evitskogspojken. Underbara fredag!

Faran med att vakta en ideligen skrattande och rutinhavande baby är den att jag tänker mig att vår lilla krabat i magen blir lika lätt. Jag har dock på känn att vi har att vänta en lika livlig tös som far samt konstant hungrig och aptittörstig som sin mor.

Här är en gammal bild tagen två år sedan, då denna blivande mamma försökte leka sexig. Nåväl, lyckades väl sisådär. Bättre än idag - då bilden av sexiga Josephine ungefär skulle se ut som följande:

Muuuuuuuu!!!

Dumt huvud så får kroppen lida

Idag smällde jag i mig en hel pizza då vi var och äta på Classic pizza. Huvudet kopplar bort att min magsäck är förträngd i magen och inte är kapabel att slänga i sig lika mycket som förr. Sedan att jag ännu fick för mig att äta mockarutsbit och kaffe till efterrrätt var bara ren idioti.
Men ack vad det var gott! // Hon som ser ut och känner sig som en rund boll för tillfället..

Dagens outfit

Idag blir det träff med blivande gudföräldrarna. Skall bli skoj att samlas på en och samma gång, gänget från högstadiet. Redan över 10 år sedan vi gick ut 9:an..oj oj vad tiden går snabbt. Kan ni tänka er att man en vacker dag har själv ett barn på högstadiet. Surrealistiskt. När var det ålderskrisen skall börja? 

Check it out!

Ni som har möjlighet skall absolut gå och kolla på Evitskogs revyn. Helt super. 
För att vara ett gäng amatörer (känns nästan dumt att kalla dem det) är de superproffsiga. Bättre än mången teater/revy/stand-up jag sett. Skall kolla in revyn för andra gången på lördag. 
Vad är den bästa stand-upen / komedin / revyn ni varit och sett på? Förutom revyn i Evitskog skrattade jag så tårarna flög då jag kollade Grottmannen..

Att bli av med telefonförsäljare

Märkte precis världens effektivaste sätt att bli av med telefonförsäljare. En tjej ringde och ville erbjuda porslintallrikar till mig, för det billigare priset 7euro. 
Sedan frågade hon "Miltä kuulostaa"?
 Jag svarar: "Ihan hyvältä mutta nyt en ehdi ajatella porsliineja kun on lapsi tulossa ja kaikki rahat menee siihen". 
Tjejen säger bara: "Ymmärrän ihan täysin. Hyvää päivänjatkoa"
Josephine vs. telefonförsäljare 1-0

Gåvor

Glömde visa gåvorna jag fick på babyshowern. Tack ännu en gång för en lyckad kväll tjejer!

Genmodifierad potatis

Här sitter jag, mammaledig och lyssnar på radio Vega. Varnande tecken. För tillfället pratar man om genmodifierad potatis och jag förstår mig inte riktigt vad det betyder. Det är tydligen bara sättet att få fram genmodifieringen som är nytt, för man har ju blandat grödor i långa tider. Nej nu går jag och byta till Voice. Deras diskussioner kräver inte så värst mycket hjärnverksamhet. 

Slutresultatet

Ja det var ju någon som undrade VAD jag hade shoppat. Självklart skall jag ge er insikt i de spännande saker som fick följa med, jag som köper de mest ordinära prylar.

Shampoo och balsam för håret. Som ni ser är det akut behov.

En top som magen ryms i. Färgerna lite mörkare än på bilden. Utöver dessa köptes en liten mini-almanacka, några svarta undertopar samt 5 filmer. Jag är lite av en filmfreak, och dessutom behövs ju tidsfördriv nu i väntans tider..

Shopping

Idag blev det besök till..

Sello!

Skönt att komma ut ur skogen..men 3h shoppande var tillräckligt för mig..en passlig "motionsrunda".

Sello har en av de bästa kinarestaurangerna. Rekommenderar varmt lunch på 8,8euro med 11 smårätters buff'e. Till efterrätt blev det glass, sirap och friterad banan, som pricken på i:t. Jag kände mig uttryckligen som en rullande boll då jag steg ut ur rafflan.

