Svar på frågestundens frågor!

Hela 4 personer (!) :) hade mod att fråga något på frågestunden, vilka jag nu besvarar här: 
Cata undrade: "Hur kommer det sig du hamnat i Kanada"

Svar: Eftersom jag är i naturen lite av en hemmamus och inte den mest äventyrliga i världen, skulle jag säkert ännu vara i Finland och det inte varit för min sambo. Han fick jobb i Kanada, och eftersom det var ett unikt tillfälle att få chansen att jobba utomlands för honom följde jag med, likledes för att själv också få erfarenhet och chansen att se hur andra länder fungerar. Jag ångrar inte en sekund att jag gjorde det, och trots det varit kämpigt i sina stunder har det ändå gett mig mycket och jag har lärt mig en hel del. Jag tror man lär sig även bättre att uppskatta det man har där hemma, då man fått lite perspektiv på saker och ting. 

Anonym frågade: "När kommer du hem från Kanada? Finns det någon favoritcanadamat, alltså något man inte kan få i Finland, typ godis eller något?"

Svar: Jag kommer hem 17 december, för att sedan stanna där. Det fanns nog inte något annat alternativ än att komma hem och föda. Ekonomiskt blir det lättare (inget Kela-tjafs etc iallafall) för att inte tala om den psykiska biten. Att ha stöd av vänner och familj finner jag väldigt viktigt, trots det finns alltid någon som tycker det är "fint" att ge sitt barn dubbelmedborgaskap. Förstår logiken, men sen igen inget som säger/garanterar att barnet någonsin kommer att ha någon nytta av det, likaså att skulle jag bli i ett annat land skulle jag nog måsta kunna deras språk, för att inte kunna kommunicera till 100 % då det sen är dags skulle göra mig galen :) (franskan är väldigt dominerande i Quebec..).

Någon undrade om Lari: Han kommer att vara i Finland över julen och han kommer vara närvarande även före/efter födseln, vi får bara lite anpassa oss efter situationen. Han kommer att bli en bra & underbar pappa oavsett vad :) 

Matmässigt blir jag ibland lite galen på hur "amerikanskt" allting är, för faktum är att vi äter nog i medeltal betydligt mer hälsosamt i Finland än här (men det är ju inte någon ny nyhet för sig..). Däremot en "jenkki-grej" jag gillar skarpt är frukostrestaurangerna här. Att gå på söndagsbrunsch och bli serverad färsk frukt/plättar eller bara ägg, skinka, bacon och plätt är otroligt gott. Det går nog att äta hälsosamt här, det är ju bara det att lockelserna mot det flottiga är betydligt större..Annars har jag inte direkt någon favoritmat här i Kanada, som inte också skulle finnas i Finland. Däremot saknar jag rågbröd, salmiakki samt marinerade kycklingstrimlor :)

Som ni ser gillar Lari detta också, fast bröd med peanutbutter och jordgubbsgelé kan jag inte förstå hur det kan vara gott :) 

Anonym nr 2 undrade: Vad är det roligaste med att bo i Kanada?

Svar: Det att man lär sig så mycket hela tiden, både om sig själv och samhället både här och hemma. Här finns stora möjligheter att göra karriär och stora pengar, men även att "försvinna i mängden" och bli utslagen. Kanske därför jag upplever att människor jobbar mer och hårdare här, än majoriteten därhemma. Det gäller att hålla sig på ytan för att inte sjunka. Går det illa tar inte samhället lika god hand om dig här, som i Finland. Kulturen skiljer sig även till en del - det är mer ok med "drink and drive" (tyvärr! promillegränsen är så hög som 0,8), dock är det inte lika "spurgut" på en lördagkväll och det finns inte så mycket stupfulla människor på gatorna som hemma i Helsingfors..likledes känns det ibland även som om kvinnorna inte är riktigt lika jämställda med männen. Däremot är gästfriheten stor och människorna är väldigt välkomnande och öppna. Något finländare gärna kunde ta lärdom av..
Oj jag skulle kunna skriva låååångt svar om allt som man lärt sig av tiden här. Okay, sen är det ju rätt coolt nog att kunna gå på formulabanan eller till ett stort casino som bara är på andra sidan av lägenheten (med lite vatten emellan dock..) för att inte tala om att hoppa i bilen och KÖRA till New York. Här finns ju nog en hel del mer att se än hemma..

New York City 10.10.2010 (Dagen då Central Park kryllade av nygifta par, det var vitt överallt...)

Anna (en av mina bästa vänner) frågade: När har du fått astma? Hur har jag kunnat missa det?

Svar: Alla som känner mig vet hur jag alltid blir lätt sjuk (räcker med att jag ser någon hosta/nysa..), och oftast får jag typ luftrörskatarr eller lunginflammation. Förra hösten blev det ju så illa att jag var hemma över 1 månad totalt i bl.a. just lunginflammation, som jag fick på bara 24h. Det jobbiga fortsatte ännu på våren då jag igen var sjuk och kände mig hängig. Eftersom jag inte tyckte detta var normalt eller att jag nästan aldrig hört någon som var lika känslig gick jag till läkaren för att reda ut vad det kunde bero på. Efter många tester, blodprov och röntgen kom man fram till att jag troligtvis lider av någon form av ansträngningsastma. Jag fick inhalatorer att ta då det kändes jobbigt, eller genast då jag ens fick lite halsont, för att vidga luftvägarna så inte bacillerna genast satte sig fast. Det känns som om det faktiskt hjälpt lite, och hittills har jag lyckats tackla förkylningarna utan antibiotika eller värre sjukledigheter. Har ändå märkt jag börjat få ta dem lite oftare nu i och med graviditeten, vilket tydligen kan ske för vissa med astma. Men så länge jag vet vad det beror på är det ingen fara..huvudsaken är att lillisen i magen mår bra!

Något ni ännu undrar? SKRIV OCH FRÅGA :) Ni får gärna också vara anonyma, och man kan skriva fastän man inte själv har en blogg..

Kommentarer
Postat av: Anonym

Så när du kommer hem blir Lari i Canada? Tänker han inte komma hem med dig när du ska föda?

2010-10-24 @ 20:27:21

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0