FINLAND!

Idag har varit en lång dag, men ändå är jag inte så trött jag hade tänkt mig. Idag har jag åkt från Montreal till Helsingfors. Skall kort berätta höjdpunkterna. Det började dock på sämsta möjliga sätt: På incheckningen meddelade de att underhållningen (elektroniken) hade kraschat i flyget. Med andra ord inga filmer, tv-serier eller musik. Super. Det var likadant då jag kom på sommaren, typiskt. Nåväl, det finns ju tidningar :)

Det gällde att vila så mycket man hann emellan flygen. Kände mig som en strandad val i mina stunder, pustade och gick som en liten anka. Tur finns det korgar för bagaget. Då jag gick igenom säkerhetskontrollen tyckte tydligen gubben det var coolt jag var från Finland, och började skaka hand med mig och säga några vänliga ord. Gubbe nr 2 som kollade igenom väskorna tog tag i min klocka (Montreal Canadiens..) och jag hann redan tro det var något problem. Men istället sade han "Nice watch, I like Montreal Canadiens"

Till flyget blev det en hel del tidningar, men jag gjorde "misstaget" att jag började på boken och läste aldrig något annat. Jag har med andra ord en hel del läsning ännu :) I början av flyget sade kaptenen att planet var lite försenad pga. så hård turbulens påvägen till Montreal. O-ou tänkte jag. Efter 20 minuter började det hoppa och galoppa i hela planet, och kaptenen sade de avbryter vätskebjudningen, eftersom det var att vänta en stunds hårdare turbulens. Lite skakade och hoppade det, några gånger så att rumpan lite lyftes upp från bänken. Men det gick fort över och resten gick bra. Såg även en av de fetaste människor jag någonsin sett, hon hade två egna platser, men det skulle knappt ha rymmats en tredje person brevid henne. Då hon lade sig för att sova över de tre bänkarna såg hon ut som en valross. Sorry, jag överdriver inte ens. Helt hemskt..

Då vi landade till Heathrow var första etappen över. Därefter blev det cirka 30 minuters bussresor, först från planet till terminal 5 och därifrån till terminal 3. Heathrow är helt enkelt galet stort, går inte ens att förklara. Det gällde att gå igenom incheningen än en gång, och då märkte jag detta: Det här gick inte att läsa, franska var en barnslek jämfört med hebreiska. Tydligen har de en hel del som bara kan hebreiska/arabiska..

Såhär såg det ut i London, ingen snö men frost vilket ledde till lite extra tid, pga. trapporna man kommer ut med ur planet måste smältas ner, isen alltså, inte trappan :)

På Heathrow far det full rullians. Försökte få en helhetsbild, men det är svårt att fånga sådant på bild. Eftersom magen kurrade och jag behövde lite energi efter en sömnfri natt blev det..

Bagel med ägg och bacon! Nami Nami-- och kaffet var faktiskt HOT, aldrig upplevt så hett kaffe.

För det första: Finska är nog ett av de fulaste språken jag känner till, men ack så härliga att höra igen finnar prata. Till och med "perkele" och "jumalauta" klingade bra i mina öron. Man såg nog genast vilka som var finnar och inte, det är svårt att förklara men man kan väl säga att finnar inte har det största modemedvetandet. Lite som skogstroll..hard to explain. Men idag kvittade det, vi var ju påväg till HELSINKI!

Titta vad jag fick på flyget!! Dessutom att höra finska, svenska och engelska ur högtalarna var inte illa heller. Herregud man blir patriotisk. Det är väl lite så, att borta bra men hemma bäst. Fällde nog en tår då jag åkte hem från Kanada och lämnade bakom mig alla nya trevliga människor man träffat. Men vi ses ju snart igen! Tiden går fort..(Lari blev ju alltså ännu 3 veckor kvar i Montreal, tills skolan har jullov). Hur absurt var det inte att vrida klockan fram 7h, sådär bara. Jag kan aldrig förstå mig på tidsskillnad, det är helknasigt!

Såhär såg det ut på Helsingfors flygfält, hann bara ta en bild i farten, då vi kom med buss (!) från flyget till terminalen (Det har jag aldrig råkat ut för i Helsingfors tidigare). Kallt var det ju också, från Montreals +4 och regn till Finlands -11 och snö. Men jag lovar, jag klagar inte ännu på kylan, bättre snö än slask..

Tyckte denna skylt var mysig och representerade mina tankar då jag landade, det gamla, goda och bekanta Helsingfors, som känns som en mini-stad jämfört med Montreal

Thank you very much! Aijo, en annan "första gång" på flygfältet - gick igenom tull före vi kom till väskorna. Tidigare har man bara gått raka vägen från flyget till väskorna..hur är det nu, hör Storbritannien till Schengen? Har faktiskt ingen koll på det för tillfället..

Som ni ser, man fick klä på sig rejält mer för att inte frysa rumpan av sig..

Mamma och pappa har julstädat och gjort fint med julljus tills jag kom hem. Är det inte fint? Julstämning till 100%!

Det kanske inte ser så aptitligt ut men oj vad gott! Rågbröd med Toast Skagen "mömmö" på, mumsfilibabba!
Nu skall jag ändå gå och vila, så jag orkar sen vara pigg och kry imorgon, då hela familjen samlad skall fira lillajul. Hoppas ni fortsätter hänga kvar och följa äventyren i Finland, och vägen till the big day nästa år. Oj vad det här med bloggande är kul!!

Kommentarer
Postat av: Anna

Mysiga bilder!

2010-11-26 @ 19:40:23
URL: http://smultronet1.blogg.se/
Postat av: Roisk

Välkommen hem Josteri :)

2010-11-26 @ 21:49:24
Postat av: Maria

Oj va bra att resan gick bra och att du äntligen anlänt till winter wonderland :) Visst e det så... borta bra, men hemma ALLTID bäst.



ps. jag har designat den där my city helsinki grejen ;) hela restaurangen för den delen :)



Ha det så underbart hemma! kram, maria

2010-11-29 @ 04:08:49

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0