Vad händer i mina bloggläsares dagar då? Ni är lite blyga med kommentarer ;)

The Bump

Här är mina förändringar fram till vecka 35+3 (36:e veckan)
Viktökning: 11 kg
Blodtryck: 126/78
Fostervatten: Normalt
Barnets hjärtljud: 148-152 slag/min
Fosterbjudning: RT (dvs. huvudet neråt)
Hemoglobin: Mellan 110 och 120
Beräknad dag: 18.2 (31 dagar..)
På hösten, cirka omkring v. 20+
Idag, 35+4. Revbenen börjar ropa aj aj då hon sparkar uppåt. Några veckor torde magen "falla", dvs livmodern kommer att falla neråt och går ett steg närmare mot förlossning. Hjälp. 

Pasila

Idag 20.30 på TV 2. Check it out!

Socker, Socker

Idag var jag alltså på sockerbelastningstest - vad det går ut på? Jo först tar de ett blodprov, sedan dricker du en sockerlösning, tar återigen blodprov en timme senare och sedan ännu en ytterligare timmen därefter. Jag hatar nålar, men idag tuffade jag till mig. Inget kallsvettande eller svimmande för mig - om jag inte hade klarat det hur skall jag klara en födsel isåfall? Well - I did it!

Därefter var det besök till rådgivningen. Tösen mår bra och växer i passlig takt..huvudet ligger där nere och hon sprattlar på i sidoläge. Ingenting att klaga över med andra ord. Det är bara att vänta på att hon mognat tillräckligt och vill komma ut..

Jag bugar och bockar även till KELA som äntligen ville posta mig föräldrapenningsinformationen. Det är nog ändå tur man har såpass bra sociala förmåner. Roligt att de även kan överraska positivt ibland.

Tuliaisia - jeeee!!

Det är kul när sambon kommer hem efter en resa. Det är dessutom dubbelt upp när han kommer hem med fina gåvor.

Nu kanske man kan satsa lite mer på make-up sidan, trots jag är så vacker utan spackel..höhö.

Kymmenen pistettä ja papukaijamerkki päälle!

Sidu masun fick komma med i bilden också, där det börjar bli trångt om saligheten. Nu börjar det verkligen kännas man är gravid då man måste börja söka positioner som är bekväma och flytta på sig då lilltjejen sparkar o trycker mot revbenen. 32 days..en månad - alltså räknas jag väl vara höggravid nu då. Jännä.

Fasta - urk!

Imorgon skall jag på sockerbelastningstest. Det betyder jag måste sluta äta nu för 12h framöver. Usch, såå inte min grej.

Hoppas den där sötsliskiga 0.5dl grejen jag skall häva i mig smakar gott. Annars blir nog denna gravida kvinna sur. Jag avskyr att vara hungrig. Avskyr.

Favoritfilm?

Vad har ni för favoritfilm? Alltså någon film ni tittat på om och om igen då ni var yngre (för det var ju då man kunde se en film måååånga gånger)

Jag har kollat på Jurassic Park idag, som jag säkert sett 50 ggr utan att ljuga. Ändå är det något av den härliga förtjusning från första gången jag såg den som väcks till liv. Till följande står på tur Jurassic Park 2 (flopp) och 3 (betydligt bättre)

Om några timmar kommer sambon hem, "put your hands up in the air - wuuhuu"

En lyckad lördag


Igår skulle jag, så vitt jag trodde, åka till Jenna för att kolla på Laris tävling från München. Tji fick jag. Jag hann knappt komma in genom dörren före Jenna drog in mig och där stod alla mina härliga tjejer! De hade bakat och fixat jättefint, så hungrig behövde man verkligen inte vara

Förutom några som hade hinder var det kul att ha alla chicks under ett och samma tak. Det märktes knappt vi hade en liten grabb bland oss, eftersom han var snäll som en smällkaramell. En riktig tjejtjusare.

Jag hade gjort mitt schema inför Laris tävlingar, och vi hade datorn på och en liten kisakatsomo där vi hejade på honom och de andra finnarna. Som ni kanske märker är jag lite freak med att fixa mina tabeller och grejer, speciellt inför dylika evenemang och Eurovision

Det fanns till och med mini tutt-flask confetti. Allt hittar man på. Jenna hade pyntat och fixat fint hemma hos dem. Det var nästan som på julafton..fick en massa härliga saker till babyn och mig själv

Flickorna hade köpt fina saker: Info-paket, småskor, sockor, Hello Kitty farkkukjol, pall, blöjor, leksaker, Marimekko tuttar/tuttflaska och en fin fotoram. Tusen tack för allting!

