Ottawa

På fredagskvällen då vi kom fram till Ottawa blev det restaurang och god mat, varefter allmänt umgänge med föräldrar från hockeylaget. Det var nämligen så att det var turnering för 10-åringar och Team Candiac var med och kämpade. Läktaren var fylld av entusiastiska föräldrar med tutor och mycket kämperop för deras barn. Här är det inte tyst hejande som gäller utan det skall höras, helst ända fram till barnen på isen. Nästa gång tar jag med öronproppar. Seriöst. Det var mer ljud än på en NHL-match, vilket i sig bidrog med en trevlig stämning. Det där med väldigt engagerade föräldrar kommer ju med gott och ont. För mig är huvudsaken i all sport att det är på barnens villkor, och att de inte skall uppleva för stor press. Det är ju ändå en rätt lång väg till NHL..Här redan märks det hur människorna lever och andas hockey :) Kanske vi finnar har lite att ta efter, att hurra och kämpa på med hög energi, även på juniormatcher.
De flesta föräldrar visade sitt stöd för laget genom att bära barnets skjorta
Efter hockeymatchen blev det rundvandring på stan. Snygg och fräsch stad, som faktiskt påminde i sina stunder lite om Helsingfors. Här fanns inte lika mycket skyskrapor och höga byggnader som i Montreal, utan det var mer "slottslika" stora byggnader. 
Här är något som kallas Rideau Canal. Ni kan försöka läsa texten här nedan över lite information. 
Ontario och Quebec gränsar varandra rakt invid centrum av Ottawa. På ena sidan är skyltar på franska och huvudsakliga språket franska (men med rätt god engelska kunskap). Undantag finns ju, då jag skulle beställa en hotdog och frågade priset rabblade hon något på franska jag inte helt uppfattade. Bad henne säga det på engelska, eller om hon kunde engelska. Svaret blev "no". Jahap. Nåväl, men lite översättningshjälp blev det sen bra. Då man pratade med en lokalbo berättade hon åter igen att människorna i Quebec inte pratar eller lär sig engelska för att "they don't have to". Inne i Ottawa centrum fick man service igen på flytande engelska. Rätt lustigt hur människor bor tätt intill varandra, men inte alltid ens kan varandras modersmål. Nog igen med språkpolitiken, det är bara det att det är så ofattbart ibland att begripa/förstå eftersom man själv blivit uppvuxen sen barnsben hur man skall lära sig många språk för att klara sig så bra som möjligt ute i världen. 
Parlamentet. Snyggt och ståtligt. Vi löd skylten - vi stannade :) 
Blev lite trött i benen av all promenerande. Bestämde mig sitta brevid gubben med en häftig flygel (oj vad jag saknar att få spela piano igen!!!). You can call us Ebony and Ivory..
En totem ursprungsbefolkningen till ära. Det positiva i Canada är ju det att alla i princip är invandrare och det finns en massa olika kulturer, som alla accepteras. Det är inte lika "rasistiskt" som det ibland är i t.ex. Finland..
På kvällen blev det umgänge med övriga gruppen och lite god pizza :) Kunde vara barfota i UGGsen och det var varken för varmt eller kallt. Utmärkt. 
'
Lari tyckte det kom intressant tv-program: Kvinnornas wrestling. Själv tyckte jag det rätt lustigt att se på, speciellt då en del kvinnor hade större och kraftigare rumpor än flesta män. Anabola steroider - yepp yepp :) 
Stora julgransbollar i taket och julgransris lite här och var. Hur kan man inte låta bli att längta till julen? 
Pojkarna kämpade på bra och kom lätt med i semifinalen. De fick dock nöja sig med 4:e plats av de 16 deltagande lagen. Surt sa räven om rönnbären, men det var ju inte ändå illa slutresultat. Besvikelsen är alltid stor, men de kommer säkert med stor revansch nästa gång och kniper hela potten. Denna gång hade motståndslaget helt enkelt en fenomenal målvakt som måste ha haft en utmärkt dag, med tanke på alla skott som kom emot honom! 

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0