Litar du på Wikipedia?

Då jag studerade till lärare var en viktig grej alltid källkritiken. Man skall kolla upp källorna man använder och att de är tillförlitliga. Wikipedia fick sig oftast en rejäl omgång, eftersom vem som helst i princip kan lägga till text där. Bland lågstadie- och högstadieelever är det ändå en av de vanligaste källorna, och det är nog rätt svårt att hindra dem ta fakta därifrån. DÄREMOT kan man ändå lära barnen att inte lita på allt som står i internet och speciellt wikipedia. Jag kan erkänna jag själv också använder wikipedia då jag fort vill kolla upp någon person eller något intressant jag precis hört om, däremot vill man bli riktigt säker jämför man förstås med andra källor :) 
Don't trust everything you read! Här får ni ett smakprov på 10 saker som stått i wikipedia, som då inte varit sant: 

10. Conan O'Brien attackerar havssköldpaddor
När talkshowvärden Conan O'Brien var ute och paddlade kanot attackerade han ett gäng havssköldpaddor. Komikern Stephen Colbert beskylldes senare för att ha skrivit in "faktan" i Wikipedia.

9. Miley Cyrus död chockerade fans
Mileyfansen fick sig en rejäl chock efter att någon skrivit att hon dog i en bilolycka.

8. Jane Fonda har en hund
Skådespelerskan Jane Fondas biografi raderas helt en gång och ersattes med texten ”Hon har vunnit en Oscar och äger en hund”.

7. Politikern Nancy Pelosi dricker blod från barn
Nancy Pelosi som är talman i USAs representanthus uppgavs i Wikipedia för att vara av italiensk härkomst och dricka blod från barn.

6. Tony Blair dyrkar Hitler
Den förre brittiska premiärministerns Wikipediasida har varit ett hett mål för ändringar. Rubriken här är bara ett exempel.

5. 2-Pac dömdes för sodomi
I en Wikipedia-artikel om sodomi under rubriken - "Personer dömda för sodomibrott" - uppgavs det att 2pac blivit anklagad för sodomi.

4. David Beckham var målvakt i Kina på 1700-talet
I en version av en Wikipedia-artikel från 2006 om fotbollsspelaren David Beckham hävdades det att han var målvakt i det kinesiska landslaget under 1700-talet.

3. Robbie Williams äter husdjur
Ett inlägg i Wikipedia år 2006 uppgav att den brittiska sångaren Robbie Williams tjänar sitt levebröd på att äta husdjur, helst i brittiska pubar.

2. Filosofen Platon var en väderhallåa
Under en okänd tidsperiod uppgav Wikipedia att den gamla grekiska filosofen Platon var en väderhallåa på Hawaii som skriver för tidningen Cosmo Girl.

1. Yngwie Malmsteens pappa: Beethoven!

Yngwie Malmsteens föräldrar påstods vara Paganini och Beethoven.

Texten lånad av bloggen "Queen of everything"

Kommentarer
Postat av: Anonym

Haha, din gamla professor tar oxå wikipedia till hjälp då han snabbt ska kolla upp något! Har bevisat det på plats...så wikipedia kan va helt okej utgångsläge!

2010-11-09 @ 22:02:19

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0