Jag blev övernatten hos Jennas. Det lönade sig - till morgonmål fattiga riddare med äppelsylt, samt färskt äpple och kiwi. Bästa Bed and Breakfasten jag har varit på!

Lari kämpade på bra och duktigt, han blev slutligen 8:e efter lite otur i sin semifinal, men sånt är livet. Stolt är jag och pulsen gick högt då han kom ner för backen..kan bli tufft att kolla på nästa tävling om 3 veckor, då jag bara har 12 dgr kvar till beräknade dagen. Nå kanske han kan sedan få dubbel-vinst :)


Babydusch!!

Det här var vad som jag blev överraskad med på kvällen - my own babyshower. Skall visa och berätta mer senare..

Ut från idet

Nyduschad och fräsch. Nu kan jag åka utanför Evitskogs gränser och ha tjejkväll med Jenna (aka. Laris syster) och ha kisastudio inför tävlingarna som börjar om 4h. Det kommer bli en nagelbitare.

Ni kan se tävlingen på adressen:

www.redbullcrashedice.com

RBCI

Ikväll är det spännande tider då Lari skall tävla i RBCI. Kommer att heja med alla tår och fingrar som finns både utanpå och innanpå i kroppen. Igår kollade jag ett klipp från eventet och döm min förvåning då jag såg ett par bekanta ögon..Här kan ni själv kolla lite visdomar om sporten och så kollar ni live 20.00. Lari startar i heat nr 5!

Kvällens program

Euroviisut. Så man kan skratta igen åt det stela finska programconceptet. Nästa vecka gäller det däremot att rösta Evitskogspojken vidare till finalen (vilket jag tycker är en självklarthet då han är bäst i heatet..)

The sexy cow..

Ligger i sängen lätt utmattad. Var till iso omena och handla lite smått - hur gärna jag än velat köpa fina kläder från Vila så blev det något helt annat: Amnings-bh och kräm för att lindra sjuka bröstvårtor. Jäkligt sexig kände jag mig - om mitt namn varit Mamma Mu.

Nu skall jag läsa lite i nya boken jag köpte: Barnliv - från graviditet till tonår

Vecka 36

Då var det bara 5 veckor kvar..(eller allt mellan 3-7 veckor). Jaiks.

Gravid vecka 36

Bebisen

Din bebis är nu c:a 34 cm från huvud till stjärt och omkring 48 cm från topp till tå och väger runt 2.7 kg. Bebisens ansikte har blivit rundare och ser nu mjukt och knubbigt ut. Bebisens huvud är fast men inte hårt, eftersom det behöver vara något formbart för att kunna passera ut genom ditt bäcken. Trycket på bebisens huvud kan göra att det ser tillplattat eller toppigt ut diret efter förlossningen, men det kommer att gradvis försvinna och gå tillbaka till normalt.

Du har nu så mycket fostervatten som du kommer att ha och bebisen rör sig inte lika mycket som den gjort tidigare. Detta kan verka oroande men så länge du kan känna den röra någon eller några gånger sig varje dag så finns det ingen orsak till oro.

Du

Övre delen av din livmoder är nu ännu lite längre upp och befinner sig c:a 14 cm ovanför naveln. Livmodern har vuxit en hel del de senaste veckorna allteftersom bebisen lagt på sig vikt. Du har antagligen gått upp omkring 13-14 kg fram till nu och du kommer inte att gå upp särskilt mycket mer.

Eftersom din livmoder trycker på organen i bukhålan och upp mot bröstkorgen så kan det ibland kännas obehagligt och svårt att andas. Du kan också känna smärta när din bebis sparkar på intilliggande organ.

Lyckligtvis så kommer bebisen att sjunka ned och fixeras i ditt bäcken under de kommande veckorna, och då kommer mycket av obehaget och andningsbesvären att avta.


Uppdaterat skötbord

Blivande mommo har varit ute och handlat. Nalle Puh och vänner slår aldrig fel. Håller på att fixar på sovkorgen, den har också blivit "upp-pimpad" (you know, Pimp my ride eller i detta fall pimp my crib). Men det till senare

Det närmar sig..

Snart börjar finska uttagningarna till Eurovision Song Contest. Där finns en söt Evitskogskille med i finalen, helt nybörjare och fräsh i både sång och text (som han ALLT gör själv!). Fredagen 21.1 ställer han sig på scenen, då skall ni rösta! Roligt att veta att man i finsk schlager också tar in nybörjare, som bara på halvskämt skickar in sitt bidrag. Så skall det vara!

VAD TYCKER NI OM SÅNGEN??

Tvättning

Imorgon är det 5 veckor till beräknade dagen. Herrejestas.

Bäst jag börjar tvätta igenom kläderna så de sedan är rena och mjuka. Däremot är jag inte sådan hard-core morsa som tänker orka stryka igenom allt (jepp - det finns av dem..)

Något vettigt att göra mellan sovpauserna - för jestas vad denna tös har drabbats av tsetse-sjukan, alltså trötthet! (Det finns om jag minns någon tse tse fluga som kan sprida trötthet?!) Men sen blir man ju nog också säkert trött av att inte göra något..hmm. Nåväl, lite action på lördag då Lari kommer ner för isrännorna (nagelbitning!)

Maratonlopp

Jag var precis ute och gå 5 km. Det känns som om jag gjort ett maratonlopp. Sista 500 m trodde jag att magen skall spricka och benen inte ta en centimeter till. Fogningsvärkarna började alltså göra sig till känna, blä!
Oj så jag väntar jag kan köra ute med barnvagnen, utan överloppsmagen..
Glädjande nyheter: Idag införskaffades vår vagn nr 2, till city/shopping-användning. Den kallas 3 in 1, med några enkla klick så sätter man t.ex. bilstolen på benen och voilá så har vi allt på sin plats. Tack till mor och far för en trevlig julklapp! Bilder kommer imorgon..men det blev med 3 hjul (eftersom den inte behövs till "vanligt" bruk..) och ser ungefär ut som på bilden i övrigt..men annan färg, det får ni se när paketet anlänt..

A place of death and life

För att min blogg inte nu bara skall genomsyras av Lari och babysaker kommer här nu en bild från igår. 
Förr då jag satte i vänterummen till doktorn fick jag alltid en lust att jobba där och vara läkare. Det har försvunnit. Det verkar inte lika glamouröst längre. Däremot verkar rådgivningsarbetet väldigt intressant. 
N.B Som liten ville jag alltid bli läkare. Jag gav upp drömmen då jag har väldigt obehag för nålar och inte fann fysik/kemi särskilt tilltalande. 

Jag tror inte mina ögon

Det här var synen som mötte mig i sovrummet. Det krävs nog något med stor passion för att Lari får för sig att sy - i detta fall då Red Bull Crashed Ice utrustning. 
Nåväl, jag är ändå imponerad. Han KAN sy, rätt bra iallafall. Han frågade till och med efter "såndär sak till fingret" (aka. Fingerborg). Duktigt. 

Packa?

Vet ni vad jag borde börja göra? Jo packa! Men vart är frågan?

Jo jag skall ge er lite ledtrådar:

- Inget med flygplan, de vill inte ha mig i sina plan
- Amningsskydd
- Kamera
- Kläder
- Hygienartiklar
- Blöjor...


Figure it out yet?

Weird

p.s alltså jag vet ju ännu inte exakt resedatum. Ni behöver alltså inte oroa er, jag åker inte idag än, så vitt jag vet..

Lite PR

Här kommer lite PR om min sambos sysselsättning detta veckoslut, Red Bull Crashed Ice. Har ni lust att följa med och kolla en tävling i nederländerna skall ni trycka HÄR

Om ni annars bara vill läsa om grenen så kolla MTV3:s artikel HÄR

Och ni som undrar vad grenen går ut på och hur det ser ut i verkligheten - kolla youtube klippet.


De här galna banorna skall alltså min man ut på i lördag. Får väl bita naglarna här hemma framför datorn, iiks!! Spark på baken som tur!!

Olycksdag..

Usch vad tråkigt det här blir utan bilder. Sorry, kabeln att få bilderna på datorn är på vift och nätet för långsamt i skogen. Det är murr-faktor 1. Nummer 2 är att mitt egenhändigt gjorda material och största delen jag samlat på mig av min historiakarriär är försvunnna. Puts väck. Jag ber till högre makter och hoppas de dyker upp. Dessvärre har de inte ens försvunnit i eget hushåll, vilket betyder "this is out of my hands".

Grävde dock i pappersinsamlingar idag. Orkar inte ens klargöra för allt innan jag vet klart. Vi går vidare.

Koncentrerar mig på barnet och tar det där problemet därefter. Timtals av arbete kan jag göra åter, ett friskt barn är inte lika självklart och enkelt. Märker ni hur förståndig jag är? Det är nästan skrämmande.

Här borde nu vara en bild på en olyckskorp. Äsch, det tar ju inte länge med google pictures..one second..

Sådär ja, det var inte svårt.

Out of the woods

Wihuu. Idag skall jag bort från skogen och har äntligen en anledning att sätta make-up på mig. Tänk dessa livets små glädjeämnen..

Dessutom hoppas jag få andra och sista vagnen denna vecka, vilken det blir får ni ju förstås se så fort dem anlänt! Det blir med andra mobilbloggning idag, eftersom jag befinner mig på ett område med 3.5G, dvs snabbheten för dylik verksamhet.

N.B Jag drömde jag såg ett plan krascha inatt, usch. Det har varit alltför mycket händelser med plan på senaste tiden igen. Tur så tillåter inte ens flygbolagen mig inte att åka med dem mer, det förstår jag. Såfort det skulle komma någon stor luftgrop skulle lillisen flyga ut i raketfart.

Bra ställen att spara pengar

Fick nyss en fråga om bra platser att köpa babystuff billigt i Västnyland. Från Västnyland är väl min främsta erfarenhet då Lohjan keskuskirppis, klicka HÄR om ni vill läsa mer om plats och öppethållningstider. Den är rätt dold i skymundan - kanske gps hjälper om man inte känner till Lojo

Däremot är det absolut BÄSTA stället jag varit på - där majoriteten faktiskt bara säljer babykläder - Akseli i Mankby
Där löpte jag amok och hittade både det ena och det andra, jättefina och fräscha kläder för en billig peng. Likledes lite märkesgrejer om man är intresserad av sånt (I admit, I am..). Lönar sig att kollas upp. Även den lite "gömd", man skall gå in i en butik samt alko, och därifrån vidare. Men hittade jag dit gör nog ni det också. Finns även andra grejer till barn förutom kläder. Nu börjar jag bli så ivrig att jag snart åker dit själv igen..

Annars finns ju alltid det olika kierrätyskeskus-affärer som kan ha bra utbud. Det beror lite på stället.


Liten söt baby-Gap för 20 euro

Nalle Puh är aldrig fel..

Hello Kitty

Alla samtliga inhandlade från Akseli

Trollet is back

Ah, vet ni vad som är sen det bästa efter att man blivit frisk? Att ta en uppfriskande dusch och känna sig som en ny människa. Dessutom förvandlades det skitiga håret till mitt vanliga trollhår - se bara så lurvigt det är nytvättat, som en päls! Jag kunde väl passa in bland hattifnattarna i Ronja Rövardotter - minus skalliga partiet på huvudet då förstås.

N.B vanligtvis klagar jag på mitt hår nästan dagligen då det står ut hit och dit samt vägrar lyda mig. Tänkte håret fick stå i fokus nu, när det nu för en gångs skull känns sådär "kiva"

Ett bra tecken

Ett bra tecken på att man börjar bli frisk är då man längtar efter..

...MAT! Halleluja!

I'm alive

Jag räknas fortfarande till de levandes böcker, trots det nog emellan kändes annat. Nu börjar jag småningom få lite krafter tillbaka i kroppen men är nog fortfarande i sängläge. Därför har jag nog inget roligt att rapportera om, förutom att Jaffa är supergott. Men inget vinner blåbärssoppa, mumsfilibabba!

Lite mat har jag till och med fått i mig, vilken vinst!

Jag återkommer, i morgon borde man känna sig som människa igen. :)

Out of service

Idag är jag totalt trött. Sjuk som fan. Vaknade inatt av en "trevlig" överraskning - magsjuka. Ingen trevlig kombination med baby i magen..men barnmorskan försäkrade att barnet mår bra även om jag mår skit i ett dygn eller två, det är väl ändå huvudsaken.

Om ni har några bra tips till sjukan, eller annars uppmuntrande ord - nu behövs de!


Flashback - New Years Eve

Hittade några få bilder från nyåret. Måste nu passa på att bevisa att jag nog är duktig och kan laga mat också:

Räkfeta-sallad..

..samt avocadon fyllda med räkmössö, bacon, vitlök och avocado. De är supergoda, fast jag själv också säger..till huvudrätt pizza och efterrätt chokokaka. Rolig kväll med spel och gott sällskap!

obligatoriskt immigt nyårsfoto med gulle


Det där med läkartider

Jag ringde nyss till läkaren eftersom jag måste ha läkarintyg. Denna jänta klarar nog inte av att jobba nästa vecka innan jag blir mammaledig. Jag rör mig lika snabbt som en sköldpadda och foglossningen är en pain in the ass, nästan uttryckligen..
Nåväl, ringde till hälsocentralen och fick höra en telefonsvarare som robotmässigt säger:
"Haluatteko palvelun suomeksi, vill ni ha service på svenska, do you want service in English, press 1,2 or 3" (svenskan låter för taskig, men huvudsaken den finns med..)

"Näppäile numerosi - soitamme takaisin noin..kello..10..30.."
Jag väntar med spänning.

Trettondagen - vilodagen?

Dagen i all sin korthet:

- Vakna upp och säga hej till morbror och kusin som åkte upp tillbaka till Vasa
- Ta en tupplur
- Göra pizza
- Äta mat och umgås med mammas namnsdagsgäster
- Ta en tupplur
- Spela lite Disneysånger på pianot
- Slappa lite mer

Hyvä kotirouva..

Det stod i mammaboken att man nu ska vila och ta det lugnt, för det är sista möjligheten på en lång tid. Jag tar den utmaningen ordagrant.

Imorgon dock tillbaka till civilisationen och se på folkmassor


Kinderägg!

Eller hur att jag ser ut som ett litet kinderägg: Gissa vad som gömmer sig inuti..Det är dessvärre chokon som saknas. För min del är det bra på det sättet, jag skiter alltid i chokladen och väntar bara på överraskningen.

Jag har en typisk "pojkmage" men ändå påstår nog båda läkarna det är en tjej. Får väl se vad som stämmer i slutändan: "Skrocket" eller vetenskapen.

Nesting


Det här är alltså det som kallas nesting. Jag har börjat bygga bo. Eller nej jag tar det tillbaka, nu låter jag som en stork. Men det är skönt att äntligen börja få saker och ting klart, dagarna går fort och snart är det februari..

Skötbordet..

Känns konstigt att fixa det över 1 månad innan, men ju större jag blir desto tyngre är det att köpa och göra allt..nu saknas bara det viktigaste.

Sjusovaren

Klockan visade 10.30 då jag steg upp från sängen. Dessutom blev jag väckt. Tydligen var jag lite trött..nu hoppas jag batterierna är återladdade så man orkar hålla på igen.

Dessutom känns det som om jag hade reuma i fingrarna på natten och morgonen. Det kallas tydligen karpaltunnelsyndrom. Det känns rätt skrämmande då man knappt får handen i en knytnäve för att lederna strejkar.

Hade aldrig hört om liknande tidigare. Tänk vad man lär sig då man är gravid!

Rådgivning

Liten baby-update efter rådgivningsbesöket:

Lillisen mår super och är fortfarande med huvudet neråt (jippii). Starka och regelbundna hjärtslag på cirka 150slag/min.

Jag hade kisset "rent" (dvs. no sugar) men ändå tyckte de nu att jag kunde åka och göra "sokerirasitustesti", just in case. Usch vad jag är outbildad då jag bara slänger hit finska uttryck..

Med andra ord vara utan mat och dryck i över 12h (hujedamig!) och sedan dricka en sötsliskig blandning på 5 dl.

Blodtrycket var bra på 128/78 men hemoglobinet bara 110 :( = Järnpiller. Usch. Jag tänker för smaklighetens skull inte redogöra närmare varför det är mindre roligt att äta extra järn. Slå upp det eller pröva själv..

Att gå och röra sig blir allt tyngre, men det hör ju ändå saken till. Man kan inte bli en valross och tro man simmar omkring som en delfin..(viktökning +1kg på 2 veckor, vilket är precis lagom och bra. Tur att jag inte är något fan av julmat)


Filth..

Alla har säkert hört om MILF förkortningen vid något skede (jag är såpass säker så jag skriver inte ens ut vad det betyder, det kan man slå upp på google)

Men vem har hört om FILTH? Kolla under bilden så ser ni svaret..

Father I'd Like To Hump

Den tyckte jag var rätt "snärtig" förkortning!

Nu skall jag vara social och umgås med morbror och kusin som kommit ner till vårt snöiga landskap ända från Vasa. Sen skall jag fortsätta mitt "nestingprojekt". Någon hiffar säkert vad jag menar med det, men skall upplysa mer vad det handlar om senare..

Nödvändigheter


Lite nödvändiga artiklar jag köpt - om någon hade sagt man behöver tutt-skydd (amningskåpor) och mjölksamlare efter födseln hade jag skrattat högt. Nu är det min verklighet. Då besparar jag er ändå ännu de värsta detaljerna. Men jag skulle ändå inte byta ut min kula, för där inne väntar något gott.

Hey, vet ni vad jag kom på? Att jag är med andra ord som ett kinder-ägg. Täynnä yllätyksiä!

Kama

Jestas att man drar på sig kama genom åren. Vi håller på att fixar barnrum och sovrum åt oss för våren och det finns nog grejer så det kommer ut med öronen. Vart kommer allt ifrån?

Ett plus då man måste gå igenom allt som finns: Det hittas en massa man glömt man äger. Därav behöver man inte gå till butiken och shoppa då man får "nytt" hemma istället.

Tips på att spara pengar: Börja städa genom alla lådor och vrår - du hittar säkerligen en massa grejer du glömt.

Då var det dags!


Inte att föda utan att läsa om det. Bra bok, men oj du milde vad man ännu har framför sig! Mitt första bokinköp under graviditeten, kommer säkert till bra användning..

Jag säger bara en sak (igen): Ni män kommer nog jädrans lätt undan. Våra hormoner är små myror jämfört med allt annat man måste dras med. Nej jag är inte bitter, det är bara ren fakta.

Veijarit


Har ingen aning om vad filmen handlar om. Mikko Leppilampi är med, det räcker för mig.

Blev förvånad att det fanns vessan ovikoodi på biljetten. Kanske de såg att jag är i behov av den och springer och kissar stup i kvarten

Har shoppat och fått en massa babystuff idag - visar bilder senare. Jag är så tacksam för att ha en underbar bror och svägerska som hjälper oss så mycket, utan sådan hjälp skulle plånboken vara väldigt tom. Förstås stooort tack till föräldrar och andra vänner som bistått med kläder etc också. Stora tjocka härliga släkten :)

Babybutik?

Jag är gammalmodig. Nuförtiden finns allt på nätet att beställa, enkelt och simpelt. Men då det kommer till t.ex. vagnar och större föremål vill jag känna på dem konkret och se hur de ser ut. Det verkar vara rätt hopplöst att hitta någon vettig butik med de saker jag vill kolla på.

Har någon bra tips? Jag tar gärna emot dem.

Den här skulle jag bl.a. vilja ha - en Skidi Herkules

Dagens humor


Så kan det gå..

Ursäkta

Ursäkta alla mammas bloggläsare. Idag har jag behövt en massa energi och uppmärksamhet då jag måste lägga på mig något kilo till innan jag tittar ut. Därav har hon sovit en hel del och bara tagit det lugnt.

Men lite får hon skylla sig själv också - att vara uppe till 2.30 på natten är inte så smart längre, men kanske hon nu lär sig att kroppen inte orkar vaka lika mycket mer. Men roligt hade hon ju och det är huvudsaken, för snart kommer jag och hämtar med mig nya utmaningar och äventyr. Jag skall försöka vara så snäll som möjligt. Jag lovar.

Mvh,
Lillen, vecka 33+1

RSS 2.0